0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Böbrek Taşı Neden Oluşur?  (Okunma Sayısı: 794 Kere Okundu.)
« : Haziran 24, 2015, 11:37:22 ÖÖ »
Avatar Yok

Bendis
*
Üye No : 140261
Yaş : 34
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 3308
Mesaj Sayısı : 8 501
Karizma = 14453


BÖBREK TAŞI NEDEN OLUŞUR?
Böbrek taşı düşürmek, bir insanın hayatta yaşayabileceği en şiddetli ağrıya neden olabilir. Gerçekten de taş düşüren pek çok kadın, bu ağrının doğum sancısından daha şiddetli olduğunu söyler. Çok eski zamanlardan beri insanlarda sıkıntıya yol açtığı belgelenen böbrek taşı hastalığı günümüzde de oldukça sık görülmektedir. Hatta son 20-30 yıl içinde idrar yolu taşı görülme sıklığında belirgin bir artış olduğu bildirilmektedir. Bu artışın kesin nedeni bilinmemekle birlikte, beslenme alışkanlıklarındaki değişikliklere ve az sıvı alımına bağlı olduğu düşünülmektedir.
Böbrekler vücudumuzun filtre sistemi olarak çalışırlar. Kan sürekli olarak böbreklerden süzülürken yararlı maddeler emilir, istenmeyen maddeler ise idrarla dışarı atılır. İdrar çok yoğun ise böbrek taşı oluşma riski artar. Yoğun idrar içerisinde atılan tuzlar ve mineraller böbreklerin iç yüzeyinde tübül(ufak boru) denilen ünitelerde zamanla taşa dönüşecek kristaller hâlinde çökeltiler oluştururlar. Zamanla bu kristaller birleşerek taş hâline gelir. Halk arasındaki inanışın tersine, yiyecekleri yıkamadan “kumlu” yemekle veya incir ve armut gibi tanecikli meyveleri tüketmekle taş oluşmaz.
Böbrek taşı hastalığı, idrarda yüksek seviyelerde kalsiyum, oksalat, ürik asit maddeleri olduğunda veya kristallerin birbirine yapışmasını engelleyen sitratın az miktarda olduğu durumlarda ortaya çıkmaktadır. Bu süreç, istiridye içerisine giren bir parça kum tanesinin zamanla inciye dönüşmesine benzetilebilir.
Böbrek taşlarının çoğunluğu bulgu vermez, başka bir nedenle yapılan radyolojik incelemeler sırasında saptanır. Eğer taş büyükse ve böbrek havuzcuğunda tıkanıklığa yol açmışsa ağrı ve enfeksiyona neden olabilir. Taş hareket edip üreter adı verilen böbrekle mesane arasındaki kanala girerse idrar akışını tamamen engelleyerek kolik denilen çok şiddetli ağrıya yol açabilir. Ağrı bel bölgesinden başlayarak kasığa doğru yayılır ve hastalarda bulantı, kusma, karın şişliği gibi ek yakınmalara yol açabilir. Taşın idrar yollarını zedelemesine bağlı idrarda kanama görülebilir.
Böbrek taşları değişik boyut, şekil ve renkte olabilir. Deniz kumu zerresinden golf topu büyüklüğüne kadar taşa rastlanabilir. Çoğunluğu düz, pürüzsüz ve oval şekillidir. Bazıları pürüzlüdür ve geyik boynuzu gibi dallanma gösterir. Taşın rengi kimyasal birleşime bağlıdır. Çoğu sarı-kahverengi, bazıları bronz rengi ve siyahtır.
Beş çeşit böbrek taşı vardır. “Kalsiyum oksalat” ve “kalsiyum fosfat” taşları en sık görülen taşlardır; tüm taşların % 80’ini oluştururlar. “Strüvit” taşları yaratanlar amonyum, magnezyum ve fosfat tuzları olup genellikle kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu sonucu ortaya çıkarlar. “Ürik asit” taşları ürik asidin vücutta birikmesi sonucu meydana gut hastalığı olanlarda görülür. “Sistin” taşları proteinlerde bulunan bir amino asidin, yani sistinin böbreklerde birikmesiyle oluşur. Bazı taşlar bütün bu maddelerin birleşmesinden oluşabilir. Böbrek taşlarının safra kesesi taşlarıyla bir ilişkisi yoktur. İki ayrı sistemden kaynaklanırlar ve yapıları farklıdır. Birinin görülmüş olması, diğerinin de görülme olasılığını arttırmaz.
Uzmanlar tarafından taş oluşumunda beslenme alışkanlıklarının rolünün büyük olduğu belirtilir. Beslenme düzenine dikkat ederek büyük ölçüde taş oluşumunu önlemek mümkündür. Bunun için yapılması gerekenler şunlardır:
•    Başlıca su olmak kaydıyla bol miktarda (günde 2,5 litre) sıvı almak.
•    Kola, gazoz gibi asitli içecekleri mümkünse tüketmemek.
•    Çay, kahve tüketimini azaltmak.
•    Greyfurt ve elma suyu taş hastalığı riskini arttırabilir. Öte yandan saf limon suyu koruyucudur.
•    Süt ve süt ürünlerinin hiç tüketilmemesi taş oluşum riskini arttırır. Kalsiyumdan yoksun diyetler uygulanmamalıdır. Süt, yoğurt, peynir gibi besinler makul ölçülerde tüketilmelidir.
•    Bol lifli besinler tercih edilmelidir.
•    Yüksek oksalat içeren pancar, soya, kara çay, çikolata, kakao, kuru incir, karabiber, fındık, maydanoz, haşhaş tohumu, ıspanak, çilek, böğürtlen vs besinleri aşırı tüketmemek. (Oksalat vücutta kalsiyumla birleşir. Bu birleşme midede veya bağırsaklarda olursa sorun yoktur, vücuttan atılır gider ancak oksalat buralarda birleşecek yeterli kalsiyum bulamazsa kan yoluyla böbreklere giderek orada bulabileceği kalsiyumla birleşip taş oluşturabilir.)
•    Taş hastalığı olanların bira ve diğer alkollü içecekler, ançüez, sardalye, sakatat, kuru bakliyat, mantar, ıspanak, kuşkonmaz, karnabahar ve et tüketimini kısıtlaması.
•    Tuz kullanımını azaltmak.
•    Bol bol hareket edip vücudu incitmeyecek şekilde egzersiz yapmak.
•    Stresten uzak bir hayat.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Böbrek Taşı Neden Oluşur?
« Posted on: Mart 28, 2024, 01:49:31 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Böbrek Taşı Neden Oluşur? e-book, Böbrek Taşı Neden Oluşur? programı, Böbrek Taşı Neden Oluşur? oyunları, Böbrek Taşı Neden Oluşur? e-kitap, Böbrek Taşı Neden Oluşur? download, Böbrek Taşı Neden Oluşur? hikayeleri, Böbrek Taşı Neden Oluşur? resimleri, Böbrek Taşı Neden Oluşur? haberleri, Böbrek Taşı Neden Oluşur? yükle, Böbrek Taşı Neden Oluşur? videosu, Böbrek Taşı Neden Oluşur? şarkı sözleri, Böbrek Taşı Neden Oluşur? msn, Böbrek Taşı Neden Oluşur? hileleri, Böbrek Taşı Neden Oluşur? scripti, Böbrek Taşı Neden Oluşur? filmi, Böbrek Taşı Neden Oluşur? ödevleri, Böbrek Taşı Neden Oluşur? yemek tarifleri, Böbrek Taşı Neden Oluşur? driverları, Böbrek Taşı Neden Oluşur? smf, Böbrek Taşı Neden Oluşur? gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Kum Dökme (böbrek Taşı)
Sağlık
elze 0 2501 Son Mesaj Kasım 25, 2011, 11:45:40 ÖÖ
Gönderen : elze
Diş Taşı Nasıl Oluşur?
Ağız ve Diş Sağlığı
Asortik Hatun 0 746 Son Mesaj Ocak 07, 2013, 12:13:11 ÖÖ
Gönderen : Asortik Hatun
Hamilelikte Görülen Böbrek Taşı
Gebelik ve Çocuk Bakımı
Asortik Hatun 0 639 Son Mesaj Şubat 17, 2013, 04:28:53 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun
Böbrek Taşı Her Insanda Olur Mu?
Sağlık
sanane_61 0 696 Son Mesaj Kasım 12, 2013, 11:38:12 ÖS
Gönderen : sanane_61
Kapalı Böbrek Taşı Ameliyatı (pnl) - Perkütan Nefrolitotomi - Yrd. Doç. Dr. Cüne
Sağlık
SaviorAngel 0 797 Son Mesaj Şubat 02, 2015, 07:31:12 ÖS
Gönderen : SaviorAngel


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular