Arşiv Anasayfa Ramazan Özel
Sayfalar: 1
Mukabele Ve Kur’an Okuma Adabı By: xxRuzqaRxx Date: August 28, 2008, 01:11:05 AM
Mukabele ve Kur’an Okuma Adabı

Mukabeleye arz ve arza kökünden gelen muaraza da denilmektedir.Mukabele, karşılıklı yapılan iş, karşılıklı yapılan okuma, karşılaştırma manalarına gelir.

Hz. Cebrail’in her sene Ramazan ayında Peygamber Efendimizle karşılıklı Kur’an’ı birbirlerine okumalarını ifade eder. Kur’an’ın Allah tarafından indirildiği şekilde muhafazası, âyet ve sûrelerin düzeninin doğru olarak tespiti ve bunun kontrolü için Cebrail (A.S.) her sene Ramazan ayının her gecesinde, Hz. Peygamber’e gelirdi. Hz. Peygamber Kur’an âyetlerini Cebrail’e okurdu. Buna "arz" denir. Aynı âyetleri, mukayese için, bir de Cebrail okurdu ve buna da "mukabele" denir.

Her yıl bir defa yapılan bu karşılıklı okuma işi Allah Resulu’nun vefat edeceği yıl iki defa yapılmıştı. Bu son yapılan okuma işine de ‘Arza-i ahire’ denilmiştir. Allah Resulu bu mukabele (karşılıklı okumanın) iki defa yapılmasından vefatının yaklaştığını anlayarak bunu sevgili kızı Hz. Fatıma’ya bir sır olarak bildirmiştir.

Kur’an, Hz. Peygamber’e âyet âyet nazil olduğundan her âyetin yeri, hangi sûrenin neresine yazılacağı Cebrail tarafından bildirilirdi. Resul-i Ekrem de vahiy kâtiplerine bu şekilde yazdırır, hafızlar da buna göre ezberlerdi.

Mukabele", Kur’an’ın yazılması ve hafızlar tarafından ezberlenmesi dışında her sene tekrarlanan üçüncü ve önemli bir "koruma garantisi" niteliği taşımaktadır. Bu "Zikri (Kur’ân’ı) biz indirdik, O’nun koruyucusu da elbette biziz".(el-Hicr, 15/9) âyetinin Asr-ı Saâdet’te gerçekleşmiş bugün de devam etmekte olan bir mucizesinden başka bir şey değildir.

Aslı, Cebrail’in Kur’an’ı Hz. Peygamber’e, doğru tesbiti ve korunması için okuması olan "mukabele", Müslümanlar arasında köklü bir gelenek halinde günümüze kadar gelmiştir.Osmanlılar zamanında da özellikle ikindi namazından sonra mukabele okunurdu.

Selef-i salihin efendilerimiz Kur’an’ı her ay bir defa hatmetmeyi ona karşı vefanın alt sınırı kabul etmiş; ayda bir kez onu okumayanın ona karşı vefalı davranmamış ve onu terketmiş sayılacağını belirtmişlerdir. Bu açıdan, Ramazan’ın mübarek günlerini değerlendirerek ayda en azından bir defa Kur’an’ı hatmetmeye kendimizi alıştırmalıyız ki, bu bizim için bir başlangıç sayılsın ve hiç değilse bundan sonra Kelam-ı ilahîye karşı vefalı olabilelim.

Kur’an-ı Kerim okumanın adabı

1- Okumaya başlamadan önce ağzı misvakla temizlemek.

2- Kur’an’ı mescit veya bir başka temiz yerde okumak.

3- Kıbleye yönelmek.

4- Allah Teâlâ’nın: "Kur’an okuyacak olduğun zaman,kovulmuş şeytandan Allah’a sığın" âyeti (Nahl, 98) mûcebince Kur’an okumaya başlarken eûzü çekmek.

5- Tevbe Sûresi hariç her sûrenin başında besmele çekmek.

6- Okunan Kur’an âyetlerini huşû ile dinleyip anlamları hakkında düşünmek.

Allah’u Teâlâ, Muhammed Sûresi’nin 24. âyetinde bu hususa işaretle meâlen:
"Onlar Kur’an’ı düşünmüyorlar mı? Yoksa kalpleri mi kilitli?!" buyurmaktadır.

7- Sesi güzelleştirmek ve Kur’an’ı tane tane okumak (Müzzemmil, âyet: 4).

8- Aceleci davranmamak.

9- Med kaidelerine uymak.

Konunun açılması amacıyla yardımını ve değerli bilgilerini esirgemeyen KAFKASKARTALI Abime Teşekkür Ederim.Allah razı olsun.

Ynt: Mukabele Ve Kur’an Okuma Adabı By: KaraElmas Date: July 16, 2013, 04:59:35 AM
Teşekkürler.

SiteMap - İmode - Wap2