0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte. Aşağı İn :)
Sayfa 1
Konu: Baba Evi - Orhan Kemal  (Okunma Sayısı: 1968 Kere Okundu.)
« : Ağustos 15, 2008, 12:50:43 ÖS »
Avatar Yok

*GeLinCiKk
*
Üye No : 2580
Yaş : Yok
Nerden : Rize
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 1966
Mesaj Sayısı : 12 262
Karizma = 28326


Baba Evi

Yazarı : Orhan KEMAL
Yayınevi : Epsilon Yayınevi
Basım Yeri / Tarihi : Istanbul / 2005 - Mart
Sayfa Sayısı : 104

KİTAP HAKKINDA

KORKU
Kitabın asıl başlığı yazılanları bir çırpıda anlatmak ister gibi: Küçük Adamın Romanı...

Kimdir küçük adam denilen? Küçük adamlıkla suçlanan? Sorgulanmada yargılanan? Nedir kabahati ya da çektiği sefaletin sebebi? İyi okuyamamak babasına (atasına) benzemek yetersiz olmak kişiye ne kazandırır? Aralarındaki farklar nelerdir? Hangisi değerlidir hangisi değildir? Aynı ‘’kalemimin yazarken yarattığı tıkırtının beni uyandırması gibi’’ bir –farkındalılık- peşinde büyük yazar! Büyük yazar diyorum; çünkü bir okuyucuya; yüreğimde taşıdığım onca duygunun yanına; hiç bilmediğim bir duyguyu daha kattı Orhan Kemal! Kelimelerin yarattığı utancı tattırdı zihnime. Yüreğimse onamadan başka bir başeğiş bilmiyordu ki zaten! Düşündüm! Bu ne katı bir gövde gösterisiydi yazarınkisi! Zahmeti kıskançlığı çaresizliği açlığı fakirliği... onca insanlık kıyısını kıyıda olması gerekeni öyle ortalayarak yaşamın ta ortasına iteleyerek zihnime taş gibi ağır bir şekilde kazıdı adeta! Kazındı ve yaşandı evet! Artık daha çok şey bilir oldum Orhan Kemal’in sözcüklerinde. Romanda adı dahi anılmayan bir insan(!) var. Bir adam. Ama o küçük bir adam! Adının anılmaması bu yüzden olsa gerek. Anılmamasına hacet duyulmamasından olsa gerek!

BİR ADAM...
Beş yaşından beri (kendini bildi bileli) babası tarafından ezilen hakarete uğrayan dövülen bir küçük adam o! Oyun oynaması yasak; çünkü baba sert siyasi. Kendisi gibi ‘’okuyan’’ olmasını istiyor oğlunun. Azimli zeki atılgan. Fakat küçük adam bir türlü atamıyor üstündeki tutukluğu. O kadar korkuyor ki otoriteden tir tir titretiyor onu düşüncesi dahi! Sevgisizlik katılık disiplin yıldırıyor küçük adamı. Erkek otorite saygının ve sevginin değil; şiddetin ve nefretin simgeleştirdiği bir gölge oluyor ancak!

Zaman harp zamanı sürgün zamanı olduğundan gerek Adana’dan Beyrut’a kaçıyorlar. Tüm aile. Beyrut çilenin asıl adresi oluyor. Küçük adam yaşça büyüyor büyümesine; lakin ezildikçe eziliyor babasının karşısında. Yoksulluk bir yandan işsizlik bir yandan yabancı olmak bir yandan. Ne yaşadığı ülkeden haz ediyor küçük adam ne yaşadığı evden evin insanlarından! İkisi de O ne kadar yaklaşmaya çalışırsa çalışsın elinin tersiyle geri geri itiveriyorlar onu yaşadığı karanlık çukura sanki! Sevgisini yeşerttiği her insan her mekan nefretini kızgınlığını kazanıyorlar küçük adamın artık!

KAÇIŞ
Geriye tek bir çare kalıyor kuşkusuz: kaçış... Vatana eski bildik sıcak hayallere arkadaşlara dostlara varlığa Anadolu’nun verimli ovalarına geri dönüş... Kavuşma... Geri dönüşteyse onu neyin karşılayacağıysa aynı romanın ilerleyiş şekli ve sonu gibi tam bir muamma! Onca delip geçen yürek burkan gerçekliğin ezici ağırlığıyla beraber bağıran ‘’yaşanan’’ küçük adamı ne hale sokacak acaba?

Orhan Kemal sanki bir saat işçisi gibi çalışmış Baba Evi’nde! O kadar iyi yapmış ki yaptığı şeyi. O kadar iyi anlatmış ki yaşananları. Derdi yazmak değil yazarın anlatmak! Sadece ‘’var olan’’ daha doğrusu varlığının bütün kıvrımlarıyla ‘’ var gibi’’ olan bir adamı bir silüeti bir nesneyi anlatmak. İnsanlığını bağırmak. Amacına bu kadar ulaşan bu kadar başarıyla ulaşan çok az ‘’roman’’ okumuşsunuzdur. Baba Evi olması gerekenle oyalamak yerine olanı biteni bütün çıplaklığı acısı ve ürpertisiyle dosdoğru söyleyip bırakıyor okuyucuya. Okuyucu ise yüreğindeki ağırlıkla kalıveriyor öylece! Bir ‘’iyi okumanın’’ verdiği hakikat bir ağırlıkla. O ağırlığı taşıyabilenlere taşımak isteyenlere selam olsun!

YAZAR HAKKINDA
Asıl adı Mehmet Raşit Öğütçü olan Orhan Kemal 15 Eylül 1914’te Adana’nın Ceyhan ilçesinde doğdu. Babası 1920-1923 döneminde birinci B.M.M.’de milletvekilliği 3 Mayıs 1920’de Vekiller Heyeti’nde Adliye Bakanlığı yapan ve 26 Eylül 1930’da Adana’da Ahali Cumhuriyet Fırkası’nı kuran Abdülkadir Kemali Bey’dir.

Partisinin kapatılması üzerine 1931’de Suriye’ye kaçan babasının yanına ailece gidince orta son sınıftaki öğrenimini yarım bıraktı. Daha sonra burada bir basımevine işçi olarak girdi. Bir yıl kadar Suriye ve Lübnan’da kaldı. 1932’de Türkiye’ye dönünce Adana’da çırçır fabrikalarında işçilik dokumacılık katiplik ambar memurluğu yaptı. 5 Mayıs 1937’de evlendi. Nisan 1938’de kızı Yıldız doğdu. Aynı günlerde Niğde’de askerlik görevine başladı. Burada “yabancı rejimler lehine propaganda ve isyana muharrik” suçundan yargılanarak 27 Ocak 1939’da beş yıla hüküm giydi Kayseri Adana ve Bursa cezaevlerinde yattı. 1940 yılı kışında Bursa Cezaevi’nde Nazım Hikmet’le tanıştı.

26 Eylül 1943’te tahliye olunca Adana’ya döndü. Karataş’ta toprak taşıma işinde bir ay amelelik yaptı. 14 Nisan 1944’te Devlet Demiryolları’nda “muvakkat hamal”olarak çalıştı. Aynı yılın haziranın da Güzel İzmir Nakliyat Ambarı’nda iş buldu. Bir sure sonra bu işten de çıkarıldı.

1945 yılı yazında Kilis’e giderek kalan 35 günlük askerlik görevini tamamladı. Çorum’a sürgüne gönderildi. Babasının dönemin başbakanı Recep Peker’e telgraf çekmesi üzerine 26 Ekim 1946’da bırakıldı. Adana’ya dönünce sebze nakliyeciliği Verem Savaş Derneği’nde katiplik yaptı. Bir süre sonra işsiz kaldı.

17 Nisan 1950’de ailece İstanbul’a yerleşti. İstanbul’da geçimini yazarlıkla sağladı. 7 Mart 1966’da bir ihbar üzerine iki arkadaşıyla birlikte tutuklandı. “Hücre çalışması ve komünizm propagandası’ yaptıkları gerekçesiyle tevkif edilerek Sultanahmet Cezaevi’ne gönderildi. 7 Nisan’da Türk Edebiyatçılar Birliği Gen-Ar Tiyatrosu’nda 30. sanat yılı nedeniyle bir jubile düzenledi. Toplantıda Melih Cevdet Anday Yaşar Kemal ve James Baldwin birer konuşma yaptı. Bilirkişice verilen; “suç teşkil eden bir cihet bulunmadığı hususundaki rapor üzerine 13 Nisan 1966’de serbest bırakıldı. 17 Temmuz 1968’de bu davadan beraat etti.Bulgar Yazarlar Birliği’nin çağrısı üzerine gittiği Sofya’da tedavi edilmekte olduğu hastanede 2 Haziran 1970’te öldü.


Link
WeBCaNaVaRi'na Üye Olmadan Link'leri ve Kod'ları Göremezsiniz.
Link'leri Görebilmek İçin. Üye Ol. veya Giriş Yap.
« Son Düzenleme: Temmuz 01, 2010, 01:50:17 ÖS Gönderen : SmBRN »
WeBCaNaVaRi Botu

Bu Site Mükemmel :)

*****

Çevrimİçi Çevrimİçi

Mesajlar: 222 194


View Profile
Re: Baba Evi - Orhan Kemal
« Posted on: Nisan 25, 2024, 01:23:55 ÖÖ »

 
      Üye Olunuz.!
Merhaba Ziyaretçi. Öncelikle Sitemize Hoş Geldiniz. Ben WeBCaNaVaRi Botu Olarak, Siteden Daha Fazla Yararlanmanız İçin Üye Olmanızı ŞİDDETLE Öneririm. Unutmayın ki; Üyelik Ücretsizdir. :)

Giriş Yap.  Kayıt Ol.
Anahtar Kelimeler: Baba Evi - Orhan Kemal e-book, Baba Evi - Orhan Kemal programı, Baba Evi - Orhan Kemal oyunları, Baba Evi - Orhan Kemal e-kitap, Baba Evi - Orhan Kemal download, Baba Evi - Orhan Kemal hikayeleri, Baba Evi - Orhan Kemal resimleri, Baba Evi - Orhan Kemal haberleri, Baba Evi - Orhan Kemal yükle, Baba Evi - Orhan Kemal videosu, Baba Evi - Orhan Kemal şarkı sözleri, Baba Evi - Orhan Kemal msn, Baba Evi - Orhan Kemal hileleri, Baba Evi - Orhan Kemal scripti, Baba Evi - Orhan Kemal filmi, Baba Evi - Orhan Kemal ödevleri, Baba Evi - Orhan Kemal yemek tarifleri, Baba Evi - Orhan Kemal driverları, Baba Evi - Orhan Kemal smf, Baba Evi - Orhan Kemal gsm
Yanıtla #1
« : Mayıs 25, 2010, 10:41:23 ÖS »

Yıldızım
*
Üye No : 31517
Nerden : Tekirdağ
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 2947
Mesaj Sayısı : 11 568
Karizma = 20133


Biliyorum bunu çok güzel Gülmek :) teşekkürler
Yanıtla #2
« : Eylül 29, 2014, 10:47:26 ÖS »
Avatar Yok

cetinel
*
Üye No : 193952
Nerden : Yurt Dışı
Cinsiyet : Bayan
Konu Sayısı : 0
Mesaj Sayısı : 12
Karizma = 0


teşekkürler
Sayfa 1
Yukarı Çık :)
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Orhan Baba Batsın Bu Dünya
Klipler
By.TuRuT 4 2019 Son Mesaj Eylül 16, 2012, 08:10:59 ÖS
Gönderen : burak10
Orhan & Kemal Rumeli 2010
Albüm Tanıtım
By.TuRuT 7 5504 Son Mesaj Şubat 02, 2012, 04:48:08 ÖS
Gönderen : hower
Orhan Pehlivan & Kemal Pehlivan - Amanım Kelle
Albüm Tanıtım
By.TuRuT 0 1424 Son Mesaj Nisan 09, 2010, 04:06:37 ÖS
Gönderen : By.TuRuT
Orhan Kemal Müzesi
Tarih
-o_o-GökhaNur-o_o- 0 827 Son Mesaj Mart 24, 2012, 10:12:53 ÖS
Gönderen : -o_o-GökhaNur-o_o-
Orhan Kemal 100. Yaşında Bir Sempozyumla Anılıyor.
Kitaplar Hakkında Bilgi ve Özetler
pineapple 0 517 Son Mesaj Ekim 30, 2014, 05:16:02 ÖS
Gönderen : pineapple


Theme: WeBCaNaVaRi 2011 Copyright 2011 Simple Machines SiteMap | Arsiv | Wap | imode | Konular