0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Çocuğunuzun Işitme Cihazı Kullanması Ile Sosyal Yaşamı Değişecek  (Okunma Sayısı: 634 Kere Okundu.)
« : Şubat 02, 2013, 11:59:16 ÖS »
Avatar Yok

Mavi_Kiyamet
*
Üye No : 26505
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 12251
Mesaj Sayısı : 47 783
Karizma = 55168


İşitme kaybıyla sosyalleşme

Sosyalleşme hayatımızda önemli bir rol oynar. İyi sosyal beceriler geliştirerek, diğer insanlara güçlü ve ödüllendirici ilişkiler kurmada becerikli hale geliriz. Çocuklar yaşamlarının erken dönemlerinden itibaren sosyal becerileri öğrenmeye başlarlar. Çocuklar sürekli olarak ebeveynlerinin, aile üyelerinin ve arkadaşlarının hareketlerini izler ve taklit ederler. Büyüdükçe diğer çocuklarla oynamak suretiyle sosyal irtibat kurarlar. İşitme kaybı olan çocuklar genellikle sosyal davranışlarını genellikle duyan çocuklara adapte edebilmektedir. Çocuğunuzun sosyal beceri geliştirebilme yeteneği  işitme kaybı derecesine, yaşına, teşhis, tedavi süresi ve elbette ki kişiliğine bağlıdır. Tüm çocuklar farklı gelişme gösterir ve tüm aileler çocuklarını büyütme konusunda endişe içindedirler. İşitme kaybı olan bir çocuğun anne-babası olarak siz bu süreci daha zahmetli bulabilirsiniz. Ancak çoğu durumda, ebeveynler aynı yaşta işitme kaybı olmayan bir çocuğa sahip olmayı bekledikleri gibi işitme kaybı olan bir çocuğa da sahip olmayı bekleyebilecektir.

Çocukların çoğu büyüdükleri zaman işitme kaybının ortadan kaybolacağı düşüncesini taşıdıklarından, çocuklarınızın işitme engelli yetişkinlerle tanışmaları ve etkileşim kurmalarını sağlamalısınız.

Ebeveynlerin büyük bir bölümü beklenti ile koruma arasındaki dengeyi yakalayamamaktadır. Bazı çocukların ebeveynleri işitme kaybı olan çocuklarını onu çevreleyen dünyadan aşırı biçimde koruma eğilimindedirler. Ancak, ancak işitme engelli bir çocuğu iyi bir örnek teşkil ederek ve kendisinden adil beklentiler ortaya koyarak gerçek dünyaya hazırlamak çok önemlidir. İşitme kaybı olan çocuklar fiziksel engelleri olsa bile güçlü, bağımsız ve özgüvenli olmak zorundadır. Elbette çocuğunuzdan ne beklemeniz gerektiğini karar vermeden önce onun fiziksel ve ruhsal kabiliyet ve istidatlarını dikkate almanız gerekecektir. Her halükarda, çocuğunuz işitme kaybından dolayı günlük yaşamın rutinlerinde yer almaktan mahrum bırakılmamalıdır. Ortalığı toplama, mutfakta yardım etme, tabakları taşıma gibi evde yapılabilecek faaliyetler çocuğun sosyal becerilerinin gelişmesine yardımcı olur. Böylelikle de çocuğunuzun herkesin kendi yeri ve özel rolü olan bir ailenin üyesi olduğunu göstermeniz gerekmektedir.  Ayrıca, ailedeki diğer herkes gibi işitme kaybı olan çocuğun da aile içi kuralları kabul etmesi önemlidir. İşitme kaybı olan bir çocuk erkek yada kız kardeşleriyle bu kuralları eşit olarak uymalıdır. Bu durum ayrıca kendinizin ve ailenizin diğer üyelerinin ihtiyaçları üzerine odaklanabilmenize olanak sağlayacaktır.

İşitme kaybıyla öğrenme

Ömrümüz boyunca öğreniriz. Doğduğumuz andan itibaren anne-babamızı, akrabalarımızı ve arkadaşlarımızı gözlemleyerek ve taklit ederek öğreniriz. Sonrasında okula gittiğimizde, işe girdiğimizde ve aktif yaşamımızı sürdürdüğümüzde de öğrenmeye devam ederiz. İşitme kaybı olan çocuklar diğer çocuklar gibi eksiksiz ve üretken olarak yaşamlarını sürdürebilme yeteneğine sahiptir. Tek fark öğrenme sırasında ek yardıma ihtiyaç duymalarıdır. Her türlü bilgiyi alabildiklerinden duyan çocuklar her zaman öğrenirler. Fakat işitme kaybı olan bir çocuğa her şeyin teker-teker dikkatli biçimde anlatılması gerekmektedir. Bu o gün için yapmayı planladığınız şeyler olabilir, alışverişe gideceğiniz yer olabilir, alacak olduğunuz şeyler olabilir yada kimi ziyaret edeceğiniz olabilir. Bu gibi durumları anlatmak için zaman ayırarak çocuğunuzun nelerin olup bittiğini öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca, işitme kaybı olan çocuklar yeni kelimeler ve kavramlar öğrenirken ekstra yardıma ihtiyaç duyabilirler. İşitme kaybı olan çocuklara nesneleri öğretmek daha kolay olabilir ancak daha soyut kavramların öğretilmesi yanlış anlaşılmaya ve karışıklığa neden olabilir. İşitme kaybı olan çocuklar dildeki ince nüansları duyamadıkları için bazen durumu düz kalıp olarak yada  aşırı genel olarak ele alabilirler. Zaman gibi kavramları anlamak çok zor olabilir bu nedenle saniye, dakika, saat, gün, hafta, ay ve yılları anlatmak için farklı yöntemler bulmak zorundasınız. Dilin yanlış anlaşılmasına bir örnek olarak çocuğun annesine sorduğu “Kaç tane örümceğin gözleri var” sorusunu ele alabiliriz. Burada aslında çocuğun sormak istediği soru “Örümceklerin kaç tane gözleri vardır?” sorusudur. Bu gibi bir durumda ne anlatmayı çalıştığınızı göstermek için  çizimler yapın yada resimler gösterin. Sizin söylediklerinizi her zaman anlıyor görünmese de her zaman çocuğunuzla konuşun. Onun konuşma dilini geliştirmeye teşvik etmenin tek yolu iyi bir örnek teşkil ederek kendinizin konuşmasıdır. Yüz ifadelerinizin ve vücut dilinizin de çok ilginç bir hikaye anlattığını unutmayınız. Çocuğunuz başka insanlarla konuştuğu zaman tercüman rolü oynamayın yada onun adına cevap vermeyin. Bir şeyi anlatırken her zaman mümkün olduğu kadar kısa ve açık cümleler kurmaya gayret edin.

Aşağıdaki örnekler çocuğunuz için yararlı öğrenme fırsatlarıdır:

Çocuğunuzu bir bisikletin patlak lastiğinin tamir edilmesi gibi pratik faaliyetlere katılmasını sağlayın. Farklı parçaları adlandırın ve nasıl çalıştıklarını anlatın. Bir şey yaparken ne yaptığınızı ve onu neden yaptığınız hakkında konuşun.
Yemek pişirirken kullandığınız malzemelerden bahsedin ve bu malzemelerin nasıl elde edildiklerinden bahsedin. Çocuğunuzun tavuk ve yumurtalar, un ve mısır ve et türleri ve bunların elde edildiği hayvanlar arasında bağlantı kurabilmesi için resimler çizin yada bulun.
Ayrıca çocuğunuza nesne, kavram ve dil öğretirken resimli oyunlar yararlı olabilir.
Yürümeye çıktığınızda yada arabayla dolaşmaya çıktığınız zaman etrafta gördüğünüz şeyleri gösterin ve özelliklerini çocuğunuza anlatın.
Parkta yürürken çocuğunuzun dikkatini belirli seslere çekin, bir dereden akan suyun sesi, havuza atılan bir taşın çıkardığı ses yada salıncakların gıcırtıları gibi.
Alışveriş yapmadan önce, alışveriş listesindeki satın alacağınız bazı şeyleri tekrar edin. Yine, eğer gerekiyorsa çizerek anlatın. Çocuğunuza raşarda farklı ürünler bulmaya çalışmasına müsaade edin.
Çocuk eğlence programlarından ve doğa programlarından kayıtlar yapın. Kaydettiğiniz kasetleri birlikte izlerken her fırsatta kaseti durdurun ve neler gördüğünüzü anlatın ve müzakere edin.
Akşamları, yatma zamanı hikayeleri okuyun. Bu çocuğun dil gelişimine yardımcı olacak, çocuğunuza bilgi sağlayacak, okuma ve öğrenme konusunda çocuğun ilgisini arttıracaktır.

Büyük ebeveynler ve kardeşler

Bir çocukta işitme kaybının olduğu tespit edildikten sonra genellikle dikkat çocuk ve çocuğun ebeveynleri üzerinde odaklanır. Ancak, işitme kaybının büyük ebeveynler (büyükbaba ve büyükanne)  ve kardeşler dahil ailenin geri kalanını da etkilediğinin unutulmaması gerekmektedir.
Anne- babanın çocuklarının işitme kaybı ve ilgili iletişim zorluklarıyla ilgili olarak farklı alıştırma aşamalarından geçmeleri gerektiği gibi, aile büyüklerinin ve kardeşlerin de çocuğa karşı görüşlerini değiştirmeleri gerekmektedir. Herkesin işitme kaybı olan bir çocuğa nasıl davranması gerektiğini öğrenmelidir.


Çocuğun işitme kaybı durumuna uyum göstermek
İşitme kaybı işitme yeteneğinin olmamasından öte bir şeydir. İşitme kaybı işitsel bilgilere özellikle de konuşma bilgilerine erişimde sorunlara neden olmaktadır. Bir insanın hayatına zenginlik katan çevresel sesler işitme kaybı olan bir çocuk tarafından duyulmayabilir. Hafif işitme kaybı bile iletişim, öğrenme, okuma, dil ve sosyal hayat zorluklarına yol açabilir. Çocukların bu güçlüklerin üstesinden gelmelerine yardımcı olmak için aile büyüklerinin ve kardeşlerin aktif rol oynaması gerekmektedir.
İşitme cihazları günümüzde gelişmiş olmasına rağmen, halen sınırlı durumdadır. Bu sınırlamaların anlaşılması işitme kaybı olan çocukla iletişim kurması gereken aile büyükleri ve kardeşler için bir gerekliliktir. Çocukla konuşmanın en iyi yöntemini bilmek ve en iyi iletişim stratejilerini bilmek problemler yerine başarıya götürebilir.

Wmhocasi.com
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Çocuğunuzun Işitme Cihazı Kullanması Ile Sosyal Yaşamı Değişecek
« Posted on: Mart 28, 2024, 10:13:32 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Çocuğunuzun Işitme Cihazı Kullanması Ile Sosyal Yaşamı Değişecek e-book, Çocuğunuzun Işitme Cihazı Kullanması Ile Sosyal Yaşamı Değişecek programı, Çocuğunuzun Işitme Cihazı Kullanması Ile Sosyal Yaşamı Değişecek oyunları, Çocuğunuzun Işitme Cihazı Kullanması Ile Sosyal Yaşamı Değişecek e-kitap, Çocuğunuzun Işitme Cihazı Kullanması Ile Sosyal Yaşamı Değişecek download, Çocuğunuzun Işitme Cihazı Kullanması Ile Sosyal Yaşamı Değişecek hikayeleri, Çocuğunuzun Işitme Cihazı Kullanması Ile Sosyal Yaşamı Değişecek resimleri, Çocuğunuzun Işitme Cihazı Kullanması Ile Sosyal Yaşamı Değişecek haberleri, Çocuğunuzun Işitme Cihazı Kullanması Ile Sosyal Yaşamı Değişecek yükle, Çocuğunuzun Işitme Cihazı Kullanması Ile Sosyal Yaşamı Değişecek videosu, Çocuğunuzun Işitme Cihazı Kullanması Ile Sosyal Yaşamı Değişecek şarkı sözleri, Çocuğunuzun Işitme Cihazı Kullanması Ile Sosyal Yaşamı Değişecek msn, Çocuğunuzun Işitme Cihazı Kullanması Ile Sosyal Yaşamı Değişecek hileleri, Çocuğunuzun Işitme Cihazı Kullanması Ile Sosyal Yaşamı Değişecek scripti, Çocuğunuzun Işitme Cihazı Kullanması Ile Sosyal Yaşamı Değişecek filmi, Çocuğunuzun Işitme Cihazı Kullanması Ile Sosyal Yaşamı Değişecek ödevleri, Çocuğunuzun Işitme Cihazı Kullanması Ile Sosyal Yaşamı Değişecek yemek tarifleri, Çocuğunuzun Işitme Cihazı Kullanması Ile Sosyal Yaşamı Değişecek driverları, Çocuğunuzun Işitme Cihazı Kullanması Ile Sosyal Yaşamı Değişecek smf, Çocuğunuzun Işitme Cihazı Kullanması Ile Sosyal Yaşamı Değişecek gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Supergoo V1.0 / Fotoğraflarını Karikatür Yapın - Kullanması Çok Basit
O Ö P R S
By.CeZa 0 831 Son Mesaj Temmuz 03, 2008, 02:53:31 ÖS
Gönderen : By.CeZa
Işitme Ve Işitme Kayıplarını Anlamak
Engelliler Forumu
-o_o-GökhaNur-o_o- 0 953 Son Mesaj Mart 07, 2012, 04:08:17 ÖS
Gönderen : -o_o-GökhaNur-o_o-
Işitme Engelli Çocuklarda Sosyal Ve Duygusal Gelişim
Engelliler Forumu
-o_o-GökhaNur-o_o- 0 818 Son Mesaj Mart 07, 2012, 10:21:20 ÖS
Gönderen : -o_o-GökhaNur-o_o-
Işitme Cihazı Nedir
Kulak Burun Boğaz
Asortik Hatun 0 605 Son Mesaj Ocak 25, 2013, 09:03:50 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun
Çocuğunuzun Yaşamı Astımla Kısıtlanmasın
Çocuk Gelişimi
sanane_61 0 601 Son Mesaj Kasım 06, 2013, 07:17:58 ÖS
Gönderen : sanane_61


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular