Arşiv Anasayfa Sağlık
Sayfalar: 1
Panik Atak Olabilirsiniz By: -LoSS AnGeL- Date: December 04, 2008, 06:25:38 PM
Panik atak özellikle şehir hayatında yaşayan, yoğun iş ya da sosyal stres yaşayan ve yapısal olarak içe dönük ve duygularını fazlaca belli etmeyen ve paylaşmayan kişilerde görülüyor.

Panik atağın günümüzde sıklıkla çarpıntı, nefes alamama, kasılma, bayılma gibi fiziksel belirtiler, ölüm korkusu, önemli bir hastalığı olduğuna inanma gibi olumsuz düşüncelerle ortaya çıkan bir ruhsal hastalık şeklinde tanımlandığını ifade eden uzmanlar, "Kişi kapalı alanlarda durmakta zorlanır, ulaşım araçlarına binmek konusunda sıkıntılar yaşar, kalp krizi geçirip öleceğini düşünür. Kalp rahatsızlığı olduğu düşüncesine yoğunlaşır defalarca tetkikler yaptırır, sonuçlar olumlu çıksa dahi buna inanmaz.

KADINLARI DAHA ÇOK ETKİLİYOR
Bazı durumlarda sokağa dahi çıkamayan, uzun yolculuklara gidemeyen vakalarla karşılaşılmaktadır. Cinsiyet olarak kadınlarda daha sıklıkla görülen bu rahatsızlığın erkeklerde de son yıllarda artış gösterdiği gözlemlenmektedir" dedi.

Panik atağın özellikle şehir hayatında yaşayan, yoğun iş ya da sosyal stres yaşayan ve yapısal olarak içe dönük ve duygularını fazlaca belli etmeyen ve paylaşmayan kişilerde görüldüğünü belirten uzmanlar, hastalıkla ilgili şu bilgileri verdi:

İÇE KAPANIKLIK TETİKLER
"Panik ataktan korunmak için iş hayatı-sosyal hayat dengesinin kurulması, kişilerin duygusal tacizlere karşı kendilerini savunmaları, kendilerine mutlaka zaman ayırmaları, sosyal hayatlarını geliştirmeleri, duygu ve düşüncelerini güvendiği insanlarla paylaşmaları gerekmektedir.

Panik atak belirtileri yaşayan kişilerin öncelikle organik tetkiklerini yaptırmaları daha sonra ise psikolojik yardım almaları gerekmektedir. Panik atak tedavisi sürecinde zaman zaman geri dönüşler olabilir, bu durum korku ve güvensizlik yaratmamalıdır.

Panik atak tedavisinde ileri durumlarda psikiyatrik yardım istenmelidir. Panik atak yaşayan kişilerin atak durumlarında derin ve düzenli nefesler almaları, kendilerini sakin olmaya telkin etmeleri, olanakları varsa o anda düz bir yere sırt üstü yatmaları, kaslarını gevşetmeleri gerekmektedir.

HER ÇARPINTI PANİK ATAK DEĞİLDİR
Her yaşanan kalp çarpıntısının bir kalp hastalığı olmadığını düşünülmelidir. Panik atak düzenli psikoterapilerle tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.

Fakat bazı durumlarda panik atak hastalığının önemsenmediği görülmektedir. Panik atak tedavi edilmediğinde ilerleyebilen ve kişinin tüm iş ve sosyal hayatını olumsuz etkileyebilen bir rahatsızlıktır."


SiteMap - İmode - Wap2