Arşiv Anasayfa Sağlık
Sayfalar: 1
Anafilaktik Şokta İlk Yardım Nasıl Yapılmalıdır? By: FeMoX Date: November 21, 2008, 09:05:46 AM
l/1000'Uk adrenalin çözeltisinin 0,3-0,5 ml'si kas içine verilir. Genellikle bu uygulama, kısa sürede ürtikerin (kurde­şen) kaybolmasını, bronş kasılmasının çözülmesini ve tansiyonun yeniden nor­male dönmesini sağlar. Gerektiğinde aynı doz adrenalin, 5-15 dakika sonra gene aynı yolla uygulanır. Hastanın tan­siyonu çok düşmüşse daha hızlı etki göstermesi için damar içine aym doz adrenalin 10 mi serum fizyolojik içinde verilir. Adrenalin, kalbi en çok uyaran maddelerden biri olduğundan damar yo­lu ancak çok gerekliyse kullanılmalı, damara çok yavaş verilmeli ve kalp rit­mi dikkatle izlenmelidir.
•  Verilen ilacın kan dolaşımına birden girmesini engellemek için iğne yapılan yerin yukarısına turnike uygulanabilir. İğne yapılan bölgeye yüzeysel olarak uygulanacak 1/1000'lik adrenalin çözel­tisi de damarları daraltarak dolaşımı, dolayısıyla ilacın kana karışmasını ya­vaşlatır. Ama bu tür bir girişim damar­ları ileri derecede daraltarak doku ölü­müne (nekroz) neden olabilir.
•  Gırtlak ödeminin solunumu önemli ölçüde engellediği durumlarda, gırtlak bölgesine sert bir plastik boru yerleştiri­lerek solunura yolunun açık tutulmasına çalışılır. Bu bölge boru yerleştirmeyi olanaksız kılacak ölçüde daralmışsa, so­luk borusu delİnip bir kanalla dışanya bağlanır (trakeotomi).
•  Hastaya kaybettiği sıvıları karşılamak amacıyla damardan serum fizyolojik verilir. 1.000 mi saf su içinde 9 gr tuz­dan (sodyum klonir) oluşan serum fiz­yolojik, kan hücrelerinin normal ko­numlarını koruyacak en uygun yoğun­luktaki çözeltidir.
•  Adrenalin tedavisine yanıt vermeyen bronş kasılmasını çözmek için bir başka seçenek, aminofîlin adlı bir ilaçtır. Bu madde solunum güçlüğünü çok etkin bir biçimde ortadan kaldırmakla birlik­te, tansiyonu daha da düşürebileceğin­den, yalnızca adrenaline yanıt verme­yen durumlarda kullanılmalıdır.
•  Oksijen maskesi hastaya saf oksijen sağladığı için çok yararlıdır. Bütün bu önlemlere karşın durumunda düzelme görülmeyen ya da solunumu durmuş hastalar yapay solunum aletine bağla­nır.
•  Gene yukarıda belirtilen girişimlere karşın tansiyonda yeterli yükselme sağ­lanamıyorsa damar yatağım doldurmak amacıyla hastaya plazma verilir ya da
damar daraltıcı maddelerle tansiyon normal sınırlar içinde tutulmaya çalışı­lır. Hastanın kalbinde belirlenen ritim bozukluklarının tipi elektrokardiyog-ram (EKG) yardımıyla saptanarak ge­rekli ilaç tedavisi uygulanır.
•  Alerji yanıtını engellemek için kas içine antihistaminik ilaçlar verilir.
•  Kortizon, alerji belirtilerini giderme­de adrenalin kadar hızlı bir etki göster­mez. Bu nedenle gelişen şok durumu­nun uzun süreli tedavisinde kullanılır ve 6 saatte bir damar içine verilir.
•  Kalp durmuşsa kalp masajı, solunum durmuşsa yapay solunum yapılır ya da hasta yapay solunum aletine bağlanır.

Ynt: Anafilaktik Şokta Ilk Yardım Nasıl Yapılmalıdır? By: PeRiMaSaLı Date: November 13, 2011, 08:23:37 PM
teşekkürler
Ynt: Anafilaktik Şokta Ilk Yardım Nasıl Yapılmalıdır? By: perihan58 Date: June 19, 2014, 06:22:17 PM
Teşekkürler

SiteMap - İmode - Wap2