0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Bilgisayar Montajı 3  (Okunma Sayısı: 1183 Kere Okundu.)
« : Mayıs 19, 2008, 03:48:23 ÖS »
Avatar Yok

HuNTeR-DeViL
*
Üye No : 3263
Yaş : 31
Nerden : Trabzon
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 1811
Mesaj Sayısı : 7 822
Karizma = 2088




Biçim Faktörü: Eğer eski sunucu kasanız olmadan yaşayamayacağınızı düşünmüyorsanız, ATX biçim faktörlü bir anakart almanızı öneririm. ATX bütün bağlantıların entegrasyonunu sağlıyor. Ayrıca AT anakartlar, eski büyük DIN klavye bağlantılarını kullanıyor.




Çipset: Çipset(resim11), anakartınızın göbeğidir. Satın almadan önce anakartın hangi çipseti kullandığına çok dikkat etmelisiniz. Çipset, anakartınızın hangi donanımı desteklediğinden ve destekleyeceğinden tamamıyla sorumludur. Her şeyi kontrol eder. Eğer anakartınız ATA-100, AGP 4x ve benzeri özellikleri desteklemiyorsa, o çipseti boşverin. Başka birçok çipset var ve bu kılavuz da hepsinin anlatıldığı bir yer değil. Fakat bu ve başka sitelerde yapacağınız bir araştırma ile kullanacağınız çipsetin özelliklerini satın almadan önce belirleyebilirsiniz.

Donanım Desteği: Bunun önemi oldukça ortada. Anakartın kullanmak istediğiniz donanımı destekleyecek özelliklere sahip olduğundan emin olun. Mümkünse, ilerde kullanabileceğiniz donanım için de genişletilebilirliğe elverişli olmasını sağlayın. Ses veya video gibi gömülü öğeler varsa, onları kapatabildiğiniz sürece sorun değildir. Bu hepsi bir arada özellikleri sevmediğiniz sürece, bu işler için daha iyi donanımlar kurmak isteyeceksiniz ve bu donanımların da dahili öğelerle çakışmasını istemezsiniz.

İncelemeler: Son olarak, bir anakartı satın almadan önce, başkalarının onun hakkında ne düşündüğünü öğrenin. Siz, anakartın bir konuda problem yaratıp yaratmayacağı hakkında düşünürken, başka birisi bununla karşılaşmış ve Internet’te birçok yerde bununla ilgili bir şeyler yazmış olabilir. Donanım inceleme sitelerine bakın. Eminim, bu iş için nereye bakmanız gerektiğini iyi biliyorsunuz. Usenet haber gruplarına da bakın.

İşlemci: İşlemciler üç temel seviyede gelirler:

Giriş Seviyesi: Bu grup, kendi işlerini kurmaya hazırlanan ve yazıcıdan çıktı almak için bilgisayara ihtiyaç duyan insanlar için uygundur. Birçok standart iş yazılımı da bu işlemcilerle sorunsuz çalışacaktır. Celeron veya AMD Duron işlemciler bu grup için doğru seçimlerdir.

Orta Seviye: Bu grup, şu anda satılan çiplerin çoğunluğunu oluşturuyor. Bu işlemciler iş uygulamalarında uçarlar, fakat hıza ve diğer özelliklerine bağlı olarak bazı görüntü düzenleme ve oyunlarda da iyi çalışırlar. Bu, Pentium 4’leri, Athlon XP’leri ve hızı 1500MHz’den 2 GHz’lere uzanan işlemcileri içeriyor. 1.5GHz’ın üstünün ortalama olarak alınmaması şaşırtıcı, fakat bu hızlardaki işlemcilere bugünlerde oldukça ucuza sahip olabilirsiniz. Hatta bence olmalısınız.

Üst Seviye: Bu grup genellikle CAD türü uygulamalar çalıştıran veya harcayacak bol parası olan iş yerleri için uygundur. Eğer bu gruptaysanız, 2.4GHz’a uzanan Intel Pentium 4 işlemcilere veya AMD XP işlemcilerine bakmalısınız. Bu işlemciler gerçekten üst sınırdadır. En çok dahili hafızayı bulundururlar ve CAD gibi CPU’ya duyarlı programlarda çok iyi sonuçlar vermektedirler.




Yeni bir sistem için hangi CPU’ya ihtiyacınız olduğu tamamen kişisel bir tercihtir. Ayrıca bütün işlemcilerin soğutmaya ihtiyacı olacağını da unutmayın. Birçok kutulu işlemci fanlarıyla beraber, hatta fanları takılı olarak gelmektedir. Fakat eğer böyle değilse veya bir OEM işlemci satın alıyorsanız, iyi bir fan da aldığınızdan emin olun. Ucuz fanlardan olmamasına dikkat edin. Sizin işlemciniz için uygun olduğundan emin olun, çünkü bazı fanlar baktığınızda iyi gözükmesine rağmen yüksek hızlı bir işlemciyi yeterince soğutamayabilirler. Ayrıca fanın gücünü güç kaynağından değil de anakart üzerindeki 3 pin’lik CPU_FAN yuvasından(resim 12) alması daha iyidir. Eğer eski bir donanımla uğraşıyorsanız, fandan ayrı olarak bir heat-sink’iniz olabilir. Bu durumda, heat-sink’in işlemciye rahat bir monte yolu (klipsler veya heat-sink bileşimi) olduğundan emin olun.




Hafıza: Hafıza, makinenizin büyük bir parçasıdır, yani iyi bir şeyler alın. Birçok insanın, iş hafızaya geldiğinde kafası karışıyor, fakat bu gerçekten gerekli değil. Bazı hafıza üreticileri anakartınıza uyumlu hafıza bulmanızı web sitelerinden sağlıyor. Birçok durumda, standart non-parity, non-ECC hafıza sorunsuz çalışacaktır. Birçok anakart halen SDRAM(resim 13) kullanırken, bazıları DDR-DRAM(resim 14) veya RDRAM’de kullanılmaktadır ve bunlar çok daha hızlıdır.





Kısacası, hafıza büyük bir sorun değildir, sadece anakartınızın ihtiyacı olanı almanız gerekmektedir. Bugünün fiyatlarıyla, bayağı da bir hafıza almayı ihmal etmeyin. İşletim sistemleri oldukça fazla hafıza isterler. Windows XP’nin asgari gereksinimi 128MB RAM’dir. Yani, yeterli hafıza almayarak kendinize işkence etmeyin.

Video Kartı: Etrafta seçmek için tonlarca video kartı bulunmaktadır. Hepsi de en iyi olduklarını söylemektedirler ve mağazada dikkatinizi çekmek için kutularda göz alıcı grafiklerle donatılmışlardır. Size bazı ipuçları vereyim:

Birçoğumuz 2MB kartlar kullanırdık ve oyun delisi arkadaşlarımızın da 4MB kartları bulunurdu. Şimdilerde 64MB’lık, hatta daha fazla hafızalı kartlar bulunuyor. Bunlardan alın. Çok fazla fiyatları yoktur. Benzer şekilde, AGP şimdi standarttır. Yani, AGP yuvası olmayan eski bir anakart kullanmıyorsanız, mutlaka bir AGP grafik kartı alın. Ayrıca PC’nizi ne için kullanacağınıza da karar verin. Eğer genellikle iş uygulamaları, Internet ve basit oyunlar için kullanacaksanız süper bir grafik kartına ihtiyacınız yoktur. Makul 3D ve iyi 2D gücü sizin için daha iyi olacaktır. Bugünlerde piyasadaki birçok grafik kartı 3D’de oldukça uygundur ve 2D’de uçmaktadır. 2D gerçekte, bir grafik kartını çok fazla yormaz. Farklı üreticiler hakkında fikir edinmek için incelemelere bakın. Bazı kartlar TV çıkış, video giriş ve hatta TV-tuner özellikleriyle gelmektedir. Bunlar güzel özelliklerdir, eğer paranız yetiyorsa, bunları deneyebilirsiniz. Fakat genel olarak şunu söylemeliyim ki, her şeyi yapan kartlar genellikle performanstan feragat ederler. Yani eğer süper bir sistem istiyorsanız, sadece bu işle ilgilenen bir kart alın ve TV’yi önemsemeyin. Hatta, bu kartların bazılarından daha ucuz TV’ler alabilirsiniz. Aldığınız kartın monitörünüze uygun olduğundan da emin olun. Çok yüksek tazeleme oranlarına sahip bir kartı

kötü bir monitörle kullanmanın da anlamı yok.

Taşınabilir Depolama: Bütün PC’ler bir çeşit taşınabilir depolama sistemine sahip olurlar, bu sadece bir disket sürücü olsa da. Disket sürücü meselesinde, bilinmesi gereken pek bir şey yok. Düzgün görünen herhangi birini alın ve kullanın. Şimdilerde birçok PC, ZIP sürücüler veya bir LS-120 gibi daha gelişmiş medyalar kullanıyorlar. Bir disketin 1.44MB olduğu düşünülürse, bu sürücüler oldukça kullanışlı. Ayrıca, disket sürücüler çok da yavaş. Bu sürücülerin de ötesinde, CD-R ve CD-RW sürücüler de şimdilerde oldukça popüler. Eğer kapasite sorunlarıyla uğraşmadan yedekleme yapmak ve arkadaşlarınızla veri paylaşmak istiyorsanız, bir CD yazıcı alın. Şimdilerde oldukça hızlılar ve bazı firmalar Smart-Burn teknolojisiyle PC’nizde kayıt anında başka bir şey yapmanıza bile izin veriyorlar.

Sabit Disk: Gözünüze düzgün göründüğünden emin olun. Benim görüşüme göre hep yeni bir model alın ve bir kullanım kılavuzuna ya da en azından bir jumper diyagramına sahip olduğundan emin olun. Fiyat ve uyumluluk açısından ben IDE öneririm. IDE alacaksanız, sürücünün UDMA destekli olduğundan emin olun. Büyük ihtimalle anakartınız ATA-100 veya 133 destekli olacaktır. Yani, bu kadar güçlü veri taşıyabilen bir sürücü almak isteyebilirsiniz. Makul dönüş hızına sahip bir sürücü alın. 5400 RPM sürücüler yavaş kalıyor. 7200 RPM daha iyi ve daha yüksek hızlar daha da iyiler. Fakat gerçekten hızlı sürücüler bir sabit disk sürücü soğutucusuna ihtiyaç duyabilirler. Yani bununla uğraşmak istemezseniz uygun bir hız/sıcaklık oranına bakın. Hız çok önemliyse SCSI arabirimine yönelin. Fakat SCSI için ayrıca bir SCSI veri yolu donanımı almanız gerektiğini de unutmayın. Bir de, gücünüz yeten en yüksek kapasiteli sürücüyü alın. PC’de ne yaptığınıza bağlı olaraktan bir sabit diski ne kadar çabuk doldurabildiğinize siz de şaşıracaksınız. Büyük kapasiteli diskler şimdi oldukça ucuz, yani bunlardan bir tane alın.

OnLyReLentless
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Bilgisayar Montajı 3
« Posted on: Nisan 20, 2024, 07:22:35 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Montajı 3 e-book, Bilgisayar Montajı 3 programı, Bilgisayar Montajı 3 oyunları, Bilgisayar Montajı 3 e-kitap, Bilgisayar Montajı 3 download, Bilgisayar Montajı 3 hikayeleri, Bilgisayar Montajı 3 resimleri, Bilgisayar Montajı 3 haberleri, Bilgisayar Montajı 3 yükle, Bilgisayar Montajı 3 videosu, Bilgisayar Montajı 3 şarkı sözleri, Bilgisayar Montajı 3 msn, Bilgisayar Montajı 3 hileleri, Bilgisayar Montajı 3 scripti, Bilgisayar Montajı 3 filmi, Bilgisayar Montajı 3 ödevleri, Bilgisayar Montajı 3 yemek tarifleri, Bilgisayar Montajı 3 driverları, Bilgisayar Montajı 3 smf, Bilgisayar Montajı 3 gsm
Yanıtla #1
« : Mayıs 21, 2008, 10:52:23 ÖS »
Avatar Yok

iBRaHiMiNe
*
Üye No : 3622
Yaş : 35
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 1247
Mesaj Sayısı : 2 560
Karizma = 349


bilgi için teşekkürler

Dengeli Yaşam Tarzı Yolunda Bir Adım
Yanıtla #2
« : Mayıs 25, 2008, 11:32:23 ÖS »
Avatar Yok

By.CeZa
*
Üye No : 293
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 12191
Mesaj Sayısı : 28 687
Karizma = 11179


emeğine sağlık..
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Lg Bilgisayar Pazarından Çekilebilir
Bilim - Teknoloji ve Bilim Adamları
sanane_61 0 660 Son Mesaj Ocak 08, 2014, 07:45:58 ÖS
Gönderen : sanane_61
Bilgisayar
NoteBook Bilgi & Resim ve Yardım
zoboz 2 24396 Son Mesaj Ağustos 07, 2014, 07:20:15 ÖS
Gönderen : jason8888
Bilgisayar Kablolarınızı Düzenleyebilirsiniz
Nasıl Yapılır?
-Trinity- 0 661 Son Mesaj Aralık 30, 2015, 09:13:10 ÖÖ
Gönderen : -Trinity-


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular