Arşiv Anasayfa Kitaplar Hakkında Bilgi ve Özetler
Sayfalar: 1
90'lı Yıllarda Türkiye'de Çağdaş Sanat By: By.CeZa Date: September 04, 2008, 09:59:39 AM
YKY'den çıkan Çağdaş Sanat Konuşmaları dizisinin üçüncü kitabı 90'lı Yıllarda Türkiye'de Çağdaş Sanat, dizinin yöneticisi sanat tarihçisi/ küratör Levent Çalıkoğlu tarafından hazırlandı. Kitap, 1990'lı yıllarda Türkiye'de sanat çalışmalarını, sanat dünyasındaki dinamikleri kişisel tanıklıklar üzerinden kayda alan ilk çalışma.

Kitap, Levent Çalıkoğlu'nun dönemi analiz eden yazısı ile başlıyor, 90'lı yıllarda Türkiye'de çağdaş sanatta etkin olan ve bugün de çalışmalarına devam eden önemli sanatçı, eleştirmen, küratörlerle yaptığı söyleşilerle sürüyor.

Yapı Kredi Sermet Çifter Salonu'nda kamuya açık yapılan bu söyleşilerin konukları tarih sırasına göre Ali Akay, Gülsün Karamustafa, Hasan Bülent Kahraman, İnci Eviner, Emre Zeytinoğlu, Hüsamettin Koçan, Hakan Onur, Haşim Nur Gürel, Mehmet Ergüven, Hale Tenger ve Haldun Dostoğlu.

90'lı Yıllarda Türkiye'de Çağdaş Sanat, konuşmacıların kişisel tarihlerini de içeren, samimi bir yaklaşım üzerinden dönemin önemli sanatsal olgularına pencereler açmaktadır. Türkiye'de yeni bir pratik üretmeye başlayan sanatçılar yurtdışında önemli görünürlük kazanmaya başlarken, özellikle Bienal aracılığıyla sanat sahnesinde İstanbul, merkez ve periferi olguları, güncel sanat tartışmaları yoğunluk kazanır. Sergiler ve sanat faaliyetlerinde bir artış gözlemlenir. Kitap bütün bu olgulara dokunan, onları tartışan önemli bir kaynak kitaptır.

Dizinin ilk iki kitabı Çağdaş Sanat Konuşmaları, Çağdaş Sanatta Oluşumlar ve İnisiyatifler de Levent Çalıkoğlu tarafından hazırlandı ve YKY tarafından 2005 ve 2006 yıllarında yayımlandı.

"1990'lı yıllar, 80'lerde kesinlik kazanan bir olguyla, yaşamın kentlerde aktığı, taşranın büyük merkezlere iyiden iyiye yerleştiği bir dönem olur. Haklı olarak sanatçılar da bu gelişime tam anlamıyla kentlileşen bir bilinç niteliği içerisinde cevap verir. Resmin bir satış patlaması yaşadığı bu sürecin sonlarına doğru -özellikle Bienal'in dışa açık yüzü ile- sanat yapıtının malzemesi ve içeriğinde değişimler başlar: Alternatif mekânlar içerisinde, mekânı içerisine alan kavramsal düzenlemelere girişilir, hazır yapım nesnelerle üç boyutun olanakları sınanır, izleyiciyi düşünmeye sevk edecek bildiriler sunulur, interaktif hale dönüşen yeni diyalog biçimlerine ve oyunsu gösterilere başvurulur..." Levent Çalıkoğlu

Levent Çalıkoğlu Sanat eleştirmeni, İstanbul Modern şef küratörü 1971'de İstanbul'da doğdu. Ankara Üniversitesi D.T.C.F. Sanat Tarihi Bölümü'nden mezun oldu. Yüksek lisansını Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Müzecilik bölümünde tamamladı. "Ölüm=Ölüm", "Tehlikeli Şeyler", "Deseni ve Kendisi", "Sıkıntı ve Gökkuşağı", "Çıplak", "Hırsız Kent", "Sınır Deneyimleri", "Melek Yüzlü Yabancı", "Alacakaranlık Defter", "Heykel Bahçesi-Yeni Alımlar-İstanbul Modern", "Cihat Burak Retrospektif", "Melez Anlatılar" sergilerinin küratörlüğünü yaptı. "Apokalypsis", "Dört Duvar Atölye"(Mehmet Ergüven), "Aykırı İşler" (Haşim Nur Gürel), "Eczacıbaşı 60 Yıl 60 Sanatçı", "Gözlem, Yorum, Çeşitlilik-İstanbul Modern", "Yeni Alımlar-İstanbul Modern", "Fikret Mualla Retrospektifi" (Haşim Nur Gürel-Ali Akay), "Hayalet Çizgi", "Doğayla Bulaşmak", "Abbas Kiarostami: Kar ve Yol", "Tüyleri Benzer Olan Kuşlar Beraber Gezerler Irwin", "Vecd Halleri" (Ali Akay) sergilerinde ortak küratör olarak çalıştı. Yıldız Teknik Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Sanat Yönetimi Program Yürütücüsü olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

Çağdaş Sanat Konuşmaları 3
90'lı Yıllarda Türkiye'de Çağdaş Sanat / Haz. Levent Çalıkoğlu,
Yayın: YKY
Sayfa Sayısı: 312
Fiyatı: 28 YTL

Ynt: 90'lı Yıllarda Türkiye'de Çağdaş Sanat By: TwiLight Date: July 08, 2010, 12:53:49 AM
Teşekkürler

SiteMap - İmode - Wap2