Arşiv Anasayfa Diğer Diller
Sayfalar: 1
Japonca Hakkında Genel Bilgiler By: Ziz!LiTa Date: September 06, 2008, 10:04:05 PM
Japonca Hakkında Genel Bilgiler
Japonca (日本語, Nihongo) Dünya üzerinde başta Japonya olmak üzere ve diğer ülkelerde yaşayan Japon göçmen toplulukları tarafından konuşulan bir Uzak Doğu dilidir. Japonca birçok lehçeye sahiptir. Birbirine yakın olan anakara lehçelerini dört öbekte inceleyebiliriz. Fakat Ryukyu Adalarında (琉球) konuşulan lehçeler hem kendi aralarında hem de anakara lehçeleri ile büyük farklılıklar göstermektedir. Öyle ki; bazı farklı lehçelerde konuşan Japonlar birbirlerini anlayamaz. Günümüzde bu lehçe farklılıklarını gidermekle ilgili çalışmalar sonuç vermeye başlamıştır. 1868 Meiji Restorasyonu ile birlikte dil konusunda büyük reformlar yapılmıştır. İlköğrenim hızla yaygınlaştırılmış ve okullarda Tokyo lehçesine dayalı eğitim verilmiştir.

Tarih

Bugün en çok kabul gören görüşe göre ilk Japon dili lehçeleri 5 bin yıl önce Korece'den türemiştir. Dilbilimciler Japonca'nın tarihini dört dönemde incelerler: Eski Japonca (8. yy'a kadar), Geç Dönem Eski Japonca (9-11. yy), Orta Japonca (12-16. yy) ve Çağdaş Japonca (17. yy sonrası). Bu dönemler boyunca dilin dilbilgisi diziliminde önemli bir değişiklik olmamıştır. Fakat söz dağarcığı önemli ölçüde değişim göstermiştir.

Japonca ilk dönemde sadece bir konuşma diliydi. Bir alfabeye sahip değildi. Ancak 3. yy'da Çin'den, Kanji (漢字) denilen harflerden oluşan yazı sistemi alınarak Japonca'ya uyarlanmıştır. Dolayısıyla yazılı Japon Edebiyatı da 3. yy sonrasında ortaya çıkmıştır. Zamanla Kanjilerden Hiragana ve Katakana hece alfabeleri türetilmiştir.

Alfabe

Japonca'da Hiragana, Katakana ve Kanji olmak üzere üç farklı yazı sistemi kullanılır. Hiragana ve Katakana'yı alfabe (hece alfabesi) olarak nitelendirebilirsek de Kanji için alfabe tanımını kullanmak doğru olmaz.

Hiragana, kökeni Japonca olan kelimelerin ve ek, bağlaç ve edatların yazımında kullanılmaktadır. Japonca'ya diğer dillerden geçen sözcüklerin ve Türkçe'deki ses veya durum taklit eden sözcüklerin (şırıl şırıl, çatır çutur, vb.) yazımında ise Katakana alfabesi kullanılır. Kanji ise kelime köklerini yazmakta kullanılır. Yani her bir Kanji bir sözcüğü karşılar diyebiliriz. Kanji'yi yazım ve birleşim kurallarından ötürü bir alfabe olarak nitelendirmek yanlış olur. Örnek olarak: Kitap anlamına gelen "hon" (ほん) sözcüğü Kanji ile "本" şeklinde yazılır. Bugün anlamına gelen "kyou" (きょう) sözcüğü de "今日" şeklinde yazılır. Nasıl ki Türkçe'de "bugün" sözcüğü "bu" ve "gün" sözcüklerinden türemişse; Japonca'da da "şimdi" anlamına gelen "ima" (いま) "今" ve "gün, güneş" anlamına gelen "hi" (ひ) "日" sözcüklerinin birleşmesiyle oluşmuştur ve "kyou" (きょう) olarak okunur.

Japon yazı sisteminin karmaşık gibi görünen özellikleri onu Avrupalılar tarafından öğrenilmesi zor bir dil haline getirmektedir ancak bu dili hiç bilmeyen herhangi bir insan bile Japonca yazılmış bir metine bakarak Kanjileri,Hiragana ve Katakana harflerinden kolayca ayırt edebilir.

Ynt: Japonca Hakkında Genel Bilgiler By: FeMoX Date: March 01, 2009, 01:58:30 PM
Öğrenmek & Konuşmak İsterdim ..Çok Merak Ediyorum x))
Ynt: Japonca Hakkında Genel Bilgiler By: dreamily Date: June 21, 2009, 04:25:10 PM
teşekkürler bilgiler için
Ynt: Japonca Hakkında Genel Bilgiler By: By.TuRuT Date: July 31, 2009, 03:07:06 PM
Cok Zor 1 Dil Olarak Biliyorum , Konuşmak , Yazmak İsterdim.
Ynt: Japonca Hakkında Genel Bilgiler By: KaraElmas Date: April 09, 2010, 08:03:11 PM
Paylaşım İçin Teşekkürler.
Ynt: Japonca Hakkında Genel Bilgiler By: moonlight Date: August 11, 2011, 03:49:56 PM
Watashi tsukiakari Zuhahaha Japonların en çok animelerini seviyorum. Sailor moon ve Kimi ni todoke animeleri çok güzeldi ama bayağı zor bir dil Zuhahaha
Ynt: Japonca Hakkında Genel Bilgiler By: EyLüL_GüNeŞi_53 Date: August 11, 2011, 03:54:21 PM
Duyduğum bir kelimeyi tekrarlamaya çalıştığımda işkenceymiş gibi geliyor. Nanik-Nanik :P Ama öğrenince farklı olur tabi ki ..
Ynt: Japonca Hakkında Genel Bilgiler By: shekees Date: August 16, 2011, 11:15:43 AM
paylaşım için teşekkürler


SiteMap - İmode - Wap2