Arşiv Anasayfa Türk Kültürü
Sayfalar: 1
Türk Kültürün'de Çorbalar By: Musty19o5 Date: August 20, 2008, 12:13:50 PM

KARA LAHANA ÇORBASI: Bir gece önceden ısladığımız fasulyeleri pişiririz. Yeni derilmiş taze lahanayı ince ince doğradıktan sonra güzelce yıkanır. Bu sırada tence*reye koyduğumuz suyu ve fasulyeyi kaynamaya bırakırız. Su kaynadıktan sonra lahanayı ilave ederek biraz mı*sır unu serperiz. Yemek kaynayana kadar tencerenin ka*pağı açılmaz. Bunun nedeni çorbanın halk deyimiyle hayaslamaması içindir.

Çorba kaynarken mısır ununun az veya çok olduğu görülür. Yemeğin tuzunu da ilave ederek pişirmeye bırakırız. Ara sıra çorbayı karıştırmalıyız ki çorba yanma*sın.
Özellikle kış aylarında tüketilen kara lahana çorbası*nın sıcak iken odun kaşığı ve mısır ekmeği ile yenmesi önemlidir.

BALDIRAN ÇORBASI: Yağ salça soğan pişmiş fa*sulye (düdek) kırmızı biber ve baldırandan yapılır. Bal*dıran bozkır alanlarda toplanır seçilir ince ince doğran*dıktan sonra güzelce yıkanır. Tencerede yağ salça ve soğan kavrulur. Sonra su ve fasulye ilave edilir. Su kay*nadıktan sonra baldıran koyulur ve tuzu eklendikten sonra pişmeye bırakılır.

SÜTLÜ KABAK ÇORBASI: Kara kabak soyularak dilimlendikten sonra tencerede pişilirilir. Ezilme noktasına gelince suyu süzülür ve iyice ezilir. Ezilen kabağa süt ilave edilir. Tekrar ateşe konulur ve isteğe bağlı olarak şeker de ilave edilerek biraz daha pişirilir.

TURŞU ÇORBASI: Fasulye turşusundan yapılır. Fasulyeler doğranır; tencerede yağ salça soğan kavrulur. Kaynamış su ilave edilir. Turşu tencereye konulur; kaynadıktan sonra mısır unu ilave edilir.

DARI ÇORBASI: Hazır çorbalık alınır. Akşamdan su-
da ıslatılır. Fasulye (düdek) haşlanır. Akşamdan ısladığı*mız çorbalığı tencereye koyar su ile pişmeye bırakırız. Pişmeye başladığında fasulye ilave edilerek pişirilir. Çorbanın suyu pişmeden çekebileceğinden ara sıra çor*baya kaynamış su ilave edilir. Piştikten sonra isteğe bağlı olarak tabağa böldüğümüz çorbaya yoğurt veya ayran katarak servise sunulur.

ARPA ÇORBASI: Pişirilişi tıpkı darı çorbası gibidir.

MISIR ÇORBASI: Pişirilişi arpa çorbası ve darı çorbası gibidir.

HELLE (PEYNİR YAĞLAŞI): Su mısır unu tuz peynir ve tereyağdan yapılır.
Kullandığımız peynir ev yapımı peynir olmalıdır. Tencereye koyduğumuz su kaynadıktan sonra mısır unu ve tuz ilave edilir. Lapa haline gelince daha önceden parçaladığımız peyniri helleye karıştırılır güzel bir şekil*de ezilir. Bunu yaptıktan sonra başka bir kapta tereyağı eritmek suretiyle yakarız.
Tabaklara böldüğümüz hellenin üstüne yanmış tere*yağını döker sıcak bir şekilde servise sunarız.

DİZİN ÇORBASI: Yazın toplanan fasulye ipe dizile*rek kurutulur. Kışın pişen bir yemektir. Önce haşlanır daha sonra tencerede düdek yağ salça soğan kavrulur ve dizin fasulyeleri ilave edilerek pişirilir. Aynı zamanda geçin çorbası da denir.

HAŞLAMA PAKLA ÇORBASI: Yazın toplanan fasul*yeler haşlandıktan sonra kurutulur. Kışın pişen bir çorba çeşididir. Haşlama pakla (fasulye) akşamdan suda ıslatılır. Haşlanır ve süzülür. Tencerede yağ salça so*ğan kavrulur haşlama pakla ilave edilerek tuzu da ek*lendikten sonra pişmeye bırakılır. Haşlama pakla çorba*sı pişirilirken isteğe bağlı olarak acı kırmızı biber ve bulgur da katılır. Buna fırıngurusu paklası da denir.

KARA LAHANA YIĞMASI: Yöremizde çok çeşitli malzemeler kullanılarak yapılan bir yemek türüdür iste*yenin piriç-bulgur/patates; isteyenin sadece pirinç veya sadece bulgur; isteyenin pirinç veya bulgura ek olarak haşlanmış fasulye; isteyenin havuç veya kıyma katarak yapabileceği bir kara lahana yemeğidir.

Önce lahana doğranır ve haşlanır. Haşlandıktan son*ra soğuk suya dinlenmeye bırakılır. Tencerede yağ soğan salça kavrulur; sonra lahanayla birlikte yemeğe katmak istediğimiz yukarıda saydığımız malzemelerden

Ynt: Türk Kültürün'de Çorbalar By: @sen@ Date: June 10, 2011, 10:53:32 PM
Daha çok karadeniz kültüründeki çorbalar olmuş sanki. Gülmek :)

Bilgiler için teşekkürler.
Ynt: Türk Kültürün'de Çorbalar By: ozgur_1 Date: March 09, 2013, 04:20:25 PM
tşkler
Ynt: Türk Kültürün'de Çorbalar By: ahmetu211 Date: December 14, 2013, 09:03:29 PM
bizim tarhana çorbası orada da varmıdır.

bizdeki çorba sayısı daha fazladır
Ynt: Türk Kültürün'de Çorbalar By: asla_54 Date: January 22, 2014, 04:40:09 PM
Paylaşım İçin Teşekkürler.
Ynt: Türk Kültürün'de Çorbalar By: busra26 Date: February 14, 2014, 10:33:02 AM
güzel bir bilgilendirme teşekkürler
Ynt: Türk Kültürün'de Çorbalar By: graben Date: February 22, 2014, 10:27:35 AM
baldıranı hep zehir olarak bilirdik çorba adı olarak tuhaf geldi
Ynt: Türk Kültürün'de Çorbalar By: senanur0538 Date: March 01, 2014, 04:50:20 PM
teşekkürler

Ynt: Türk Kültürün'de Çorbalar By: Serdengeçti01 Date: March 28, 2014, 11:28:30 PM
teşekkürler

SiteMap - İmode - Wap2