0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Cennet Kuşu Çiçeği Turna Gagası -steraliçya (strelitzia)  (Okunma Sayısı: 4844 Kere Okundu.)
« : Ocak 15, 2013, 05:52:58 ÖS »

imge34
*
Üye No : 117785
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 6024
Mesaj Sayısı : 10 493
Karizma = 36677




Bilimsel Sınıflandırma:

Âlem: Plantae
Şube: Magnoliophyta
Sınıf: Liliopsida
Takım: Zingiberales
Familya: Strelitziaceae
Cins: Strelitzia
Tür: Reginae


Genel Özellikleri

Sterliçyanın ana vatanı Güney Afrika’dır. Avrupa’ ya 1773 yılında getirilmiştir.

Ülkemizde "Cennet Kuşu Çiçeği" veya "Turna Gagası" olarak bilinen Starliçe, Strelitziaceae ailesine dâhildir. Bu bitkinin bilimsel adı Strelitzia regina’dır. Ancak ailede "Turna Gagası" dışında ülkemizde fazla tanınmayan 4 tür bitki daha bulunmaktadır. Yaprak dökmeyen, çok yıllık, kardeşlenme yapan bu bitkiler, Güney Afrika' nın açık otlakları veya nehir kıyılarında bulunurlar.



Sterliçya (Cennet kuşu çiçeği, turna gagası); parlak turuncu- mavi renkleri kuş kafasına benzeyen çiçekleri olan bir bitkidir. Bu benzerlik nedeniyle cennet kuşu olarak da isimlendirilir. İki metre boy yapar. Yaprakları kayık küreğine benzer. Yapraklarının genişliği 10-30 cm arasındadır. Yapraklar oldukça sert ve olumsuz şartlara dayanıklıdır. Birden fazla bitki kümeleri şeklinde yetiştirilir. Çiçekler sert kılıf gibi bir gagadan çıkar. Çiçekler sapların tepelerinde yer alır. Sterliçya çiçekleri, üç mavi ve üç turuncu çanak yapraktan oluşmaktadır. Çiçekler genelde ilk ve sonbaharda açmaktadır.



Önemli Türleri

Strelitzia Regina - Starliçe

Ülkemizde starliçe (Cennet kuşu çiçeği, turna gagası) adı ile tanınan ve en pahalı kesme çiçek olarak pazarlanan bitkidir. Çalı formunda, yaprakları uzun eliptiktir, bitki 1-1.5
metre boylanabilir. Her yıl kardeşlenme ile çoğalıp, tek bir bitkiden gruplar oluşur.

Tohumdan üretildiği zaman çiçek açması için en az dört yıl gerekir. Fazla dona dayanıklı değildir ancak kısa süreli -4 ºC dereceye kadar dayanmaktadır.

Olağanüstü güzel kuş başını andıran çiçekleri, turuncu ve mavi renktedir. Bugün dünyanın Akdeniz iklimine sahip bölgelerinde (Kaliforniya, Güney Avustralya, Akdeniz ülkeleri) dış mekân süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

Tropik ve subtropik iklim bölgelerine de uyum sağlayabilmektedir. Los Angeles kentinin amblem çiçeğidir.
Kesme çiçek olarak Kanarya Adalarında geniş alanlarda yetiştirilmekte ve önemli bir döviz kaynağı oluşturmaktadır.

Ülkemizde az olarak Yalova, İzmir ve Antalya yörelerinde sera altında yetiştirilmektedir. Starliçenin sosyal bakımdan da önemi vardır. Erkeklere takdim edilen çiçek olarak bilinmektedir. Dünya spor yarışmalarında, genelde erkek sporculara verilirken gördüğümüz çiçektir.

Strelitzia Juncea - Cüce Starliçe



Bodur starliçe olarak bilinen bir bitkidir, ancak bodur tanımı çok doğru değildir, çünkü yaprakları, dolayısı ile boyu uzundur. Bu türün çiçekleri aynı olmakla birlikte, yapraklar çok incelmiş ve adeta kılıç şeklini almıştır. Kardeşlenme ile bir koloni oluşturan bitkilerin çiçekleri, ince yapraklar arasında bir renk cümbüşü sergilerler.

Strelitzia Nicolai - Dev Starliçe



Natal'in dev muzu, dev cennet kuşu çiçeği olarak bilinen bu bitkinin boyu, diğer starliçeler gibi 1.5 metrenin altında değildir. Boyları 8-10 metreye kadar uzar. Bunlar da
ailenin diğer üyeleri gibi kardeşlenme gösterirler. Her bir yaprağın uzunluğu 1 metreyi bulur, yaprak sapları da 2 metre kadar uzunluktadır. Zamanla bir gövde oluştururlar. Çiçekleri 45 cm uzunluğunda, kalın bir kuş gagası şeklinde, kirli beyaz-gri renktedir. Çiçek sapları pembe-yeşildir. Bir sapta 1-3 çiçek olabilir ve genelde yazın çiçek açmaktadırlar.

Strelitzia Regina Gold - Altin Starliçe

Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki Kirstenbosch Botanik Bahçesinde 90’ lı yıllarda kültürü yapılan ve daha sonra tohumları satışa sunulan yeni Starliçe türününde, çiçek rengi turuncu yerine altın sarısı ve mavidir.

Altın Starliçe, her yıl Londra'da düzenlenen ve dünyanın en büyük çiçek fuarlarından olan Chelsea Bitki Fuarında 1998 yılında Güney Afrika ekibine altın madalya kazandırmıştır. İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in Fuarda büyük ilgi gösterdiği Altın Starliçe, basında da ilgi kaynağı olmuştur.

Sterliçya Fidesi Üretimi

Tohumdan veya kardeşlerin ayrılması ile üretilir. Ancak yeni tesis edilecek seralarda, tohumdan üretilen fideler tercih edilmelidir.

Generatif Üretim



Sterliçya tohumla üretilebilen bir bitkidir. Ancak tohumla üretimde bitkinin çiçek açması için 4 yıl beklemek gerekir. Ülkemizde yetiştirilen sterliçya bitkileri tohum oluşturmamaktadır. Bu nedenle tohumlar yurtdışından getirilmektedir.

Tohumlar, torf ile doldurulan poşet veya onluk saksılara ekilir. Tohumun dikim derinliği tohum boyunun 2,5 misli olacak şekilde yerleştirilir. Mart ve nisan ayları dikim için en uygun zamandır. Dikimden sonra aşırı olmamak şartıyla sulama yapılmalıdır.

Çimlenen fideler 4-6 yapraklı olunca saksı veya poşetin ebadı büyütülür. Bu işlem 30- 40’ lık saksı veya poşet ebadına ulaşana kadar devam eder.


Vegatatif Üretim

Sterliçya (Cennet kuşu çiçeği, turna gagası) bitkisinin diğer bir çoğaltım şekli ayırma yöntemidir. Ayırma işlemi ocak şeklinde kardeşlenmiş olan bitkinin tamamen sökülerek filizlerin ayrılmasıyla yapılır. Bu işlem bitkinin dinlenme dönemi olan Temmuz - ağustos aylarında yapılmalıdır.

Filizler tek tek veya istenilen adetlerde parçalandığında uygun kök budaması yapılarak dikime hazırlanır. Ayrılan fideler, en az 30 cm çapındaki saksılara organik maddece zengin mil karışımlı bir harç hazırlanarak dikilmelidir. Dikimden sonra kök gelişimini arttırıcı hormon uygulaması yapılması, bitkinin kendini kısa sürede toparlaması için uygun olacaktır.

Bitkiler kök gelişimini tamamlayıncaya kadar nem oranı yüksek ortamlarda bulundurulmalıdır. Bu şekilde hazırlanan fideler ertesi yıl toprağa dikilecek hale gelir.



Ayırmada kullanılan yavru sürgünler



Fidelerin Bakımı

Sterliçya (Cennet kuşu çiçeği, turna gagası) fidelerinin toprağı her zaman nemli olmalıdır. Bu nedenle düzenli sulama yapılmalıdır. Yapraklara su püskürtmek bitki gelişimine olumlu katkı yapar. Ortamın sıcaklığı 10-250C arasında olmalıdır. Düşük sıcaklık filizlerin gelişmesine olumsuz etki yapar. Yaprakların aşırı güneş görmesi de bitkiye zarar verir.



Toprak ve Gübre İsteği

Sterliçya (turna gagası) bitkisi asitli toprakları sever. Dikim yerleri hazırlanırken hayvan gübresi serilerek toprağa karıştırılmalıdır. Toprağın özelliğine göre kimyasal gübreler de kullanılabilir. Aylık olarak gübre vermek verimi artırır. Saksıda sterliçya yetiştiriciliği yapılacaksa iki haftada bir sıvı gübre verilmelidir. Eğer yavaş eriyen gübre verilirse daha iyi verim alınır. Sterliçya yetiştirilecek toprak hazırlanırken içinde organik maddece zengin olan bahçe toprağına dere kumu ve kil karıştırılmalıdır.



Dikim Şekli ve Mesafesi

Dikim büyüklüğüne ulaşan fideler, sıra arası 1,5- 2 m, sıra üzeri 1,25-1,5 m olacak şekilde seraya dikilir. Kök boğazının toprak seviyesinde olmasına dikkat edilir.



Ekolojik İstekler


Sıcaklık
Sterliçya (Cennet kuşu çiçeği, turna gagası) ılık ortamları sever. En uygun sıcaklık 25 0C’ dir. Soğuk havalara da dirençlidir. Ancak sıcaklık 100C’ nin altına düşmemelidir. Sıcaklığın sabit tutulduğu ortamlarda bitkiden daha iyi verim alınır.


Işık
Bazı sterliçya türleri bol ışıkta gelişirken, bazı türler ise gölge sever. Yapılan çalışmalarda yarı gölge ortamların bitki gelişimini olumlu etkilediği görülmüştür.


Nem
Sterliçya nem seven bir bitkidir. Toprağı asla kurumamalıdır. Yapraklara püskürtülerek su verilmesi bitki gelişmesini olumlu yönde etkiler. Kış aylarında verilen su yaz aylarından daha az olmalıdır.

« Son Düzenleme: Ocak 15, 2013, 05:55:06 ÖS Gönderen : imge34 »

imgenin şiddetiyle çoğalır anlam
parçalana parçalana

geçtiğimiz yollardan

onca yaprak düşer
birkaç şiir kalır yalnızca
o derin ağaçlardan

kendi sesimize uyandığımız rüyalarda "Murathan Mungan"
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Cennet Kuşu Çiçeği Turna Gagası -steraliçya (strelitzia)
« Posted on: Nisan 19, 2024, 06:27:58 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Cennet Kuşu Çiçeği Turna Gagası -steraliçya (strelitzia) e-book, Cennet Kuşu Çiçeği Turna Gagası -steraliçya (strelitzia) programı, Cennet Kuşu Çiçeği Turna Gagası -steraliçya (strelitzia) oyunları, Cennet Kuşu Çiçeği Turna Gagası -steraliçya (strelitzia) e-kitap, Cennet Kuşu Çiçeği Turna Gagası -steraliçya (strelitzia) download, Cennet Kuşu Çiçeği Turna Gagası -steraliçya (strelitzia) hikayeleri, Cennet Kuşu Çiçeği Turna Gagası -steraliçya (strelitzia) resimleri, Cennet Kuşu Çiçeği Turna Gagası -steraliçya (strelitzia) haberleri, Cennet Kuşu Çiçeği Turna Gagası -steraliçya (strelitzia) yükle, Cennet Kuşu Çiçeği Turna Gagası -steraliçya (strelitzia) videosu, Cennet Kuşu Çiçeği Turna Gagası -steraliçya (strelitzia) şarkı sözleri, Cennet Kuşu Çiçeği Turna Gagası -steraliçya (strelitzia) msn, Cennet Kuşu Çiçeği Turna Gagası -steraliçya (strelitzia) hileleri, Cennet Kuşu Çiçeği Turna Gagası -steraliçya (strelitzia) scripti, Cennet Kuşu Çiçeği Turna Gagası -steraliçya (strelitzia) filmi, Cennet Kuşu Çiçeği Turna Gagası -steraliçya (strelitzia) ödevleri, Cennet Kuşu Çiçeği Turna Gagası -steraliçya (strelitzia) yemek tarifleri, Cennet Kuşu Çiçeği Turna Gagası -steraliçya (strelitzia) driverları, Cennet Kuşu Çiçeği Turna Gagası -steraliçya (strelitzia) smf, Cennet Kuşu Çiçeği Turna Gagası -steraliçya (strelitzia) gsm
Yanıtla #1
« : Ocak 15, 2013, 06:52:11 ÖS »
Avatar Yok

naberpravda
*
Üye No : 53755
Yaş : Yok
Nerden : Diyarbakır
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 914
Mesaj Sayısı : 3 588
Karizma = 20833


Değişikk eline sağlık.(:

Hayatını kesintisiz bir ziyafete çevirmek varken, sen onu günlere bölüp tıpkı hap gibi düzenli olarak yutuyorsun.
Yanıtla #2
« : Ocak 24, 2013, 12:01:28 ÖÖ »

hayal_perest
*
Üye No : 118384
Nerden : Denizli
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 2
Mesaj Sayısı : 276
Karizma = 6


çok ilginç bi çiçekmiş Gülmek :)

Yanıtla #3
« : Ocak 28, 2013, 06:53:48 ÖS »

terlik
*
Üye No : 124656
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 0
Mesaj Sayısı : 35
Karizma = 0


Çok ilginç, gerçekten de Turna başını hatırlatıyor. Bilgi için teşekkürler.
Yanıtla #4
« : Şubat 24, 2013, 11:59:40 ÖS »
Avatar Yok

şelale
*
Üye No : 126668
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 0
Mesaj Sayısı : 342
Karizma = 0


çok ilginç bir çiçek tanıttığınız için teşekkürler
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Turna ilk testi geçti
Bilim - Teknoloji ve Bilim Adamları
[-MuRaT-] 2 1102 Son Mesaj Mayıs 31, 2008, 09:59:28 ÖS
Gönderen : xxRuzqaRxx
Turna Balığı
Hayvanlar Alemi
FeMoX 1 1377 Son Mesaj Aralık 01, 2008, 05:55:44 ÖS
Gönderen : HuNTeR-DeViL
Turna
T - U - Ü
[B]a[R]a[N] 1 1031 Son Mesaj Eylül 14, 2010, 04:28:16 ÖS
Gönderen : Anqel*
Burak Turna
Kim, Kimdir ?
Liza 0 1208 Son Mesaj Kasım 25, 2011, 11:55:55 ÖÖ
Gönderen : Liza
Türkülerde Turna
Edebiyat
Asortik Hatun 0 856 Son Mesaj Aralık 31, 2012, 12:01:26 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular