0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Bitkilerin Kulanımı  (Okunma Sayısı: 622 Kere Okundu.)
« : Ocak 24, 2010, 03:59:20 ÖÖ »

Hephaestus
*
Üye No : 26057
Yaş : 31
Nerden : Tekirdağ
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 4834
Mesaj Sayısı : 13 574
Karizma = 60064


ÇAY HAZIRLAMAK

Haşlayarak Demleme


Belirtilmis oranda taze veya kurutulmus bitki bir cam kaba veya metal olmayan bir baska kaba konur, kaynamaya baslayan su ocaktan alinir ve hazirlanmis olan bitkilerin üzerine dökülür. Taze bitkilerin demlenmesi için fazla beklemeye gerek yoktur (Birbuçuk-iki dakika yeterlidir). Çay açik renkli olmalidir: Açik sari veya açik yesil. Kurutulmus bitkilerin demlenmesi ise biraz daha uzun sürer (3-6 dakika kadar). Bu yöntemle hazirlanmis bir çay hem daha yararlidir hem de daha güzel görünür.

Belirtilmis oranda kök, gerekli görülen süre boyunca soguk suda bekletildikten sonra, kisa süre kaynatilir ve 3 dakika kadar demlenmeye birakilir. Günlük çay miktari bir termosa konur ve gün boyunca agir agir yudumlayarak içilir.

Genel olarak, dolu bir çay kasigi (yarim tatli kasigi) ince kiyilmis bitki, orta boy bir su bardagi (200 cc) dolusu suya yeterlidir. Degisik durumlarda ve bitkilerde, bu miktarlar reçetelere göre degisebilirler.

Soğuk Suda Yumuşatma


Bazi bitkiler (Örnegin ebegümeci, ökseotu ve egir kökü), sicakligin etkisi ile sifali güçlerini yitirebilecekleri için, kaynatilmamali ve haslanmamalidir. Bu tür bitkilerden elde edilen çaylar soguk su ile hazirlanir. Belirtilen ölçüde bitki,soguk suda 8-12 saat süre ile bekletilir (Genellikle geceleri). Süre dolduktan sonra içilebilecek derecede isitilarak, önceden kaynar suyla çalkalanmis bir termosa doldurulur.

Soguk suda bekletme ve haslama karisimindan olusan çay türü ise, sifali bitkilerden en iyi yararlanma biçimi olarak belirtilebilir. Bitkiler belirtilmis su miktarinin yarisinin içinde gece boyunca bekletilir ve sabahleyin süzülür. Suyu süzülmüs olan bitkiler, belirli su miktarinin öbür yarisi ile haslanir (kaynatilmaz) ve yeniden süzüldükten sonra, soguk ve sicak çay karistirilir. Bu yöntemle hazirlanan çaylarla, yalnizca soguk veya sicak suda eriyebilen maddeleri kazanabilme olanagini elde edebiliriz.

Özsu Çıkarmak

Bitkilerin taze özsulari, damla biçiminde kullanilmaya veya hasta organlari nemlendirmeye uygundur. Bu özsular, evlerde kullanilan meyva sikma aleti ile de elde edilebilirler. Bitkilerin özsuyu her gün taze olarak sikilabilir. Agzi iyice kapali küçük renkli siselerin içinde, buzdolabinda bir kaç gün saklanabilir.

Bitki Lapası

Saplar ve yapraklar, bir tahta tabla üstünde, bir bitki lapasi haline gelene kadar merdane ile ezilir. Elde edilen lapa, bir keten bezin üstüne yayilarak, hasta organin üstüne yatirilir, sargi bezi ile sarilir ve sicak tutulur. Bu lapa kompresi gece boyunca etkilemeye birakilabilir.

Bitki-Buhar Kompresi

Içinde su kaynayan bir kabin üstüne yerlestirilen süzgecin içine taze veya kurutulmus bitkiler konduktan sonra, süzgecin üstü kapanir. Bir süre sonra , yumusamis olan bu sicak bitkiler bir bezin üstüne yerlestirilerek, hasta organin üstüne yatirilir. Hepsi, bir yünlü kumasla örtülür ve baska bezlerle sikica sarilir. Hasta kisi üsümemelidir.Örnegin: Atkuyrugu bugu kompresleri çok etkilidir. Bugu kompresleri, iki saat veya gece boyunca hasta organin üstünde kalabilirler.

Merhem ve Yağ Hazırlamak

Iki avuç taze bitki ince kiyilir. 500 gr içyagi veya bir dogal margarin, sanki kizartma yapilacakmis gibi, bir kabin içinde kizdirilir. Bitkiler bu kizgin yagin içine atilarak karistirilir, 1-2 dakika sonra ates söndürülür, kabin kapagi kapatilir ve sogumaya birakilir. Soguduktan sonra buzdolabina koyulur. Ertesi gün, kap yine isitilir (kizartilmaz) ve bir tülbentten geçirilerek süzülür ve hazirlanmis olan merhem kaplarina dagitilir.

Bitki yagi hazirlamak için, çiçekler veya yapraklar gevsek biçimde bir siseye doldurulur ve bitkilerin iki parmak üstüne çikacak miktarda, sizma zeytinyagi eklenir. 14 gün boyunca güneste veya sicak bir ortamda bekletildikten sonra tülbentten geçirilerek süzülür.

Oturma Banyosu

Tam banyo için, gerekli bitkiler geceden soguk suya koyulur. Bir banyo için bir kova dolusu (6-8 litre) taze bitki veya 200 gr kurutulmus bitki gereklidir. Ertesi gün bu miktar isitilir (kaynatilmaz) ve süzüldükten sonra banyo suyuna eklenir (küvet). Banyo süresi 20 dakikadir. Kalp ve gögüs bölgesi suyun disinda kalmalidir. Ilik ya da sicak su ile belirtilen sinirlari asmayacak sekilde doldurulmus küvete bitki suyunu süzüp bosalttiktan sonra 20 dakika süreyle oturmalisiniz. Bu esnada ilgili sayfalarda belirtilen bitki çayini da yudum yudum içebilirsiniz. Banyodan sonra kurulanilmaz ve durulanilmaz. Bir bornozun içinde, sicak yatakta bir saat kadar yatarak dinlenilir.

Yarim banyo için, yarim kova (3-4 litre) taze bitki veya 100 gr kurutulmus bitki gereklidir. Yarim banyonun hazirlanisi ve uygulanisi da ayni tam banyo gibidir. Ancak, banyo suyu böbreklerin üstüne kadar çikmalidir. Yarim banyo süresi de 20 dakikadir. Banyodan sonra kurulanilmaz ve bir bornozun içinde, sicak yatakta bir saat kadar yatarak dinlenilir. Ilgili sayfalardaki bitki özelliklerine uygun önerilere dikkat edilmesi gerekir.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Bitkilerin Kulanımı
« Posted on: Nisan 27, 2024, 08:10:12 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Bitkilerin Kulanımı e-book, Bitkilerin Kulanımı programı, Bitkilerin Kulanımı oyunları, Bitkilerin Kulanımı e-kitap, Bitkilerin Kulanımı download, Bitkilerin Kulanımı hikayeleri, Bitkilerin Kulanımı resimleri, Bitkilerin Kulanımı haberleri, Bitkilerin Kulanımı yükle, Bitkilerin Kulanımı videosu, Bitkilerin Kulanımı şarkı sözleri, Bitkilerin Kulanımı msn, Bitkilerin Kulanımı hileleri, Bitkilerin Kulanımı scripti, Bitkilerin Kulanımı filmi, Bitkilerin Kulanımı ödevleri, Bitkilerin Kulanımı yemek tarifleri, Bitkilerin Kulanımı driverları, Bitkilerin Kulanımı smf, Bitkilerin Kulanımı gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  



Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular