Arşiv Anasayfa Göz Sağlığı
Sayfalar: 1
Göz Alerjisi Çeşitleri By: Ziz!LiTa Date: September 01, 2008, 08:43:20 PM
Göz Alerjisi Çeşitleri

Göz kapağının iç yüzeyini ve göz yuvarlağının dış kısmını örten zar tabakasına konjuktiva adı verilir. Solunum yolu ve burun yüzeyini örten zar gibi bu zar da allerjik hastalıklarda etkilenerek iltihaplanabilir. Gözde allerjik nedenle oluşan üç önemli hastalık bulunuyor. Bunlar: Allerjik konjuktivit, vernal konjunktivit, atopik keratokonjunktivittir.
Allerjik konjunktivit
Ggözün en çok rastlanan allerjik hastalığıdır. Hastalığın nedeni dışarıdan gelen allerjenlerin doğrudan göz kapağının içinde bulunan mast hücrelerini uyarmasıdır. Mevsimsel ve yıl boyu olmak üzere iki şekli vardır. Mevsimsel şekli genellikle ilkbaharda başlayan ve polen mevsiminin bitmesi ile kendiliğinden düzelen şeklidir. Bu şekli sıklıkla burun allerjisi ile birliktedir. Buna allerjik rinokonjunktivit adı verilir. Allerjik konjunktivitte sorumlu olan allerjenlerin başında çayır otu polenleri gelir. Yıl boyu süren şeklinde ise belirtiler mevsimsel değişme göstermeden tüm yıl boyunca sürmektedir. Her iki şeklinde de hastalarda gözlerde yanma, sulanma, kaşıntı, çapaklanma ve göz kapaklarında şişme görülür. Göz kapağının iç kısmında kızarıklık, şişme ve damarlarda belirginleşme vardır.
Vernal konjunktivit
Kesin nedeni bilinmeyen, oluşmasında çok sayıda hücrenin görev aldığı bir göz kapağı hastalığıdır. Hastalığın en önemli belirtisi genel olarak ilkbaharda başlayan şiddetli kaşıntıdır. Bu kaşıntı rüzgar, sıcak hava, toz ve parlak ışıktı artar. Hastalarda ayrıca ışıktan rahatsızlık, göde yabancı cisim hissi ve aşırı sulanma vardır. Göz kapağının içinde kızarıklık ve kaldırım taşına benzeyen kabarıklıklar vardır.
Atopik keratokonjunktivit
Çok sayıda hücrenin görev aldığı karmaşık bir hastalıktır. Hastalarda sıklıkla atopi, yani kendinde veya ailesinde bir allerjik hastalık vardır. Gözde kaşıntı, yanma ve sulanma görülür. Göz kapaklarının içi soluktur. Bu hastaların bir kısmında sıklıkla birlikte atopik dermatit de vardır.
Göz allerjisi tedavisi
Göz allerjisinde kullanılan tedavi yöntemleri astım ve allerjik nezlede uygulanan tedavilere benzer. bu grup hastalık allerji uzmanı ile göz hastalıkları uzmanının işbirliği ile tedavi edilir. Tedavinin ilk koşulu hastaların kendilerini rahatsız eden ilgili allerjenlerden ve tahriş edicilerden kaçınmasıdır. Hastaların kaliteli bir güneş gözlüğü kullanması gözlerin güneş ışığından korunması için gereklidir. Bunun yanı sıra kromolin sodyum damlaları, lodoksamid damlası ve kısa süreli steroid damlaları kullanılabilir. Bu ilaçlar hastanın durumuna göre değişmeli olarak veya uzun süre kullanılabilirler. Hastalar sık sık ilaçların yan etkileri yönünden kontrol edilmelidir. Allerjik rinokonjunktivit tedavisinde immünoterapi ile de çok başarılı sonuçlar alınmaktadır. Ancak immünoterapiden önce genel önlemler ve ilaç tedavisinin etkili bir şekilde kullanılması gereklidir.


SiteMap - İmode - Wap2