0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Bilgisayar Montajı 9  (Okunma Sayısı: 1192 Kere Okundu.)
« : Mayıs 19, 2008, 04:04:53 ÖS »
Avatar Yok

HuNTeR-DeViL
*
Üye No : 3263
Yaş : 31
Nerden : Trabzon
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 1811
Mesaj Sayısı : 7 822
Karizma = 2088




Sabit diski monte etmek için aşağıdaki prosedürü izlemeye başlamadan önce, lütfen diski nereye koyacağınıza dikkat edin. Teknik olarak, sabit diski kasanızdaki herhangi bir boş yuvaya takabilirsiniz, fakat dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Sabit diskler ısı üretirler, özellikle de yeni 7200 ve 10000 RPM olanları. Dolayısıyla, sabit diski koyabileceğiniz en iyi yer, diğer donanımlardan mümkün olduğunca uzak bir yuvadır. Sabit disklere hava alabilecekleri alan bırakmalısınız. Eğer bir sürücü soğutucusu kullanmanız gerekiyorsa, yeriniz olduğundan emin olun. Ayrıca bazı kasalarda, sabit diski takmak için güç kaynağının altında yer ayrılmıştır. Kötü fikir. Güç kaynağı manyetiktir ve manyetiklerle verileriniz pek anlaşamazlar. Sabit diski güç kaynağının yakınında bir yerlere takmayın. Diski kasanın ön taraflarında tutun.





1. Sabit diski takın. Kasadaki mümkün olan bir rayda diski kaydırarak ittirin(resim 70). Bütün kasalar disket sürücü yuvasının altında bir (veya iki) sabit disk yuvası bulundururlar ve bu yuvaların kasanın ön tarafına erişimi yoktur. Bu iyi bir özellik, çünkü kim sabit diskini önden görme ihtiyacı duyar ki? Eğer sürücü, yuvadan daha küçükse (örneğin 3.5” sürücüyü 5.25” sürücü yuvasına takıyorsanız), oturması için ek raylar veya monte destekleri kullanmanız gerekmektedir (bunlar birçok sabit diskle beraber gelir). Sürücüyü yerine vidalayın, ama kesinlikle fazla güç uygulamayın ve güç bağlantıları arkaya doğru baksın(resim 71).

Bazı kasalarda, sabit diskin uzak tarafındaki vidaları sıkıştırmak bir problem olabilir, çünkü vidalar görünmemektedir ve onları bir tornavida ile kullanmak oldukça zordur. Onlara ulaşmak biraz yaratıcılık gerektirebilir. Bu probleme sahip birçok kasada tornavidayı sokup direk vidalara ulaşabileceğiniz küçük delikler bulunmaktadır. Eğer vida orada değilse, vidayı tornavidanın ucunda dikkatle içeri itip yerine oturtmayı deneyebilirsiniz. Bu oldukça zor bir iştir. Eğer vidayı tutan manyetik bir tornavidanız varsa, işiniz biraz daha kolaylaşır.

1.Varsa, takacağınız “slave” disk için de 1. adımı uygulayın.

2.İki kere kontrol etmek için, sıkıca oturmuş ve kurulu bir sabit diskiniz olmalı. Güç kablosu bağlı olmalı ve şeritli IDE kablosu, ana karttaki IDE 1 bağlantısından sabit diskteki IDE bağlantısına geliyor olmalı.

SCSI Sürücüler

Eğer SCSI bir sürücü kuruyorsanız, yukarıdaki prosedürden çok az farklı bir yol izleyeceksiniz. Öncelikle, genişleme yuvalarından bir tanesine SCSI kontrol aygıtını takmanız gerekiyor (tabi ana kartınızın entegre bir SCSI kontrol aygıtı yoksa). Daha sonra:

1.Yeni sürücüce ayarlanması gereken bütün switch ve jumperları ayarlamalısınız. SCSI ayarlarında, her aygıt 1 ile 7 arasında numaralanmış kendi SCSI ID’sini alır. 7, genellikle adaptör kartın kendisine verilir. Kullanılmayan bir adres seçebilirsiniz. Adaptörünüzdeki bazı gariplikleri dikkate almanız gerekebilir, örneğin bazı adresler daha sonra problemlere yol açabilir. Bu işlem için kullanım kılavuzuna ihtiyaç duyacaksınız.

2.Sonlandırmayı kontrol edin. SCSI ayarlarında, adaptör 7 SCSI aygıtı tutabilir. Bu aygıtlar bir zincir yapısında tutulurlar. Genellikle bir uçta adaptör, diğer uçta da bir aygıt bulunur. Bu diğer uçtaki aygıtın sonlandırıcı aygıt olarak ayarlanması, böylece SCSI zincirini sonlandırması ve tüm bir elektrik devresi oluşturması gerekmektedir. Bazı durumlarda, adaptör zincirin ortasında duruyor olabilir. Bu şekildeyse, zincirin iki ucunu da sonlandırmanız gerekmektedir. Sürücünüze özel sonlandırma teknikleri için kullanım kılavuzuna bakmanız gerekmektedir. Genel olarak, sürücünün üzerindeki bir jumper ayarı, özel bir sonlandırıcı fiş yerine geçerek, bu işi yapacaktır.

3.Sürücüyü yerine kaydırarak itin ve kabloları bağlayın. Şerit kablodaki 1. pin’in, sürücüdeki 1. pin ile bağlandığından emin olun ve IDE aygıttaki diğer yaptığımız işleri yapın.





Bu fiziksel kurulumu yaparken, işlemin kasadan kasaya değiştiğini göreceksiniz. Bazı kasalarda sürücü bölümü, kasanın bir parçasıdır. Bu tip kasalarda, sadece diski kasaya iter ve vidalarsınız. Diğer durumlarda, sürücü bölümü çıkartılabilir(figür 1). Bazıları her sürücü için ayrı ayrı çıkartılabilen yuvalara sahipken, bazıları da bütün sürücüleri tutan tek bir çıkartılabilir bölüme sahiptir. Bu tip kasalarda ise, sürücü bölümünü çıkartın. Bu genellikle iki metal askının sıkılmasıyla veya bir tornavida aracılığıyla yapılır. Sonra bölüm, dışarı doğru kaydırılarak çıkartılır. Diski diğer durumda olduğu gibi yuvaya vidalayın. Sonra, bölümü kendi yerine geri ittirin.

İşiniz bittiğinde, kasaya doğru biçimde vidalanmış, bir şerit kabloyla IDE kontrol aygıtına bağlanmış ve güç kablosu takılmış bir sabit diskiniz olmalı.

CD-ROM’ları Kurun:



Şimdi CD sürücülerinizi, sürücü yuvalarına takmalısınız.Eğer sürücü yuva kapağını hala çıkartmadıysanız, şimdi yapın(resim 73). Bu genellikle iki askıya beraber bastırmakla ve plakayı kasanın önünden dışarı doğru ittirmekle olur. Kasa hazırlama adımında anlattığım gibi, eğer kolayca çıkartılamayan metal plakalar varsa, sürücüyü kurmadan önce bu plakaları zorlayarak çıkarmak zorundasınız. Kapak çıktığında, sürücüyü önden kaydırarak ittirebilirsiniz.




Şimdi sürücüyü yerine vidalayabilirsiniz(resim 74). Sadece vidaları yerleştirip sıkmamak isteyebilirsiniz. Böylece sürücüyü sonra tekrar dışarı alabilirsiniz. Daha sonra kabloları takarken, sürücüyü biraz ittirerek, sürücünün arkasında çalışmak için kendinize yer yaratmak zorunda kalacaksınız. Birçok durumda, özellikle mini-tower kasalarda, CD-ROM, güç kaynağının hemen önünde durduğu için CD-ROM’un arkasında çalışmak oldukça zor olabilir.




Bir önceki adımda olduğu gibi, fiziksel kurulum kasaya bağlıdır. Bazı kasalar birçok sürücü rayıyla gelir. Bu durumda yapacağınız, sürücü raylarını CD-ROM’un iki tarafına da doğru yönde vidalamaktır. Daha sonra, CD-ROM’u kasaya önde itersiniz ve sürücü rayları yerlerine oturana kadar bir yol izlerler. Bu tasarıma alıştığınızda, oldukça kolaydır ve gelecekte birçok kolay kurulum yapmanızı sağlar. Önemli tek şey, rayların sürücüyü doğru pozisyonda vidalanmasıdır. Aksi taktirde, raylar yerine otursa bile sürücü çok önde veya çok geride kalabilir.

Yerine sıkıca oturduğunda, sürücünün ön yüzünün kasanın ön yüzüyle aynı hizada olduğundan emin olun(resim 75). Eğer kasanın ön kapağı çıkartılmışsa, sürücünün ön yüzeyinin bu kapak takıldığında kasayla aynı hizada olmasını sağlayın. Bunun için, sürücüyü biraz önde tutmanız gerekir. Ayrıca düz durduğundan da emin olun. Bu fonksiyonelliği pek etkilemese de, estetik açısından önemlidir.

Sabit Diskleri Bağlayın:

Sabit disklerinizin sistem kasasına fiziksel olarak kurulduğunu varsayarsak, artık onları da güç kaynağına ve ana karta bağlamalısınız.




1.Güç kablosunu takın. Güç kaynağından gelen ve kullanılmayan bir güç kablosu bulun. Bu kabloyu sabit diskteki güç prizine takın(resim 79). Fiş, sadece doğru takılacak şekilde tasarlanmıştır.






Şeritli kabloyu sabit diske takın. Şeritli kablo, ana karttaki birincil IDE bağlantısından sürücüye gelir. Şeritli kablonun kırmızı ucu, sürücüdeki 1. pin’e bağlanır(resim 80). 1. pin için herhangi bir işaret göremiyorsanız, bu güç bağlantısına en yakın pin’dir. Eğer kabloyu ters takarsanız, sürücünüzden çok garip sesler duyabilirsiniz. İkinci bir sürücü takıyorsanız, aynı şeritli kablo üzerinde kullanılmayan bir bağlantıyı seçin. Birçok şeritli kablo iki bağlantı ile gelir: birisi ortada, birisi de uçta. Bu durumda, hangi fişin hangi sürücüye takıldığı önemli değildir. Hangisinin “C” olduğunu anlamak için bilgisayar, sürücülerdeki master/slave jumperlarına bakacaktır. Şeritli kablonun diğer ucunun da ana karttaki birincil IDE bağlantısına takıldığından emin olun. 1. pin ana kartta belirtilmiştir ve kablonun kırmızı ucu buraya denk gelir(resim 81). Ayrıca, ATA-66/100 sürücüler, eski 40 telli kablolar yerine 80 telli kablolar kullanır. Şeritli kablo, genellikle sabit diskle beraber gelir.

Kurulum Sonrası:

PC’niz ilk çalıştırılmaya hemen hemen hazır. PC bu noktada oldukça sade ve takmak istediğiniz birçok donanımdan yoksun durumdadır. Bu kılavuzun sadece video kart kurulumdan sonra durmasının sebebi, genellikle ilk açılış ve işletim sistemi kurlumu sırasında PC’yi olabildiğince sade tutmanın en iyi yöntem olmasıdır. Bazıları bu noktada ses kartını da kurmak isteyebilirler ki bu da bir sorun yaratmaz. Bir ağ kartı da takacaksınız, onu da şimdi yapabilirsiniz, çünkü işletim sisteminiz büyük ihtimalle bunu tespit edecek ve ilgili kurulumu da gerçekleştirecektir. Herhangi bir genişleme kartında izlediğiniz prosedürün aynısını uygulayabilirsiniz. Fakat ben bu noktadan sonrasını, işletim sistemini kurma işinden sonraya bırakıyorum. Eğer TV kartları veya diğer opsiyonel donanımlar kurmayı düşünüyorsanız, ben olsam bunu daha sonra yapardım.

Fakat sistemi açmadan hemen önce, ben bir dakika beklemenizi ve bir fener yardımıyla bütün yaptıklarınızı kontrol etmenizi öneriyorum. Sistemin neden açılmadığını bulmaya çalışmaktansa, bu şekilde zaman harcamak daha iyidir.

Aşağıdaki listeye dikkat edin:

Sürücüler güç kaynağına doğru bağlanmış mı?

CPU fanı güç kaynağına bağlanmış mı?

Eğer bir AT makineyse, P8 ve P9, siyah teller ortaya gelecek şekilde doğru takılmış mı?

110/220 volt anahtarı bölgenize uygun ayarlanmış mı?

Şeritli kablolar, kırmızı uç 1. pin’e gelecek şekilde doğru takılmış mı?

Bütün bağlantılar sıkı mı? Bağlantılar pin’lerin dışına doğru kaymış mı?

CPU ayarları, veri yolu hızı, voltaj ve çarpan açısından doğru mu? Tabi jumpersız bir ana kartınız varsa, bunu unutabilirsiniz, çünkü buna sistemi açtığınızda dikkat edeceksiniz.

Kartlar yuvalara oturmuş mu?

Fanlara temas eden teller veya kablolar var mı?

OnLyReLentless
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Bilgisayar Montajı 9
« Posted on: Mart 28, 2024, 05:54:55 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Montajı 9 e-book, Bilgisayar Montajı 9 programı, Bilgisayar Montajı 9 oyunları, Bilgisayar Montajı 9 e-kitap, Bilgisayar Montajı 9 download, Bilgisayar Montajı 9 hikayeleri, Bilgisayar Montajı 9 resimleri, Bilgisayar Montajı 9 haberleri, Bilgisayar Montajı 9 yükle, Bilgisayar Montajı 9 videosu, Bilgisayar Montajı 9 şarkı sözleri, Bilgisayar Montajı 9 msn, Bilgisayar Montajı 9 hileleri, Bilgisayar Montajı 9 scripti, Bilgisayar Montajı 9 filmi, Bilgisayar Montajı 9 ödevleri, Bilgisayar Montajı 9 yemek tarifleri, Bilgisayar Montajı 9 driverları, Bilgisayar Montajı 9 smf, Bilgisayar Montajı 9 gsm
Yanıtla #1
« : Mayıs 21, 2008, 10:53:53 ÖS »
Avatar Yok

iBRaHiMiNe
*
Üye No : 3622
Yaş : 35
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 1247
Mesaj Sayısı : 2 560
Karizma = 349


Sağ ol. paylasımın için

Dengeli Yaşam Tarzı Yolunda Bir Adım
Yanıtla #2
« : Mayıs 25, 2008, 11:30:54 ÖS »
Avatar Yok

By.CeZa
*
Üye No : 293
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 12191
Mesaj Sayısı : 28 687
Karizma = 11179


emeğine sağlık..
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  



Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular