Arşiv Anasayfa Dersler
Sayfalar: 1
Spektrum Renklerini Okumak By: anderameda Date: September 25, 2008, 11:10:26 AM
Daha önce bilim insanlarının bize çok çok uzaktaki yıldızların yüzey sıcaklıklarını, hangi kimyasal maddelerden oluştuklarını, dünyamızdan kaç ışık yılı uzaklıkta olduğunu ve daha başka onlarca şeyi nasıl söyleyebildiklerini merak ettiniz mi?




Bilim insanları tüm bunları bize söylerken sadece yıldızların bize yollamış olduğu ışığı (radyasyonu) kullanıyorlar. Yıldızlardan gelen ışığın analiz edilmesi ile uğraşan bilim dalı "spektroskopi" olarak adlandırılır. Spektroskopi şu temel prensibi kullanır: bir ışık prizmadan geçirilirse değişik ve belirgin renklere ayrılır ve renk spektrumu (tayfı) oluşturur. Spektrum dediğimiz şey ışığın farklı frekanslarına göre sıralanmasından başka bişey değildir.

Peki bir spektrum bize güneşin ya da başka yıldızların kimyasal içeriğini ya da sıcaklığını nasıl açıklayabilir? Bunun cevabı, bir spektrumun değişik gazlar içinden geçtiği zamanki etkilenmelerindedir.
Bir absorbsiyon spektrumu, (karanlık spektrum olarak da adlandırılır) renkler arasında siyah bir band sergilediği spektrumdur. Bu siyah bandların olduğu yerler ışığın gaz tarafından absorblandığı dalgaboylarına karşılık gelir. Hangi elementlerin spektrumu nasıl etkilediği analiz edilerek siyah bandların incelenmesiyle yıldızların hangi elementleri içerdiği anlaşılabilir. Wien yasasının uygulanmasıyla (dalgaboyunu kullanarak sıcaklığın tayin edildiği formül) yıldızın sıcaklığı bulunabilir. Böylece bilim insanları milyon ve milyon ötedeki birçok nesnenin anlaşılmasını sağlayabilir


SiteMap - İmode - Wap2