0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Burun Rahatsızlıkları  (Okunma Sayısı: 786 Kere Okundu.)
« : Ocak 25, 2013, 05:09:50 ÖS »
Avatar Yok

Asortik Hatun
*
Üye No : 3762
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 13388
Mesaj Sayısı : 22 841
Karizma = 58066


Dermid Kist: Gelişim sırasında epiderm kalıntılarının bulunduğu yapıları içeren bir kisttir. İçerisinde kıl foliküleri, ter bezleri, sebase bezler bulunur. Burnun sırtında bir tümör kütlesi biçiminde olur. Kimi zaman üzerindeki bir açıklıktan sürekli sızıntı yapabilir. Eğer burun içerisinde bulunursa çok yaygın bir alanı kaplar. Ameliyatla çıkarılır.

Arka Burun Deliklerinin Tıkanık Olması: Doğumda, bebeğin solunum güçlüğü çekmesi ile belirlenir. Doğumu yaptıran Sağlık Ocağı ebeleri ağız ve burun salgılarını temizlerken, burun deliklerinin arkadan kapalı olup olmadığına da bakarlar. Bebek etkin olarak soluyamaz ise, acil müdahale gerekin Bu tıkanıklık, zarsı bir yapı ya da kemik nedeniyle meydana gelmiş olabilir. Niteliğine göre deliklerin ameliyatla açılması zorunludur. Doğumu ara ebeleri yaptınrlarsa tanısını yapamazlar. Bebek acil servislere çok kötü durumda götürülür.

Burun Kırığı: Burna gelen darbe ya da düşme sonucu kırıklar olur. Burnun şekli bozulur, üzerinde de bir kanlı şişlik (hernatom) meydana gelir. Çekilen yan burun röntgen filmi kırığın yerini ve derecesini belirler. Beş gün içerisinde kınğın yerine oturtulması, düzeltilmesi zorunludur. Aksi takdirde ameliyatla çok güç düzeltilebilir. Bu nedenle olaydan kısa süre sonra hekime gidilmelidir. Ayrıca burun üzerinde bulunan kan birikintilerinin basıncı kıkırdağın haraplanmasına yol açar. Bu ise burnu ortadan çökerterek eğer şeklini aldırır. Gerekli müdahale ile durumun önlenmesi zorunludur.

Ön Burun Deliklerinin Darlığı: Ön burun deliklerinin zedelenmesi önemli zararlara yol açar. İki tip zedelenme vardır. Biri sürekli burun delikleri ile oynayarak, tahriş edilmesi diğeri ise yakıcı duman ya da sıvıların burna çekilmesidir. Burun deliklerinde herhangi bir daralma varsa, özellikle küçük çocuklarda zamanında onarımı yapılmalıdır. Burun kanamalarının durdurulması için gelişi güzel, ilaç kullanılmaz. Burna, şiddeüi yakıcı ve tahriç edici maddelerin suyunu da çekmemek gerekir. Sinüzitini tedavi edeceğini sandığı için burnuna it kavununun suyunu çeken çok kişi, şiddetli kanama ve kıkırdak haraplanması geçirir. O kadar tehlikeli olur ki hastahaneye yetiştirilen hastanın boğazından delik açılır.

Burna Yabancı Cisim Kaçması: Çocuk yabancı cisimleri, burun deliğine itebilir. Bunlar küçük bil yalar, kolonya kapakları, nohut ve mercimek gibi maddeler olabilir. Burun sıvısı ile bitkisel cisimler şişer. Çevreye baskı yaparlar. Yabancı cisimleri büyük çocuklar, ağızlarını kapayıp, bütün kuvvetleri ile burunlarından üfleyerek dışarı atabilirler. Ancak küçük çocuklarda bu çok zordur. Hekime götürmek gerekir.

İvegen Sinüs Yangısı: Doğumda kafa içerisindeki kemik boşluklarının bir bölümü tam gelişmişken diğerleri daha gelişmemiştir. Alında sinüsler yoktur. Bunlar, yaişla birlikte gelişmelerini tamarnlar. Bir bölümü tam şeklini 12. yaşta alır. Boşlukların içerisi titrek tüylü epitelle kaplıdır.

Titrek tüyler sinüs akıntılarını burun boşluğuna iletilmesini sağlar. Sinüsler buran içerisine kanalcıklarla bağlıdır. Bir bölümü de arkadan yatağa açılır. Eğer burun delikleri ya da sinüslerin boşalmasını sağlayan kanalcıklar tıkanacak olursa, sümüksü salgı birikmeye, parçalanmaya başlar. Bu, minicanlüann üremesine çok elverişli bir ortam yaratır. Nezle ve benzeri hastalıklar sinüs kanalcıklannın tıkanmasın kolaylaştırır. Bu nedenle üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra sinüzit gelişmesi kolaylaşır. Burunda allerjik nezlenin olması da aynı etkiyi yapar.

Belirtiler arasında, yüz ağrısı, burun akıntısı (cerahatli),sabah genizden balgam gelmesi, ateş sayılabilir. Baş ağrısı daha çok sabahlan görülür. Burun içerisinde sürekli cerahatli bir akıntı olur. Röntgen filmi ile sinüs yangısının durumu ve derecesi belirlenir. Sinüzit sanıldığı gibi basit bir hastalık değildir. Çevre kemik yapılann iltihaplanması apse ve kiste neden olur. Bu nedenle sinüzitin tedavisi tam ve etkin olmalıdır. Zamanında tedavi edilmeyen sinüzit süreğenlesin Kimi zaman beynin ana dolaşım kanalcıklannda tıkanıklık ve iltihaplanma, tehlikeli olabilir. Sinüzitte en büyük tehlike, yarım yamalak tedavi olmak, hekimin önerdiği tedaviyi yanda kesmektir.

Süreğen Sinüs Yangısı – Kronik Sinüzit: Burun nezlesi ve alerjisi gibi sürekli hastalıkların yanm tedavisi, sinüzitin süreğenleşmesine yol açar. Zorunlu durumlarda cerrahi uygulama yapılır.

Burunda Alerji ve Polip: Alerjide cevap organı genellikle burundur. Allerji yapan etkenler tepkilerini burunda gösterirler. Burun, üzerini örten tabaka çok damarlıdır, özellikle solunum yolu ile gelen allerji yapıcı maddeler olumsuz etkilerdir. Eğer allerji yapan maddeler ile uzun süre karşılaşılırsa sarkan et büyümeleri, polip ortaya çıkar. Burunda sık sık enfeksiyon geliştirirler. Polipler ameliyatla alınır.

Burun Kanamaları, çocuklarda burun bölmesinin ön tarafından olur. Bölümün kuruması, küçük damarların çatlaması, kanamaların kolaylaşmasına neden olur. Bu tip kanamalar, burun üzerine dıştan baskı uygulamakla kolayca önlenir. Burna, bir litre suya dokuz gram iuz konularak hazırlanan karışımdan sürekli damlatılacak olursa, hem. burun tıkanıklıktan, hem de bu tip kanamalar önlenir. Arka taraf kanamalarının durdurulması zordur. Çünkü ün taraf kanamalarına göre daha şiddetlidir. Pıhtılaşma mekanizmasının bozukluğunda görülür. Zamanında hekime götürmek gerekir. Bazı kan hastalıkları ile kötücül hastalıklarda da şiddetli kanamalar olabilir.

Ayrıca burun kanamalarında soğuk kompresler uygulanır.-Burun kemerine ve ense köküne yerleştirilen çok soğuk bir kompres ya da buz parçalan atardamarların daralmasına yardım eder. Çocuğun boyun çevresindeki giysilerin gevşek olmasına dikkat edilmelidir.

WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Üyelerimizden Destek Bekliyoruz.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Burun Rahatsızlıkları
« Posted on: Nisan 19, 2024, 10:45:47 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Burun Rahatsızlıkları e-book, Burun Rahatsızlıkları programı, Burun Rahatsızlıkları oyunları, Burun Rahatsızlıkları e-kitap, Burun Rahatsızlıkları download, Burun Rahatsızlıkları hikayeleri, Burun Rahatsızlıkları resimleri, Burun Rahatsızlıkları haberleri, Burun Rahatsızlıkları yükle, Burun Rahatsızlıkları videosu, Burun Rahatsızlıkları şarkı sözleri, Burun Rahatsızlıkları msn, Burun Rahatsızlıkları hileleri, Burun Rahatsızlıkları scripti, Burun Rahatsızlıkları filmi, Burun Rahatsızlıkları ödevleri, Burun Rahatsızlıkları yemek tarifleri, Burun Rahatsızlıkları driverları, Burun Rahatsızlıkları smf, Burun Rahatsızlıkları gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Burun
Fıkralar
saklı düşlerim 4 1415 Son Mesaj Mayıs 09, 2008, 04:21:44 ÖS
Gönderen : BbuSHhHeE
Burun
A - B - C
FatosH 1 1189 Son Mesaj Eylül 05, 2010, 08:49:11 ÖS
Gönderen : ...hulya...
Karaciğer Rahatsızlıkları Için Bitkisel Reçeteler
Alternatif Tıp
Asortik Hatun 4 1487 Son Mesaj Mayıs 21, 2014, 09:31:12 ÖS
Gönderen : hilal ı
Gebelikte Mide Rahatsızlıkları
Gebelik ve Çocuk Bakımı
[B]a[R]a[N] 7 2477 Son Mesaj Ocak 07, 2016, 01:06:59 ÖÖ
Gönderen : SaviorAngel
Doğuştan Ve Ailevi Olan Göz Rahatsızlıkları
Göz Sağlığı
Bendis 0 1023 Son Mesaj Kasım 11, 2014, 11:37:54 ÖÖ
Gönderen : Bendis


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular