Arşiv Anasayfa Sağlık
Sayfalar: 1
Unutkanlığın Yaşı Yok! By: Sahin_07 Date: August 16, 2008, 05:31:51 PM
Unutkanlığın artık genç yaşlara kadar düştüğü belirtilerek, bunun için basit tedbirler alınması tavsiye edildi

Türkiye Hastanesi Nöroloji Ünitesi uzmanlarından Dr. Akın Gürdil, unutkanlığın, şifrelenmiş ve depolanmış bilgilerin kaybı olduğunu belirterek, “Belleğine depolanmış bilgilerin kaybı sonucu, insan anahtarını koyduğu yeri, katılacağı toplantının tarihini, saatini, komşusunun veya bir yakının adını hatta eşinin doğum tarihini unutabiliyor. Unutkanlık, yoğun olarak orta yaşlarda ortaya çıkıyor ve hem orta yaşta hem sonrasında görülüyor. Ancak, daha az oranda olmakla birlikte genç yaşlarda da görülüyor” dedi.

Hastalığı neler tetikliyor?

Peki, herkesin bir ölçüde yakındığı unutkanlığın acaba hangi boyutta olması hastalık sayılıyor. Dr. Akın Gürdil, bu konuda şunları söylüyor: “Karmaşık bilgileri ve az ilgi duyduğumuz olgulara ait bilgileri unutmak, dengesiz-yetersiz beslenme, uykusuzluk, aşırı zihin faaliyetleri, sık değişen vardiyalı mesailer, ağır iş ortamı, huzursuz çevre, zehirlenmeler, diyabet, yüksek kolesterol, hipertansiyon gibi bazı etkenler, sigara, alkol ve madde kullanımı unutkanlık için zemin hazırlıyor.” Unutkanlığın önlenmesinin de bu zemini hazırlayan faktörlerin ortadan kaldırılmasıyla sağlanabilineceğini belirten Dr. Akın Gürdil, “Dengeli beslenme, 8 saat düzenli uyku, sportif faaliyetler, neşeli-mutlu ev ve iş ortamı, normal mesai saatleri, haftada 1 gün, senede 20-30 günlük dinlendirici tatiller, kötü alışkanlıklardan uzak durma, hastalıklardan korunma, hijyenik tedbirlere özen gösterme gibi alışkanlıklar, unutkanlığı önlemede faydalı oluyor” diye konuştu. Hayatın akışı içinde olumsuz etkisi hissedilmeyen basit unutkanlıklar yanında bir de Alzheimer gibi erken bunamaya sebep olan hastalık derecesinde unutkanlıklar da görülüyor. Tedavi, bazı tedbirlerin alınması ve unutkanlığın derecesini bilmek büyük önem taşıyor.

Alzheimer hızlı seyreder

Bu farkı Dr. Akın Gürdil şöyle anlatıyor: “Basit unutkanlıklar kişinin günlük işlerini, iş hayatını engellemez, sosyal aktivitesini kısıtlamaz, entelektüel seviyesini etkileyecek etkinlikte seyretmez. Alzheimer’da ise; başlangıç bulguları hafiften ağıra doğru hızlı seyir gösterir. İşe başlamada isteksizlik, ilgisizlik, yetersizlik ve unutkanlıklar olur. Özel isimleri hatırlayamama, randevuları unutma, aynı soruları devamlı sorma, sık not tutma, karışık durumların kavranmasında yetersizlik, küçük ayrıntılarla gereksiz uğraşlar başlar. Günlük olayları hatırlayamama, bir kelime veya düşünceye saplanıp kalma veya bir hareketi devamlı yapma, duygusal dengesizlikler neşe veya üzüntü, şüphecilik olabilir. Hastalık ilerleyince hafıza başta olmak üzere entelektüel ve bilişsel fonksiyonlar kaybolur. Daha ileri dönemde idrar kaçırmaları olabilir.”


SiteMap - İmode - Wap2