Arşiv Anasayfa Turizm, Gezi, Seyahat ve Tatil
Sayfalar: 1
Yeşil Camii By: FeMoX Date: September 05, 2008, 01:19:25 PM

Bursa'nın Yeşil semtinde yer alan Yeşil Cami, Yıldırım Bayezıd'ın oğlu Çelebi Sultan Mehmet tarafından 1421 yılında inşa ettirilmiştir. Türk-İslam mimarlığının en nadide örneklerinden birisidir. Osmanlı cami mimarisinin ilk karakteristik özelliği olan ters "T" harfi şeklinde inşa edilmiştir. İçerisindeki duvarları süsleyen harika yeşil renkli çiniler sebebiyle Yeşil Cami adıyla anılmaktadır.

Giriş kapısının üzerinde bulunan kitabede, Ahi Bayezit oğlu Vezir Hacı İvaz Paşa'nın, Çelebi Sultan Mehmet'in emriyle bu caminin planını çizip ölçülerini tesbit ettiği ve süslemelerini ısmarladığı yazılmaktadır. Yani eseri meydana getiren mimar Hacı İvaz Paşa'dır.

Cami, üzerleri 12,5 metre çapında birer kubbeyle örtülmüş ve namaz mahalli olarak düşünülmüş iki büyük dikdörtgen kısımla, bu kısmın iki tarafına yerletirilmiş ve üzerlerine küçük birer kubbe kondurulmuş iki medreseden oluşur. Sahanların biri ortada, biri mihrab ve minberin bulunduğu kısımdadır. Orta sahanda bir şadırvan bulunmaktadır. Binanın ana gövdesine ait cepheler ile yan duvarlarda, arabesk oymalarla süslenmiş mermer çerçeveli ve dikdörtgen şekilli pencereler vardır. Büyük giriş kapısından bir koridora, oradan da büyük cemaat ve ibadet yerine geçilir. Koridorun üst tarafında, padişahlara mahsus bir mahfil bulunmaktadır. Bu mahfilin duvarları, son derece değerli yeşil çinilerden yapılmış panolar, kabartmalar ve nefis yazılarla bezelidir. Caminin büyük cümle kapısı güzel bir bahçeye açılmaktadır. Bahçenin içinde, altına süslü bir hayrat çeşmesi bulunan zarif bir köşk vardır.

Caminin bütün duvarları 3 metre yüksekliğe kadar koyu yeşil, açık ve koyu mavi çinilerle kaplanmıştır. Caminin gerek mihrabı, gerekse müezzin ve duacı mahfillerinin çevreleri, zamanın en harika sanat eserlerinden olan yeşil İznik çinileri ile süslenmiştir. Yeşil Cami’nin 10 metre yüksekliğindeki mihrabı, çini dekorasyonunun en güzel örneğini oluşturmaktadır. Mihrabın ortası beş köşeli beyaz, açık ve koyu mavi, siyah ve altın renkli çini kabartmalardan meydana gelmiştir. Bu bölümdeki sülüs ve kufi yazıları da görülmeye değerdir.

Mihrap kubbesinin örttüğü sahanın iki yanında yer alan 32 dilimli kubbeyle örtülü odalarda kalem işçiliği dikkat çekmektedir. Caminin ana kapısının etrafı rumili, zengin stalaktitli ve basık kemerli olup, çiçek dizisi ve spirallerle işlenmiştir. Yanlarda bulunan iki sütunun başlıkları antik kalıntılardan getirilmiştir. Caminin pencere kanatları rumi oymalı yıldız, geometrik, çiçek motifleri ve kabartma yazılarla süslüdür. Cephesinde 4 pencere, 2 ufak mihrapçık ve 4 korkuluklu niş bulunan Yeşil Cami’nin minareleri 19. yüzyılın sonlarında yapılmıştır.

Yeşil Cami'nin eşsiz güzellikteki çinilerini Mehmet Mecnun, tahta oymacılığını ve doğramacılığını Mehmet Tebrizî, süslemelerini ise İlyas Ali ustalar yapmışlardır.

Ynt: Yeşil Camii By: lonely Date: September 14, 2008, 12:50:39 PM
saol paylaşım için
Ynt: Yeşil Camii By: Musty19o5 Date: September 20, 2008, 07:57:15 PM
yanıLmıorsam burayada gittim.  Gülmek :)
Ynt: Yeşil Camii By: dreamily Date: July 25, 2009, 02:29:16 AM
güzel bir camiymiş.bilgiler içinde sağol

SiteMap - İmode - Wap2