0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Bronşların Yapısı  (Okunma Sayısı: 833 Kere Okundu.)
« : Şubat 20, 2012, 02:11:29 ÖS »

Anqel*
*
Üye No : 21465
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 5208
Mesaj Sayısı : 17 796
Karizma = 50130


Hava kesecikleri aslında birbirlerinden ince. duvarcıklarla ayrılan hava boşluklarıdır. Hava kesecikleri arasındaki bu duvarcıklara

“Alveoller arası septum” ya da “Alveol septumları” denilmektedir. Alveol ssptumlarının İçinde çok yaygın bir kılcal damar ağı bulunur. Hava keseciklerinin duvarları içindeki kücal damar ağına gelen oksijenden fakir karbondioksitten zengin kan taşıdığı karbondioksiti hava keseciği içine verip, yerine kesecik içindeki oksijeni alır ve böylece temizlenmiş olur. Alveol septumlannın içinde bu yaygın kılcal damar ağı, dışarıdan bağ dokusuyla sarılmıştır. Alveol septumlarının hava keseciğinin iç boşluğuna bakan yüzeyleri “Alveol epiteli” denilen epitel hücreleriyle örtülmüşlerdir. Başlıca iki eşit alveol epitel hücresi bulunur. “Tip I alveol epitel hücresi” denilen hücreler birbirlerine sıkıca tutunmuşlardır.

“Tip II alveol epitel hücresi” denilen hücreler “Sürfaktan” adlı bir madde salgılarlar. Kimyasal olarak fosfolipid yapısında olan bu medde, hava keseciklerinin yüzey gerilimlerini kontrol eder ve onların sönmesine engel olur. Bazı yeni doğan çocuklarda bu madde yeteri kadar bulunmaz ve “Hiyalin membran hastalığı” (respiratory distress syndrome) denilen hastalığa neden olur. Bu çocuklar solunum güçlüğü çekerler ve bazıları bu nedenle yaşamlarım yitirir. Hava keseciklerinin iç yüzünde “Alveol fagositleri” denilen hücreler de bulunur. Bu hücreler kanın ve bağ dokusunun makrofaj hücrelerinin akciğerlerde bulunan çeşitleridir. Diğer makrofaj lar gibi bu hücreler de, yani “Alveol fagositleri” de mikropları, yabancı veya ölü hücre artıklarını yutarlar.

Onları bir yandan sindirirken, diğer yandan da lenf bezlerine taşırlar. Bu hücrelerin önemini şu örnekle vurgulayalım. Özellikle kentlerdeki kirli havada yaşamak şanssızlığına uğrayan kişiler, her nefes alışlarında akciğerlerinin derinliklerine kadar soludukları kirli havada bulunan tozların hava keseciklerine kadar ulaşmış olanlarını alveol fagositler yutarak akciğerlerden uzaklaştırırlar. Öyle ki bu hücreler olmazsa akciğerler solunum yapma olanağını kaybedecektir. Bu da gitgide ağırlaşarak bir solunum güçlüğü biçiminde yaklaşan ölüm demektir.

Özellikle sol kalp yetmezliğinde, akiğerlerde bir kan göllenmesi olayı gelişir. Akciğerlerde göllenen kanın özellikle alyuvarları, alveol septumla-rındaki kılcal damarlardan dışarı çıkarlar. Akciğerin alveol fagositleri bu hücreleri yutarlar. Alyuvarları yutmuş olduklarından alveol fagositleri kırmızı bir renk alırlar. Bu hücrelerin bir bölümü daha sonra balgam içinde alır/f Renkleri kırmızı olduğu için de balgama kirimilekeli bir görünüm verirler. Alyuvarları yutmuş olan bu alveol fagositlerine “Kalp yetmezliği hücreleri” denilmektedir.

WebCanavari
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Bronşların Yapısı
« Posted on: Nisan 19, 2024, 02:52:48 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Bronşların Yapısı e-book, Bronşların Yapısı programı, Bronşların Yapısı oyunları, Bronşların Yapısı e-kitap, Bronşların Yapısı download, Bronşların Yapısı hikayeleri, Bronşların Yapısı resimleri, Bronşların Yapısı haberleri, Bronşların Yapısı yükle, Bronşların Yapısı videosu, Bronşların Yapısı şarkı sözleri, Bronşların Yapısı msn, Bronşların Yapısı hileleri, Bronşların Yapısı scripti, Bronşların Yapısı filmi, Bronşların Yapısı ödevleri, Bronşların Yapısı yemek tarifleri, Bronşların Yapısı driverları, Bronşların Yapısı smf, Bronşların Yapısı gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Akciğerin Yapısı
Dersler
FeMoX 2 1503 Son Mesaj Haziran 21, 2008, 10:38:19 ÖS
Gönderen : MaViSh
Saç Yapısı Ve Ömrü!
Moda & Güzellik
*GeLinCiKk 0 883 Son Mesaj Temmuz 26, 2008, 01:05:49 ÖÖ
Gönderen : *GeLinCiKk
Beyin Yapısı
Kitaplar Hakkında Bilgi ve Özetler
seyyah 3 1593 Son Mesaj Haziran 15, 2010, 12:59:22 ÖS
Gönderen : Anqel*
Atomun Yapısı
Dersler
FeMoX 0 1214 Son Mesaj Ocak 17, 2009, 03:45:08 ÖS
Gönderen : FeMoX
Nefes Borusu Ve Esas Bronşların Yapısı
Cilt Hastalıkları
Asortik Hatun 0 632 Son Mesaj Ocak 13, 2013, 08:41:59 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular