Arşiv Anasayfa Bilim - Teknoloji ve Bilim Adamları
Sayfalar: 1
Idf Günlüğü: Geleceğin Interneti Ve Mobil Dünya By: Hipokondriyak Date: October 18, 2008, 01:05:10 AM
Intel'in periyodik olarak düzenlediği IDF etkinliği dün açılışı yaptı. Ardı ardına yeni teknolojilere yapılacak yatırımların aktarıldığı toplantıdan notlar ve Intel'in yeni teknolojileri ise şöyle...

Intel'in her yıl düzenlediği IDF etkinliğinde yeni teknolojilere ve bilgi teknolojilerinin geleceğine dair gelişmelerin aktarıldığı toplantılarda bu yıl da ardı ardına gelen yenilik haberleriyle tam anlamıyla bir teknoloji yağmuru yaşanıyor.

İlk günün ardından toplantıdan aktaracağımız detaylar ise şöyle;

Connected Visual Computing (CVC)

Günümüz internetinin hızlı gelişimine ayak uyduran donanım üreticileri de geleceğin internetine dair saptamalarda bulunup bu doğrultuda ürünler geliştirmek üzere hareket ediyorlar.

Intel'in webe yönelik düşüncelerini aktaran Jim Held, birbirine bağlı sanal bir bilgi işlem yapısından bahsederek yeni nesil webin gitmekte olduğu yönü işaret etti. Held'e göre bugüne kadar statik web ve Web 2.0 ile gelişen internet, yakın gelecekte CVC ile interaktif sanal arayüzleri ve sezgiye dayalı ortamları bize sunacak.

Simule edilmiş ortamlar, 3D sinema, online çok kullanıcılı oyunlar ve sanal gerçeklik gibi çeşitli konularda gerçek dünyadaki görüntülerin dijital ortama aktarılacağı uygulamalarda bir artış yaşanacak. Mevcut sistemlerden farklı olarak yeni bir kullanıcı / sunucu iletişim ortamının yaratılacağı yeni nesil yapılarda, çok daha gelişkin altyapılar üzerinde kullanılacak olan araçlar, kullanıcı odaklı 3 boyutlu içerikler, yeni teknikler ve gelişmiş mobil uygulamalar yer alacak.

Sanal karakterler üzerinden 3D içeriğin yaratılması, kişiselleştirilmesi ve paylaşılması, sensörler yardımıyla uzaktaki sunucularla mobil cihazlar arasında iletişime dayalı CVC uygulamaları, Intel'in de üzerinde çalıştığı OpenSim platformu ve yine Intel'in 80 çekirdekli işlemcilerle düzenlenen tera seviyesindeki bilgi işlem araştırmalarıyla mobil deneyimlerin yeniden tanımlanması gibi uygulamalarla karşılaşabileceğiz.

Fiziksel ve dijital dünyanın iletişimi

Farklı bir konuya temas eden Intel'in araştırma grubunun direktörü Andrew Chien ise sensörlerin hayatımızdaki önemine dikkat çekti.

Sensörler yardımıyla dijital ve fiziksel dünyayı birbirine bağlamanın kolaylaştığını aktaran Chien, doğada yer alan analog bilginin, insan hayatında çok daha güçlü ve pozitif etkiler bırakan dijital bilgi haline çevrilmesinde sensörlerin önemli bir rol aldığının altını çizdi.

Mikro ölçekten makro boyutlu uygulamalara kadar pek çok alanda faydalanılan bu teknolojinin önümüzdeki dönemde insanlara çok daha faydalı işler yapacağını aktaran Chien, konu hakkında Intel'in Araştırma Laboratuvarları'nda geliştirilen sistemler hakkında da kısa bilgiler aktardı. Buna göre, insan vücudunda veya derisindeki yara ya da hastalıklı bölgelerin çok büyük medikal görüntüler şeklinde bir veritabanında tutulabilmesini sağlayan DermFind isimli sistem, ileriye yönelik teşhis ve tedavi yöntemlerinde tüm insanlığa fayda sağlayabilecek.

Sağlıklı yaşam için vücut sensörleri

Benzer konulara değinen Mary Smiley ise sensörlerin mobil dünyadaki kullanımını öne çıkardı. Kullanıcıların durumları, ihtiyaçları ve çevresel faktörlerin sensörler yardımıyla değerlendirilerek sonuçlar çıkarılması üzerine çalışıldığını aktaran Smiley, çok büyük miktarda verilerin bu sistemler sayesinde toplanabildiğini ifade etti.

Örnek bir projeyi de aktaran Smiley, insanların hayati ihtiyaçlarının, besin ve kişisel tüketim miktarlarının belirlenerek bu bilgilerin kişinin aktivite seviyesine göre değerlendirmeye alındığını anlattı. Vücut üzerine yerleştirilen sensörler, kişiye dair potansiyel geleceğin nasıl olması gerektiği veya daha iyi bir yaşam için neler yapılabileceği konusunda bilgisayarlar üzerinden öngörüler alınmasına yardımcı oluyor.


SiteMap - İmode - Wap2