0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Bağışıklık Yetmezliği Hastalıkları  (Okunma Sayısı: 702 Kere Okundu.)
« : Ocak 17, 2012, 02:42:30 ÖS »

Anqel*
*
Üye No : 21465
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 5208
Mesaj Sayısı : 17 796
Karizma = 50130


Vücudun enfeksiyonlara karşı savunma ve korunmasını sağlayan sistemin herhangi bir yerinde oluşan bozukluk, Bağışıklığın bozulmasına neden olur. Bunlara bağışıklık yetmezliği hastalığı denir. Bağışıklık sistemi bozukluklarının başlıca belirtileri şunlardır:
Kronik enfeksiyonlar
Beklenmeden sık tekrarlanan enfeksiyonlar
Tedaviye tam cevap vermeyen enfeksiyonlar
Deri döküntüleri
Gelişme geriliği
Tekrarlayan apseler (yaralar)

Bağışıklık yetmezliği hastalıkları, genel olarak iki öbekte toplanır: Doğuştan bağışıklık yetmezliği hastalıkları; sonradan edinilen bağışıklık yetmezliği hastalıkları. Sonradan edinilen bağışıklık yetmezliği hastalıkları daha sık görülür.
Doğuştan bağışıklık yetmezliği hastalıkları: Birleşik ve şiddetli bağışıklık yetmezliği, ender görülen bir anormalliktir. Kemik iliği aktarımının gelişmesinden önce mutlaka ölümle sonuçlanan bu hastalıkta, bağışıklık sisteminin hem T hücreleri, hem de B hücreleri görevlerini yapamazlar. Bir başka bağışıklık yetmezliği olan DiGeorge sendromu, timüsün gelişmesindeki yetmezlikten, buna bağlı olarak da bağışıklık sisteminin T hücrelerinin gelişmemeleri ve yeterli düzeyde çalışmamalarından kaynaklanır. DiGeorge sendromu bulunan hastalar, virüs ve mantar enfeksiyonlarına duyarlıdırlar.

Sonradan edinilen bağışıklık yetmezliği hastalıkları: Sonradan edinilen bağışıklık yetmezliği hastalıkları, birincil (bağışıklık sistemi zayıflığından kaynaklanır) ya da ikincil ( yani kanser gibi bir hastalıktan sonra) olabilirler.En sık rastlanan birincil bağışıklık yetmezliği hastalığı İgA denilen immunoglobulindeki seçicilik yetmezliğidir; her 500 kişiden birinde görülür ve çoğunlukla akciğer enfeksiyonuyla birliktedir.

Bazı başka immunoglobulinler (özellikle İgA ve İgM) de, bazı kişilerde hiç bulunmayabilir ya da çok düşük düzeyde bulunabilir; bu durum tekrarlayan enfeksiyonlar nedeniyle ciddi klinik sorunlara yol açabilir.
Hastanede yatarak tedavi görenlerin %5’inde, ikincil sonradan edinilen bağışıklık yetmezliği bulunduğu sanılmaktadır. Bu durum genellikle, asıl nedeni oluşturan kanser ya da özbağışıklık (bağışıklık bozukluğu) hastalıklarıyla ilişkilidir. Ayrıca bir çok hastada bağışıklık sistemi zayıftır. 1980 yılının başlarında ortaya çıkan, sonradan edinilen ikincil bir bağışıklık yetmezliği olan AIDS (acquired immunity deficiency syndrome) günümüzde son derece önemli bir soruna dönüşmüştür.

Tedavi: Bağışıklık yetmezliği hastalıklarını tedavi olanakları, bu hastalıkları teşhis olanaklarının gerisinde kalmıştır. Birkaç bağışıklık yetmezliği ile doğuştan T hücresi yetmezliği, kemik iliği aktarımıyla ya da bazı durumlarda dölüt karaciğeri ve timüsü aktarımıyla tedavi edilebilmektedir. Antikor yetmezlikleri, özellikle İgG yetmezliği, hastaya belirli aralıklarla insan gammaglobülini verilerek tedavi edilebilir. Bu yöntem, hastalığın nedeni olan hücresel noksanlığı gidermekte etkili olmaz; ama eksik hücre ürününü (antikoru) yerine koymaya yarar ve böylece tekrarlanan enfeksiyonları önler. Tedavide, enfeksiyon etkeni mikroorganizmanın tanınması ve mikroorganizmaya karşı etkili olabilecek antibiyotiklerin hızla uygulanması son derece önemlidir.

Besinlerde protein eksikliği, dalağın alınması, diyabet, geniş yanıklar, alkol kullanmaktan kaynaklanan siroz ve ileri yaşlılık durumları da bağışıklık sisteminde bozukluklara neden olabilir. Örmeğin; geri kalmış ülkelerin çoğunda, protein eksikliğinden kaynaklanan bağışıklık sistemi bozukluklarına dayalı ölüm oranları oldukça yüksektir.

İnsanda, bağışıklık sisteminin sağlığını korumak için şüpheli durumlarda öncelikle kromozom incelemesi yapılmaktadır.

AIDS vb. bağışıklık yetmezliğine neden olan hastalıklardan korunmada en önemli faktör tek eşliliktir. Ayrıca bu hastalıklardan korunmak için; eş cinsel ilişkide bulunulmamalıdır; kan nakli, diş tedavisi gibi durumlarda kullanılan araç – gereçlerin steril olmasına dikkat edilmelidir; kuşkulu durumlarda zaman kaybetmeden hekime gidilmelidir.

WebCanavari
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Bağışıklık Yetmezliği Hastalıkları
« Posted on: Mart 29, 2024, 06:14:38 ÖS »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Bağışıklık Yetmezliği Hastalıkları e-book, Bağışıklık Yetmezliği Hastalıkları programı, Bağışıklık Yetmezliği Hastalıkları oyunları, Bağışıklık Yetmezliği Hastalıkları e-kitap, Bağışıklık Yetmezliği Hastalıkları download, Bağışıklık Yetmezliği Hastalıkları hikayeleri, Bağışıklık Yetmezliği Hastalıkları resimleri, Bağışıklık Yetmezliği Hastalıkları haberleri, Bağışıklık Yetmezliği Hastalıkları yükle, Bağışıklık Yetmezliği Hastalıkları videosu, Bağışıklık Yetmezliği Hastalıkları şarkı sözleri, Bağışıklık Yetmezliği Hastalıkları msn, Bağışıklık Yetmezliği Hastalıkları hileleri, Bağışıklık Yetmezliği Hastalıkları scripti, Bağışıklık Yetmezliği Hastalıkları filmi, Bağışıklık Yetmezliği Hastalıkları ödevleri, Bağışıklık Yetmezliği Hastalıkları yemek tarifleri, Bağışıklık Yetmezliği Hastalıkları driverları, Bağışıklık Yetmezliği Hastalıkları smf, Bağışıklık Yetmezliği Hastalıkları gsm
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Kalp Yetmezliği
Kalp ve Damar Hastalıkları
Melissa 9 2492 Son Mesaj Ekim 26, 2010, 07:36:08 ÖS
Gönderen : Mavi_Kiyamet
Bağışıklık Ve Bağışıklık Çeşitleri
Dersler
FeMoX 2 1135 Son Mesaj Haziran 21, 2008, 10:43:45 ÖS
Gönderen : MaViSh
Bağışıklık Bozukluğu Hastalıkları
Alternatif Tıp
YalnızHayat53 0 846 Son Mesaj Ağustos 07, 2008, 12:13:44 ÖS
Gönderen : YalnızHayat53
Kalp Yetmezliği Tanisi Nasil Konur?
Alternatif Tıp
-o_o-GökhaNur-o_o- 0 857 Son Mesaj Şubat 07, 2012, 12:29:08 ÖS
Gönderen : -o_o-GökhaNur-o_o-
Kalp Kası Yetmezliği Miyokart Enfarktüsü
Kalp ve Damar Hastalıkları
Asortik Hatun 0 747 Son Mesaj Mart 04, 2013, 08:17:58 ÖS
Gönderen : Asortik Hatun


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular