Arşiv Anasayfa Atatürk Köşesi
Sayfalar: 1
M.kemal'in Iki Kritik Kader Anı By: [MasaL] Date: October 24, 2008, 10:09:37 PM
Tutuklama kararı beklerken EMRİNİZDEYİM PAŞAM'la sevince boğulur.



Radikal yazarı Avni Özgürel, güncel tarih yazılarıyla önemli bir okur kitlesine ulaştı. Bugünkü yazısında Mustafa Kemal'in Milli Mücadeledeki iki kritik anını kaleme aldı.

O ARTIK SİNE-İ MİLLETTE BİR FERDDİ
Kazım Karabekir gerek Milli Mücadele öncesinde gerekse sonrasında düşüncelerinde değişiklik olmamış bir komutan. Yıllar önce bir TV kanalına 'Kader Anları' adlı bir dramatik belgesel dizi için kaleme almıştım. Mustafa Kemal'in İstanbul'dan gelen baskılar karşısında Padişah Yaverliği ve 9. Ordu Kumanlığı görevlerinden, aynı zamanda askerlikten istifa ettiği, bundan böyle 'Sine-i millette bir ferd' olduğunu açıkladığı günün hikâyesini.
ARTIK MÜSTAFİSİNİZ ÜZERİNİZDEKİ ŞİFRELERİ BANA VERİN
Çocukluğundan beri üniforma dışında elbise giymemiş, askerlik dışında bir iş düşünmemiş, Anadolu'ya geçerken de üstlendiği komutanlık görevinin sağlayacağı avantajlardan yararlanacağını hesaplamış olan Mustafa Kemal'in son ana kadar direndiği ve istifa ettikten sonra moralinin son derece bozuk olduğu gün yaşananların yeterince bilinmediğini düşünüyordum... Geleceğin Atatürk'ünün kararını verip meşhur telgrafını çektikten sonra tepkileri izlemeye çalışırken 'Korktuğunun başına geleceğinin ilk işaretini' gördüğünü biliyoruz. Bandırma Vapuru'yla Anadolu'ya geçerken yanına aldığı yaveri Kazım Dirik'in "Paşam sizden bir istirhamım var" diye söze başlayıp, "Artık müstafi olduğunuza göre üzerinizdeki şifreleri bana vermeniz gerekir... Ayrıca bu durumda yanınızda kalmam doğru olmaz... Karabekir Paşa'ya gidip bana başka bir görev vermesini isteyeceğim" sözüyle sarsıldı Mustafa Kemal. Bir gün önce, "Sonuna kadar yanınızdayım" diyen insandı Kazım Dirik...

Rauf Orbay anılarında o anı şöyle anlatıyor: "Mustafa Kemal'i 1909'dan beri tanırım. Nice mihnetli anlarına şahit olmuşumdur. Ama o gün, orada, Kurmay Başkanı'nın evrakını toplayıp karşısına dikildiği ve o sözleri söylediği andaki ruh düşkünlüğünü hiçbir zaman görmedim..."
KRİTİK AN
Mustafa Kemal'in yüzünün bir anda kireç beyazı renk aldığını ve şaşkınlık içinde, "Yaa... Öyle mi efendim... Peki efendim... Buyurun gidebilirsiniz..." diyerek tepki verdiği anlatılır.
EMRİNİZDEYİM PAŞAM
O anda diğer yaver Cevat Abbas'ın telaş daha doğrusu biraz endişeyle odaya girip, "Kumandan Paşa geliyor" diyerek Kazım Karabekir'in karargâha geldiğini haber verdiği anlatılır. Kendisinin istifasıyla boşalan göreve Karabekir'in getirildiğini, İstanbul'un gönderdiği bir dizi emirde tutuklanarak mevcutlu halde başkente gönderilmesinin istendiğini bilen Mustafa Kemal'in yaverinin bu haberiyle ikinci bir sarsıntı için kendini hazırladığını tahmin etmek zor olmasa gerek. Odada ayağa kalkan ve tutuklama kararının kendisine tebliğ edilmesini bekleyen kişidir o an Mustafa Kemal. Arkasında karargâh subaylarıyla gelen Kazım Karabekir'in bakışlarından hakkında ne karar verdiğini de anlayamaz Mustafa Kemal.
İşte 'kader anı' dediğim an bu andır. Kazım Karabekir hazırola geçer, selam verir Mustafa Kemal'e, "Ben, subaylarım, erlerim ve kolordum emrinizdeyiz paşam" der... "Size makam arabanızı ve süvari muhafız kıtanızı getirdim..." Mustafa Kemal'in o an heyecandan sendelediğini tahmin etmek zor olmasa gerek. Bilinen, Kazım Karabekir'e sarılıp gözyaşları içinde teşekkür ettiği. Paşa birkaç dakika önce Mustafa Kemal'in karşısına dikilip artık emrinde görev yapamayacağını, Karabekir Paşa'yla görüşüp kolorduda yeni bir görev verilmesini isteyeceğini söyleyen Kazım Dirik'i de emrine vermiştir.
Yıllar sonra 'İzmir Suikastı' davası soruşturması sırasında komplonun hazırlayıcılarıyla birlikte tutuklanan ve Atatürk'ü öldürmeye çalışan çeteye mensubu olup olmadığı araştırılan Kazım Karabekir bu mesnetsiz suçlamadan ordunun neredeyse bütün komuta kademesinin sivil elbiseleriyle mahkeme salonuna dinleyici olarak gelmesi ve bunun manasını anlayan Ankara'nın geri adım atmasıyla beraat eder. Kazım Karabekir'in bu suça iştirak etmiş olabileceği düşüncesiyle soruşturmaya dahil edilmesinde rol oynayanın da, Milli Mücadele'den sonra Mustafa Kemal'in güvenini kazanmaya çalışan İzmir Valiliği görevine getirilmiş olan Kazım Dirik olduğunu söyleyeyim. Geçim zorluğu çeken Paşa'nın bu mecburiyetler sebebiyle süt ve sebze satışı işine girdiğini yıllar sonra yeniden milletvekili olarak TBMM'ye girdiğini ve Meclis Başkanı seçildiğini de unutmamak gerek.

Ynt: M.kemal'in Iki Kritik Kader Anı By: mehmetturut Date: November 04, 2008, 04:58:25 PM
bilgi için saoll.:
Ynt: M.kemal'in Iki Kritik Kader Anı By: TigER Date: November 06, 2008, 05:20:03 PM
Güzel Bir Paylaşım

SiteMap - İmode - Wap2