Arşiv Anasayfa Genel Konular
Sayfalar: 1
Coğrafya Dersine Nasıl Çalışmalıyız? By: anderameda Date: September 24, 2008, 04:10:44 PM
ÖSS'de tüm alanların sorumlu olduğu Genel Coğrafya konularından 10, Eşit Ağılık ve Sözel grup öğrencilerinin sorumlu olduğu Türkiye Coğrafyası konularından 8, Sözel öğrencilerin sorumlu olduğu Ülkeler Coğrafyasından ise 7 soru sorulmaktadır. Yani sayısal bölüm öğrencileri 10, Eşit ağırlık öğrencileri 18, sözel öğrencileri ise 25 adet sorudan sorumludur. ÖSS'de çıkmış sınav soruları irdelendiğinde; Türkiye coğrafyası ile iklim bilgisi konularının ilk sırayı aldığı gözlenmektedir. Ayrıca pek çok konuyla ilgili bilgilerin grafik ve tablolarla sorulması da dikkat çekicidir. Coğrafyanın bazı konuları ise matematik alt yapısı gerektirmektedir. Bu nedenle coğrafya dersi çalışılırken:

1.Tüm konular neden-sonuç ilişkisi göz önüne alınarak incelenmeli ve anlaşılmayan noktalar kesinlikle ertelenmemelidir.

2.Haritaların nasıl kullanılacağı ve yorumlanacağı iyi öğrenilmelidir. Bunun için her öğrencinin ders çalışırken bakıp yararlanacağı bir coğrafya atlası mutlaka olmalıdır. Çünkü görsel öğelerle çalışmak konuyu kavramayı kolaylaştırır.

3.Soru çözülürken şekil ve grafikler, tablolar dikkatlice incelenerek ne istendiği iyice kavranmalı ve amaca uygun yorumlanmalıdır. Bunun için grafik, tablo ve şekillerdeki işaret yazı ve sembollerin ne anlama geldiği iyi kavranılmalıdır.

4.Bir bölgedeki iklim ve yüzey şekli özelliklerinin ne gibi sonuçlara yol açtığı, Türkiye’deki örnekleri göz önüne alınarak iyice sorgulanmalı ve kavranılmalıdır.

5.Bir Türkiye haritasından coğrafi bölge, bölüm, yöre ve bazı akarsuların yerleri sık sık bakılarak öğrenilmelidir.

6.ÖSS'de çıkmış sorular çözülerek pratik yapılmalı böylece sınav sistemi, soru tekniği ve konu dağılımı hakkında ön yargı ve kaygılardan uzaklaşılmalıdır.


SiteMap - İmode - Wap2