|
|
« : Ocak 15, 2008, 04:52:48 ÖÖ »
|
|
xxRuzqaRxx

|
Üye No : 2
Nerden : İstanbul
Cinsiyet :  Konu Sayısı : 1921
Mesaj Sayısı : 13 559
Karizma = 57
|
 |
|
|
İki yaş altındaki çocuklarda görülen sürekli öksürük, nefes almada zorlanma ve yüksek ateşin ciddiye alınması gerekiyor.
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Kılınç, havaların soğumaya başladığı mevsim geçiş dönemlerinde üst ve alt solunum yolu enfeksiyonların arttığını belirterek, çocukların sağlığına özellikle bu dönemlerde çok dikkat edilmesini istedi.
Kılınç, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşıcı olduğunu, insanların bu enfeksiyonlara neden olan virüsleri çeşitli yollarla birbirlerine bulaştırdığını belirtti:
"Mevsim geçiş dönemlerinde en dikkat edilmesi gereken grup yaşlılar ve çocuklardır. Özellikle iki yaş altındaki çocuklar solunum yolu hastalıklarından daha çok zarar görebilir. İki yaş altındaki çocuklarda görülen sürekli öksürük, nefes almada zorlanma ve yüksek ateş ciddiye alınmalı. Öksürüğün şekli ve sıklığı da çok önemli. Hafif ve kuru bir öksürük ağırolmayan bir üst solunum yolu hastalığının habercisiyken, çocuğun günde üç ya da beş kez arka arkaya ve bu şekilde 10 kez ve daha fazla öksürmesi, öksürüğün balgamlı olması, ateş ve nefes almada zorlanma, enfeksiyonun ciddileştiğini ve zatürreye dönüşme aşamasında olduğunu haber verir." Kılınç, yüksek ateş ve öksürüğün iki günden fazla sürmesi halinde çocuğun derhal doktora götürülmesi, belirtilerin nedeninin araştırılması gerektiğini belirtti. Enfeksiyonun akciğerlere doğru inmesi halinde belirtilerin daha da ağırlaşacağını belirten Kılınç, öksürüğün büyük sıklıkla grip, nezle, boğaz enfeksiyonu, akciğer enfeksiyonu ya da zatürrenin belirtisi olarak ortaya çıktığını söyledi. Kılınç, çocukları solunum yolu enfeksiyonlarından korumak için çok kalabalık ortamlara götürmemek ve hasta olan kişilerden uzak tutmak gerektiğini belirtti.
El temizliğinin de çocukların enfeksiyonlardan korunması açısından çok önemli olduğunu belirten Kılınç, "El temizliği çocukları gribal ve viral enfeksiyonlardan koruma açısından çok önemli. Bu tür hastalıklar genellikle el temizliğine yeterince önem verilmediğinde daha çabuk bulaşıyor" dedi. Kılınç, hafif öksürüğü ve ateşi olan bir çocuğun öncelikle ateşinin düşürülmesi, beslenmesine dikkat edilmesi, ailelerin çocuklarının öksürüğünü kesmek ya da ateşini düşürmek için bir doktora başvurmadan ateş düşürücü ya da şurup kullanmaması gerektiğini kaydetti.
|
|
|
|
« Son Düzenleme: Ocak 14, 2013, 06:52:24 ÖS Gönderen : abra »
|
|
İhtişamlı bi avare
|
|
|
WeBCaNaVaRi Botu
|
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)
Anahtar Kelimeler: Çocukta Solunum Yolu Enfeksiyonuna Dikkat e-book, Çocukta Solunum Yolu Enfeksiyonuna Dikkat programı, Çocukta Solunum Yolu Enfeksiyonuna Dikkat oyunları, Çocukta Solunum Yolu Enfeksiyonuna Dikkat e-kitap, Çocukta Solunum Yolu Enfeksiyonuna Dikkat download, Çocukta Solunum Yolu Enfeksiyonuna Dikkat hikayeleri, Çocukta Solunum Yolu Enfeksiyonuna Dikkat resimleri, Çocukta Solunum Yolu Enfeksiyonuna Dikkat haberleri, Çocukta Solunum Yolu Enfeksiyonuna Dikkat yükle, Çocukta Solunum Yolu Enfeksiyonuna Dikkat videosu, Çocukta Solunum Yolu Enfeksiyonuna Dikkat şarkı sözleri, Çocukta Solunum Yolu Enfeksiyonuna Dikkat msn, Çocukta Solunum Yolu Enfeksiyonuna Dikkat hileleri, Çocukta Solunum Yolu Enfeksiyonuna Dikkat scripti, Çocukta Solunum Yolu Enfeksiyonuna Dikkat filmi, Çocukta Solunum Yolu Enfeksiyonuna Dikkat ödevleri, Çocukta Solunum Yolu Enfeksiyonuna Dikkat yemek tarifleri, Çocukta Solunum Yolu Enfeksiyonuna Dikkat driverları, Çocukta Solunum Yolu Enfeksiyonuna Dikkat smf, Çocukta Solunum Yolu Enfeksiyonuna Dikkat gsm
|
|
|
|
|
Yanıtla #1
|
« : Şubat 05, 2008, 01:29:10 ÖS »
|
|
[B]a[R]a[N]

|
Üye No : 4
Yaş : 35
Nerden : İstanbul
Cinsiyet :  Konu Sayısı : 5706
Mesaj Sayısı : 27 773
Karizma = 62880
|
paylaşım için sağol teşekkürler..
|
İstek & Öneri ve Şikayetlerinizi: link (@) webcanavari . net Adresine İletebilirsiniz.
|
|
|
|
Yanıtla #2
|
« : Mart 10, 2008, 12:00:54 ÖS »
|
|
ebru_cq

|
Üye No : 719
Nerden : Rize
Cinsiyet :  Konu Sayısı : 418
Mesaj Sayısı : 3 965
Karizma = 4018
|
|
|
|
Yanıtla #3
|
« : Mart 22, 2008, 03:21:16 ÖS »
|
|
iBRaHiMiNe

|
Üye No : 3622
Yaş : 37
Nerden : İstanbul
Cinsiyet :  Konu Sayısı : 1247
Mesaj Sayısı : 2 560
Karizma = 349
|
 |
|
|
çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları
Akut solunum yolu enfeksiyonları (ASYE) alt ve üst solunum yolu enfeksiyonları olarak ikiye ayrılabilir. Gırtlak ve altındaki bölge alt solunum yolları olarak kabul edildiğinden, krup sendromları, akut bronşiyolit, akut bronşit ve zatürre akut alt solunum yolu enfeksiyonları olarak sayılabilir. Çocukluk çağında akut solunum yolu enfeksiyonları çok sık görülür. Bunların çoğu üst solunum yolu enfeksiyonları (ÜSYE) şeklindedir. Ancak alt solunum yolu enfeksiyonları hiç de az değildir. 1993 yılında yapılan Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmasına göre beş yaş altı çocuklarda son iki hafta içinde alt solunum yolu enfeksiyonu görülme sıklığı %12 olarak bulunmuş olup, bunların ancak %37'sinin tedavi için sağlık kuruluşlarına götürüldüğü saptanmıştır. Halbuki bu enfeksiyonların çoğu çok ucuza malolan penisilin ile tedavi edilebilmektedir. Bu konuda ailelerin bilinçlendirilmesi çocuk ölümlerinin azaltılması açısından son derece önemlidir.
Krup Sendromu mukozada ödem oluşması sonucunda üst solunum yolu tıkanıklığı tablosuyla kendini gösteren benzer klinik tablolara krup sendromu denilmektedir. Daha önceleri, difteriye krup sendromu, diğerlerine ise psödokrup (yalancı krup) denilirken günümüzde buna benzer tabloların hepsine birden krup sendromu denilmektedir. Bu tabloların ortak özelliği üst solunum yolu tıkanıklık bulguları (stridor, ses kısıklığı ve bazen havlar tarzda öksürük) ile karşımıza gelmesidir. Krup sendromu denilince genellikle aşağıdaki klinik durumlar akla gelir: - Viral krup - Spazmodik (tekrarlayıcı) krup - Bakteriyel trakeit - Akut epiglottit
Viral krup laringotrakeal enfeksiyonların %95'inden sorumludur. Etken genellikle parainfluenza virusudur. Yaşamın ikinci yılında en fazla görülür. Önce ateş, burun akıntısı ile başlar ve sonra stridor, havlar tarzda öksürük ve ses kısıklığı olaya eklenir. Tedavide antibiyotikler kullanılır.
Spazmodik krup’ta akşam çocuk yatarken herhangi bir şeyi yokken, gece aniden havlar tarzda öksürükle uyanır. Stridor vardır. Ateş görülmez. Zaman zaman aynı durum yineleyebilir. Altta yatan alerjik yapının sorumlu olabileceği düşünülmektedir. Tedavide soğuk buhar ve steroidler mukozadaki ödemi çözme açısından yararlı olabilir.
Bakteriyel trakeit ender görülen ancak tehlikeli bir tablodur. Klinik olarak ağır viral krup tablosuna benzer. Ancak bunda ateş yüksek olup toksik bir görünüm vardır; gittikçe ilerleyen solunum yolu obstrüksiyonu yapar. Tedavide antibiyotikler kullanılır.
Akut epiglottit seyrek görülen ancak yaşamı tehdit eden bir tablodur. Bir ile altı yaş arasındaki çocuklarda görülür. Etken H. influenzae tip B'dir. Viral kruptakinin tersine öksürük yok ya da çok azdır. Ateş çok yüksek olup toksik bir görünüm vardır. Çocuk hava yollarını açık tutmak için hareketsiz pozisyonda oturur, ağzı açıktır ve sekresyonlar akar. Yutma güçlüğü olduğundan yeme isteksizliği vardır. Dil basacağı ile ağız muayenesi çok tehlikeli olup solunum yollarının tam obstrüksiyonu ve ölüme neden olabilir. Bu hastalıkta dakikalar bile çok önemli olduğundan hemen yoğun bakım ünitesine alınmalıdır.
Zatürre, ülkemizde beş yaş altı ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. Bu enfeksiyonların erken dönemde tanınıp uygun biçimde tedavi edilmesiyle bu ölümlerin çoğu önlenebilir.
Genellikle bir ÜSYE'den birkaç gün sonra aniden yükselen ateş, artan öksürük ve solunum güçlüğü alt solunum yolu enfeksiyonunu akla getirmelidir. Karın ağrısı nedeniyle de hekime getirilebilir. Muayenede zorlu solunum, burun kanatları solunumu, göğüs kafesi kaslarının solunumla içe doğru çekilmesi gözlenir.
Akut Bronşiyolit Akut bronşiyolit süt çocukluğu döneminde en sık karşılaşılan alt solunum yolu enfeksiyonudur. Bunların genellikle %2-3'ü hastaneye yatırılır. Daha çok bir ile dokuz ay arasındaki bebeklerde görülür. Bir yaşından sonra ender olarak görülür. Etken %75-80 olguda respiratuvar sinsitial virüstür (RSV) ve her yıl kış aylarında salgınlara neden olur. Genellikle burun akıntısı ile başlar ve daha sonra kuru ve keskin bir öksürük ortaya çıkar. Arkasından solunum sıkıntısı ve beslenme zorluğu görülür.
Akut bronşiyolitte destek tedavisi uygulanır. Hastanın sıvı ve kalori gereksinimi karşılanmalıdır. Nemlendirilmiş oksijen verilir. Antibiyotik ve steroidler yararsızdır. Akut bronşiyolit geçiren çocukların yaklaşık yarısı ileriki 3-5 yıl içinde tekrar öksürük ve hırıltılı solunum atakları geçirmektedir.
Sonuç ve Öneriler Akut solunum yolu enfeksiyonları, çocukluk çağında en sık geçirilen ve en çok ölüme neden olan enfeksiyon hastalıklarıdır.· ÜSY enfeksiyonlarının en sık etkeni virüsler olup genellikle kendiliğinden düzelirler. ÜSY enfeksiyonları başlığı altında toplanan değişik klinik tabloların iyi tanınması ve etkenlerinin bilinmesi, gereksiz antibiyotik kullanımını azaltarak hem ülke ekonomisine yarar sağlayacak hem de toplumda dirençli bakteriyel suşların gelişmesini önleyecektir. · Ülkemizde beş yaş altı ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alan zatürrenin erken tanınması ve uygun tedavisi ile çocuk ölümlerinin önemli bir kısmı önlenebilir.
|
|
|
|
« Son Düzenleme: Ocak 14, 2013, 06:51:57 ÖS Gönderen : abra »
|
|
Dengeli Yaşam Tarzı Yolunda Bir Adım
|
|
|
|
Yanıtla #4
|
« : Nisan 06, 2008, 03:08:32 ÖÖ »
|
|
saklı düşlerim

|
Üye No : 171
Yaş : 33
Nerden : İstanbul
Cinsiyet :  Konu Sayısı : 582
Mesaj Sayısı : 3 198
Karizma = 1652
|
payLaşım için saqoL teşekkürler
|
Ağlamak Yok Küçük Kız...Hani Söz Vermiştin Ağlamak Yok Diye. Bak Gözlerin Dolmaya Basladı.. Sen Alışmamış Mıydın Ayrılıklara? Hadi Dön Sırtını Dünya'ya Arkana Bakmadan Çek Git! Elveda Deme Dostlarına...Sadece "BELKI" De Yaşlı Gözlerle "BELKI"....!''
.İsyAnkArIm bu hAyAtA...
∂!Lεr!м sąą∂εt!η ∂ε ßüץük 0Lur $εrεfs!zL!ğ!η ką∂ąr....
WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz. Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
вιzє υℓαşмαк ιçιη вυяαуα тıкℓαуıη
|
|
|
|
Yanıtla #5
|
« : Nisan 11, 2008, 07:38:33 ÖS »
|
|
melis

|
Üye No : 3668
Yaş : 35
Nerden : İzmir
Cinsiyet :  Konu Sayısı : 10
Mesaj Sayısı : 1 252
Karizma = 41
|
|
|
|
Yanıtla #6
|
« : Mayıs 06, 2008, 04:10:51 ÖÖ »
|
|
Lady32

|
Üye No : 3262
Yaş : 38
Nerden : Isparta
Cinsiyet :  Konu Sayısı : 134
Mesaj Sayısı : 3 585
Karizma = 54
|
Paylasim icin teşekkürler
|
|
|
|
|
|
Yanıtla #7
|
« : Mayıs 06, 2008, 04:12:18 ÖÖ »
|
|
By.CeZa

|
Üye No : 293
Nerden : İstanbul
Cinsiyet :  Konu Sayısı : 12191
Mesaj Sayısı : 28 687
Karizma = 11182
|
paylaşım için teşekkürler..
|
|
|
|
|
|
Yanıtla #8
|
« : Mayıs 06, 2008, 09:23:48 ÖS »
|
|
Lady32

|
Üye No : 3262
Yaş : 38
Nerden : Isparta
Cinsiyet :  Konu Sayısı : 134
Mesaj Sayısı : 3 585
Karizma = 54
|
|
|
|
Yanıtla #9
|
« : Mayıs 06, 2008, 09:24:39 ÖS »
|
|
Sahin07

|
Üye No : 3786
Yaş : 40
Nerden : Antalya
Cinsiyet :  Konu Sayısı : 408
Mesaj Sayısı : 2 252
Karizma = 1453
|
emeğine sağlık
|
Ah!Mümkün olsa savaştan barış barıştan insan yapardım acıdan sevinç sevinçten umut umuttan dostluk yapardım kurşun yerine çocuklara her sabah şiir atardım.
|
|
|
|