0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Başarılı Girişimcilerin Mutlaka Yapması Gereken 10 Madde  (Okunma Sayısı: 3717 Kere Okundu.)
« : Temmuz 16, 2013, 03:22:38 ÖS »
Avatar Yok

Asortik Hatun
*
Üye No : 3762
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 13388
Mesaj Sayısı : 22 841
Karizma = 58066


Girişimcilik doğuştan bir özellik mi yoksa sonradan öğrenilen bir değer mi bu sorunun cevabını bulmak oldukça güç olsa gerek.
Bugün Türkiye’de girişimcilik hiç olmadığı kadar gözde. Özellikle de internet alanında girişimlerin hayata geçirilmesinin nispeten kolay olması pek çok gencin büyük bir hevesle girişimciliğe soyunmasına neden oluyor. Bunların hepsinin başarılı olması tabi ki beklenemez Ama ne yazık ki büyük bir bölümü 1 yaşını dolduramadan aramızdan ayrılıyorlar.
Girişimci sayısı hızla artıyor. İşsizlikten doğan girişimci ruh yada Devlet destekleri (kosgeb gibi), üniversitede açılan bölümler vs vs ama hala önemli bir sorun var. O da pek çok girişimin ömrünün bir yıl bile olmaması. Bunun arkasında ise girişimcilerin baştan kaybetmesi bulunuyor. İşte girişimcilerin dikkat edilmesi gereken 10 önemli faktör.

1- Gerçek Bir İş Planına Sahip Olmanız lazım

İş planı; fikrinizin yapılabilir ve sürdürülebilir olup olmadığını gözden kaçırabileceğiniz durumların da farkına vararak değerlendirmenizi sağlar. İş planı yapmadan bir işe girişmek, planını çizmeden bir ev inşa etmeye benzer. Derme çatma kulübeler belki biraz daha uzun süre ayakta kalabilir ama yıllarca ayakta kalmasını istediğiniz bir bina yapıyorsanız o plana ihtiyacınız var yoksa en ufak sarsıntıda o kulübe başınıza geçer…
Diğer yandan bir iş planı bir kere yapıp bir daha gözden geçirmemekte hata olur. Çünkü bir iş planı sizin şimdiki ve gelecekteki durumunuzu belirlemenize yardımcı olur. Ve şartlar sürekli değişeceğinden sizinde bu planı sürekli revize etmeniz gerekir. Yatırımcılar Kağıt üzerine dökülmemiş hiçbir girişimin başarılı olacağını düşünmezler. Doğru yapılmış bir iş planı ise o işin ne boyutlarda gelir ve gider götüreceğini bilirler.
2- Ürün, Pazar ve Rakip Analizi Yapmak

Ürün veya hizmetinizin bir sorunu çözüyor ya da bir talebi karşılıyor olması lazım. Bunları doğru şekilde rakiplerinize karşı konumlandırmanız, kendi ürününüzün eksilerini ve artılarını biliyor olmalısınız. Ürününüzü konumlandıracağınız bir pazarınız yoksa eğer önümüzdeki 5 yıl içerisindeki farklı aşamalarda rakipleriniz kimler olacak ya da kimler olabilir bu sorunun cevabını kendinize verebilmelisiniz.
3- İş Fikrinin Uygulanabilir Olup Olmadığına Dikkat Etmek
Şimdiye kadar tanıştığım girişimcilerden hemen hepsi iş fikirlerinin mükemmel olduğuna yürekten inanıyorlardı. Ama sıra bu fikirleri hayata geçirmeye geldiğinde içlerinden önemli bir kısmı daha önceden akıllarına bile gelmeyen aksaklıklarla karşılaştılar. Bazen kağıt üzerinde mükemmel gibi görünen fikirlerin aslında hayata geçmesinin mümkün olmadığı iş uygulamaya gelince fark edilebiliyor. Ne yazık ki bir takım işlere girince bu sorunun aşılabilir yada aşılamaz olduğunu işin içine girince anlıyorsunuz. Önemli olan bu sorunlarla baş edebilecek gücü bulmak tabii fazlada hayalperest olmamak lazım.
4- Hukuki ve Mali Konulara Gerekli Önemi Vermek
T.C sınırlarında bir iş yapacaksanız sizi ilgilendiren tüm hukuki ve mali konulara aşina olmalısınız. Bir hukukçu veya finans uzmanı olmak zorunda değilsiniz ama en azından en temel konulara hakim olmalısınız. Benim başarılı girişimcilerden sıklıkla duyduğu bir söz vardır. “MUHASEBECİNİ VE AVUKATINI İYİ ŞEÇMELİSİN” İstemeden yada sonucunu bilmeden atacağınız en ufak yanlış adım altından kalkamayacağınız cezalarla karşılaşmanız anlamına gelebilir.
5- Profesyonellerden Yardım Almalısınız.
Ülkemizde girişimcilerin genelinde böyle bir sıkıntı var her şeyin en iyisini ben bilirim edası. Bu yanlış bir tutumdur işinizle ilgili Profesyonellerden yardım almaktan onlara ücret ödemekten çekinmeyin. Her konuda her şeyi bilemezsiniz Profesyonellerin fikirlerine önem verin. maddi imkanların el verdiği ölçüde uzman bir işletmeciden, örnek; internet piyasasına hakim değilseniz bu alandaki bir uzmandan, müşteri ilişkileri en güçlü yanınız değilse (ama işiniz için hayati önem taşıyorsa) bu alandaki bir profesyonelden yardım, destek, danışmanlık almaktan çekinmeyin.
6- Ortağınızı iyi şeçin
Ortalık yapmak kimya laboratuarında deney yapmaya benzediğini söylerler bu doğrudur. Birbirine karıştırdığınız iki maddenin özelliklerini çok iyi bilmiyorsanız ortaya her türlü sonuç çıkabilir. Dolayısıyla eğer ortaklık yapacaksanız karşınızdaki insanın iş konusundaki artı ve eksilerinin neler olduğundan emin olun.
Eğer ortağınızdan ayrılmak kaçınılmaz görünüyorsa geciktiğiniz her gün, şirketteki herkes için maddi ve manevi çok daha sıkıntılı bir ayrılığa neden olur.
7- Tecrübesiz olduğunuz alana girerken bir kez daha düşünün
Ana işiniz (core business) ne ise kurucular arasında en az bir kişinin o alana hakim olmasında büyük fayda var. Eğer herhangi bir üretim yapıyorsanız belki bu işi yapması için işe birini alabilirsiniz ama yine de sürecin doğru yönetilmesi için kuruculardan birinin üretimi biliyor olması şart. Bunun yanında satış ve pazarlama konusunda tecrübeli bir ortak da (sektörünüzü tanımıyor olsa bile) baya faydalı olacaktır.
Sadece çok karlı olduğu duyduğunuz için hakkında hiçbir bilginiz olmayan bir işe girmek yapılabilecek en büyük hatalardan biri. Öncelikle büyük ihtimalle bilmediğiniz bu sektörü yanlış değerlendiriyorsunuzdur ve sandığınız kadar karlı değildir. Eğer gerçekten o karlıysa bu sefer de o alana hakim rakiplerle, sizin tanımadığınız bir pazarda rekabet etmek zorunda kalırsınız ki, bu ilkinden de daha kötü bir hamle olabilir.
8- Sermayenizi doğru kullanın
Genç girişimciler genellikle sınırlı bir sermaye ile işe başlarlar. Böylesine kısıtlı kaynaklarla yola devam edebilmek için sermayeyi maksimum etkili bir şekilde kullanmak gerekli. Özellikle başlangıçta ihtiyacınız olmayan hiçbir şey almayın, buna personel de dahil. İşinizi yapabilmek için önceliklerinizi çok net bir biçimde belirleyin ve ayağınızı bu belirlediğiniz önceliklere göre uzatın. Cebinizdeki parayı önce kağıt üzerinde harcar ve bu sırada en azından 12 aylık bir süreyi hesaba katarsanız az olduğunu düşündüğünüz sermayenizin gereksiz ve plansız harcanmadığı taktirde aslında ne kadar yeterli olduğunu görebilirsiniz.
Ayrıca bu konuda sık yapılan bir hatada girişimcinin işine ait hesap ile kendi kişisel hesaplarını birbirine karıştırmasıdır.
9- Çıkış Stratejinizi doğru yapın
Benim tanıma şansı bulduğum girişimcilerin büyük bir kısmı girişimleri ile çok sıkı duygusal bağlar kuruyorlar. Bazıları için çıkış stratejisinden bahsetmek bile hakaret (veya ihanet) anlamına geliyor. Ama ne yazık ki tüm ciddi girişimcilerin bir çıkış stratejisine ihtiyaçları var. Çıkış strateji deyince ilk akla gelen mutlu (ve zengin) bir erken emeklilik olabilir. Ama daha en baştan çıkış stratejisini düşünmeye başlamanın bundan daha fazla nedeni var. Her şeyden önce bir yatırımcı ile görüşecek olursanız bu konudaki sorulara hazırlıklı olmalısınız. Yatırımcıların büyük bölümü zaten sadece çıkış gördükleri işlere yatırım yaparlar ve çıkış stratejisi olmayan bir girişimci her zaman onların gözünde olumlu bir izlenim bırakmayabilir.
Eğer gerçek bir girişimciyseniz çıkış yapmak sizi bir sonraki heyecan verici girişimize çok daha ciddi bir sermaye ile başlamanıza katkıda bulunabilir.
Ayrıca eğer uzun vadeli düşünüyorsanız çıkışı sadece kendiniz için değil, hissedarlarınız için de hesaba katmalısınız. İşin kurucusu olarak hissedarlarınızın bu işten maksimum kar elde etmelerine katkıda bulunmak sizin işinizin bir parçası.
10-Büyük resmi görün.
Girişimcilerin çok yaptıkları en basit hatayı sona sakladım: Büyük resmi görememek. Pek çok girişimci gündelik işlere veya üretim sürecine o kadar kendini kaptırırken çevrelerinde neler olup bittiğini gözden kaçıyorlar. Siz çok zaman alan ama aslında çok önemli olmayan bir konuya fazlasıyla odaklanmışken diğer konularda geri kalabilir, büyük fırsatları gözden kaçırabilir, rakipleriniz yeniliklerle pazarı değiştirebilir ve hatta değişen ekonomik koşullar artık söz konusu işi yapmak için uygun olmayacak hale gelebilir.
Girişiminizdeki öncelikli göreviniz ne olursa olsun kendinize nefes alacak, her şeye dışarıdan bakarak durumları değerlendirecek zaman ve imkan yaratın… Olaylara farklı bir gözle bakmayı öğrenmelisiniz.

WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
Üyelerimizden Destek Bekliyoruz.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Başarılı Girişimcilerin Mutlaka Yapması Gereken 10 Madde
« Posted on: Nisan 24, 2024, 09:18:40 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Başarılı Girişimcilerin Mutlaka Yapması Gereken 10 Madde e-book, Başarılı Girişimcilerin Mutlaka Yapması Gereken 10 Madde programı, Başarılı Girişimcilerin Mutlaka Yapması Gereken 10 Madde oyunları, Başarılı Girişimcilerin Mutlaka Yapması Gereken 10 Madde e-kitap, Başarılı Girişimcilerin Mutlaka Yapması Gereken 10 Madde download, Başarılı Girişimcilerin Mutlaka Yapması Gereken 10 Madde hikayeleri, Başarılı Girişimcilerin Mutlaka Yapması Gereken 10 Madde resimleri, Başarılı Girişimcilerin Mutlaka Yapması Gereken 10 Madde haberleri, Başarılı Girişimcilerin Mutlaka Yapması Gereken 10 Madde yükle, Başarılı Girişimcilerin Mutlaka Yapması Gereken 10 Madde videosu, Başarılı Girişimcilerin Mutlaka Yapması Gereken 10 Madde şarkı sözleri, Başarılı Girişimcilerin Mutlaka Yapması Gereken 10 Madde msn, Başarılı Girişimcilerin Mutlaka Yapması Gereken 10 Madde hileleri, Başarılı Girişimcilerin Mutlaka Yapması Gereken 10 Madde scripti, Başarılı Girişimcilerin Mutlaka Yapması Gereken 10 Madde filmi, Başarılı Girişimcilerin Mutlaka Yapması Gereken 10 Madde ödevleri, Başarılı Girişimcilerin Mutlaka Yapması Gereken 10 Madde yemek tarifleri, Başarılı Girişimcilerin Mutlaka Yapması Gereken 10 Madde driverları, Başarılı Girişimcilerin Mutlaka Yapması Gereken 10 Madde smf, Başarılı Girişimcilerin Mutlaka Yapması Gereken 10 Madde gsm
Yanıtla #1
« : Şubat 01, 2014, 01:21:33 ÖÖ »
Avatar Yok

ayraç
*
Üye No : 164431
Nerden : Aydın
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 0
Mesaj Sayısı : 88
Karizma = 0


bu yol gösterici açıklamalar için teşekkürler. Gülmek :)
Yanıtla #2
« : Şubat 01, 2014, 10:55:19 ÖÖ »
Avatar Yok

freebug
*
Üye No : 159938
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 0
Mesaj Sayısı : 7
Karizma = 0


sermaye olursa bence birçok iş fikri bulunabilir...
Yanıtla #3
« : Şubat 09, 2014, 11:07:09 ÖS »
Avatar Yok

makbudak
*
Üye No : 166718
Nerden : Aydın
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 0
Mesaj Sayısı : 6
Karizma = 0


teşekkürler guzel yazi icin
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Müslümanin Cennete Girmesi Için Yapması Gereken 4 Madde
Dini Hikayeler
[*KaRMaKaRıŞıK*] 3 3167 Son Mesaj Aralık 12, 2014, 01:13:11 ÖÖ
Gönderen : FLORİS
Erkek'te Olmaması Gereken 18 Madde
Erkek Erkeğe
By.TuRuT 6 1588 Son Mesaj Haziran 17, 2009, 01:11:11 ÖS
Gönderen : StyLeLife[Rap]
Kışın Kalp Hastalarının Yapması Gereken En Önemli Şey
Kalp ve Damar Hastalıkları
Asortik Hatun 0 604 Son Mesaj Mart 17, 2013, 12:19:38 ÖÖ
Gönderen : Asortik Hatun
Başarılı Girişimcilerin Mutlaka Yapması Gereken 10 Madde
Kariyer ve Kişisel Gelişim
Asortik Hatun 0 619 Son Mesaj Temmuz 18, 2013, 06:52:32 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun
Başarılı Blog Yazıları Yazabilmek Için Kullanmanız Gereken 12 Araç
Network ve İnternet
-minel- 0 718 Son Mesaj Aralık 19, 2014, 02:44:56 ÖS
Gönderen : -minel-


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular