Arşiv Anasayfa Bilim - Teknoloji ve Bilim Adamları
Sayfalar: 1
Yakıt Pili Hayatımıza Girmeye Hazırlanıyor By: HuNTeR-DeViL Date: December 02, 2008, 08:28:42 PM


Lityum-iyon, Nikel-Kadmiyum ve benzeri kuru pillerin ömrünü katlayan yakıt pilleri gündelik yaşama girmek için sıralarını bekliyor.


İSTANBUL - Birkaç saat içerisinde tükenen pillerden musdarip dizüstü bilgisayar, cep telefonu, kişisel müzikçalar gibi cihazların kullanıcıları, küçük yakıt pilleri ile problemlerine çözüm bulabilecekleri günler görmeye yakınlar. 



Yanıcı sıvılar ya da benzin gibi yakıtlardan elde edilen kimyasal yanma sayesinde elektrik enerjisini üreten ve bunu elektronik cihazların güç ihtiyacını karşılamak için geliştirilen yakıt pilleri (Fuel-Cell ya da Yakıt Hücresi olarak da biliniyor), ortalama güç tüketen bir dizüstü bilgisayarı iki “dolum” arasında günler boyunca çalışır vaziyette tutabilecek potansiyele sahip.

Yıllardır üzerinde çalışılan yakıt pilleri, günümüzde en yoğun olarak melez otomobil endüstrisinde ikincil güç kaynağı olarak kullanılsa da, firmalar bu teknolojiyi taşınabilir ve ucuz bir hale getirmek için çalışıyor. Önümüzdeki iki yıl içinde kitle tüketimine sunulması beklenen teknolojinin son kullanıcıya ulaşmasındaki engeller yüksek sıcaklık ve daha uzun ömür olarak sıralanıyor.

Yakıt pilleri, her ne kadar Lityum İyon pillerden çok daha uzun süre gücünü korusa da, tükendiği zaman tekrar çalışması için içindeki yakıtın tekrar doldurulması gerektiğinden şimdilik son kullanıcı için kullanışlı görünmüyor. Ancak küçük yakıt pillerinin dolum yapılabileceği yakıt istasyonları kurulduğu, ya da yakıt olarak her yerde bulunabilecek ve kolaylıkla uygulanabilecek maddeler kullanıldığı zaman hayatın vazgeçilmez bir parçası olacağı öngörülüyor.

Ortalama bir yakıt pili, bir yemek kaşığı dolusu yakıt ile aynı ebatlarda bulunan bir pilin 20 katına kadar uzun süre enerji sağlayabiliyor. 100 ile 150 dolar arası bir fiyatla son kullanıcıya ulaşması beklenen ürünlerin “tekrar doldurma kartuşunun” 1 ya da 3 dolar fiyatla satılması öngörülüyor.

ÜRETİM NE KADAR UZAK
Yakıt pili alanında çalışmalarını sürdüren MTI MicroFuel Cells Inc. teknoloji üzerinde 2000 yılından beri çalışıyor, 2002 yılında ilk prototipini gösteren firma bu ürünün 2004 yılında pazara sunulmasını öngörüyordu. New York kökenli Amerikan firmanın yöneticisi Peng Lim, MTI’nin 2004 yılı öngörüsünü ıskalamasının nedenini ürünün henüz Lityum İyon pillere göre çok yüksek bir verimlilik sağlamamasını gösteriyor. Mevcut durumda Lityum İyon pillerden 3 kat daha uzun süre dayanan ürünlerinin iyileştirmelerin ardından 10 kata kadar daha uzun süre dayanabilmesini hedeflediklerini belirtiyor.

Panasonic’in ise bir bardak methanol ile dizüstü bilgisayarları 20 saat kadar çalıştırabilecek bir yakıt pilini 2012’de piyasaya sürme sözü bulunuyor, öte yandan Medis Technologies LTD isimli bir firma, 1-watt güce sahip borohidrit yakıt pili şarj cihazı ile cep telefonlarını 30 saat konuşma süresine ulaştıran bir ürünün ilk testlerini tamamlamış durumda.

Dünya’nın en büyük 4. kişisel bilgisayar üreticisi Lenovo’nun karşılaştırmalı analistlerinden Matt Kohut ise ürünün dizüstü bilgisayarlarda kullanılabileceğini ancak bu durumun 5 yıldan kısa bir sürede ticari bir hale gelmesinin mümkün görünmediğini ifade ediyor. Kohut, aynı zamanda teknolojinin endüstri tarafından standartlaşması gerektiğini ifade ediyor: “Henüz her köşebaşında dolum yapılacak istasyonlar için kimsenin bir girişimi bulunmuyor”.

Geçtiğimiz yıllarda “Consumer Electronics Show” (Las Vegas’ta düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı) bünyesinde yakıt pili prototiplerini gösteren Toshiba ise teknolojiyi halen geliştirmeye devam ettiğini belirtiyor, ancak firmanın ürünlerin ticari hale gelmesi konusunda belirlediği kesin bir tarih yok. Firma birkaç yıldır “geleceğin teknolojisi” olarak adlandırılan yakıt pilleri için 12-15 ay gibi bir süreye ihtiyaç olduğu belirtiliyor.



SiteMap - İmode - Wap2