Arşiv Anasayfa Kim, Kimdir ?
Sayfalar: 1
İbrahim Müteferrika By: FeMoX Date: December 09, 2008, 12:13:45 PM
Mehmed Sâid Efendiyle berâber İstanbul’da ilk Türk matbaasını kurarak irfân hayâtımıza hizmet eden değerli bir zât. 1674 târihinde Macaristan’ın Klojvar şehrinde doğan Kalvenist bir Macar âilesinin oğlu olan İbrâhim Müteferrika’nın Müslüman olmadan evvelki adı bilinmemektedir. İyi bir eğitim gördükten sonra râhip olmak üzere Protestan kilisesinde tahsil gördüğü sırada 1692’de Türk akıncılarına esir düşerek İstanbul’a getirildi.

İbrâhim Müteferrika’nın iyi bir ilâhiyât tahsili görmüş olması İslâm dînini kolayca tanımasına ve kabul etmesine yardım etti. İslâm dînine girişi hayâtının önemli bir dönüm noktası oldu. Hayâtı boyunca İslâm dînine ve ilme hizmet etti.


1715 senesinde Avusturya’ya düzenlenen sefer sırasında haberleşme konusunda devlete hizmet etti. 1717’de Osmanlı Devletine sığınan Doğu Macaristan’daki Macarların reisi olan Rakoczi (Rakoçi)nin yanında uzun zaman vazîfe yaptı. Bu görevinde Osmanlı devlet adamlarının ve Rokoczi’nin takdir ve îtimâdını kazındı.


İbrâhim Müteferrika 1719-1735 yılları arasında Yirmisekiz Çelebizâde Said Efendi ile Türk matbaasını kurma çalışmalarına başladı. Matbaanın faydalarını anlatan ayrıntılı bir raporu Sadrâzam Damâd İbrâhim Paşaya sunduklarında Sadrâzam bu teklifi olumlu karşıladı. Fakat İstanbul’da matbaanın kurulması sosyal bir hazırlığı gerektiriyordu. Zîrâ o zamâna kadar kitap yazmakla geçimlerini sağlayan hattâtlar bu işten zarar göreceklerdi. Ancak ilim ve irfânı memleketin her tarafına yaymak isteyen İbrâhim Müteferrika zamânın şeyhülislâmı Yenişehirli Abdullah Efendiye matbaa açmak kitap basmak husûsunda: “Kitap basma sanatını iyi bildiğini söyleyen bir kimse lügat mantık astronomi fizik ve benzerlerini birer kalıba çıkarıp burada kâğıtların üzerine basarak bu kitapların benzerlerini elde ederim derse bu kimsenin böyle kitap basmasına şerîat izin verir mi?” diye sordu.


Şeyhülislâm buna: “Kitap basma sanatını iyi bilen bir kimse bir kitabın harflerini ve kelimeleri birer kalıba çıkarıp buradan kâğıtlara basmakla bu kitaptan az zamanda kolayca çok sayıda elde ediyor. Böylece çok ucuz kitap yazılmasına sebep oluyor. Faydalı bir iş olduğundan şerîat bu kimsenin bu işi yapmasına izin verir. Kitapta yazılı ilmi bilen birkaç kişi önce tashih etmelidir. Tashih olduktan sonra basılırsa güzel bir iş olur” cevâbını verdi.


Böylece ilk olarak İstanbul’da bir Türk matbaası kurmak için İbrâhim Müteferrika 1729’da fetvâ ve izin aldı. Bu matbaada ilk basılan eser metal harflerle iki ciltlik Vankulu Lügatı’dır. 1737-1739 târihleri arasında ise bu çalışması daha geniş bir şekilde gerçekleşti. Bu ilk Türk resmî matbaasında 17 eser basıldı. Ayrıca başlı başına haritalar da basıldı.


İbrâhim Müteferrika 1737’de Lehistan ile olan anlaşmayı yenilemek için yapılan müzâkerelere katıldı. 1738’de Orşava Kalesinin teslimi için yapılan anlaşmaya başkanlık yaptı. Daha sonra İstanbul’a dönen İbrâhim Müteferrika geçirdiği rahatsızlık üzerine 1745 senesinde vefât etti. Kasımpaşa Mezarlığına defnedildi.


İlim ve fen adamı olan İbrâhim Müteferrika’nın Latince'den tercümeleri ve fen kitapları vardır. Bunlardan astronomiye âit Afgan Târihi Usûlu’l-Hikem fî Nizâmi’l-Ümem Füyûzât-i Miknatisiyye ile Risâle-i İslâmiyye adlı dînî kitapları basılmıştır. Dürüst ahlâklı fazîletli vefâkâr ve çok çalışkan bir zât olan İbrâhim Müteferrika Şark ve Garp dillerini bir araya toplayan bir lügat kitabı hazırlamak istedi ise de ömrü vefâ etmedi.
 

Ynt: İbrahim Müteferrika By: RiZeLi_MeHMeT Date: December 10, 2008, 02:52:12 PM
ismini daha önce cok duydum derslerde.
Ynt: İbrahim Müteferrika By: YsMn Date: December 10, 2008, 02:54:58 PM
SaoL Cnm=))
Ynt: İbrahim Müteferrika By: hy3na Date: December 13, 2008, 10:02:56 PM
ilk matabaayı getieren adam bu zaten yazmışsın sağol
Ynt: İbrahim Müteferrika By: lonely Date: December 14, 2008, 08:52:05 PM
tşkler cnm paylaşım için
Ynt: İbrahim Müteferrika By: HaRMLeSS Date: December 17, 2008, 11:46:26 PM
bilgiler için teşekkürler
Ynt: İbrahim Müteferrika By: dreamily Date: December 27, 2008, 01:15:18 AM
emeğine sağlık

SiteMap - İmode - Wap2