Arşiv Anasayfa Sağlık
Sayfalar: 1
Fekalom-feokromositom-fibrilasyon By: Sahin_07 Date: August 15, 2008, 03:53:45 PM
Fekalom
Aralarında sıkı bir şekilde pekişmiş çok sert dışkılardan meydana gelen az ya da çok hacimli bir yığın. Genellikle çok peklik çeken kimselerin kalın bağırsaklarında oluşur. Bunun nedeni kalın bağırsakta uzun süre kalan dışkıların aşırı derecede kurumasıdır. Fekalom özellikle zayıf kimselerde görülür.

Bu kimselerin karınlarına dıştan elle dokunulduğunda, karnın içinde az ya da çok hacimli, sert, genellikle düğümlü bir yığının varlığı hissedilir. Fekalom zaman zaman dışkıların bağırsak boyunca geçişlerini engelleyerek, bağırsak düğümlenmesine bile yol açar.

Feokromositom
Böbrek üstü kapsüllerinin iliğimsi maddelerinde görülen bir ur tipi. Çok az rastlanan bu ur, kan basıncının yükselmesi ile kendini gösterir. Tansiyon 300'e kadar çıkar. Bunu kalp çarpıntısı izler. Bu belirtilerin yanı sıra yüz kızarması, yarım baş ağrısı, eklem ağrıları, kusma ve fenalık gibi damar genişlemesinden ileri gelen yozlaşmalar görülür.

Feokromositom, dokusal özelliği bakımından tehlikesiz bir urdur. Fakat klinik bakımdan ölüme kadar varan çok ağır haller gösterebilir. Teşhisi oldukça güçtür. Röntgen ve laboratuvar deneylerinin yardımı ile bile çok zor teşhis edilir. En yeterli tedavi, cerrahi girişimdir.

Fibrilasyon
Bir kasın düzensiz bir şekilde titreşmesi. Fibrilasyon, kas iplikçiklerinin eşzamanlı olmayarak, birbirlerinden bağımsız bir şekilde kasılma ve gevşemeleridir. Kulakçık fibrilasyonu adı verilen kalp kulakçıklarının fibrilasyonu, kulakçığın dakikada 400-600 kez kasılması yüzünden düzensiz kalp atışlarına yol açar.

Bu atış hızının dakikada 1000'e ulaştığı hallerde, kulakçık için kasılmaktan çok titriyor denilebilir. Bu tip fibrilasyonlarda genellikle kuinidin yardımcı olabilir.


SiteMap - İmode - Wap2