Arşiv Anasayfa Ege Bölgesi
Sayfalar: 1
Acıpayam, Denizli By: Musty19o5 Date: November 17, 2008, 08:27:55 PM
Acıpayam, Ege Bölgesi'nin güneydoğusunda, Akdeniz Bölgesi dahilinde bulunan, Denizli iline bağlı bir ilçedir.

Coğrafi konumu 
Net merkezi nüfusu:12.100'dür.Acıpayam, coğrafi konum olarak Akdeniz Bölgesi'ndedir. Acıpayam, 1700 km yüzölçümü ile Denizli'nin en büyük ilçesidir. Deniz seviyesinden yüksekliği 953 metredir. Anadolu Yarımadası'nın güneybatısında, Ege Bölgesi'nin güneydoğusunda yer almaktadır. Ege Bölgesi'nden Akdeniz Bölgesi'ne geçiş noktasında olan ilçenin doğusundaki, Burdur iline bağlı Çavdır, Yeşilova ve Gölhisar ilçeleri, batısındaki Tavas ve Beyağaç, kuzeyindeki Serinhisar ve Çardak, ve güneyindeki Köyceğiz ve Çameli ilçeleri ile sınırı bulunur. İlçe merkezi ve merkeze bağlı 14 belediye, 38 köy ile, toplamda 52 yerleşim biriminden oluşmaktadır.


 İklimi 
Yüksek bir ovada bulunduğu için, hava sıcaklıkları Denizli ilinin kuzey bölümüne nispeten daha serindir. Yükseltisi nedeniyle ağırlıklı olarak Karasal İklim görülmesine karşın hafif olarak Akdeniz İklimi'nin ılıman etkileri de hissedilir. Kışlar genellikle soğuk ancak nemsiz, yaz sıcaklıkları ise çok yüksek değildir. Hatta yazlar bile çevreye oranla daha serin geçmektedir.


 Acıpayam Ovası ve Yetiştirilen Ürünler 
Ovası yüksek olmasına karşın Akdeniz ikliminin ılımanlaştırıcı etkisi sayesinde iklimi, incir, pamuk, muz vb. yüksek sıcaklıklara gerek duyulan ürünler haricindeki diğer ürünlere gayet uygundur. Ovasının toprağı kumlu topraklardan oluşur ve oldukça bereketlidir. Ovanın tek sorunu, sulama kanalının bulunmayışıdır. Ovanın altında bol miktarda su bulunmaktadır. Bölgedeki çiftçilikle uğraşan halk, suyunu daha çok yeraltından gelen sondaj suyu ile sağlamaktadır. Ovadaki sulama genellikle bu şekilde yapılmaktadır. Buna rağmen bu ova, Denizli'deki en önemli tarım alanları arasındadır. İlçe kavunu ile meşhurdur ve bostan türü meyveler kolaylıkla yetişebilmektedir. Ovadan genellikle kavun, lahana, ıspanak, domates, biber, elma ve daha akla gelebilecek pek çok ürün sağlanmaktadır.


 Acıpayam adının tarihçesi 
Acıpayam en eski adı Hamit Ovası'dır. Acıpayam, Isparta Sancağı'na bağlanmasıyla birlikte adı "Garbikaraağaç" olarak değiştirilmiştir. Germiyanoğulları zamanında ise adı, "Asikaraağaç" olmuştur. Bölgenin "Acıpayam" adını alışının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bölgede badem ağaçlarının çok oluşu ve badem ağaçlarının da acı oluşu nedeniyle "Acıpayam" adı verildiği kuvvetli ihtimallerdendir. Zaten bölgede bademe "payam" denilmesi bu adın yukarıdaki açıklamalardan ortaya çıktığını doğrulamaktadır.

Ynt: Acıpayam, Denizli By: FeMoX Date: November 17, 2008, 11:53:39 PM
teşekkürler..
Ynt: Acıpayam, Denizli By: -LoSS AnGeL- Date: December 17, 2008, 07:49:07 PM
ilginç ismi varmış
sağol..

Ynt: Acıpayam, Denizli By: Hipokondriyak Date: December 18, 2008, 03:10:27 PM
: -LoSS AnGeL-  December 17, 2008, 07:49:07 PM
ilginç ismi varmış
sağol..

Öyle evet ama süper bı yer ya sessız ve sakin  Bravo
Ynt: Acıpayam, Denizli By: RiZeLi_MeHMeT Date: February 13, 2009, 04:27:55 PM
İsmi biraz bana ilginc geldi  Mort!!!
Ynt: Acıpayam, Denizli By: dreamily Date: July 17, 2009, 05:02:08 PM
teşekkürler bilgiler için

SiteMap - İmode - Wap2