0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Çimlerle Ilgili Bilinmesi Gereken Önemli Özellikler Nelerdir  (Okunma Sayısı: 856 Kere Okundu.)
« : Ocak 23, 2010, 12:14:11 ÖÖ »

Hephaestus
*
Üye No : 26057
Yaş : 31
Nerden : Tekirdağ
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 4834
Mesaj Sayısı : 13 574
Karizma = 60064


Çimlerle İlgili Bilinmesi Gereken Önemli Özellikler Nelerdir


Çim Alanlarının Oluşturulma Nedenleri Nelerdir?

Hızlı kentleşme sonucu yok olan yeşil alanlardaki binaların aralarındaki boşlukların yapay olarak çim alanlarla doldurulması, bu alanlara canlılık ve güzellik vermesi,
Spor ve oyun sahalarında toz olayını ortadan kaldırması ve çim örtüsü güneş ışıklarını emerek gözlerin rahatsız olmasını engellemesi,
Gözlere dinlendirici bir etki yaratan çim alanlar aynı zamanda estetik yönden de güzel bir görünüş de sağlaması,
Şehir içindeki yol ortası ve kenarlarındaki refüjlerde estetik bir güzellik sağlaması,
Devlet yollarının, oto yolların kenarlarındaki eğimli alanlarda toprağın akmasını engellediği gibi kitle tesiri yapan ağaçlarla birlikte estetik bir güzellik de sağlaması.

Çim Alanlarının Tesisindeki Önemli Noktalar Nelerdir?

Çim alanlarının tesisi zor ve özen gerektiren bir iştir. Başlangıçta yapılan yanlış uygulamalar ileride düzeltilmesi zor sonuçlar doğurur. Bu nedenle çim alan tesisine başlarken bazı noktalara dikkat etmek gerekir.
1 - Geniş çim alanları tesisinde, biçmeyi engellemeyecek hafif tepeciklerin planlanması yeknesaklığı bozarak çim alana hareketlilik kazandırır ve daha çok yüzey etkisi yaratır. Ancak su birikecek çukurlar ve dik şevlerden kaçınmalıdır.
2 - Çim alanlar üzerinde fazla miktarda ağaç ve ağaççıkların bulundurulması ve yüzeyin parçalanması hatalıdır. Bu durum çim alanda estetik güzelliği arttırmadığı ve yüzey yar atmayı engellediği gibi bakım işlerinide zorlaştırır. Çim alanlarda ağaç ve ağaççıkların yerleştirilmesi ,fazla miktarda bitki kullanılması yüzey etkisini azaltır. Oysa çim sahaların en önemli görünüm özelliği insanı dinlendiren sakinleştiren yüzey etkisidir.Bu nedenle ağaç ve ağaççıklar çimlerin kenarında bulunacak şekilde planlanmalıdır.
3 - Çim alanlarda beton ,tuğla plaka ve taş yollar yapılacaksa ekmeden önce bunların yerleştirilmesi gerekir. Taş plakalar arası 60 cm (ortadan oıtaya) olmalıdır.
4 - Çim alanlarda toprak 15-20 cm kabartılarak işlenir ancak ilerde sulandıkça 3-4 cm oturur. Özellikle yol kenarları ve plaka taşların buna göre yerleştirilmesi gerekir. Pren sip olarak çim yüzeyi yollardan 3-4 cm yüksekte olmalıdır.Havuz kenarları ile çim yüze yi aynı yüksekliktedir.
5 - Çım tesisleri uzun ömürlü tesislerdir ve devamlı bakım isterler. nedenle çım sahala rın ani kararlarla, mevsimsiz ve gelişi güzel bir toprak işlemesi ve herhangi bir çim to humu ile tesisinden kaçınmalıdır. Bu para ,zaman ve emek kaybı demektir. Çim sahala rı tesisi profesyonel ve ciddi bir iştir.

Çimlerin Genel Özellikleri Nelerdir?

1-Renk: Çim bitkilerindeki yapraklar koyu yeşilden gri yeşile kadar çeşitli tonlardadır. Çim bitkisindeki aranan en uygun renk ise taze yeşil renktir. Bu rengin yaz ve kış korunması tercih sebebidir Ancak yaz evleri gibi bazı yerlerde kullanılan çim türlerinde kışın sararmalar sakınca yaratmaz.
2-Gençlik çağında hızlı, sonra yavaş gelişme Graminae familyasından bazı bitkiler bitkiler
Yem bitkisi olarak kullanılır,bunlar sürekli biçme ister.
3- Kuraklığa dayanım Çim bitkilerinin çoğu saçak köklü olup kökleri 15-20 cm derinliktedir ve yağışsız geçen yaz aylarında sulama isterler. Ortalama üç günde 8 mm yağış (lm2ye 8 kg) gerekir. Bu nedenle seçilecek cim türlerinin ve çeşitlerinin özellikle Ege ve Akdeniz Bölgesinde kuraklığa dayanıklı olması istenir.
4 - Basılmaya dayanıklılık: Özellikle spor ve oyun sahalarında kullanılacak çim türlerinin basılmaya dayanıklı olması gerekir Çim saha tesisine uygun olan her tür spor alanlarında kullanılamaz. Poa pratensis ve Poa annua, basılmaya karşı festuca türlerinden daha dayanıklıdır.
5 - Uzun ömürlülük: Çim alanları kısa ömürlü yeşil alanlar olarak görmek yanlıştır. İyi bakımlı çim sahalar 15-20 yıl bozulmadan kalabilirler. Uzun ömürlülük, bakım koşulları yanında çim bitkilerinin kendini yenileme kabiliyetine de bağlıdır.
6 - Sık biçime dayanıklılık: Çim alanlarının homojen ve düzgün görünüme sahip olması sık biçimle sağlanabilir. Seçilecek çim bitkilerinin sık biçime dayanıklı olması istenir.
7. - Yukarı doğru ve toprak üzerinde yayılma: Bazı çim türleri sadece yukarı ve yanlara doğru gelişirler ve toprak üzerinde stolon yapmazlar bunlara üst çim denir. Bazı türler ise toprağın üzerinde stolonlarla yayılarak kök atarlar ve toprağı örterler; bunlara alt çimler denir. Bu nedenle çim karışımlarında üst ve alt çimler birlikte kullanılır.
8 - Kuvvetli kök gelişimi: Özellikle spor alanlarında ve sık biçilen yerlerde yüzeysel köklü türler zarar görür. Bu yerlerde kuvvetli kök gelişimi yapan türler kullanılmalıdır.
9 - İnce tekstüre sahip olma: Çim alanlarda ince, dar ve narın yapraklı çim tür ve çeşitleri istenir. Kaba, kalın yapraklı türler güzel görünüş vermezler
10. - Hastalıklara dayanıklılık: Kullanılacak türlerin hastalıklara dayanıklı olması çim sahaların uzun ömürlü olmasını sağlar.

Çimin Ekilmesinde Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir?

Ekime hazırlanmış toprak tabakasının üzerine m2’ye 40-50 gr hesabıyla çim tohumları elle veya makinayla ekilir,
Homojen bir ekim için tohum sahanın yarısına enlemesine, diğer yarısına da boylamasına ekilir,
Tohumların üzeri maksimum 2 cm kalınlığında en az bir yıl yanmış, elenmiş hayvansal gübre veya torf ile kapatılmalıdır,
Toprak yüzeyi silindir ile sıkıştırıldıktan sonra sulamaya geçilmelidir, (burada dikkat edilecek en önemli husus kapak olarak kullanılacak torfun tuzlu olmaması ve bitki besin maddeleriyle takviye edilmiş olmasıdır.)

Çim Alanlarının Bakımı Nasıl Yapılır?

Bitkiler 6-10 cm oldukları zaman ilk biçim yapılır. İlk biçme keskin bir çim makası veya keskin tırpanla yapılması doğru olur. Çünkü çim biçme makinaları henüz kökleri tam kuvvetlenmemiş bitkileri köküyle sökebilir.
İlk biçimde gecikme olursa, karışımdaki L. perenne gibi hızlı büyüyen çimler daha yavaş çimlenen poa gibi bitkileri örtebilir ve boğabilir. Bu nedenle fazla uzamaya izin vermemelidir.
Biçme artıkları metal tarak ile toplanmalı ve sahadan uzaklaştırılmalıdır. İkinci biçim de tırpan veya makasla yapılırsa iyi olur. Bundan sonra merdane geçirilmesi kardeşlenmeyi teşvik eder ve çimler sıklaşır.
Çim sahalar tesis edildikten sonra bakım işlemleri yerine getirilmez ise kısa zamanda bozulur ve özelliklerini kaybederler. Düzenli bakım yapılan çim alanlar uzun yıllar özelliklerini korurlar.
Bakım işleri içinde en önemlisi biçme ve sulamadır. Çim alanların devamlı olarak biçilmesi bitkilerin kendilerini yenilemesini sağlar. Bitkiler 6-8 cm'ye geldikleri zaman hemen 2-3 cm yükseklikten biçilmeleri gerekir Özellikle Mayıs-Haziran aylarında çimlerin uzayıp başak (tohum) oluşturmalarına asla izin verilmemelidir.
Her biçimden sonra sulama (gerekiyorsa gübreleme) yapılmalıdır. Biçimden sonra sulama yapılmaz ise bitkiler sararıp kuruyabilirler.
Sulama işleri yaz boyunca devam eder. Her sulamada bitkilerin köklerinin dağıldığı 10-15 cm'lik toprak tabakasının ıslanması gerekir
Çim sahalarda sulama ile birlikte 2-3 ayda bir gübreleme yapılması bitkilerin gelişimine yardımcı olur Ancak fazla gübreleme bitkilerin dayanıklılığını azaltır. Bu nedenle gübre lemeyi en az seviyede yapmalıdır. Vegetasyonun azaldığı kış aylarında gübreleme den kaçınmalıdır Suni gübrelerin komposto toprağı ile karıştırılarak serpilmesi çimlerin gübreden yanmasını engeller.
Gübrelemeden sonra bol su verilmesi gerekir. Bu şekilde bitkilerin gübreden yanması engellenir.
İlk tesis aşamasında boşluklar oluşmuş ise buralarda toprağın tekrar kabartılarak tohum ekimi yapılarak tamamlanır.
Çim alanlannda oluşan boşlukların nedenlerini bilmek ve ona göre önlem almak gerekir. Çim alanı tesis edilirken iyi tırmıklanmamış ve tesfive edilmemiş ise küçük tepecikler oluşur. Bu tepeciklerde su durmadığı gibi tohumlarda çukur yerlere suyla birlikte akabilir ve bu tepecikler boş kalır başka bir neden, hortumla yapılan sulamalarda hortumlar genellikle çim alanının üzerinde bırakılır, içindeki su güneş etkisiyle sıcak suya dönüşür akşam üzer, sulama için musluk açıldığı zaman sıcak su çimi haşlayabilir ve boşluklar oluşur, çim alanlarında boşluklar oluşmasının en önemi, nedeni ise hastalıklardır. Diğer bitkiler gibi çim bitkileri de hastalanabilir. Hastalanan bitkiler kümeler şeklinde ölürler ve yerleri boş kalır.
Bu durumda önce hastalığın nedenlerini saptamak gerekir Aşırı sulama ve sıcak bir araya gelince bitkiler hızlı fakat zayıf gelişirler Zayıf gelişen bitkiler kolayca hastalanır lar. Aşırı azotlu gübre verilmesi birim alana fazla tohum atılarak çok sık fakat zayıf bitkiler oluşturulması bitkilerin kolayca hastalanıp çökmelerine neden olur. Çim bitkilerinde en çok Phytium sp. (Çökerten) Rhızoctoma sp. (Kökboğaz, hastalığı) ve Fusarium sp (Solgunluk) gibi hastalıklar görülür. Özellikle ilk tesis döneminde genç çim bitkilerinin phytium veya rhizotonia ile çökmesi çok görülür. Çim alanlarında kötü drenaj nedeniyle su göllenmelerı varsa buradaki bitkiler boğulur ve hastalanıp ölebilirler.

Hastalıklara Karşı Hangi Önlemler Alınmalıdır?

1. Tohum ekimi serin mevsimlerde (Şubat, Mart, Eylül, Ekim) yapılmalı böylece daha az sulama ile (1-2 günde bir defa) tohumlar çimlendirilir ve serin zamanlarda hastalık gelişemez.
2. Metrekareye az tohum (30-40 gram) ekmek. Bu şekilde daha seyrek ve sağlam bitkiler elde etmek hastalık riskini azaltır.
3. Aşırı sulama ve aşın azotlu gübreden kaçınmak böylece yavaş fakat sağlam gelişen bitkiler elde edilmesi, hastalıkları engeller.
4. İlk hastalık belirtileri (bitkilerde sararma ve yanma) görüldüğü zaman sulamayı durdurup Phytium ve Rhizoctonia'ya karşı (çökerten) bir fungusit ile 1-2 kez ilaçlı mücadele yapılması hastalığın yayılmasını durdurur.

Yabancı Otla Mücadele Nasıl Yapılmalıdır?

İlk tesis aşamasında çiftlik gübresi yerine yaprak çürüntüsü, torf veya organik gübre gibi maddeler kullanılmalıdır eğer çiftlik gübresi kullanılacaksa eski-yanmış-toz haline gelmiş gübre kullanılmalı bu şekilde kullanılan çiftlik gübresi az yabancı ot tohumu ihtiva eder.
Tohum ekimi sonbaharda yapılırsa daha az ot çıkar Çimlenme ile birlikte gelişen yabancı otlara karşı selektif yabancı ot ilaçlan (Tordan gibi) kullanılabilir. Daha sonra gelişen yabancı otlan ise el ile temizlemek küçük ot bıçağı ile köklerinden kesip-sökerek sahadan uzaklaştırmak gerekir Ayrık gibi. dar yapraklı-rizomlu otlarla mücadele ise başlangıçta toprak işlemesi sırasında bunları kökleriyle sökerek yapılmalıdır.


Çim Karışımlarında Genellikle Kullanılan Oranlar Nasıldır?

Agrostis türleri --------------------% 5-10
Festuca rubra ve çeşitlen-----% 30-50
Festuca ovina---------------------% 10-20
Poa pratensis ve çeşitlen----% 20-30
Lollium perenne------------------% 10-20 olarak kullanılır (ağırlık olarak).

Karışımlar genellikle üçlü veya dörtlü olur. l m2 'ye 30-50 gr gelecek şekilde ekim yapılır.

Biçim verilirken nelere dikkat edilmelidir?

Çim alanlarda ilk biçim çok önemlidir.Kökler tam olarak gelişmediğinden ilk biçimden önce ve sonra alan mutlaka silindirlenmeli ve kullanılacak olan biçim aracının ( makas veya çim biçme makinası) bıçakları mutlaka keskinleştirilmelidir. ilk biçimde çimler 8 cm yüksekliğe geldiğinde 6 cm’ ye indirilmelidir. Sonraki biçimlerde çim yüksekliği 5-6 cm’ den 3-4 cm’ ye indirilmelidir. Her biçimde yaprak yüksekliğinin 1/3’ü biçilmelidir. Burada dikkat edilecek en önemli husus her biçimde biçim yönü değiştirilmelidir

Islah Edilmesi Gereken Çimlerin Özellikleri Nelerdir?

Yaprak sıklığı ve dokusu
Ezilme ve basınca karşı dayanıklı olması
Kışa ve hastalıklara dayanıklı olması
Dik büyüme hızının az olması
Kurak şartlara dayanıklı olması
Gölgede yaşayabilmesi
Yapılanma hızının yüksek olmasıdır.

Bitkilerin Gübreleme İhtiyacı Nasıl Anlaşılır?

Bitkilerin gübre gereksinimini anlamak için büyüme durumuna bakmak gerekir.
Büyüme durmuş veya yavaşlamış, sürgünler kısa ise büyük ölçüde gübre gereksinimi var demektir.
Azot noksanlığı cılızlaşmanın yanı sıra sararmalara yol açar,
Suyun ekstrem durumları, fazla kireç,kükürt,demir eksikliği sararmaya neden olur.Azot alımı iyi ise yapraklar koyu yeşildir.Tomurcuk bozulmaları,yaprakların zamansız dökülmeleri azot noksanlığına işarettir.Bitkilerde bodurlaşmalar görülür.Azot fazlalığında ise, yaprak ve saplarda gevşek bir yapı oluşur, bu durumda potasyum takviyesi gerekir,
Potasyum eksikliğinde de erken yaprak dökülmeleri görülür.Azot yeterli fakat potasyum eksikliği var ise, yapraklar koyu yeşildir, fakat yaprak formu bozuktur.Yaprakların ucundan başlayıp kenarlara doğru ilerleyen bir sararma potasyum eksikliğinden kaynaklanır.İbreli bitkilerde, başlangıçta ibre uçları sarı iken kahverengiye dönüşür.
Fosfor eksikliğinde ise, yaprak ve ibrelerde kırmızı-kahverengi arası renk farklılaşmaları görülür,bazen yaprak koyu siyahımsı renk alır, donuklaşır.Yaprak ayalarında menekşe rengi geniş lekeler oluşur,yapraklar azalır, bitki ince uzun bir forma dönüşür.Çiçeklenme azalır, geç açar, çiçekler küçülür.Fosfor yetersizliği soğuğa direnci azaltır, yapraklar zamanından önce dökülür.
Kalsiyum eksikliğinde yaprak damarları arasında kırmızı-kahverengi lekeler görülür.Kalsiyum fazlalığı da bitkide solgunluk yaratır.

Çim Alanlarının Faydaları Nelerdir?

Oksijen deposudur
Toz emicidir
Doğal klima görevi vardır
Sürüş güvenliği sağlar
Sporcu sakatlanmalarını önler
Mekanların değerini yükseltir
Toprak erozyonunu önler
Kimyasallara karşı süzgeç görevi görür.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Çimlerle Ilgili Bilinmesi Gereken Önemli Özellikler Nelerdir
« Posted on: Nisan 24, 2024, 01:47:43 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Çimlerle Ilgili Bilinmesi Gereken Önemli Özellikler Nelerdir e-book, Çimlerle Ilgili Bilinmesi Gereken Önemli Özellikler Nelerdir programı, Çimlerle Ilgili Bilinmesi Gereken Önemli Özellikler Nelerdir oyunları, Çimlerle Ilgili Bilinmesi Gereken Önemli Özellikler Nelerdir e-kitap, Çimlerle Ilgili Bilinmesi Gereken Önemli Özellikler Nelerdir download, Çimlerle Ilgili Bilinmesi Gereken Önemli Özellikler Nelerdir hikayeleri, Çimlerle Ilgili Bilinmesi Gereken Önemli Özellikler Nelerdir resimleri, Çimlerle Ilgili Bilinmesi Gereken Önemli Özellikler Nelerdir haberleri, Çimlerle Ilgili Bilinmesi Gereken Önemli Özellikler Nelerdir yükle, Çimlerle Ilgili Bilinmesi Gereken Önemli Özellikler Nelerdir videosu, Çimlerle Ilgili Bilinmesi Gereken Önemli Özellikler Nelerdir şarkı sözleri, Çimlerle Ilgili Bilinmesi Gereken Önemli Özellikler Nelerdir msn, Çimlerle Ilgili Bilinmesi Gereken Önemli Özellikler Nelerdir hileleri, Çimlerle Ilgili Bilinmesi Gereken Önemli Özellikler Nelerdir scripti, Çimlerle Ilgili Bilinmesi Gereken Önemli Özellikler Nelerdir filmi, Çimlerle Ilgili Bilinmesi Gereken Önemli Özellikler Nelerdir ödevleri, Çimlerle Ilgili Bilinmesi Gereken Önemli Özellikler Nelerdir yemek tarifleri, Çimlerle Ilgili Bilinmesi Gereken Önemli Özellikler Nelerdir driverları, Çimlerle Ilgili Bilinmesi Gereken Önemli Özellikler Nelerdir smf, Çimlerle Ilgili Bilinmesi Gereken Önemli Özellikler Nelerdir gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  



Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular