0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Bitkiler Aleminde Sırlar  (Okunma Sayısı: 797 Kere Okundu.)
« : Ocak 23, 2010, 07:30:08 ÖS »

Hephaestus
*
Üye No : 26057
Yaş : 31
Nerden : Tekirdağ
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 4834
Mesaj Sayısı : 13 567
Karizma = 60064


Kış mevsiminde cansız gibi görünen dalları, baharın ilk günleriyle birlikte gözleri ve ruhu okşayan zümrüt renkli filizler süsler. Alıştığımız için bize tabii gelen bu gelişme ve ani değişme aslında pek çok mucizevî inceliği ihtiva eder. Ağaçlar canlı kaldıkça büyümelerini sürdürürler. Mesela söğüt gibi ağaçlar su kenarlarında 160 sene kadar yaşarlar. Su taşkınlarında yıkılıp gitmemek için hızla gelişir ve derin kök salarlar. Yine de bu hızlı gelişmeyi (odun dokunun) yumuşaması takip ederek, bazen kendini taşıyamadığı olur. Gene bir ağaç her yıl bir metre veya daha fazla boy atarken, yaşlı ağaçlar da bu gelişme dallara dağıldığından ancak birkaç cm yüksekliğinde olmaktadır.

Bitkilerin büyümesi kök ve taç dalların ucundaki devamlı bölünme kabiliyetindeki meristemlerle olur. Bugün bilindiği gibi bitkilerde büyüme elektrik impulslarıyla (akım) gerçekleşir, sinir sistemindeki gibi plazma lifleri hücreden hücreye elektrik akımı iletir. Gündüzleri hava sıcak olsa da geceleri soğuk devam ettikçe büyüme olmaz. Eğer büyüme olursa bu defa filiz ve sürgünlerdeki suya bağlı olarak, donma ortaya çıkardı. Ancak +5°C den aşağıya hava sıcaklığında düşme olmazsa bitkiler sürgünleri verirler. Sürgünler kış uykusundan kalkınca tomurcuk halindeki yapraklar meristem hücre bölünmesi ile büyümeye başlarlar. Hücreler su emdiklerinden dolayı şişerler ve tomurcuğa baskı yaparak patlamasını sağlarlar. Bazı sürgünler kestane ağaçlarında olduğu gibi, geceleri açarlar. Bu durumda hücreler uzun ve düz olup daha dayanıklıdırlar. Uzun ömürlü bitkilerden nergiste ise diğer soğanlı gruplarda olduğu gibi, önce çiçeklerin ortaya çıkmasının sebebi, bir evvelki seneden depo edilen şekerin çiçeğe yakıt gibi sunulmasıdır.

Bir ağacın kalınlaşması ise yeterince gıda üretmesine bağlı olup, gözlenebilen bir
hususiyettir. Bir ağaca baharda etiketle bağlanan bir tel, başlangıçta gevşek olarak dururken, yaz döneminde kabuğun hemen altında 1 cm. kadar kalınlıktaki kambiyum tabakasının gelişmesiyle telin daraldığı görülür.

Büyüme, daha tohum halinde iken dışarıdan alınan maddelerle harekete geçirilen bir mekanizmanın neticesinde ortaya çıkar. Bir ağaç ne kadar çok yaprağa sahipse o nisbette gıda üretir. Güneybatı Afrika’da keşfedilen kahverengi kök bitkisi ilk çöl yağmuru düştükten hemen sonra yeşerir. Bu birkaç dakika süren yakadan hemen bir gün sonra çiçekleri de açmış haldedir. Bazı bitkiler bulundukları tabii şartlarda bitki hayatından farklı olarak, klorofilsiz, ışıksız kuru çalılıklar ve artıklar arasında yaşarlar. Yuva orkidesi bunlardan biridir. Aynen bir mantar gibi humuslu toprağın hazır organik molekülleriyle beslenir.

Bir başka şaşırtıcı misal de ışığa çok ihtiyacı olan ve tropik yağmur ormanlarında bu ışığı alabilmek için, dev ağaçların taç kesimlerinde yetişen gerçek Vanilya bitkisidir. Bitki yağmur suyundan da yararlanmak için havada asılı haldeki köklerini kullanır. Bu iş öyle muhteşemdir ki, eğer üst köklerden su akıp inerse, kök sonundaki uç kısımda boş hücrelerin eşkil ettiği süngere benzeyen bir doku suyu emer.

Biyolog Richard Dawkins’e göre bitkilerin tabii vasatında hayatiyetlerini sürdürmeleri 16 gene bağlanmakta, fakat bunların nasıl çalıştığı ilim çevrelerinde hala bir sır olarakdurmaktadır.

Güney Afrika’da, düşmanlarınca fark edilmemek için gümüş renkli taş halinde görünen gümüş deri bitkisi gibi olanlarda ve diğerlerinde, bir hücre şuurunun varlığı üzerinde durulmaktadır. Mesela Söğütlerden birine zararlı böcekler musallat olduğunda, bu ağaç, koku maddelerinin ifrazını arttırır, böylece diğer hemcinslerini ikaz eder. Birbirleriyle hızla haberleşmeleri neticesinde bütün söğütler koku mekanizmasıyla böceklerden korunurlar.

Söğüt ve kavaklardan koparılan bir dal, toprağa temas ettiğinde tozlaşma olmadan yeni kök sistemi ile beraber büyüme gerçekleşir. Bitkiler, iğne yapraklardan ve diğer türlerde olduğu gibi, polenlerin hepsi hedefe ulaşamayacağından bunu hesaplamışçasına fazla polen üretirler. Bazı orkide türleri ise üreyebilmek için muhtaç oldukları arıların sevdiği kokuları yayarlar. Bazen de erkek arıyı çeken dişi bir arı halini andırırlar. Bitkiler aleminin %90ı çift cinsiyet organlarına sahiptir Fakat uzun süre geçtiği halde tozlaşma (böcek ve rüzgârla) gerçekleşmezse bu defa erkek uzantılar tepeciğe değerek tozlaşma oluşur.

Bütün yabani otların çoğalmalarındaki sırlardan biri de budur.

Orkide türleri ise laboratuarda o çiçekten (bitkiden) bir parça alınmakla gıda hülasalarında, çözeltilerinde çoğaltılır. Bu çoğalmada cinsiyet faktörü (normal tozlaşma)
yoktur.

Görüldüğü gibi İlahi Rahmet, bitkiler aleminde de binbir türlü esrar ve hikmeti gözler önüne sermektedir.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Bitkiler Aleminde Sırlar
« Posted on: Mart 29, 2024, 12:10:16 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Bitkiler Aleminde Sırlar e-book, Bitkiler Aleminde Sırlar programı, Bitkiler Aleminde Sırlar oyunları, Bitkiler Aleminde Sırlar e-kitap, Bitkiler Aleminde Sırlar download, Bitkiler Aleminde Sırlar hikayeleri, Bitkiler Aleminde Sırlar resimleri, Bitkiler Aleminde Sırlar haberleri, Bitkiler Aleminde Sırlar yükle, Bitkiler Aleminde Sırlar videosu, Bitkiler Aleminde Sırlar şarkı sözleri, Bitkiler Aleminde Sırlar msn, Bitkiler Aleminde Sırlar hileleri, Bitkiler Aleminde Sırlar scripti, Bitkiler Aleminde Sırlar filmi, Bitkiler Aleminde Sırlar ödevleri, Bitkiler Aleminde Sırlar yemek tarifleri, Bitkiler Aleminde Sırlar driverları, Bitkiler Aleminde Sırlar smf, Bitkiler Aleminde Sırlar gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  



Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular