0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1 2
Konu: Bandırma  (Okunma Sayısı: 3719 Kere Okundu.)
« : Şubat 18, 2008, 05:51:34 ÖS »
Avatar Yok

Musty*
*
Üye No : 2609
Yaş : 32
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 2624
Mesaj Sayısı : 16 848
Karizma = 1552


Balıkesir'in Marmara'ya açılan kapısı olan Bandırma, Balıkesir'in kuzeyinde, Marmara Denizi kıyısında bulunan bir kenttir.dünyanın en güzel şehridir Bandırma, Bursa girişi ile Çanakkale girişi arasında 19 km mesafe bulunan büyük ve gelişmiş bir sanayi kentidir.

690 km² yüzölçümüne sahip olup denizden yüksekliği 1 metre ile 764 metre arasında değişmektedir. İlçenin kuzeyinde yer alan ve kendi adıyla anılan körfezin uzunluğu 31 km’dir. İlçenin en yüksek dağı, doğusunda yer alan 764 metre yüksekliğindeki Karadağ’dır. Bandırma'nın kuzeyinde Marmara Denizi ve Kapıdağ yarımadası, güneyinde Manyas ilçesi ve Manyas Kuşgölü, doğusunda Karacabey ilçesi, batısında ise Erdek ilçesi bulunmaktadır. 2007 Yılı Adrese Dayalı Nüfus Sayımına göre 129.000 olan nüfusu, Bandırma'yı Marmara Bölgesi'nin 9. büyük yerleşim bölgesi ve Güney Marmara'nın 1. büyük liman kenti yapmaktadır.
Bandırma Limanı
Ulaşım

Bandırma'ya ulaşım kolaydır.Günümüzde askeri amaçlı kullanılyor olsa bile Türkiye'nin 6.büyük havaalanı Bandırma'dadır.Ayrıca Marmara Bölgesi'nin ikinci,Türkiye'nin 5.büyük limanı Bandırma'dadır ve bu limandan hergün İstanbul'un Ambarlı(Avcılar) ve Harem semtlerine ve Tekirdağ'a Ro-Ro seferleri yapılmaktadır.Ayrıca Yenikapı'ya da her gün karşılıklı 3 sefer(Ekim-Mayıs arası. Bu seferler yaz aylarında daha da fazlalaşmaktadır.) Hızlı feribot ve deniz otobüsü seferleri yapılmaktadır.Bu sayede yaz mevsiminde Bandırma'yı her gün yaklaşık 7-8 bin insan geçiş güzergahı olarak kullanıyor.Seferlerine yeni başlanılan 18 Eylül expresi de İDO'yla uyum içinde çalışmaktadır.Bu sayede İstanbul'dan İzmir'e 6.5 saatte varılabilmektedir.
Balıkesir..90 km
Bursa......90 km
İzmir.....365 km
Erdek......22 km
Gönen......40 km
Çanakkale.160 km
Manisa....280 km
Malatya..1130 km
G.Antep...1190 km
İskenderun..1050 km
Edremit...170 km
Ayvalık...500 km
Yalova....155 km
Antalya...610 km
Ankara....500 km
Zonguldak..440 km
Köln......2150 km

Sosyo-Ekonomik Göstergeler
Nüfus=120,753....
Şehirleşme oranı=80,68....
Nüfus yoğunluğu=204....
Sanayi sektöründe çalışanların oranı(%)=15,77....
Tarım sektöründe çalışanların oranı(%)=31,83....
Hizmet sektöründe çalışanların oranı(&)=52,40....
İşsizlik oranı(%)=6,97(Türkiye'de 287.sırada)....
Okur-Yazar oranı(%)=93,10(37.sırada)....
Kişi başına genel bütçe geliri(bin TL)=706.831(12.sırada)....
Vergi gelirlerinde ülke içindeki payı(%)=0,32643(19.sırada)....

Ayrıca sosyo-ekonomik açıdan Bandırma, 852 ilçe ve 78 il arasında (istanbul,izmir ve ankara hariç)arasında Türkiye'nin 23.gelişmiş kentidir.

Sosyo-kültürel yapı
Bandırma'da 33 adet İlköğretim okulunda (Kent Merkezi: 22, Belde-Köyler: 11) ve 9 adet lisede toplam 22.977 öğrenci eğitim görmektedir. Öğrencilerin 21.200'ü kent merkezinde bulunmaktadır.

1993-1994 öğretim yılında, Balıkesir Üniversitesi'ne bağlı olarak hizmete giren Bandırma İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Bandırma Meslek Yüksekokulu ve 1996-1997 öğretim yılında açılan Bandırma Sağlık Meslek Yüksekokulunda toplam 1183 öğrenci yükseköğrenimini sürdürmektedir. Eğitim düzeyindeki bu gelişmişlik ve %100'e ulaşan okuma-yazma oranı, Balıkesir'in kültürel yaşamına da canlılık kazandırmaktadır.

Altı tane günlük yerel gazete, dört tane yerel radyo istasyonu ve bir yerel televizyon kanalı faaliyetlerini sürdürmektedir.

Haydar Çavuş Cami, Sunullah Cami, Habibullah Hamarat Cami, Hacı Yusuf Cami, Çınarlı Şevkiye Cami,Bandırma Ulu Cami,Eski Doğruca Köyü Cami, Emre Köyü Cami, Bigadiç Yeşilli Cami Bandırma ilçesinde bulunan tescilli camilerdir.

Saint Trinite Kilisesi bugün Demirlitaş olarak anılan yerde denizin hemen kıyısında bulunuyordu. Kilise'nin çanı 1935 yılına kadar denizin içinde duruyordu. Bugün hiçbir kalıntısı bulunmamaktadır.

Bandırma'da Hava Şehitliği, Ayyıldız Tepe Şehitliği, Son Kurşun Anıtı, Edincik Şehitliği bulunmaktadır.

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve 2005 yılında 18.si gerçekleştirilen Bandırma Kuşcenneti Festivali, bölgenin en önemli etkinlikleri arasındadır.

Dernekler:
ANADOLU GENÇLİK DERGİSİ (BANDIRMA TEMSİLCİLİĞİ)
BANDIRMA GÜVERCİN TÜRLERİ GELİŞTİRME VE KÜLTÜR DERNEĞİ
BİT VE PİRE TÜRLERİ GELİŞTİRME VE KÜLTÜR DERNEĞİ (BANDIRMA TEMSİLCİLİĞİ)
DİSK/GENEL İŞ SENDİKASI
MÜSİAD (MÜSTAKİL SANAYİCİ VE İŞ ADAMLARI DERNEĞİ)
TEK GIDA İŞ SENDİKASI
TÜKODER
TÜM SİVİL EMEKLİLERİ LOKALİ
TÜRKİYE İŞÇİ EMEKLİLERİ DERNEĞİ
TÜRKİYE PETROL KİMYA LASTİK İŞÇİLERİ SENDİKASI - (BANDIRMA ŞUBESİ)
TÜRKİYE SAKATLAR DERNEĞİ - (BANDIRMA ŞUBESİ)

Turizm

Bandırma merkezinde liman ve fabrika atıklarının yarattığı kirlilik nedeniyle denize girilemez. Ama şehir merkezinden yaklaşık 20 dakika uzaklıktaki Tatlısu bölgesi Bandırma'nın ve bölgedeki denize kıyısı bulunmayan Eskişehir, Bilecik ,Bursa gibi yerleşimlerin gözde sayfiye mekanlarıdır. Plajlar ve diğer turistik çekim noktaları Tatlısu'dadır.

Kyzikos antik kenti ve Daskyleion ören yeri buluntularının sergilenmesi amacıyla Bandırma Müze Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından kurulan ve Kültür Bakanlığı'na devredilerek yeniden inşa edilen Bandırma Arkeoloji Müzesinde iki teşhir salonu, bir laboratuar, kütüphane ve konferans salonu bulunmaktadır. Müzede, Daskyleion'a özgü Anadolu Pers sanatının özelliklerini taşıyan antemionlu ve frig yazıtlı mezar stelleri, kazılarda çıkarılan Pers etkili pişmiş toprak kaplar ile Kyzikos antik kendinden ve civardan elde edilen mezar stelleri sergilenmektedir.

Kuşcenneti Milli Parkı

İlçe: Bandırma Alanı: 64.0 Kaynak Değerleri: Ornitoloji Rakım: 15 m. Ulaşım: Bandırma’ya 19,000 km (Asfalt),Balıkesir’e 85,000 km (Asfalt). Milli Park Müzesi:(0266) 735 54 22 Balıkesir ilinin, Bandırma ilçesi sınırları içinde yer almaktadır. Marmara Denizi’nin güneyinde, Uludağ ve Biga Yarımadası arasında uzanan bir çöküntünün tabanını Kuş ve Uluabat (Apolyont) gölleri ve bu göllerin çevresinde yer alan geniş ovalar , kenarlarını ise yüksek dağ ve yaylalar oluşturmaktadır. Doğu - batı doğrultusunda uzanan Kuş Gölü’nün uzunluğu 20 km, genişliği 14 km ‘dir.

Kuş Cenneti’nde canlı ve cansız varlıkların kendi aralarındaki ilişki, olağanüstü bir özellik gösterir. Kuşkusuz bu ekosistemin farklı elemanlarının birleştirip bütünleyen ve onlara dinamik bir yaşam ortamı sağlayan gölün ılık sularıdır.

Flora: Göl kıyılarında bitki topluluğunun en gür olduğu yer kuş cennetidir. Özellikle Göl kıyıları yaz aylarında suların çekildiği yerler zengin bir bitki örtüsü ile kaplanmaktadır. Kuş Cenneti’nde en çok görülen bitki türü söğüttür. Kıyılarda ise düğün çiçeği, ılgın,hasır otu, kamış, süsen, saz, ayakotu, kındıra ayrıca meşe palamut, zeytinlikler, kızılçam, karaçam, kayın, gürgen, çınar ıhlamur ve kızılağaç dişbudak da görülmektedir.

Fauna: Göl biyolojik üretim yönünden ülkemizin en verimli göllerinden biridir. Başta su kuşları olmak üzere çok zengin bir yaban hayata sahiptir. Nesli tükenmekte olan türlerden Tepeli Pelikan , Kaşıkçı, ve Çeltikçi’nin büyük üreme kolonileri bulunmaktadır. Tatlı Su İistakozu gölde bol miktarda bulunmakta olup, ticari amaçla avlanır. Gölde 20 den fazla balık türü yaşamaktadır. Başlıcaları sazan, yayın, turna, tatlısu kefali, filise, karabalık, ve acıbalıktır. Pürtüklü semender, yeşil kurbağa, ağaç kurbağası, ile ince kertenkele, benekli kaplumbağa kar faresi koruma altına alınan türlerdir. Kirpi, köstebek, , uzun ayaklı yarasa göl çevresinde yaşayan başlıca türlerdir.

1938 yılında Avusturya’lı doğa bilimci Kurt KOSWİG, İstanbul Üniversitesi Biyoloji bölümünde çalışırken, Milli Parkın bugünkü bulunduğu yeri görmüş, bu olağanüstü ornitolojik değeri belirleyerek, buraya ‘Kuşcenneti’ adını vermiştir. Saha, 1959 yılında orman rejimine alınarak koruma altın alınmış ve Milli Park olarak ilan edilmiştir.

Park, Kuş Gölü’nün kuzeydoğusunda , göl suları, söğüt korusu ve sazlıkların sağladığı beslenme, güvenlik, barınma ve üreme olanakları ile kuluçkaya yatan, kışlayan ve göç arasında 266 kuş türünden yaklaşık 2-3 milyon kuşun yararlandığı çok önemli bir sulak alandır.

Biyolojik çeşitliliğin, yaban hayatının ve ekolojik dengenin korunması ve devamlılığının sağlanması için büyük öneme sahip bir ekosistem olması yanında, uluslararası öneme sahip olup, kuş zenginliği ve başarılı koruma uygulaması nedeniyle 1975 yılında Avrupa Konseyi’nce ‘A SINIFI AVRUPA DİPLOMASI’ ile ödüllendirilmiştir. Her beş yılda bir yapılan denetlemeler sonunda, 1981, 1986, 1991, 1996 yıllarında yenilenen diploma, yaşanan sorunların yarattığı olumsuz gelişmelerin izlenmesi ve iyiye gidiş gözlenmesi halinde yenilenmek üzere askıya alınmıştır.

2004 yılında askı süresi sona ermiş, yeniden A SINIFI AVRUPA DİPLOMASI’na sahip olmuştur.


Ekonomi

Limanı ve gelişmiş sanayi tesisleriyle ekonomisi canlılık göstermektedir. Türkiye'de üretilen kimyasal gübrenin % 15i (BAGFAS-Bandırma Gübre Fabrikaları A.Ş.), etlik civcivin % 25'i, yumurtalık civcivin ise % 20'si, beyaz etin % 22'si (Banvit, Şeker Piliç...), yumurtanın % 22'si Bandırma'da üretilmektedir. Dünyanın en önemli madenlerindenden biri olan bor minerali de bölgede bulunan ve Etibor A.Ş.'ye bağlı Hidrojen Peroksit fabrikasında işlenmektedir.

Bandırma Limanı, İstanbul'dan sonra 3.000.000 Ton/yıl kapasitesi ile Marmara denizindeki en büyük ikinci limandır. 20.000 grostona kadar 15 adet gemi aynı anda yanaşıp yükleme ve boşaltma yapabilmektedir. Türkiye'nin dökme yük limanı olan Bandırma Limanı'ndan 2001 yılında, 51 değişik ülkeye toplam 240 milyon 197 bin 554 dolarlık sanayi ürünü ihraç edilmiştir. Buna karşılık limana, 23 ülkeden yabancı bandıralı gemilerle 154 milyon 891 bin 403 dolar değerinde değişik sanayi ürünü ve tarım ürünü gelmiştir. 2001 yılında Bandırma Limanı'ndan yapılan ihracatın 184 milyon 316 bin dolarlık bölümü, ilçede boraks asit tesisleri bulunan Eti Holding A.Ş. tarafından gerçekleştirilmiştir. Eti Holding A.Ş Bandırma Limanı'ndan 42 ülkeye, boraks penahidrat, boraks ve bor madenleri, kolemanit, tinkal cevheri ihraç etmektedir.Bandırma Liman ile İSTANBUL-AMBARLI,İSTANBUL-HAYDARPAŞA,TEKİRDAĞ limanları arasında düzenli sefer yapan RO-RO Gemileri mevcut olup; Marmara Bölgesinde karayolu trafiğini önemli ölçüde rahatlatmaktadırlar.2007 yılı verilerine göre limana gelen Ro-Ro gemileri 2100 civarıdır.Toplam KAMYON/TIR sayısı 160.000 civarıdır(GELEN+GİDEN).Limanda iş hacmini dökme katı yük grubu oluşturmaktadır.2007 verilerine göre dökme katı yük toplamı 1.750.000 Ton olarak gerçekleşmiştir.Liman TCDD Genel Müdürlüğü tarafından işletilmekte olup, 2008 yılında hizmet devri suretiyle özelleştirilmesi planlanmaktadır. Bandırma'nın üç köyünde yaklaşık 600 bin m²lik alana kurulu 30 megavat elektrik enerjisi üreten 20 türbinden oluşan Rüzgâr Enerji Santrali bulunmaktadır. 2010 yılına kadar 620 megavat güce erişmesi planlanmıştır.Bandırma Rüzgar Enerjisi Santrali (BARES II) olarak adlandırılan proje, tamamlandığında Türkiye'nin en büyük rüzgar enerjisi santrali olmuştur ve çalışmaya devam etmektedir.

Kültür

Bandırma ilçesi genel olarak bir göç çekim alanı olmuş ve çeşitli kültürlerin buluştuğu bir kozmopolit yerleşim birimi olmuştur. İlçede yoğunlukla, Kırım'dan göç etmiş Tatar ve Nogay kültürü ile Kafkas kökenli kültürler görülmektedir.

Bandırma'nın özellikleri
Türkiye'nin 6. büyük havaalanı (askeri)
Türkiye'nin 5. büyük limanı
Türkiye'nin en büyük rüzgar santrali (tek)
Türkiye'nin, Ortadoğu'nun ve Balkanlar'ın en büyük gübre fabrikası
Türkiye'deki tek bor sanayi
Türkiye piliç sektörünün merkezi
Türkiye'nin nüfus açısından 7. büyük ilçesi(gebze,tarsus,çorlu,iskenderun,kızıltepe,turgutlu ve bandırma)
Kişi başına düşen gelirde 12. şehri
2 adet organize sanayi bölgesi
« Son Düzenleme: Mart 14, 2009, 11:10:58 ÖS Gönderen : [--mavish--] »

Y.
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Bandırma
« Posted on: Nisan 18, 2024, 09:33:16 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Bandırma e-book, Bandırma programı, Bandırma oyunları, Bandırma e-kitap, Bandırma download, Bandırma hikayeleri, Bandırma resimleri, Bandırma haberleri, Bandırma yükle, Bandırma videosu, Bandırma şarkı sözleri, Bandırma msn, Bandırma hileleri, Bandırma scripti, Bandırma filmi, Bandırma ödevleri, Bandırma yemek tarifleri, Bandırma driverları, Bandırma smf, Bandırma gsm
Yanıtla #1
« : Şubat 18, 2008, 05:52:30 ÖS »
Avatar Yok

BluewateR
*
Üye No : 379
Yaş : 34
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 483
Mesaj Sayısı : 7 664
Karizma = 6377


PayLaŞıM içiN TeşekKürLeR

Tüm Türkiye Burada ! Sen Nerdesin ?
Yanıtla #2
« : Şubat 18, 2008, 10:42:08 ÖS »
Avatar Yok

Musty*
*
Üye No : 2609
Yaş : 32
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 2624
Mesaj Sayısı : 16 848
Karizma = 1552


Sağol..
« Son Düzenleme: Kasım 17, 2008, 11:52:12 ÖS Gönderen : FeMoX »
Yanıtla #3
« : Nisan 20, 2008, 07:28:22 ÖS »

Ebru$h
*
Üye No : 547
Yaş : 32
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 212
Mesaj Sayısı : 2 934
Karizma = 328


emeğine sağlık
Yanıtla #4
« : Nisan 24, 2008, 06:17:37 ÖÖ »

Lady32
*
Üye No : 3262
Yaş : 37
Nerden : Isparta
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 134
Mesaj Sayısı : 3 585
Karizma = 54


teşekkürler Emegine Saglik
Yanıtla #5
« : Mayıs 18, 2008, 07:07:32 ÖS »

melis
*
Üye No : 3668
Yaş : 34
Nerden : İzmir
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 10
Mesaj Sayısı : 1 252
Karizma = 41


emeqiNe saqLık...
Yanıtla #6
« : Haziran 21, 2008, 01:42:33 ÖS »
Avatar Yok

*GeLinCiKk
*
Üye No : 2580
Yaş : Yok
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 1966
Mesaj Sayısı : 12 262
Karizma = 28326


Sağol. bilgiler için
Yanıtla #7
« : Haziran 26, 2008, 01:07:52 ÖS »

ebru_cq
*
Üye No : 719
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 418
Mesaj Sayısı : 3 965
Karizma = 4018


paylaşım içni Sağol.
Yanıtla #8
« : Haziran 26, 2008, 01:09:12 ÖS »
Avatar Yok

mEkansIz_qEnc
*
Üye No : 588
Yaş : 34
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bay
Konu Sayısı : 3519
Mesaj Sayısı : 17 287
Karizma = 17407


T$k'Ler .

Diğer Sitelerimizi Ziyaret Ettiniz mi.?

Bayanlara: WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
www.kadincaforum.net

4EverRAP: WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
www.rapcanavari.net

4EverROCK: WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
www.rockcanavari.net

Twilight Saga FAN: WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
www.twilightturkiye.com

FlashOyun: WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
www.flashoyuncu.net
Yanıtla #9
« : Haziran 22, 2009, 01:32:49 ÖÖ »
Avatar Yok

dreamily
*
Üye No : 6603
Nerden : İstanbul
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 773
Mesaj Sayısı : 11 794
Karizma = 11817


teşekkürler paylaşımın için
Sayfa 1 2
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Bandırma Vapuru Ve Yolcuları
Tarih
-o_o-GökhaNur-o_o- 0 1082 Son Mesaj Şubat 14, 2012, 04:55:26 ÖS
Gönderen : -o_o-GökhaNur-o_o-
Bandırma - Istanbul Deniz Uçağı Seferleri Başladı
Güncel Haberler
imge34 0 577 Son Mesaj Eylül 29, 2014, 06:10:26 ÖS
Gönderen : imge34


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular