Arşiv Anasayfa Sağlık
Sayfalar: 1
Otoskleroz; Kulakta Kireçlenme Problemi By: Ziz!LiTa Date: September 01, 2008, 08:54:05 PM
Otoskleroz; Kulakta Kireçlenme Problemi
Kulak sağlığınıza önem verdiğiniz halde gün geçtikçe daha az duyuyorsanız, gece yatınca kulağınızdan hışırtı sesleri eksik olmuyorsa 'Otoskleroz' sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Nişantaşı KBB Grubu Doç. Dr. Erhun Şerbetçi'ye orta kulakta sesin iletiminde rol oynayan üzengi kemikçiğinin adeta kireçlenerek hareketsiz hale gelmesi sorunu olan Otoskleroz'u ve tedavisini sorduk.

Otoskleroz nedir? Kimlerde hangi nedenle görülebilir?
Doç. Dr. Erhun Şerbetçi: Otoskleroz orta kulakta sesin iletiminde rol oynayan üzengi kemikçiğinin adeta kireçlenerek hareketsiz hale gelmesi nedeniyle görülen bir işitme kaybı hastalığıdır. Kadınlarda görülme sıklığı daha yüksek olan bu hastalık çoğu kez 30’lu yaşlarda belirgin hale gelir ve kalıtsal olarak geçer. Çocuklarda da rastlanılan doğumsal otoskleroz hastalığı da vardır fakat daha nadiren görülür.

Ameliyat dışında ilaçla tedavi edilir mi? Tedavi seçenekleri nelerdir?
Doç. Dr. Erhun Şerbetçi: Bu hastalığın tedavisi ameliyattır. Uygulamada çok kullanışlı ve etkin bir ilaç tedavisinden bahsedilemez. Ameliyata genel sağlık durumu izin vermeyen hastalara işitme cihazı önerilebilir.

Ameliyatla implant yerleştirilecek. Ameliyatla implant yerleştirildikten sonra uzun vadede işitme kaybı, iltihaplanma vs gibi sorunlar ortaya çıkar mı?
Doç. Dr. Erhun Şerbetçi: Ameliyatla protez yerleştirilir. Uzun dönemde iltihaplanmadan çok hastalığın ilerlemesi, protezin kayması gibi sorunlar olabilir.

Ameliyat edilmezse işitme kaybı ne oranda artış gösterir? Bu noktada ameliyatı geciktirmek doğru mudur?
Doç. Dr. Erhun Şerbetçi: İşitme kaybı az veya çok yıllar içerisinde ilerleyebilir. İç kulağın da hastalık tarafından tutulmamış olduğu dönemlerde ameliyat daha başarılı olmaktadır

Ynt: Otoskleroz; Kulakta Kireçlenme Problemi By: perihan58 Date: June 24, 2014, 01:05:14 PM
Teşekkürler

SiteMap - İmode - Wap2