Arşiv Anasayfa Moda & Güzellik
Sayfalar: 1
Masaj Ve İncelikleri By: FeMoX Date: September 04, 2008, 11:09:55 AM


Masaj tüm tedavi tekniklerinin temelidir. Hatta o denli doğaldır ki farkında bile olmadan masaj yaparız.

Masaj tüm tedavi tekniklerinin temelidir. Hatta o denli doğaldır ki farkında bile olmadan masaj yaparız: masa köşelerine vurup da morarmaması için bacağımızı ovarken, uyumasına yardımcı olmak için bebeğimizin sırtını sıvazlarken, eşimizi yorgun bir günün ardından karşılayıp sarılırken...


Yapılan araştırmalar bu pozitif ve yapıcı dokunuşların stres ve ağrıları azalttığını, depresyonu hafiflettiğini, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, hatta prematüre bebeklerin gelişimini hızlandırdığını göstermiştir. Tedavi edici özellikleri nedeniyle antik çağlardan günümüze gelişerek gelen masaj ve inceliklerini sizin için birkaç konu altında toplayarak inceledik.


Okuyun ve deneyin!




FAYDALARI




Masajın kanıtlanmış en belirgin faydalarından ilk ikisi artan kan dolaşımı ve esnekliktir. Fizyolojik veya mekanik açıdan bakıldığında masajla kas dokularının yağlanarak optimum hareketin elde edilmesi sağlanır. Kas dokuları birbirinden bağımsız çalışacak şekilde yapılanmıştır. Kaslar kurur veya susuz kalırsa dokular birbirine yapışır ve kas katılaşır. Kasa sıvı verildiğinde, tekrar yumuşayarak esneklik kazanır. Kas dokularının etrafında dolaşım arttıkça gelen besin ve giden atık rutini de artar ve kas daha sağlıklı olur. Yaşlanma da geniş anlamda bir "kuruma" problemidir. Vücutta su azaldıkça yaşlanma hızlanır. Çok su içmek ve düzenli masaj yaptırmak kırışıklarla savaşırken etkili bir yöntemdir. Kan vücuda oksijen taşıdığından sağlıklı olmak için iyi bir dolaşım gerekir. Masaj kan dolaşımını artırır; dolayısıyla vücuda yararı kesindir.




Psikolojik açıdan bakıldığında masaj bir önem hatta bakımlılık hissi verir; vücudumuzun farkına varmamızı sağlar. Güvenli bir dokunuş hayatın önemli bir parçasıdır. Dolayısıyla bu işi bilinçli olarak yapan bir profesyonelin masaj sırasındaki dokunuşu aynı zamanda rahatlatıcıdır.




Fiziksel anlamda masaj, veren taraf ile alan taraf arasında bir elektromanyetik enerji değişimidir. Bu enerji makine ve benzeri aparatlarla elde edilemez! Candan ve canlıdan gelen bu enerjiye doğu kültürleri "Chi" ya da "hayat enerjisi" adını verir.




Masaj, günlük hayatın baskılarından sonra mini bir tatil anlamına gelir. Yapılan klinik bir araştırma, masajın zihinsel uyanıklığı artırdığı ve matematiksel zekayı keskinleştirdiğini de göstermiştir.




TEKNİKLERİ




Acupressure (Akubası)




5000 yıl öncesine dayanan bu masaj Çinliler tarafından "iğnesiz akupunktur" olarak da adlandırılır. Bu teknikte, enerji kanallarından oluşan görünmez bir sistemin belli noktalarına derin parmak basısı uygulanır. Bu noktalar doğrudan vücudun belli organ ve bezlerine bağlı olduğundan, bu noktalara enerji akımında sıkıntı olduğunda rahatsızlık duyulur. Akubası, bu noktaları uyararak sıkışmaları giderir ve enerji akımını artırarak stresi azaltır. Böylece vücudun uyum içinde çalışarak sağlıklı olması sağlanır. Shiatsu masajı Japonların 1000 seneden beri kullandıkları bir akubası tekniğidir.




Aromaterapi




Bu teknik tedavi ve gençleştirici amaçlı olarak bitki öz yağlarının masajda kullanılması esasına dayalıdır. Antik Mısır, Hindistan ve Uzak Doğu'dan gelen bu teknik yüzyıllardır stresi azaltmak, genel anlamda rahatlamak ve zihni uyarmak için kullanılmıştır.




Bowen Tekniği




Avustralyalı Tom Bowen'dan ismini alan bu teknik, bir seri masaj hareketi sırasında dinlenme süreleri verilerek vücudun tedavi sürecini algılamasını sağlamak konseptini taşır.




Sandalye Masajı




10-20 dakikalık bir rahatlama seansına ihtiyaç duyulduğunda uygulanması gereken hafif bir masaj türüdür. Bu masaj, özel tasarlanmış rahat bir sandalyede tamamen giyinik olarak uygulanır. Bu sandalye taşınabilir olduğundan masaj hemen yer yerde uygulanabilir.




Derin Doku Masajı




Kalın kasların derinliklerine ulaşmak için uygulanan bir masajdır. Belli bölgelere uygulanır ve amacı kas dokularının toksinlerden arındırılarak rahatlatılmasıdır.




Sıcak Taş Masajı




Bu teknikte kullanılan ısıtılmış taşlar vücudun belirli yerlerine yerleştirilir ve hafif basılar uygulanarak yerleri değiştirilir.




Hamilelik Masajı




Hamilelik bir kadının vücudunda ağır görevlere neden olur. Hamile olan kadının rahatlamaya ve gevşemeye ihtiyacı vardır. Bu masaj vücuda yüklenmiş ağırlığın sebep olduğu rahatsızlıkları giderdiği gibi, şişliği azaltır, sinir sistemini rahatlatır, yorgunluk halini giderir ve bir tonik görevi görür. (Hamilelik sonrası hakkında bilgi için Bkz: Doğum sonrası form rehberi)




Reiki (Rei-chi)




Japonca "evrensel hayat enerjisi" anlamına gelir. Bu teknikte ellerin vücuda belli pozisyonlarda hafifçe bastırılmasıyla "hayat enerjisi" akımı gerçekleştirilir. Ağrı giderici, canlandırıcı, tedavi edici ve moral kazandırıcı etkileri vardır.




Spor Masajı




Bu masaj atletik bir performansın öncesinde, süresince veya sonrasında sporcuya uygulanarak optimum performansı göstermesi amacını güder. Yorgunluğu ve şişkinlikleri gidermek, esnekliği artırmak ve sakatlanmaları önlemek için yapılır.




İsveç Masajı




Geleneksel masaj olarak bilinen İsveç masajı 1820 yılında İsveçli


Dr. Per Henrik Ling'in fizyoloji, jimnastik ve birçok antik masaj tekniği konusunda araştırmalarının sonucunda ortaya çıkardığı ilk modern masaj tekniğidir. Vücudun en geniş organı olan cilde uygulanması nedeniyle bir zincirleme reaksiyon doğurarak vücudun tümüne pozitif bir etki yaratması esasına dayalıdır.




Thai Masajı




Bu yöntem pasif esneme ve yumuşak basının vücudun enerji hatlarına uygulanmasıyla yapılır. Çok eski olan bu teknik Buda zamanından gelir ve Shiatsu, akubası ve yoganın karışımı gibidir. Masörler belli noktalara basıyı baş parmakları, elleri ve ayaklarıyla uygulayarak vücudun enerji akımını canlandırır ve müşterilerine esneme dahil bazı hareketler yaptırır. Thai masajı esnekliği artırır, stresi azaltır, iç organları uyarır ve vücudun enerji sistemini dengeler.




BEKLENTİLER




Masaj genel anlamda üç kategoriye ayrılır. Bu üç kategori birbirinden farklı olduğu için sonuçları ve dolayısıyla beklentilere göre sunacakları da farklı olacaktır:




Reiki ve SPA masajları gibi hafif masaj olarak adlandırılanlar iyi sonuçlar verebilir veya sizi en doğru anlamda rahatlatabilir; özellikle masaja yeni başlayanlar için önerilir. Çoğu hafif masaj vücudun tümüne tek seansta uygulanan masaj şeklindedir.




Orta masaj yapıldıktan sonra hafif berelenmelere maruz kaldığınızı fark edebilirsiniz! Bu tür masajı yapan kişiler genellikle iyi eğitilmiş tecrübeli masörlerdir. Masajın hiçbir aşamasında ağrı hissetmemeniz gerekir. Kısa süreli rahatsızlık hissi normaldir. Masajı takip eden 1-2 gün içinde kendinizi mutlaka daha iyi hissedersiniz. Bu tür masajı daha çok bağımsız çalışan masörler uygular. Bu masaj şeklinde de tek seansta tüm vücuda masaj uygulanır.




Derin masaj sporcular, atletler, ağır iş yapan veya çok ağrı çeken insanlara yapılır. Bu masaj sırasında da ağrı olmamalıdır. İlk seanslar sonrasında berelenmeler normal sayılır; hatta fazla spor yapılmış gibi kas ağrıları yaşanabilir. Üç veya dördüncü seanslardan sonra vücudunuz ciddi şekilde değişir; altı veya yedinci seans sonrasında vücut çok daha esnek olur. 6000 yıl önce Çin'de doğan "Tuina" masajı birçok derin masaj şeklinin temelini oluşturur. Pek çok farklı türü olan derin masajda her seansta vücudun sadece belirli bir bölgesine masaj uygulanır.




STRES İÇİN




Stresin vücut duruşunu (postür) değiştirmek gibi bir özelliği vardır. Stres vücudu sardıkça omuzlar öne doğru çıkar, çene kalkar, ense öne hareketlenir. Bu durum günlük hayatın problemleri etrafımızda daraldıkça hepimize olur ve psikolojide "zırhlanma" olarak anılır.




Stres tarafından en fazla cezalandırılan iki kas vardır: bunlara tıp dilinde Levator Scapula denmesine karşın gündelik konuşmada "stres kasları" adı verilir. Bu iki kas ensenin üst tarafından kürek kemiği ile birleşir. Stresli olduğumuzda omuzlarımız yükselerek enseye baskı yapar. Bu baskı omuz, ense ve baş ağrılarına neden olur.




Stres, bazı görüşlere göre birçok hastalığın esas nedenidir. Masaj yardımıyla stresin vücuda verdiği zararlar 3-4 seans ardından kontrol altına alınabilir. Haftada bir yaptıracağınız masajın faydaları çok yönlü olacaktır.






AĞRILAR İÇİN




Ağrı, oksijen eksikliğinden kaynaklanır. Oksijen eksikliğinin nedenleri çok farklı olabilir. Bunlardan bazıları şiddetli bir darbe, kesik veya baskı sonucu ortaya çıkabilir. Basit bir nezle ya da üşütme sırasında hissedilen genel ağrı ve rahatsızlıkların nedeni yüksek ateş sırasında kas dokularımızın birbirine yapışarak dolaşımı engellemesi ve vücutta oksijen sıkıntısı yaşanmasıdır. İyileştikten sonra bu kaslara can vermek için masaj yaptırmak ve bol su içmek önerilir.




Baş ağrısı konusuna gelince... Önce bunların türlerini ayırmak gerekir. Baş ağrıları ana hatlarıyla üçe ayrılabilir: toplam baş ağrısı vakalarının yaklaşık olarak yarısını teşkil eden gerginliğe bağlı baş ağrıları, alerji ve nezleye bağlı olan sinüs baş ağrıları ve en ciddi olan migrenler.




Gerginliğe bağlı baş ağrılarının nedenleri sayılamayacak kadar çoktur. Sebep psikolojik veya fiziksel, ne olursa olsun sonuç aynıdır: şakaklar zonklar ve zihinsel bir rahatsızlık hissedilir, yaratıcılık sıfırlanır. Masaj omuz ve enseyi rahatlatarak gerginliği azaltır; kişi rahatladıkça baş ağrısı yok olur. Zaten bu tür ağrılar masajın en kolay tedavi ettiği baş ağrılarıdır.




Sinüs baş ağrılarına iyi gelen yüz masajlarıdır. Sinüs boşlukları gevşedikçe buralarda sıkışmış olan sıvılar akarak sinüslerin temizlenmesini ve dolayısıyla ağrının yok olmasını sağlar. Ancak


bu yavaş bir süreçtir ve birkaç masaj seansını gerektirir. Tecrübeli


bir masör size kendi kendinizi rahatlatmak için yapabileceğiniz basit masaj tekniklerinden birkaçını gösterebilir. Düzenli yapılan masaj soruna ciddi çözüm getirir.


Migren ağrılarına sebep boyun kısmında sıkışan sinirler olduğu gibi, vücuttaki kimyasal dengesizlikler de olabilir. Masaj sıkışan sinirlerin gevşemesini sağlayarak ağrıyı giderebilir. Bunu yapan masörün mutlaka tecrübeli ve donanımlı olması gerekir. Zaten


tek kas üzerinde iki saat gibi uzun bir süre çalışmak amatör işi değildir.


Baş ağrıları sağlıklı ve fonksiyonel bir şekilde çalışmamıza engel olan en yaygın rahatsızlıklardandır. Doğal bir yöntemle bu rahatsızlıktan kurtulmak çözümlerin en ideali olacaktır.



SiteMap - İmode - Wap2