Arşiv Anasayfa Bilim - Teknoloji ve Bilim Adamları
Sayfalar: 1
Havadan Yeni Otoyallar Kurulacak By: HuNTeR-DeViL Date: November 19, 2008, 05:06:54 PM
Bilişim Teknolojileri Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemlerinin (3G) hayata geçmesiyle “havadan yeni otoyollar kurulacağını ve genişbant internet kullanıcı sayısının çok fazla artacağını” bildirdi.


ANKARA - Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından organize edilen Bilişim’08 Kurultayı’nın açılışında konuşan BTK Başkanı Acarer, GSM ara bağlantı ücretlerini düşürerek operatörler arası arama ücretlerini makul düzeye getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Mobil iletişim sektöründeki 3 operatör arasında ciddi bir rekabet olduğunu belirten Acarer, rekabetin numara taşınabilirliği uygulamasının başlatılması ile arttığını ve bunun tüketiciye olumlu yansıdığını anlattı.

Sabit iletişimde 53 operatör bulunduğunu ifade eden Acarer, “Ancak hiçbiri Türk Telekom kadar geniş çaplı değil. Çabamız bunların da kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlamak” dedi.

Şehir içi telefon hizmetini rekabete açmayı amaçladıklarını dile getiren Acarer, mobil sanal operatörlerin yetkilendirilmesinin de önümüzdeki ay yapılacağını vurguladı.

Acarer, 3G ihalesinin gelecek hafta yapılacağına dikkati çekerek, “Havadan yeni otoyollar kurulacak. Genişbant internette yeni imkanlar ortaya çıkacak. 3G ile genişbant internet kullanıcı sayısının çok fazla artacağını düşünüyorum” dedi.

E-DEVLET
TÜRKSAT A.Ş. Genel Müdürü Özkan Dalbay da günümüzde bilişim ve iletişim teknolojilerinden en geniş şekilde yararlanmanın ülke vizyonunun vazgeçilmez parçası olduğunu söyledi.

“Tüm kamu kurumlarının işbirliği ve koordinasyonu ile yürütülen ve teknik altyapısı tamamlanan ‘e-devlet Kapısı Projesi’ hizmete açılışa hazır hale getirilmiştir” diyen Dalbay, 4 bin 400 ilköğretim okuluna TÜRKSAT uyduları üzerinden internet hizmeti sunulmaya başlandığını hatırlattı.

Dalbay, uydu görüntülerine dayalı bilişim projelerini geliştirmeyi ve kaçak yapılaşma takibi, doğal afet zararlarının tespiti gibi alanlarda uydu görüntülerine dayalı çözümler geliştirerek kamu kurumlarının hizmetine sunmayı hedeflediklerini de anlattı.

Bilişim’08 başladı

Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Celalettin Dinçer ise “Kırsal Dönüşüm Projesi” çerçevesinde vatandaşların, köylerinden bile “genişbant internet” ve “akıllı şebeke” uygulamalarından yararlanabilmelerini hedeflediklerini söyledi. Türk Telekom’un yatırımları ile sadece kar etmeyi hedeflemediğini, Türkiye’yi kucaklamayı hedeflediğini belirten Dinçer, ekonomik krize rağmen geçen hafta 2 bin 200 mühendis ve teknikeri kurum bünyelerine kattıklarını dile getirdi.

SABİT HATLAR REKABETE AÇILSIN
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv de konuşmasında bilgi iletişim teknolojileri dünyasının katalizör bir sektör olduğunu, tüm sektörleri etkilediğini ve son 6 yılda muazzam bir büyüme hızına ulaştığını anlattı.

Turkcell’in son yıllardaki yeniliklerine değinen Ciliv, şirketin yalnızca bir GSM firması olmadığını, pek çok sektörde lider konumda olduğunu söyledi.

Telekomünikasyon sektörünün kablosuz iletişim alanında 3 firmanın kıyasıya bir rekabet içinde olması nedeniyle ara bağlantı ücretlerinin AB ortalamasının yüzde 60 aşağısında olduğunu aktaran Ciliv, sabit hat iletişiminde ise yalnızca bir operatörün pazarın neredeyse tamamını aldığını ifade etti.

“Bu yüzden de rakamlara bakarsanız o kesimdeki ara bağlantı ücretleri AB’nin üstünde” diyen Ciliv, son dönemde yapılan özelleştirmenin yanında sabit pazarın da rekabete açılmasını dört gözle beklediklerini belirtti.

BİLİŞİM KURSLARINDAN 23 BİN 372 MEZUN
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de belediye yatırım projelerinin yanı sıra bilişim projelerine de çok büyük önem verdiklerini dile getirdi.

Vatandaşların pek çok işlemi artık belediyeye gitmeden internet ortamında yaptığını vurgulayan Gökçek, “Belediyenin verdiği burs için başvuruların tamamı artık internet ortamından yapılıyor, son dönemde hiç şahsi başvuru olmadı” dedi.

İnternet ortamında 2 bin 200 kişiye bilgisayar eğitimi verdiklerini belirten Gökçek, hedeflerinin yıl sonunda 8 bin kişiye internet üzerinden bilgisayar eğitim vermek olduğunu ifade etti. Gökçek, belediyenin bilişim kurslarından da 23 bin 372 genci mezun ettiklerini söyledi.

Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş ise konuşmasında, 1971’de kurulan derneğin bugün 10 binin üzerinde üyesi ve 18 ildeki temsilcilikleriyle Türkiye’nin, bilişim toplumu yolunda ilerlemesini yönlendiren ve destekleyen, gönüllülük esası ile çalışan bir sivil toplum örgütü olduğunu söyledi.

“Bilişim’08”in ana temasının “yakınsama” olarak belirlendiğini hatırlatan Menteş, dünyada bütün tekAnolojilerin içiçe geçtiği, bunun sonucu yeni teknolojilerin ortaya çıktığı, farklı sektörel uygulamaların birlikte anıldığı bir dönemde “yakınsama”nın hem bugünü hem de geleceği simgelediğini ifade etti.

Küresel ekonomik krize de değinen Menteş, kriz dönemlerinin yeni fırsatlar ortaya çıkardığına, bu dönemlerde çabuk karar alabilen, bunu uygulayabilen ülkelerin ve sektörlerin fırsatları değerlendirdiğine işaret etti.

Menteş, “Her kriz dönemi sonrası özellikle bilişim sektöründe sıçrama gösteren, teknolojiler üreten ülkeler ve firmalar çıkmıştır. Fırsatların değerlendirilmesinde belirleyici rol bilişim teknolojilerinin üretimine ve etkin kullanımına verilecek özel ağırlık olacaktır” dedi.

Türkiye’nin nitelikli uluslararası rekabet gücüne sahip “fen beyni birikimini” itici güce çeviremediğini belirten Menteş, bilişim sektörü için özel olarak belirlenmiş politikaların Türkiye’nin dünyanın en büyük ekonomileri arasına girmesindeki hızı artıracağını kaydetti.



SiteMap - İmode - Wap2