0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Beyin Metabolizması Ve Cinsiyet  (Okunma Sayısı: 667 Kere Okundu.)
« : Mayıs 10, 2013, 11:01:53 ÖS »
Avatar Yok

Honey_Face
*
Üye No : 1734
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 7695
Mesaj Sayısı : 13 155
Karizma = 86623


Beyin Metabolizması ve Cinsiyet


Beyin, organizmada metabolik aktif organlardan biridir. Ağırlığı vücut ağırlığının % 2'si olmasına rağmen, bazal şartlarda bir dakikada organizmanın kullandığı 25 ml 02'nin 50 ml'sini kullanır. Dakikada beyne ortalama 800 ml kan gider ve 77 mg glikoz bir dakikada kandan beyne geçer ve ATP'ye çevrilerek kullanılır. Beynin glikojen deposu yok denecek kadar azdır. Onun için hipoglisemiden en fazla etkilenen organların başında beyin gelir. Erkek ve kadın beyninde metabolizma yönünden önemli farklılıklar vardır.

Yapılan araştırmalarda beyin kan akımının, erkeklerden daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Mathew ve ark. 140 sağlıklı kişide erkek ve kadın beyninde sağ hemisfer, sol hemisfer beyin kan akımlarını ölçerek karşılaştırmışlar ve her iki hemisferde de kadınların beyin kan akımı erkeklerin beyin kan akımından önemli ölçüde yüksek olduğunu bulmuşlardır (p<0.001). Bu konuda 106 sağlıklı kişide yapılan araştırmada da, frontal sentral, temporal, paryetal, oksipital kortekste beyin kan akımı ölçülerek, erkeklerin aynı beyin bölgeleri ile karşılaştırılmaları yapılmış ve bütün beyin bölgelerinde kadınların beyin kan akımının erkeklerden yüksek olduğu ve en fazla farkın frontal kortekste olduğu tespit edilmiştir. Daha sonra yapılan çok çeşitli araştırmalarda da, hem total hem de bölgesel beyin kan akımı, kadınlarda erkeklerden yüksek olduğu vurgulanmıştır. Neden kadınların beyin kan akımı erkeklerden yüksektir? Bu gün bu sorunu cevabını tam olarak bilemiyoruz.

Araştırmacılar kadınların hematokrit değerinin erkeklerden daha az olduğunu ve periferik direncin düşük olduğunu dolayısıyla, kompansasyon için kadın beyin kan akımının fazla olduğunu ileri sürmüşlerdir. Fakat hematokrit değerleri ve kan PCO2 değerleri eşitlenen kadın ve erkek arasında aynı farkın devam etmesi, bu hipotezi çürütmüştür. Diğer ileri sürülen bir görüş de, kadın beyninin erkek beyninden % 9 daha küçük olması, dolayısıyla beyne fazla kan giderek bu farkı kompanse etmeye çalışmasıdır. Fakat kadın ve erkek beyninin vücut ağırlığına oranı arasında fark bulunmaması bu görüşü de zayıflatmıştır. Burada çok ilginç olan nokta, 38 yaşında kadın ve erkeğin beyin kan akımları arasındaki farkın, 58 yaşındaki erkek ve kadın arasında da devam etmesidir. Diğer bir deyimle yaşlanma ile kadın erkek arasındaki beyin kan akımı farkı ortadan kalkmamaktadır.

Beyin kan akımının yanında, beyin glikoz kullanımı da kadın beyninde erkek beyninden yüksektir Baxter ve arkadaşlarının, 7 erkek 7 kadın üzerinde beyin glikoz kullanımı ölçtükleri araştırmada; kadının bütün beyninin glikoz kullanım hızının, erkekten % 19 daha fazla olduğu gösterilmiştir. Araştırıcılara göre kadın beyninin glikoz kullanım hızının erkekten fazla olması ostrojen hormonundan kaynaklanmaktadır.

Mensturyal siklusa bağlı olarak yapılan ölçümlerde östrojen hormonunun düzeyinin en yüksek olduğu dönemde, kadın beyninin glikoz utilizasyonu en yüksektir. Kadın yaşlandığı zaman bu farkın ortadan kalkması, bu hipotezi destekler görünmektedir. Beyin glikoz kullanımının dişilerde fazla olduğu deneysel olarak da gösterilmiştir. 14C-desoksiglikoz kullanılarak sıçanların östrus siklusundaki günlerde ayrı ayrı beyin glikoz kullanımları ölçülmüş ve östrus siklusunun her basamağında, dişi sıçan beyninin glikoz kullanımı, erkek beyninden anlamlı şekilde yüksek çıkmıştır.

Acı ağaç, Erik

Tedbiri elden bırakmayın


Türk gençliği cinsellikte sınıfta kaldı


İşkolikler cinsel hayatta mutsuz


İşkolikliğin nedeni cinsel mutsuzluk


Kadınlar daha isteksiz



Kadınlarda Cinsel İlişkinin Evreleri, Orgazm ve Havsala Kasları, Vücut Dili, Cinsel Özgürlük, Çocuklarda Mastürbasyon, Cinsel İlişki Şekillerinin Riskleri, Cinsel İlişki ve Kardiyovasküler Sistem, HPT Gebeliği Nasıl Saptar?, HPT Nasıl Yapılır?, Kanla Yapılan Gebelik Testi (BetaHCG), İlk Gece, İdrarla Yapılan Gebelik Testleri, Akraba Evlilikleri, Rahim Sarkması

Zamanının Fenomeni.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Beyin Metabolizması Ve Cinsiyet
« Posted on: Nisan 25, 2024, 02:47:12 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Beyin Metabolizması Ve Cinsiyet e-book, Beyin Metabolizması Ve Cinsiyet programı, Beyin Metabolizması Ve Cinsiyet oyunları, Beyin Metabolizması Ve Cinsiyet e-kitap, Beyin Metabolizması Ve Cinsiyet download, Beyin Metabolizması Ve Cinsiyet hikayeleri, Beyin Metabolizması Ve Cinsiyet resimleri, Beyin Metabolizması Ve Cinsiyet haberleri, Beyin Metabolizması Ve Cinsiyet yükle, Beyin Metabolizması Ve Cinsiyet videosu, Beyin Metabolizması Ve Cinsiyet şarkı sözleri, Beyin Metabolizması Ve Cinsiyet msn, Beyin Metabolizması Ve Cinsiyet hileleri, Beyin Metabolizması Ve Cinsiyet scripti, Beyin Metabolizması Ve Cinsiyet filmi, Beyin Metabolizması Ve Cinsiyet ödevleri, Beyin Metabolizması Ve Cinsiyet yemek tarifleri, Beyin Metabolizması Ve Cinsiyet driverları, Beyin Metabolizması Ve Cinsiyet smf, Beyin Metabolizması Ve Cinsiyet gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Su Ve Tuz Metabolizması
Sağlık
YalnızHayat53 0 900 Son Mesaj Ağustos 07, 2008, 12:02:02 ÖS
Gönderen : YalnızHayat53
Yağ Lipid Metabolizması
Biyoloji
Anqel* 0 733 Son Mesaj Mart 17, 2012, 03:10:23 ÖS
Gönderen : Anqel*
Yağ Metabolizması
Biyoloji
Anqel* 0 833 Son Mesaj Mart 17, 2012, 03:10:50 ÖS
Gönderen : Anqel*
Sakkarit Metabolizması
Biyoloji
Anqel* 0 806 Son Mesaj Mart 27, 2012, 01:00:54 ÖS
Gönderen : Anqel*
Cinsiyet Kimliği - Cinsiyet Kimliği Nedir
Ruh Sağlığı
Asortik Hatun 0 767 Son Mesaj Ocak 21, 2013, 03:53:08 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular