Arşiv Anasayfa Sağlık
Sayfalar: 1
Hafızanın Sinsi Düşmanı By: By.Sahin_07 Date: November 16, 2008, 11:57:21 AM
Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Türker Şahiner, unutkanlığının farkında olmayan, tansiyonunu iyi düzenlemeyen ve diyabeti olan kişilerde, damarsal bunamanın çok hızlı şekilde ilerleyebileceğini bildirdi.

Şahiner, yaptığı yazılı açıklamada, kontrol altına alınmayan yüksek tansiyonun bilinen en önemli etkilerinin inme, kalp krizi, böbrek rahatsızlıkları ve görme kaybı olduğunu ifade ederek, hipertansiyonun yol açtığı bir başka önemli rahatsızlığın da ''damarsal bunama'' olarak adlandırılan unutkanlık olduğunu belirtti.

Bu rahatsızlığın, damarların tıkanması sonucu meydana geldiğine işaret eden Prof. Dr. Şahiner, damarsal bunamanın, yüksek tansiyon ve kolesterolün tüm vücutta, özellikle kalp koroner damarlarında zaman içinde tıkanma yapması ve tam tıkanma olduğunda, dokunun ölümüne bağlı olarak geliştiğini ifade etti.

Damarların tıkandığı bölgede, hafif şekilde beyin fonksiyon yitimi gerçekleştiğini belirten Prof. Dr. Türker Şahiner, bu durumun da kişiyi fark ettirmeden, ''sinsi'' bir bunamaya doğru götürdüğünü kaydetti.

Prof. Dr. Şahiner, damarsal bunamanın risk faktörleri hakkında şu bilgileri verdi:

''Kişinin tansiyonu kontrolsüzse, 2 sene içerisinde çok ciddi sorunlar yaratabilir. Özellikle unutkanlığının farkında olmayan, tansiyonunu iyi düzenlemeyen ve diyabeti olan kişilerde damarsal bunama çok hızlı şekilde ilerleyebilir. Çünkü damar tıkandığı anda ölür. Ama tansiyon, zaman zaman yükselse de çoğunlukla ilaçlarla kontrol altına alınmışsa hasta 10-20 sene boyunca çok büyük bir sorun yaşamayabilir.

Damarsal bunamanın tanısının konulmasında MR çok tanımlayıcı bir yöntemdir. Bir hipertansiyon hastası, damarsal bunamayla karşılaşmamak için en başta diyetini korumak ve düzgün bir yaşam tarzı sürdürmek zorundadır.''



Kontrol altına alınmayan yüksek tansiyonun bilinen en önemli etkileri inme, kalp krizi, böbrek rahatsızlıkları ve görme kaybı. Hipertansiyonun yol açtığı bir başka önemli rahatsızlık daha var, o da unutkanlık. 'Damarsal bunama' olarak da adlandırılan bu rahatsızlık, damarların tıkanması sonucu meydana geliyor.

NASIL KORUNULUR?
Anadolu Sağlık Merkezi'nden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Türker Şahiner, hipertansiyon sonucu ortaya çıkan damarsal bunama ile ilgili bilgi verdi. Unutkanlığa neden olan etkenlerde Alzheimer'den sonra ikinci sırada yer alan damarsal sorunlar, vasküler damarsal demansa, bir başka deyişle damarsal bunamaya yol açabiliyor. Damarsal bunama, yüksek tansiyon ve kolesterolün tüm vücutta, özellikle kalp koroner damarlarında zaman içinde tıkanma yapması ve tam tıkanma olduğunda dokunun ölümüne bağlı olarak gelişiyor. Damarların tıkandığı bölgede hafif şekilde beyin fonksiyon yitimi gerçekleşiyor. Bu da kişiyi, fark ettirmeden sinsi bir bunamaya doğru götürüyor. Koroner hastalıkların risk faktörleri olan yüksek tansiyon, diyabet, kolestrol seviyesinin yüksekliği, sigara kullanımı, aynı zamanda beyin damar tıkanıklığının da tetikleyici unsurlarını oluşturuyor. Anadolu Sağlık Merkezi'nden Nöroloji Uzmanı Prof.Dr. Türker Şahiner, damarsal bunamanın risk faktörleri hakkında ise şunları söylüyor: 'Kişinin tansiyonu kontrolsüzse, iki yıl içerisinde çok ciddi sorunlar yaratabilir. Özellikle unutkanlığının farkında olmayan, tansiyonunu iyi regüle etmeyen ve diyabeti olan kişilerde bu hastalık çok hızlı bir şekilde ilerleyebilir. Çünkü damar tıkandığı anda ölür. Ama tansiyon zaman zaman yükselse de çoğunlukla ilaçlarla kontrol altına alınmışsa hasta, 10-20 yıl boyunca çok büyük bir sorun yaşamayabilir. Yaş da önemli bir faktör. Genç hipertansiyon hastalarında damarsal bunama görülme olasılığı daha düşük. Bu olasılık yaş ilerledikçe artıyor.' Eğer hipertansiyon ile damar sertliği varsa ve beraberinde yüksek kolesterol belirtisi olan ateroskleroz görülüyorsa, damarlarında hasar mutlaka gerçekleşiyor. Bu da damarsal bunamaya yol açıyor.


NASIL KORUNULUR?
Bir hipertansiyon hastası, damarsal bunamayla karşılaşmamak için en başta diyetini korumak ve düzgün bir yaşam tarzı sürdürmek zorunda. Hasta eğer bunlara dikkat etmezse, unutkanlığının ilerlediğini fark etmiyor. Bu da, klinik tabloların oluşmasına neden olabiliyor. Beyindeki küçük damarlar tıkandığı için beynin merkezindeki sıvı büyümeye başlıyor. Bu hastalarda en büyük belirti yürüyüş bozukluğu olarak ortaya çıkıyor.

SiteMap - İmode - Wap2