Arşiv Anasayfa Sağlık
Sayfalar: 1
Ludwig Anjini-mantar Hastalıkları-mastit-mediyastinit By: Sahin_07 Date: August 15, 2008, 03:56:59 PM
Ludwig Anjini
Dil altını dolduran hücresel bağ dokusunun ivegen bir biçimde yangılanması. Ludwig anjini, dil yaralan, çürük dişler yolu ile vücuda giren mikroplardan ileri gelir. Dilin alt tarafında ve boyunun yukarı kesiminde sert, ağrı veren bir çıkıntı meydana gelir. Dil şişmiş bir hal alır, hareketi azalır.

Hastanın genel durumu çok ağırdır. Ateş çok yüksektir. Hastayı soluk tıkanması tehlikesinden korumak için, en kısa bir zamanda boyunda meydana gelmiş olan irinli ve kangrenli yığını yarmak gerekir. Kan yangısı halini ortadan kaldırmak için de sülfamitli ilaçlar ve penisilin verilir.

Mantar Hastalıkları
Mantar hastalıkları, patolojide önemli bir yer tutar. Bunların verdiği rahatsızlık, frengi ve kansere kolayca karıştırılabilir. Başlıca mantar hastalıkları sporotrikoz, aktinomikoz, aspergilloz, pamukçuk v.b.dir. Deride görülen mantar hastalıklarının basında kellik gelir. Dölyolunda olan mantar hastalığı, şiddetli bir fere kaşıntısı ve peynirimsi görünüşte beyaz koyu bir akıntıyla kendini belli eder.

Hastalığa sebep olan mantarı önce mikroskopla inceleyip sonra kültürle üreterek tanımak, tedaviyi tayin için faydalıdır; tedavi ilâçla olabileceği gibi (iyot, boyalar, mantar öldürücüler), duruma göre ışınlarla da olabilir.

Bitkilerde ise çürüklük gibi (kestane çürüklüğü, tohum çürüklüğü, bitkinin her yanını saran genel mantar hastalıkları ve yaprakları (bağ mildiyusu, buğday pası), hattâ bazen ambarlarda saklanan tohum, yumru ve meyveleri de saran lokal mantar hastalıkları görülür.

Mastit
Meme yangılanması, değişik nedenleri vardır. Mastıte kadınlarda hemen her yaşta ve yaygın bir şekilde rastlanır Yeni doğmuş kız ve erkek bebeklerde de mastit görülebilir. Doğumdan önce. annenin plasentadan geçen hormonları çocuğun meme dokusunu etkiler ve yeni doğan bebeklerin memeleri oluşabilir Meme dokusu küçük topaklar halinde şişer, kalınlaşır. Mastitin genç kızlarda ve bebeklerde tedavi edilmesine gerek yoktur, kendiliğinden geçer.

Yeni doğum yapmış annelerde mastit, meme ucunun çatlaması ve mikrop kapması sonucu oluşur Meme şişer, kızarır ve acı verir. Çocuğa meme vermek hemen hemen olanaksızdır. Mastitin ilk dönemlerinde hormonlar yardımıyla süt üretme işleminin durdurulması ve antibiyotik tedavisi iyi sonuç verir. Ancak hemen tedavi edilmeyen mastit. abselere yol açar ve bunların ameliyatla çıkarılması gerekir.

Süreğen mastit, hemen her yaşta fakat özellikle doğum yapmamış yaşlı kadınlarda çok görülen bir hastalıktır. Her iki meme dokusunda da bir ya da daha fazla, değişik büyüklükte ve çevresi lifli doku ile kaplı kistler oluşur.

Kistler memeye elle bastırıldığında hissedilebilir. Kistli meme özellikle adet görme süresi yaklaştığında, ağırlaşır ve hastaya rahatsızlık verir. Süreğen mastit tehlikeli bir durum yaratmaz ama bazı hekimler ilerde kansere yol açabileceği düşüncesiyle, kistlerin ameliyatla çıkarılmasını salık verirler.


Mediyastinit
Mediyastinde bulunan bağ dokusunun süreğen ya da ivegen olarak yangılanması. İvegen mediyastinit göğüs üzerine gelen darbeler; çevredeki organlardaki yangılanmaların (zatülcenp, kalp zarı yangısı, irinli akciğer hastalıkları, arka yutak yangısı) mediyastine yayılması, ya da tifo gibi genel hastalıklar sırasında mikropların kan yolu ile mediyastine varmaları sonucu ortaya çıkar.

Mediyastinite yol açan mikroplar, çoğu kez streptokok ve stafilakok gibi piyojen, yani irin yapıcı mikroplardır. İvegen mediyastinit belirtileri, titreme ile başlayan ve terleme ile gelişen yüksek bir ateş, göğüs ağrıları, şiddetli sıkıntı, göğsün üst kısmı ile boyun altında beliren yangılı bir ödemdir. Mediyastinitin en ağır şekli olan flegmonlu mediyastinit çoğu kez ölümle sonuçlanır. Tedavide ilkin sülfamitli ilaçlar ve antibiyotikler verilir. Daha sonra mediyastin boşluğunda biriken irini akıtmak için ameliyata başvurulur.

Süreğen mediyastinit süreğen özelliklerle ortaya çıkar. Bazen de daha önce meydana gelen ivegen bir mediyastinitin devamı olarak meydana gelir. Süreğen mediyastinite yol açan başlıca nedenler romatizma, verem ve frengidir. Belirtilerin ağırlığı ve şiddeti, mediyastin yangısının yerine ve genişliğine bağlıdır. Teşhis röntgenle sağlanır. Tedavi mediyastinin bağ dokusunda yangılanmaya yol açan ana hastalığın tedavisine dayanır.




SiteMap - İmode - Wap2