0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Deri Iltahabı ( Dermatit )  (Okunma Sayısı: 635 Kere Okundu.)
« : Ocak 15, 2013, 10:21:47 ÖS »
Avatar Yok

Asortik Hatun
*
Üye No : 3762
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 13388
Mesaj Sayısı : 22 841
Karizma = 58066


Çoğunlukla kullanılan sabun, deterjan, boyalar ve bazı bitkilerin neden olduğu bu hastalığa tıp dilinde Dermatit denir. Tedaviye deride iltihaplanmaya sebep olan şeyi belirleyip, onu terk etmekle başlanır.



DERİ İLTİHABI (Dermatit)
Alm. Dermatitis, Hautentzündung (f), Fr. Dermatite (f), İng. Dermatitis. Vücûdumuzun örtücü tabakası olan ve çeşitli dış tesirlerden onu koruyan derinin yangısı. Ekzama ile dermatit arasındaki fark tam olarak belirlenemez.Deri iltihabının âmili olarak, deriye değebilecek maddelerin çeşitliliği kadar...

Alm. Dermatitis, Hautentzündung (f), Fr. Dermatite (f), İng. Dermatitis. Vücûdumuzun örtücü tabakası olan ve çeşitli dış tesirlerden onu koruyan derinin yangısı. Ekzama ile dermatit arasındaki fark tam olarak belirlenemez.

Deri iltihabının âmili olarak, deriye değebilecek maddelerin çeşitliliği kadar bol sebeb saymak mümkündür. Bunları fizikî sebepler (deterjanlar, asitler, alkaliler, yağlar, sabunlar, antiseptikler, cilâ mâcunları, çamaşır sodası, terebentin vb.)ve allerjik sebepler (çiçekler, penisilin ile diğer antibiyotik ve kemoterapötikler, bâzı kumaş maddeleri, nikel, kozmetikler, boyalar vb.)diyerek sınıflandırmak mümkündür. Bu tahriş edici maddelerin etkisiyle derinin temas yerinden uzak yerlerinde de dermatit görülebilir ve bu görünüm bâzan ilk yerindeki dermatite benzemeyebilir.

Dermatit olan vücut bölgesinde kaşıntı, yanma, sulanma, kabuklanma, içi su dolu kabarcıklar, kabartılar, kıl köklerinde iltihap gibi çeşitli görüntüler söz konusudur. Mikroorganizmalar bulaşıp çoğalırsa dermatitli saha üzerinde cerahatlenme de görülür .

Temâstan ileri geldiğinden şüphelenilen iltihap hallerinde zararlı maddeyi meydana çıkarmak için sıkı bir araştırma yapmak şarttır. Bu araştırma, hastanın mesleği, ev işleri, boş zamanlarında yaptığı işleri, kullandığı kozmetik ve her türlü ilâçlarla alâkalı olmalıdır. Deri testleri de bâzan dermatite yol açan maddeyi ortaya çıkarabilir.

Tedâvinin esâsı, tahriş edici maddeyi tesbit edip deriyle temâsını önlemekten ibârettir. Bu madde kişinin mesleği îcâbı temas etmesi gereken bir madde ise şahsın mesleğini değiştirmesi gerekir.

Dermatitli bölgeler genellikle kaşındığı için ortaya çıkacak cerahatlenmelerden koruyucu olarak antibiyotikler de kullanılmalıdır.

Fakat deriye sürülen ilâçlar bizzat kendileri de dermatite sebep olabildiklerinden ilâç seçiminde dikkatli olmalıdır. Genellikle bu ilâçlar krem veya yağ hâlinde kortikosteroitlerle birlikte tatbik edilirler.

Dermatit tedâvisinde derideki olayı duraklatmada kortikosteroitli ilâçlar en yüz güldürücü etkiyi gösterirler. Genellikle hasta dinlenmeli, her zaman zararı görülen alkolü kesinlikle almamalıdır. Şâyet rûhî bir gerilim hâli de hâsıl olursa, sâkinleştirici ilâçların kullanılması doğru olur.

Deri İltihabı, Deri İltihap ve Egzama

Dermatit (deri iltihabına) ile egzama arasındaki ayrım tam olarak belirtilemez. Bu nedenle dermatit ile egzama aynı anlamda kullanılmaktadır. Hastalığın nedenlerini iki grupta toplamak mümkündür:



Fiziksel etkenler: Yakıcı maddeler, yağlar, sabunlar ve an*tiseptik maddeler, sert cisimlerle yaralanmalar vb.

Alerjik etkenler: Penisilin, çiçek ve tozları, kozmetik maddeler (ruj, pudra, rimel vb.), astım hormon bozuklukları, ilaçlar vb.

Deride İltihap Belirtileri

Etkilenmiş deri bölgesinde kızarıklık, çatlak, kaşıntı ve hafif ateş görülür.

Seyri: Etkili deri bölgesi genellikle kaşıntılı olduğu için ikincil iltihapların belirme olasılığı vardır.

Deri iltihabı Tedavisi

Etkenin saptanıp ortadan kaldırılmasına yönelik*tir. İkincil iltihaplara karşı antibiyotikler kullanılır. Kaşıntının kesilmesi için deri yüzeyine kaşıntı giderici ve yumuşatıcı mer*hemler sürülmelidir. Genellikle hasta dinlenmeli, alkol alma*malı ve ruhsal bir gerilim varsa, bir yatıştırıcı ya da antihistamin kullanılmalıdır.


WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Üyelerimizden Destek Bekliyoruz.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Deri Iltahabı ( Dermatit )
« Posted on: Nisan 19, 2024, 06:11:52 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Deri Iltahabı ( Dermatit ) e-book, Deri Iltahabı ( Dermatit ) programı, Deri Iltahabı ( Dermatit ) oyunları, Deri Iltahabı ( Dermatit ) e-kitap, Deri Iltahabı ( Dermatit ) download, Deri Iltahabı ( Dermatit ) hikayeleri, Deri Iltahabı ( Dermatit ) resimleri, Deri Iltahabı ( Dermatit ) haberleri, Deri Iltahabı ( Dermatit ) yükle, Deri Iltahabı ( Dermatit ) videosu, Deri Iltahabı ( Dermatit ) şarkı sözleri, Deri Iltahabı ( Dermatit ) msn, Deri Iltahabı ( Dermatit ) hileleri, Deri Iltahabı ( Dermatit ) scripti, Deri Iltahabı ( Dermatit ) filmi, Deri Iltahabı ( Dermatit ) ödevleri, Deri Iltahabı ( Dermatit ) yemek tarifleri, Deri Iltahabı ( Dermatit ) driverları, Deri Iltahabı ( Dermatit ) smf, Deri Iltahabı ( Dermatit ) gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Egzema Dermatit Nedir?
Sağlık
*GeLinCiKk 0 875 Son Mesaj Temmuz 19, 2008, 07:49:14 ÖS
Gönderen : *GeLinCiKk
Deri
D - E - F
KumraLım 2 1464 Son Mesaj Ekim 01, 2010, 12:50:10 ÖS
Gönderen : Hephaestus
Allerjik Kontak Dermatit Nedir?
Sağlık
SaviorAngel 0 788 Son Mesaj Aralık 01, 2011, 09:27:30 ÖS
Gönderen : SaviorAngel
Deri
Biyoloji
Anqel* 1 1033 Son Mesaj Şubat 01, 2012, 09:51:25 ÖS
Gönderen : lordmvm
Atopik Dermatit Nedir?
Cilt Hastalıkları
Asortik Hatun 0 611 Son Mesaj Ocak 17, 2013, 12:44:23 ÖÖ
Gönderen : Asortik Hatun


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular