0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Berlin Bağdat Alman Emperyalizminin Türkiye'ye Girişi - Rothar Rathmann  (Okunma Sayısı: 941 Kere Okundu.)
« : Temmuz 10, 2008, 11:57:47 ÖS »
Avatar Yok

By.CeZa
*
Üye No : 293
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 12191
Mesaj Sayısı : 28 687
Karizma = 11179


Kitabın Adı Berlin- Bağdat Alman Emperyalizminin Türkiye'ye Girişi
Kitabın Yazarı Prof.Dr.Rothar RATHMANN
Yayınevi ve Adresi Belge Yayınları, İstanbul
Basım Yılı 1982

KİTABIN ÖZETİ

Bu eser, Alman emperyalist yayılma siyasetinin geçmişte ve gelecekteki boyutlarını, bu güne kadar gözden kaçırılmış gizli belgeler ışığı altında gözler önüne sermektedir.

Bildiğimiz gibi Almanya diğer Avrupa devletlerinden farklı olarak ulusal birliğini 19 ncu Yüzyıl sonlarına kadar kuramamıştı. 1871 yılında ulusal birliğini kurduğunda ise Dünya, Avrupa'nın diğer büyük devletleri tarafından nüfus bölgelerine ayrılmış durumdaydı.

Almanya kısa sürede sanayisini geliştirdi; fakat ne ürettiklerini satacak bir pazarı ne de yeteri ham madde kaynakları vardı. Bu sıkıntıyı aşmak için sömürebilecek topraklar arıyordu. Tam bu sıralarda Osmanlı imparatorluğu geniş toprakları ve güçsüz yönetimi ile herkesin iştahını kabartmaktaydı. Ayrıca Osmanlı'nın varlığını İngiltere ve Rusya arasındaki hassas dengeleri kullanarak devam ettirme siyaseti de iflas etmek üzereydi. Geleneksel dostu İngiltere artık onun toprak bütünlüğünü koruma siyasetini bırakmıştı. Osmanlı imparatorluğunun kendisine yeni bir hami aradığı bu yıllarda Almanya da kara Avrupa'sının en güçlü devleti olarak kendisini göstermeye başlamıştı.

İkinci Abdülhamit'in tahta geçmesiyle birlikte Alman-Türk ilişkilerinin gelişimi hızlı bir ivme kazandı. Almanya'nın Osmanlı İmparatorluğunu bir sömürge haline getirme politikası üç ayaklıydı. Bunlar; Alman finans devi Deusthe Bankın faaliyetleri, Alman silah devi Krupp şirketinin faaliyetleri ve Türkiye'ye gelen Alman askeri heyetinin faaliyetleriydi.

Almanya, ileride çıkacağına inandığı bir Avrupa savaşında geniş hammadde ve insan kaynaklarına sahip olan Osmanlı imparatorluğundan yararlanabileceği ölçüde faydalanmak istiyordu. Bu amaçla Türkiye'ye gönderdiği askeri heyetlerle Osmanlı Ordusunu güçlü hale getirmeye çalışıyordu. Bu askeri heyetler Osmanlı imparatorluğunu Alman silah devlerine büyük siparişler vermesini sağlayarak hem ekonomik kazanç sağlıyorlar hem de Osmanlı'yı Almanya'ya daha bağlı kılıyorlardı.

Alman-Türk ilişkilerinde 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı bir dönüm noktası oldu. Bu tarihten sonra İngiltere'den tamamen ümidini kesen Osmanlı hızla Almanya'ya yakınlaştı.

Berlin- Bağdat demiryolu hattı projesi de bu yıllarda ortaya atıldı. İlk kez İngiltere tarafından dile getirilen Bağdat demiryolu hattı Avrupa'yı zengin petrol yataklarının bulunduğu Basra körfezine bağlayacaktı. Sadece Türkiye ayağı 2700 km. uzunluğu geçiyordu.

Osmanlı İmparatorluğu gerek asker sevkiyatında kullanmak gerekse bu hattın geçtiği bölgelerdeki vergi gelirlerini arttırmak için bu demiryolunun yapılmasını istiyordu. 1897 Osmanlı-Yunan savaşında da demiryollarının önemini gören Osmanlı yöneticileri bu hattın yapılması için sabırsızlanmaktaydı.

Çok önemli tartışmalardan, İngiltere, Rusya ve Fransa'nın engelleme girişimlerinden sonra Bağdat demiryolu yapım imtiyazı Alman Deutshe Bank şirketine verildi. Sözleşmenin imzalandığı 1902 yılından 1911'e kadar çok yavaş olarak ilerleyen hat yapım çalışmaları, bu tarihte İstanbul'da yeni bir anlaşmanın imzalanmasından sonra hız kazandı.

İngiltere'nin desteği ve izni olmadan bu projenin gerçekleşmesinin imkansız olduğunu gören Deutshe Bank yöneticileri verdikleri çeşitli ödünlerden sonra 1914 yılının Haziran ayında onları da projeye ortak etmek suretiyle Bağdat demiryolu hattının önündeki son engeli de kaldırdılar. Ancak çok kısa süre sonra savaş başlayınca bu rüya da tarihe gömülmüş oldu. 1914 yılı Haziranına kadar aşağıdaki hatlar işletmeye açılmıştır.

Bulgurlu - Ulukışla (38 Km.)
Dorak - Yenice (18 Km.)
Yenice - Mamure (97 Km.)
Radşu - Halep - Trablusşam (203 Km.)
Ulukışla - Karapınar (53 Km.)
Toprakkale - İskenderun (59 Km.)
Bağdat - Sumike (62 Km.)
Trablusşam - Tel EBİAT (100 Km.)
Sumike - İstabolat (57 Km.)
İstabolat - Samarra (57 Km.)
Konya - Bağdat hattının 887 Km.si tamamlanmıştı.
Samarrat - Musul - Tel EBİAT (690 Km.)

Sonuç olarak eser, Almanya'nın, içinde bulunduğu durumdan da yararlanarak Osmanlı İmparatorluğunu nasıl kendi amaçları doğrultusunda kullandığını ve çıkar sağladığını açık olarak ortaya koymakta ve tarihe ışık tutmaktadır.
« Son Düzenleme: Nisan 18, 2010, 02:14:06 ÖS Gönderen : SmBRN™ »
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Berlin Bağdat Alman Emperyalizminin Türkiye'ye Girişi - Rothar Rathmann
« Posted on: Mart 29, 2024, 08:27:29 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Berlin Bağdat Alman Emperyalizminin Türkiye'ye Girişi - Rothar Rathmann e-book, Berlin Bağdat Alman Emperyalizminin Türkiye'ye Girişi - Rothar Rathmann programı, Berlin Bağdat Alman Emperyalizminin Türkiye'ye Girişi - Rothar Rathmann oyunları, Berlin Bağdat Alman Emperyalizminin Türkiye'ye Girişi - Rothar Rathmann e-kitap, Berlin Bağdat Alman Emperyalizminin Türkiye'ye Girişi - Rothar Rathmann download, Berlin Bağdat Alman Emperyalizminin Türkiye'ye Girişi - Rothar Rathmann hikayeleri, Berlin Bağdat Alman Emperyalizminin Türkiye'ye Girişi - Rothar Rathmann resimleri, Berlin Bağdat Alman Emperyalizminin Türkiye'ye Girişi - Rothar Rathmann haberleri, Berlin Bağdat Alman Emperyalizminin Türkiye'ye Girişi - Rothar Rathmann yükle, Berlin Bağdat Alman Emperyalizminin Türkiye'ye Girişi - Rothar Rathmann videosu, Berlin Bağdat Alman Emperyalizminin Türkiye'ye Girişi - Rothar Rathmann şarkı sözleri, Berlin Bağdat Alman Emperyalizminin Türkiye'ye Girişi - Rothar Rathmann msn, Berlin Bağdat Alman Emperyalizminin Türkiye'ye Girişi - Rothar Rathmann hileleri, Berlin Bağdat Alman Emperyalizminin Türkiye'ye Girişi - Rothar Rathmann scripti, Berlin Bağdat Alman Emperyalizminin Türkiye'ye Girişi - Rothar Rathmann filmi, Berlin Bağdat Alman Emperyalizminin Türkiye'ye Girişi - Rothar Rathmann ödevleri, Berlin Bağdat Alman Emperyalizminin Türkiye'ye Girişi - Rothar Rathmann yemek tarifleri, Berlin Bağdat Alman Emperyalizminin Türkiye'ye Girişi - Rothar Rathmann driverları, Berlin Bağdat Alman Emperyalizminin Türkiye'ye Girişi - Rothar Rathmann smf, Berlin Bağdat Alman Emperyalizminin Türkiye'ye Girişi - Rothar Rathmann gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Alternatif Site Girişi Index'i
Html Dökümanlar
Kirli Beyaz 0 1298 Son Mesaj Temmuz 15, 2013, 11:48:50 ÖS
Gönderen : Kirli Beyaz


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular