0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Bu Hastalığı Dikkate Alın  (Okunma Sayısı: 613 Kere Okundu.)
« : Ocak 29, 2014, 09:44:59 ÖS »
Avatar Yok

sanane_61
*
Üye No : 99109
Nerden : Trabzon
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 9901
Mesaj Sayısı : 13 434
Karizma = 40607


Toplumda sık rastlanan hastalıklardan biri olan reflünün, vücudun diğer bölgelerinde kendini gösteren pek çok rahatsızlığa davetiye çıkarabileceği belirtildi.

Reflü ile ilgili bilgiler veren Özel Yıldızlıgüven Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Akbaş, “Reflü denince akla gelen ilk şey bir organ içerisinde olması gereken sıvı içeriğin , İlişkili olduğu başka bir bölgeye geçmesine verilen isimdir. Örneğin mesane içerisindeki idrarın yukarı idrar yollarına (üretere) kaçmasına ‘vezikoüreteral reflü’, mide içeriğinin de ‘özefagusa’ geri kaçmasına da ‘Gastroözefageal reflü’ (GÖR) denir. Halk arasındaki algılanış şekli ise yemekler ağızda çiğnenip tükürükle karıştıktan sonra yemek borusu ile mideye inmesi, burada mide sıvısı ile karışmasının ardından yemek borusuna geri kaçışına reflü denir. Normalde erişkinde ‘gastroözefageal reflü’ özellikle yemek sonrası dönemlerde olmak üzere uykunun belli bir döneminde kısa süreli olarak (genellikle beş dakikadan daha az sürer) olmak üzere gün içerisinde saatte 1 ile 4 kez olmak üzere 24 saatte toplam 50-55 kez kadar olabilen fizyolojik normal sayılabilen bir olaydır. Fakat reflü gün içerisinde sık aralıklarla tekrarladığında, uzun sürdüğünde ve özellikle uyku sırasında oluştuğunda özefagus mukozasında değişik derecelerde olabilen hasarlanma ve çeşitli semptomlara neden olmaktadır. Bu durumda ‘Gastroözefageal Reflü’ hastalığından bahsedilir. GÖRH toplumumuzda yaklaşık yüzde 20 oranında gözükmekte ve bu hastaların çoğu basit diyet değişiklikleri ile veya antiasit ilaçlar ile rahatlama sağladıkları için çoğu hekime müracaat etmezler. Hekime müracaat eden hastalar tüm hastaların yaklaşık yüzde 10-15 oranında ki kısmını teşkil eder” dedi.

Mideden özefagusa kaçan mide içeriğindeki en zararlı maddenin mide asidi olduğunu belirten Op. Dr. Akbaş, “Ancak asitle birlikte safra ve pankreas enzimlerinin de bulunması özefagus taki (yemek borusundaki) hasarlanmanın ve buna bağlı olarak oluşan şikâyetlerin şiddetini artırır. Aksine tükürük bezlerinden salgılanan tükürük, içerdiği bikarbonat ve büyüme faktörleri nedeni ile özefagus mukozasını reflünün zararlı etkilerinden koruyucu etkiye sahiptir. Özefagus mukozasının aside duyarlılığı her insanda farklı olduğundan aynı şiddette aside maruz kalma sonrasında özefagusta oluşan hasarlanmanın derecesi ve şikayetlerin şiddeti de kişilerde değişiklik gösterebilmektedir” şeklinde konuştu.

KALP KÖKENLİ OLMAYAN GÖĞÜS AĞRILARININ EN SIK NEDENİ REFLÜ

Reflünün belirtileri ile ilgili de bilgiler veren Dr. Ahmet Akbaş “Göğüste göğüs kemiği arkasında yanma, en tipik bulgusudur. Tanımlanan bu bulgunun toplumda sıklığı oldukça yüksektir. Yapılan araştırmalarda ülkemizde insanların yüzde 50’sinin yılda en az bir kez, yüzde 25’nin ayda en az bir kez, yüzde 10’unda haftada en az bir kez, yüzde 5’ininde her gün göğüs kemiğinin arkasında yanma tanımladığı gözlenmiştir. Bununla beraber yanma hissi coğrafik bölgelere göre değişiklik gösterebilir. Yapılan başka bir araştırmada ise kalp kökenli olmayan göğüs ağrılarının en sık nedeni reflü olarak gösterilmiştir. Pyrosis genellikle yemek sonrası dönemlerde ve öne eğilme veya sırt üstü yatma ile artar, antiasit alımı ile şiddetini azaltır. Bazı bayan hastalar cinsel birleşme sırasında pyrozis oluştuğundan yakınabilirler. Ağza acı ekşi sıvı gelmesi. Regürjitasyon da denen bu durumda ağıza sindirilmiş gıdalar ve mide asidinden oluşan acı-ekşi tattaki mide içeriği gelir. Bazı hastalar göğüste yanma hissi ile beraber ağızlarının tuzlu ve berrak bir sekresyonla dolduğundan şikâyetçi olabilirler. Geğirme, şişkinlik, yutma güçlüğü, ağrılı yutma, yutakta takılma duygusu, uzun süreden berireflü şikayetleri olan ve yutma güzlüğünden şikâyetçi olmaya başlaması özefagusta-yemek borusunda darlık veya özefagus kanserini akla getirmelidir. Kanama seyrek olarak GÖRH ilk bulgusu olabilirse de daha çok kronik gizli kan kaybı şeklinde şeklindedir ve özellikle yaşlı hastalarda demir eksikliği anemisine yol açabilir” ifadelerini kullandı.

ATİPİK BELİRTİLER

“Reflünün atipik semptomları arasında üst solunum yollarına ait olanlar ve özellikle astım ve kronik öksürük en sık görülenlerdir” diyen Akbaş , atipik belirtileri şu şekilde sıraladı:

“Ses kısıklığı, ses kalınlaşması, kronik öksürük, Ağız kokusu, çarpıntı, kalbe bası hissi, anjina pektoris tipinde ağrı tanımlayan hastaların yüzde 25-30 kadarında göğüs ağrısını açıklayacak bir sebep bulunamaz ve hastaların yarısına yakın bir kısmında GÖRH veya özefagus motor fonksiyon bozukluğu sorumlu tutulmuştur.Nefes darlığı, nefes yetmezliği duygusu, Astım. Astımlı bir hastada reflü semptomları olduğunda, astım alerjik bir nedene bağlanamıyorsa, gece gelen astım krizleri belirginde ve hastada klasık astım tedavisine yeterli yanıt alınamıyorsa etyolojide GÖRH düşünülmelidir. Diş çürüğü, süreğen yutak yangısı (kronik farenjit), Hıçkırık, kronik sinüzit, uyku bozuklukları, uykuda apne?”
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Bu Hastalığı Dikkate Alın
« Posted on: Nisan 18, 2024, 10:17:32 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Bu Hastalığı Dikkate Alın e-book, Bu Hastalığı Dikkate Alın programı, Bu Hastalığı Dikkate Alın oyunları, Bu Hastalığı Dikkate Alın e-kitap, Bu Hastalığı Dikkate Alın download, Bu Hastalığı Dikkate Alın hikayeleri, Bu Hastalığı Dikkate Alın resimleri, Bu Hastalığı Dikkate Alın haberleri, Bu Hastalığı Dikkate Alın yükle, Bu Hastalığı Dikkate Alın videosu, Bu Hastalığı Dikkate Alın şarkı sözleri, Bu Hastalığı Dikkate Alın msn, Bu Hastalığı Dikkate Alın hileleri, Bu Hastalığı Dikkate Alın scripti, Bu Hastalığı Dikkate Alın filmi, Bu Hastalığı Dikkate Alın ödevleri, Bu Hastalığı Dikkate Alın yemek tarifleri, Bu Hastalığı Dikkate Alın driverları, Bu Hastalığı Dikkate Alın smf, Bu Hastalığı Dikkate Alın gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Dikkate Alın Olurmuu Sorumu...... « 1 2 3 4 »
Anketler
melissa 37 7853 Son Mesaj Aralık 03, 2012, 06:36:33 ÖS
Gönderen : imge34
Kan Grubunuzu Dikkate Alın!
Diyet
[MasaL] 3 1224 Son Mesaj Ağustos 08, 2011, 11:51:52 ÖÖ
Gönderen : SheWolf
X Y Z Kuralı | [ Dikkate Alınız. ] « 1 2 3 »
Board Oyunları.
seyyah 21 8468 Son Mesaj Temmuz 20, 2011, 11:18:49 ÖÖ
Gönderen : [B]a[R]a[N]
Kulak Çınlamasını Dikkate Alın!
Kulak Burun Boğaz
Furkan 0 708 Son Mesaj Ekim 17, 2009, 09:52:51 ÖÖ
Gönderen : Furkan
' Memur Zammında Enflasyon Kaybı Dikkate Alınmadı '
Güncel Haberler
imge34 0 1234 Son Mesaj Ocak 04, 2015, 07:28:25 ÖS
Gönderen : imge34


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular