Arşiv Anasayfa Çocuk Gelişimi
Sayfalar: 1
Şaşılıkla İlgili Merak Edilenler.. By: FeMoX Date: November 14, 2008, 09:31:55 PM
 
Çocuklarda en önemli göz problemleri arasında bulunan şaşılığın erken teşhisi tedavi için büyük avantaj sağlıyor. Alman Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Operatör Dr. Ali Ofluoğlu şaşılığın ortaya çakışı ve tedavisiyle ilgili şu bilgileri verdi: 
Beyine iki ayrı resim gidiyor
“Daha çok çocukluk çağında ortaya çıkan ve günümüzde en önemli görsel kusurlardan birisi olarak değerlendirilen şaşılık, bir göz düz bakarken diğerinin içe, dışa, yukarı veya aşağı kaymasıyla kendisini göstermektedir. Kayma sürekli veya geçici şekilde olabilir. Çocuklukta görüldüğü gibi ileri dönemlerde de görülebilen şaşılıkta sürekli olarak tek gözde veya dönüşümlü olarak iki gözde kayma görülebilir.
Şaşılığın temel belirtisi düz bakmayan bir gözdür. Bazen çocuklar güneşte bir gözlerini kapatır veya gözlerinin ikisini birden kullanmak için başlarını eğerler. Normal görmede her iki göz aynı hedefe yönelir. Beynin görmeyle ilgili kısmı her iki gözden gelen iki ayrı resmi birleştirerek üç boyutlu bir görüntü oluşturur. Bu üç boyutlu görüntü ise derinlik algısı kazandırır. Ama şaşılıkta bir göz kaydığı için beyne 2 değişik resim gelir. Çocuk beyni, kayan gözden gelen görüntüyü ihmal eder, düzgün bakan ve en iyi görmesi olan gözden gelen görüntüyü dikkate almayı öğrenir. Bu da derinlik hissinin kaybolmasına neden olur.
6’ncı aydan sonrasına dikkat
Bebeklerde ilk altı ayda ortaya çıkan şaşılıklar doğumsal şaşılıklardır. Bu zaman içerisinde kaymanın tespit edilmesi zordur, çünkü gözlerin durumu ve pozisyonu henüz daha stabil değildir. Bebeğin geniş burun kanadı göz akının bir kısmını kapladığı için, gözlerinin şaşı gibi bakışına neden olur. Bebeğin burnu gelişim gösterdikçe şaşı gözlerin görünümü de ortadan kalkar. Şaşılıkla bu durumun karıştırılmaması için mutlaka doktora gidilmesi gereklidir. Genellikle gözlerin pozisyonu 6 ay sonrasında stabilleşmeye başlar. İşte bu dönemde ebeveynler bebekteki göz kaymalarına dikkat etmelidirler.
Kaymanın nedeni bilinmiyor
Şaşılıkta gözlerin kaymasına yol açan gerçek neden hala tam olarak bilinememektedir. Gözün hareketlerini, göz küresini saran 6 kas sağlar. Her gözde iki kas gözü içe ve dışa çekerken, diğer 4 kas gözün yukarı, aşağı ve dönme hareketlerini sağlar. Her iki gözün hedefe düzgün bakabilmesi için, bir gözdeki tüm kasların diğer gözde aynı işi yapan kaslarla dengede olması ve birlikte çalışması gereklidir. Beyin, göz kaslarının hareketlerini kontrol eder. Beyninde organik problemi olan çocuklarda genellikle şaşılığa rastlanır. Ayıca, katarakt ya da göz yaralanması gibi görmeyi azaltan durumlarda da şaşılık gelişebilmektedir.
Erken teşhis çok önemli
Doğumdan itibaren yapılan rutin doktor kontrollerinin haricinde, en geç 1 yaşına kadar bebeğin göz kontrolü de yapılmalıdır. Teşhisin erken dönemde yapılmasıyla kalıcı göz hastalıklarından korunabilmek mümkündür. Bu açıdan ebeveynler yine dikkatli olmalı ve bebeklerinin göz kontrollerini ihmal etmemelidirler. Çocuklarda en sık gözlenen şaşılık tipi içe kaymadır. Bu tip kaymalar genellikle hipermetropiyle birlikte görülür. Cisimleri iyi görebilmek için yaptıkları odaklama gayreti, gözlerdeki iç kasların çalışmasıyla çaprazlaşmalara neden olur ve gözleri içe çeker.
Tedavi seçenekleri farklı
Tedavi için verilen gözlükler odaklama gayretini azaltarak kaymayı giderirler. Gözleri paralelleştirmek için göz damlaları, merhemler, prizma denilen özel lensler ve bazen de cerrahi müdahale kullanılabilir. Amaç, gözü içeri çeken kasın göze yapışma yerinden geriletilerek zayıflatılması ve gözü dışa çeken kasın kısaltılarak kuvvetlendirilmesidir. Dışa kayma ise, uzaktaki nesnelere bakarken meydana gelir. Ara sıra ortaya çıkan ve devamlı olan tipleri vardır. Bu tip şaşılıklarda öncelikle miyopi ve astigmatizma tam düzeltilir. Tedavideki amaç, içe kaymanın tam tersine gözü dışa çeken kasın yapışma yerinin geriletilerek zayıflatılması ve içe çeken kasın kısaltılarak kuvvetlendirilmesi prensibine dayanır.
Ameliyat sonrası hızla iyileşiyor
Şaşılık ameliyatları çoğunlukla genel anestezi altında gerçekleştirilir. Ameliyatların temel prensibi, göz küresine yapışık kasların kuvvetinin azaltılması ya da arttırılması veya yerlerinin değiştirilmesi esasına dayanıyor. Ameliyat sonrası iyileşme hızlı olur ve birkaç gün içinde normal yaşama dönülür. Ameliyat sonrası gözlük veya prizma gerekebilir. Şaşılıkta, erken ameliyat çok önemlidir. Çünkü bebeklerde gözlerin kayması düzeldikten sonra normal görme ve çift gözle derinlik hissi rahat gelişir.”[/color]
[/size]


SiteMap - İmode - Wap2