0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Buruşmazlik Bitim Işlemleri  (Okunma Sayısı: 1368 Kere Okundu.)
« : Ocak 25, 2010, 08:07:46 ÖS »
Avatar Yok

.By.pisLick.*
*
Üye No : 28021
Nerden : Tekirdağ
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 1669
Mesaj Sayısı : 4 572
Karizma = 23665


Pamuklu Mamullerin Buruşmazlık Bitim İşlemleri

Pamuklu kumaşların buruşmaz hale getirilmesi her nekadar on, onbeş, yirmiyıl içerisinde, sentetik liflerin gittikçe artan rekabeti karşısında önem kazanmışsada konuyla ilgili çalışmalar yüzyılların başına kadar gitmektedir. Yalnız rejenere seluloz lifleriyle yapılan bu ilk çalışmalarda amaç, buruşmazlığı sağlamak değil,bu liflerden yapılmış mamullerin yıkanınca çekmesini, büzülmes,ni önlemekti. O zaman yapılan araştırmalar formaldehit, fenol-formaldehit,üre formaldehit veya melamin formaldehit ürünleriyle işlem gören rejenere seluloz liflerinin yıkama sırasında çekmelerinin azalmakla kalmadığını, aynı zamanda bu mamulün daha az buruşur hale geldiğini göstermiştir. Bu sonuçları daha iyi anlayab,lmek için seluloz lifşerinden yapılmış mamullerin niçin buruştuğunu ve niçin çektiğini hatırlatmakta fayde vardır.

Su ve bir çok Kimyasal kristallerin içerisine nufuz edememekte, ancak amorf bölgedeki kristallerin yüzeyinde seluloz makromolekilleriyle reaksiyona girebilmektedir. Kristalitler, fibriller lif eksenine oldukça paralel bir şekilde bulunduklarından bunların arasındaki boşluklara giren su molekülleri, liflerin dolayaısıyla ipliklerinkesitlerinin şişmesine yol açmaktadır. İpliklerin kesitlerinin şişmesi ise kumaşların çekmesi büzülmesi sonucunu doğurmaktadır.

Kumaşların buruşma nedenine gelince; kumaşı oluşturan tekstil liflerinin içerisindeki lif elementleri yani kristalinler, makro fibriller ve mikro fibriller bir denge halinde bulunmaktadır. Dışarıdan herhangi bir kuvvet etki ettğinde lif elementleri bu kuvvetin etkisiyle birbirine kayarak yeni bir denge meydana getirirler. Etki eden kuvvet kalktığında, yeni meydana gelmiş denge tamamen eski hale dönmediğinden de lifler dolayısıyla mamul buruşmuş olur.

Demek ki su moleküllerinin kristalitler arasına girmesi zorlaştırılırsa, iflerin şişmesi ve dolayısıyla kumaşlarını çekmesi; lif elementlerinin birbirine göre kayması zorlaştırılırsa, kumaşların buruşması engellenmiş olacaktır. Bu her iki isteğin çözümü ise aynıdır ve iki olanak vardır.
a- Lif elementleri arasındaki boşluklar, yani amorf bölgeler herhangi bir maddeyle doldurulursa, buralara su girmesi zorlaşacağı gibi bir kuvvet etkisi altında lif elementlerinin birbirine göre kaymasıda zorlaşmış olur. Reçine meydana getiren buruşmazlık sağlayıcı ürünlerin etki prensibi buna uymaktadır.
b- Mamulü, seluloz makro molekülleriyle reaksiyona girebilen bifonksiyonel bileşiklerle muamele edilirse, lif elemntlerini hareketliliği kısıtlanmış olur, yani ne araya su girince birbirlerinden uzaklaşabilirler, ne de bir kuvvet etki edince birbirlerine göre kayabililer.

Buruşmazlık Bitim İşlemlerinde Kullanılan Maddeler

Bugün piyasada gerek birinci gerekse ikinci prensibe göre etki gösteren çok çeşitli buruşmazlık sağlayıcı ürün bulunmaktadır. Bir kolaylık sağlamak için bu ürünleri üç ana grupta toplamak ve incelemek mümkündür.
a- Reçine meydana getiren maddeler
b- Az miktarda reçine meydana getiren maddeler
c- Reçine meydana getirmeyen maddeler.


a- Reçine meydana getiren maddeler

Bunlar genellikle açık zincirli azot-metilol bileşikleridir. Piyasada suda çözülebilen toz veya hazır derişik çözelti halinde satılırlar en önemlileri üreformaldehit ve melamin formaldehit önkondensatlarıdır.

Bunlarla yapılan buruşmazlık sağlayıcı işlem sırasında, bu bileşikler asidik katalizöünde etkisiyle, liflerin içerisinde uğradıkları poli kondensasyon sonucu, suda çözünmeyen amino plus ( karbomid ) eçineleri oluşturular. Bunun yanında bu maddelerdeki bir miktar metilol grubuda seluloz makromoleküllerindeki hidroksil grublarıyla reaksiyona girmektedir. Fakat ağırlık polikondensasyondadır.

Elde edilen buruşmazlık etkisi yıkamaya karşı çok dayanıklı olmadığından ve mamulun tutumu biraz sertleştiğinden, bu tip ürünler daha ziyade elbiselik, kostümlük, trenç kotluk gibi sık sık yıkanmayan ve sert olmaları rahatsız etmeyen mamullerin bitim işlemlerinde kullanılır.

b- Az reçine meydana getiren ürünler (reaktant tip)

Bunlar genellikle azot içeren heteroçiklik metilol bileşikleridir. Örneğin; dimetiloletilenüre.
Bu ürünlerin molekülleri de kısmen birbirleriyle birleşerek oligomerler meydana getirebilirse de, burada bu bileşiklerin selüloz makro moleküllerinin hidroksil gruplarıyla reaksiyona girmesidir. Fonksiyonel bileşikler olduklarından iki veya daha fazla hidroksil grubuyla reaksiyona girebilmekteler ise de bu makro moleküller arasında köprü bağları meydana getirerek, buruşmazlık özelliğini sağlamaktadır.

Elde edilen buruşmazlık sertleşmesine yol açtığından, başta gömleklik, buluzluk poplinler PES-pamuk karışımı kumaşlar olmak üzere tüm pamuklu mamullerin buruşmazlık bitim işleminde en geniş kullanma alanı olan ürünler bu gruba dahildirler.

Gerek bu gruptaki N-metilol bileşikerinin, gerekse reçine meydana getiren N-metilol bileşiklerinin bazı sakıncaları vardır.Bunlar arasında en önemlisi formaldehit açığa çıkarılmalıdır.
Formaldehit açığa çıkaran reaksiyonda görülen denge bileşiği cinsine ve çözeltinin konsantrasyonuna göre az veya çok miktarda sağa kayabilmektedir. Örneğin dimetiloletilenüre piyasada % 50’lik çözelti halinde satılmaktadır ve bu dumda % 08 kadar serbest formaldehit içermektedir. Apre dairesinde bu üründen 100 gr/lt alınarak hazırlanan sulu flottede ise serbest formaldehit miktarı %10’a kadar çıkmaktadır. Yani seyreltildikçe denge sağa kaymaktadır.

Formadehit buharlarının rahatsız edici kokuları ve sağlığa zararlı olması nedenişyle, bir çok ülkede işyerindeki havada bulunabilecek maksimal formaldehit konsantrasyonu sınırlandırılmıştır. Hatta gelecekte daha da ileri gidilerek N-metilol bileşiklerinin kullanılmasının yasaklanması veya kısıtlanmasıda beklenebilir. Bir çok büyük kimya fabrikalarında şimdiden, ileride N-metilol bileşiklerinin yerini alabilecek formaldehitsiz ürünlerin araştırılıp, geliştirilmesine bağlandığı bilinmektedir.

N-metilol bileşiklerinin diğer bir sakıncası da, yan reaksiyonlar sonucu metilaminler oluşturabilmektedir. Özellikle trimetilamin karekteristik balık kokusu rahatsız etmektedir. Flotteye üre, tioüre, dissiyanamit ve hidrojen peroksit gibi ürünler ilave edilerek metilaminin oluşması önlenebilir veya önceden tetbir alınmayıp balık kokusu meydana gelmiş ise, sodalı bir yıkama ile bu koku giderilebilir. Fakat bu taktirde fazladan bir yıkama gerektiğinden maliyet artar.

N-metilol bileşiklerinin bazılarının gösterdiği önemli bir sakıncada, içerisinde hipoklorit bulunan yıkama maddeleriyle yıkama sırasında bu ürünlerin klor atomlarını tutarak kloraminleri oluşturmalarıdır.

Daha sonra yapılacak hafif bir ütülemede bile, bu kloraminler parçalanarak hidrojenklorür ve aktif oksijen açığa çıkarırlar ki, bunlardan selüloz liflerinin hidrolitik ve oksidatif olarak zarar görmesine yol açarlar.

c-Reçine meydana getirmeyen ürünler

Bugün için önemi az olan fakat ileride büyük önem kazanacağı tahmin edilen bu gruptaki ürünler selüloz makro moleküllerinin hidroksil gruplarıyla tepkimeye girerek bunlar arasında köprü bağı oluşturabilen polifonksiyonel bileşiklerdir. Formöaldehit, glioksal gibi aldehitlerin yanında, özellikle yaş buruşmazlık yöntemine göre çalışmalarda 1,3 diklorpraponal-2, epiklorhidrin ve sulfonyumbetainler gibi ürünler belirli bir kullanma alanı bulmaktadır.

Buruşmazlık bitim işlemleri

Buruşmazlık bitim işlemlerinin yapılması değişik şekillerde olabilmektedir. Elde edilen buruşmazlık dereceleri ve mamülün dayanımında görülen düşüşler, uygulanan yönteme göre büyük farklılıklar göstermektedir.

Uygulanan yöntemin ve kullanılan buruşmazlık sağlayıcı ürünün yanında, tekstil mamulünün yapısıda elde edilen sonuçlar üzerinde etkisi vardır. İyi bir buruşmazlık etkisi sağlayabilmesi için kumaşın şu özellikleri göstermesinde fayda vardır.

Lifler: ince ve orta kalınlıkta
İplikler: tek kat ve yumşak bükümlü
kumaş: çok sıkı dokunmuş, asit, baz, tuz, pat maddesi vs. içermeyen, zarar görmemiş, ıslanma yeteneği iyi olmalıdır.

1- Kuru (kondenzasyon) buruşmazlık yöntemi

Klasık yöntem veya kondenzasyon yöntemi olarak da isimlendirilen bu çalışma şekli:

Buruşmazlık bitim işlemi flottesiyle emdirme (fularda)
Kurutma (genellikle gergefli kurutucularda)
Kondenzasyon (genellikle hot-flue tipi kondenzasyon makinelerde) ve bazen yıkama ve son avivaj

işlemlerinden oluşmaktadır.

Bu yönteme göre yapılacak bitim işleminin reçetesi hazırlanırken, elde edilmek istenen etki derecesine göre en uygun terbiye maddesi va addidif seçilir. İyi bir sonuç sağlayabilmek için dikkat edilmesi gereken bir husus da, uygun katalizörün seçilmesi ve kondenzasyon koşullarının kullanılan terbiye maddesi ve katalizör göz önüne alınarak ayarlanmasıdır. Bu hususun önemini anlayabilmek için, katalizörlerin etkinliklerinin kondenzasyon koşullarına göre değişebileceğini bilmek gerekir.

Konmdenzasyon yönteminde en fazla kullanılan katalizörler; amonyumklorür, amonyumnitrat, amonyumsülfat, monoamonyumfosfat gibi amonyum tuzları ile magnezyumklorür, çinkoklorür, çinkonitrar gibi metal tuzlarıdır.P-toluensülfonik asit, okzalik asit gibi organik asitlerde bazen katalizör olarak kullanılır.

İşlemin yapılışı:

Moder işletmelerde, hazırlanan flotte depolama kaplarına doldurulur ve bir seviye ayarlayıcısı üzerinden otomatik olarak epragnasyonun yapıldığı fularda aktarılır. Epregnasyonun düzgün olması için dikkat edilecek hususlar

a- Kumaşın empregna flotesinde kalma süresini çok kısa olmaması
b- Sıkma sırasında fulard merdanelerinin her noktasında aynı basıncın sağlanmasıdır. Aksi takdirde basıncın az olduğu kısımlarda, örneğin kumaş ortasında alınan flotte miktarı daha fazla olacağından, elde edilen sonuçta farklı olacaktır. Genellikle pamuklu kumaşlarda %80, viskon kumaşlarda %90-100 kadar flotte alınacak kadar çalışılır. Flotte temperatürü oda sıcaklığındadır.

Kurutma genellikle gergefli kurutma makinelerinde yapılır ki böylece kumaşın eni ve boyu istenilen şekilde ayarlanıp fiske edilebilsin. Bilindiği gibi kurutmanın düzgün bir şekilde yapılmasının elde edilecek sonuçlar üzerindeki etkisi ihmal edilmeyecek kadar büyüktür. Özellikle kurutmanın başında, liflerin yüzeyindeki su buharlaştıkça, liflerin içinden yüzeye doğru çıkan suyun beraberinde terbiye maddesinin bir kısmınıda yüzeye taşıyacağını unutmamak gerekir. Kurutulan mamulün, sarılmadan önce bir soğutma kanalından geçirilmesi tasfiye edilir ki, moder kurutma makinelerinin çoğunun çıkışında böyle bir soğutma kısmı zaten mevcuttur.

Kurutulan kumaş hemen bir hot-flue veya başka herhangi bir makinede kondenzasyona tabi tutulabilir. Reçetede belirtilen kondenzasyon temperatür ve süresine tamamen uymak gerekir. Kondenzasyondan sonrada kumaşın bir soğutma kanalından geçirilmesi faydalıdır.

Eger mümkünse kurutulan kumaşın hemen kondenzasyona tabi tutulmayıp, bir süre bekletilmesi tavsiye edilir. Yapılan araştırmalar, bu şekilde bekletilen kumaşlarda, kopma ve sürtünme dayanımlarındaki düşüşün biraz daha az olduğunu göstermiştir.

Kondenzasyondan sonra, normal bir buruşmazlık terbiyesi bitmiştir. Fakat kaliteli mamullerin hazırlanmasında kondenzasyonun arkasından, yıkama ve son avivaj işlemleri de yapılır ki böyle mamullerin tutumu çok daha tatmin edici olur.

Bu yöntemde temel kumaş önce buruşmazlık apre maddesi, asidik katalizör, yumşatıcı, additif gibi maddeleri içeren banyoyla emdirilir, istenilen derecede sıkılır, kurutulur ve 130-170 oC 1-
6 dakkika kondenzasyona tabi tutulur.

Kondenzasyon yöntemine göre yapılan buruşmazlık bitim işlemleri sonucu kumaşın hem yaş, hem de kuru buruşmazlık özellikleri gelişmektedir. Ancak bu yöntemin iki büyük sakıncası vardır, o da kumaşların kopma ve sürtünme dayanımlarının azalmasıdır.
Kopma dayanımı azalmasında, buruşmazlık işlemi sırasında uygulanan asidik katalizör yüksek sıcaklığın etkisiyle selüloz liflerinin hidrolitik zarar görmelerinin az veya çok bir rolü vardır. Fakat asıl neden, lif elementlerinin hareketliliğinin azalmasıdır.

Normal bir pamuk lifi boyuna gerdirildiğinde içerisindeki lif elementleri hareketli olduklarından, önce lif eksenine paralel konuma geçmekte ve bu esnada lif esnemektedir. Sonunda dışardan etki eden kuvvet lif kesitindeki tüm lif elementlerinin dayanımını aştığında da kopmaktadır. Halbuki buruşmazlık bitim işlemi görmüş lifler, boyuna gerdirildiklerinde, kısmen hareketli olan lif elementleri lif eksenine paralel konuma geçerlerken, hareketliliği tamamen kısıtlanmış olan lif elementleri kopmaya başlamaktadırlar. Yani kesitteki bütün lif elementleri aynı anda kopmayıp, birbiri ardınca koptuklarından, gösterdikleri toplam dayanım daha düşük olmaktadır.

Bu sakıncayı gidermek için kondenzasyon yöntemi yerine daha sonra bahsedilecek olan yaş buruşmazlık yöntemiyle, lifler yaş iken, yani şişmiş durumda iken yapılan buruşmazlık işlemi sonucu, oluşan köprü bağları daha uzun olduğundan ve dolayısıyla lif elementlerinin hareketliliğini fazla kısıtlamadığından, gerçektende kopma dayanımı azalımı fazla olmaktadır. Ancak aynı nedenle kumaşın kuru buruşmazlığı iyi olmamaktadır, yalnızca yaş buruşmazlık gelişmektedir.

Kondenzasyon yöntemine göre çalışıldığında sürtünme dayanımının azalmasının nedeni ise, kurutma sırasında daha reaksiyona girmemiş olan buruşmazlık sağlayıcı madde moleküllerinin, ipliklerin dışa bakan yüzeylerine migrasyonudur. Böylece bu yüzeylerde toplanan aşırı miktardaki ürün, buralarını cam gibi gerilimli ve kırılgan duruma getirdiklerinden, sürtünme sırasındaki ürün, buradaki lifler kolaylıkla parçalanmaya başlamaktadırlar. Sürtünme dayanımının azalması, migrasyon önlenince büyük ölçüde ortadan kalkmaktadır. Bu nedenle normal emdirme yerine, aktarma, püskürtme gibi az flotte aldırma yöntemleriyle aplikasyon yapılırsa, sürtünme dayanımları fazla düşmemektedir.

2-Yaş buruşmazlık yöntemi

İki şekilde bilinmektedir:

a)Asidik ortamda çalışılan yöntem
b)Bazik ortamda çalışılan yöntem
a)Asidik ortamda yapılan yaş buruşmazlık işlemi yöntemi:

Bu yöntemde kuvvetli bir asidin varlığında oda sıcaklığında, selüloz lifleriyle reaksiyona girebilen N-metilol bileşikleri (örneğin; dimetilol, dihidroksietilenüre, dimetilol-metoksi-5,5 dimetilolpropilenüre, asetilen-bis (dimetil)-üre gibi) buruşmazlığı sağlayan ürünler olarak kullanılır. Asit olarak da genellikle hidrolik asit bazen de sülfirik asit kullanılır.

Çalışma şekli basit olup, kumaş buruşmazlık ürünü, addatif ve asit içeren flotteye, fulardlarda emdirilir ve alınan flotte miktarı %70-80 olacak şekilde sıkılır. Bu şekilde empregne edilmiş yaş kumaş bir ruloya sarılıp üzeri bir plastik folyeele iyice örtüldükten sonra, 10-16 saat beklemeye tutulur. Bekleme süresinin sonunda durulanır, soda ile nötürleştirilir. Tekrar durulanır ve kurutulur.

Yaş buruşmazlık terbiyesi (hem asidik hem bazik ortamda yapılanlarda), kuru buruşmazlık pek bir artış olmaz. Diğer taraftan bu yöntemle yapılan çalışmaların sonunda kumaşların dayanımında görülen düşüş, kondenzasyon yöntemine göre oldukça daha azdır. Bu şekilde işlem gören kumaşlar kullanma sırasında normal buruşmaktaysa da, yıkamadan sonra düzgün olarak asıldıklarında, ütülemeye gerek kalmaksızın kırışıksız olarak kurumaktadır. Bu nedenle bu yöntem daha ziyade çarşaf, masa örtüsü gibi mamullerin buruşmazlık terbiyesinde uygulama alanı bulmaktadır.

b)Bazik ortamda yapılan yaş buruşmazlık terbiyesi

Bu yöntemde, epiklorhidrin, diklorpropanol, sulfonyumbetainler, N-metilol-akrilamid gibi, bazik ortamda oda sıcaklığında, şişmiş selüloz lifleriyle reaksiyona girebilen ürünler kullanılır.
Çalışma şeklinde çeşitli varyasyonlar mevcut ise de, en fazla uygulanan Belfast yönteminde: ağartılmış, merserize edilmiş kumaş fularda %15’lik sudkostik çözeltisi ile emdirilip, iyice sıkıldıktan sonra, gergin durumdayken yukarıda sayılan ürünlerden biriyle aktarma yöntemine göre ablike edilir, düzgün bir şekilde ruloya sarılıp üzeri plastik folyeyle örtülür ve 8-10 saat beklemeye bırakılır. Bekleme sırasında rulo yavaş bir şekilde döner. Bekleme süresinin sonunda durulanır, asetikasitle nötürleştirilir, tekrar durulanır ve kurulanır.

3-Nemli buruşmazlık yöntemi

bu yöntemde esas, buruşmazlığı sağlayan reaksiyonun belirli miktarda nem içeren selüloz lifleriyle meydana gelmesini sağlamaktır. Reaksiyon meydana geldiği anda selüloz lifleri kısmen şişmiş durumda bulunduğundan gayet iyi yaş buruşmazlık ve iyi kuru buruşmazlık ve kuru buruşmazlık dereceleri elde edilir. Yöntemin avantajı sürtünme dayanımında görülen düşüşün, klasik yöntemdekine göre oldukça daha az olmasısıdır.
Çeşitli N-metilol bileşikleri bu yöntemle birbirnden çok farklı sonuçlar sağlamaktadır. Aşağıda örnek olarak üç enmetilol bielşiği ile elde edilen sonuçlar birbiriyle karşılaştırılmaktadır.

Kuru buruşmazlık derecesi Daynımın azalması Klor-retensiyonu tehlikesi
Dimetilol-propilen üre Düşük Az Yok
Dimetilol-4metoksi-5,5dimetilpropilen üre İyi % 40’a kadar Az
Dimetil-dihidroksikli hidrosiklietilen-üre Çok iyi Fazla Çok

Nemli buruşmazlık yönyemine göre yapılan çalışmalarda, bu yöntem için özel olarak geliştirilmiş bulunan katalizörlerin (esasında piyasadaki ürünler, en azıyla iki tane bileşiğin karışımıdır) kullanılması tavsiye edilir.

Çalışma şu şekilde yapılır; kumaş fularda flotteye emdirilir, alınan flotte miktarı %70-80 olacak şekilde sıkılırı ve kumaştaki nem mikatarı %5-7 ye düşecek şekilde kurutulur. Bu kurutma genellikle gergefli kurutma makinelerinde 110-120oC de yapılmaktadır. Belirli ne miktarına kadar krurutulmuş kumaş bir ruloya sarılıp üzeri plastik folyeyle örtildükten sonra 16-24 saat beklemeye bırakılır. Beklemeden sonra durulanır, sodayla nötürleştirilir, tekrar durulanır ve kurutulur.

4- İki basamaklı buruşmazlık yöntemi

Birinci sonuçların elde edidiği bu yöntemde esas iki buruşmazlık yönteminin (genellikle yaş ve kuru buruşmazlık yöntemlerinin) kombinasyonu şeklinde bir çalışmaya dayanmaktadır. Çok çeşitli varyasyonlardan burada yalnız TEB-X-Cel yöntemi adı altında bilinenine kısaca değinmekle yetinilecekti.

Kumaş N-metilol bileşiğin, asidik katalizör,addetif ve sufonyum betain bileşiği içeren flotteye emdirilir, sıkılır, kurutulur, kondanse edilir. Buraya kadar yapılan işlemler normal bir kuru buruşmazlık işlemlerinin aynısıdır.

İkinci adımda kumaşa, oda sıcaklığından aktarma yöntemine göre bazik çözelti (sulfonyum betain bileşiği için katalizör) aplike edilir ve birkaç saniye sonrada kumaş yıkama, nötürleştirme işlemlerine tabi tutulur.

Birinci adımda kumaşın kuru burşmazlık özellikleri ılıman bir işlem sonucu arttırlmış, ikinci adım sonucuda yaş buruşmazlık özellikleri arttırılmaış olduğundan, bu şekilde iki baamaklı buruşmazlık bitim işlemi sonucu hem yaş hem de kuru buruşmazlık dereceleri yeterli olan mamuller elde edilmeltedir. İşlemler ılıman koşullar altında yapıldığından, dayanım azalmalarıda çok fazla olmamalıdır.

5-Buharlı buruşmazlık apresi yöntemi

Burada apre maddesi istenilen temparatürde , buhar fazındayken kumaşa etki ettirilir. Daha ziyade aldehitlerle uygulanabilen bu yöntemin özelliği, kumaşı önceden ayarlı nemlilikte tutulabileceği için kuru ve yaş buruşmazlık gelişmesi istenildiği gibi ayarlanabilir. Katalizörde gaz fazında olabileceği için bu yöntemde hiç ısıtılmadan malzemeyi aprelemek mümkündür. Örneğin konfeksiyon veya şekil verilmiş ( pliselenmiş gibi) malzemede bu yönteme göre aprelenebilir. (elde edilen buruşmazlık özellikleri iyi olup, sağlamlık alması da diğer yöntemlere göre daha azdır.

Permanent pres yöntemi:

Konfeksiyoncuların buruşmazlık bitim işlemi görmüş kumaşlara şekil vermeleri(plise, ütü çizgisi gibi)zor olmaktadır. Hem bu sakıncayı gidermek hemde verilen şeklin kalıcılığını sağlamak için, permanent pres yöntemi geliştirilmiştir.

Bu yöntemde terbiye dairesinde kumaş buruşmazlıkbitim işlemi flottesiyle emdirilip kurutulmaktadır. Bu kumaşı satın alan konfeksiyoncu kumaşı kesip, dikip şekil verdikten ( genellikle yüksek sıcaklıktaki basınçlı preslerde) sonra mamul özel fırınlarda 150-170 oC lerde 4-12 dakika mumamele edilerek kondensasyonu tamamlanması sağlanmaktadır. Yani köprü bağlarının oluşumu, dolayısıyla buruşmazlık bitim işlemi konfeksiyoncu tarafından yapılmaktadır. Böylece reaksiyondan (köprü bağları oluşmadan ) önce verilen şekilin kalıcılığının da çok iyi olması sağlanabilmektedir. Termoplastik sentetik liflerden yapılmış kumaşlardan dikilen giysilerin permanent presi ise, presleme işleminin efektif (etkili) sıcaklığı,kumaşın son olarak gördüğü temo fiksaj işleminin efektif sıcaklığından daha yüksek tutularak sağlanabilmektedir. Permanent yöntemi üç şekilde yapılabilmektedir.

a- post-curing (geciktirilmiş kondensasyon)
b- procure (termoplastikleştirme)
c- iki basamaklı yöntemler

YALAN !  
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Buruşmazlik Bitim Işlemleri
« Posted on: Nisan 18, 2024, 06:40:59 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Buruşmazlik Bitim Işlemleri e-book, Buruşmazlik Bitim Işlemleri programı, Buruşmazlik Bitim Işlemleri oyunları, Buruşmazlik Bitim Işlemleri e-kitap, Buruşmazlik Bitim Işlemleri download, Buruşmazlik Bitim Işlemleri hikayeleri, Buruşmazlik Bitim Işlemleri resimleri, Buruşmazlik Bitim Işlemleri haberleri, Buruşmazlik Bitim Işlemleri yükle, Buruşmazlik Bitim Işlemleri videosu, Buruşmazlik Bitim Işlemleri şarkı sözleri, Buruşmazlik Bitim Işlemleri msn, Buruşmazlik Bitim Işlemleri hileleri, Buruşmazlik Bitim Işlemleri scripti, Buruşmazlik Bitim Işlemleri filmi, Buruşmazlik Bitim Işlemleri ödevleri, Buruşmazlik Bitim Işlemleri yemek tarifleri, Buruşmazlik Bitim Işlemleri driverları, Buruşmazlik Bitim Işlemleri smf, Buruşmazlik Bitim Işlemleri gsm
Yanıtla #1
« : Temmuz 18, 2010, 01:23:12 ÖS »

Anqel*
*
Üye No : 21465
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 5208
Mesaj Sayısı : 17 796
Karizma = 50130


Teşekkürler..

WebCanavari
Yanıtla #2
« : Ağustos 07, 2010, 05:14:21 ÖS »

Yıldızım
*
Üye No : 31517
Nerden : Tekirdağ
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 2947
Mesaj Sayısı : 11 568
Karizma = 20133


Teşekkürler.
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  



Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular