Arşiv Anasayfa Kitaplar Hakkında Bilgi ve Özetler
Sayfalar: 1
Asr-ı Saadet, Niçin Huzur Çağıydı? By: By.CeZa Date: August 13, 2008, 04:49:37 PM
Tarihin seyrini değiştirip onu Kur’an’ın ışığıyla aydınlatan saadet asrı üzerine yayımlanan çalışmaların sayısı her geçen gün artıyor.
Gerek Hz. Peygamber’in (sas) hayatını eksene alan, gerekse dönemin İslam toplumunun genel yapısına odaklanan bu çalışmaların hepsi, yaşanması gereken dinin özünü öğrenmek için birer rehber niteliğinde. Son dönemde, bu kitaplar arasında en çok öne çıkan, kuşkusuz, hem hacmi hem de içeriğiyle, “Bütün Yönleriyle Asr-ı Saadet’te İslam” adlı çalışma. İşinin ehli akademisyenler tarafından hazırlanan eser, dört ciltten oluşuyor.

Editörlüğünü Prof. Dr. Vecdi Akyüz’ün yaptığı “Bütün Yönleriyle Asr-ı Saadet’te İslam”ın iyi bir işbölümü sonucu ortaya çıktığı söylenebilir. Her bölüm, konunun uzmanı bir akademisyen ya da yazar tarafından kaleme alınmış. Böylece, Prof. Dr. Hayreddin Karaman’dan Ali Bulaç’a, Prof. Dr. Suat Yıldırım’dan Muhammed Hamidullah’a kadar pek çok seçkin isim bu ansiklopedik çalışmanın sayfalarında bir araya gelmiş. Asr-ı Saadet döneminin hangi yılları kapsadığı konusunda farklı görüşler olduğu biliniyor. Saadet asrının dört halife dönemini, hattâ Ömer b. Abdülaziz’in hilafetini de içine aldığını düşünenler var. Bu çalışmada “Asr-ı Saadet” Hz. Peygamber’in (sas) dönemiyle (610-632) sınırlı tutulmuş. Eserdeki bütün bölümler, Kur’an’ın vahyedildiği dönemde nasıl anlaşıldığını, sünnetin hayata uygulanışını, kurumlaşmayı, bireyin ve toplumun gündelik hayatını farklı açılardan gözler önüne seriyor. Çalışmanın birinci cildinde önce saadet asrı öncesi Mekke toplumu, Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma’nın kaleminden ele alınmış. Bu cildin en dikkat çeken bölümü, Hz. Peygamber’e (sas) katiplik yapan sahabelerin tek tek ele alındığı “Asr-ı Saadet’te Yazı ve Vahiy Katipleri” başlıklı bölüm. Bu incelemeyi de Prof. Dr. Mustafa el-A’zamî kaleme almış. Daha çok saadet asrındaki Müslüman olmayan topluluklar ve Müslümanların onlarla ilişkilerinin ele alındığı ikinci cilt, Prof. Dr. Ali Osman Ateş’in “Asr-ı Saadet’te Dinler ve Gelenekler” başlıklı incelemesiyle başlıyor. Bu ciltte Prof. Dr. Hayreddin Karaman’ın, İslam hukukunun oluşumuna dair bir makalesi de var. Üçüncü ciltte ahlak, günlük yaşayış, eğitim, aile hayatı gibi konular ağırlıkta. Bu cildin son bölümü, “Asr-ı Saadet’te Ordu ve Savaş Stratejileri” başlıklı bir incelemeye ayrılmış. Asr-ı Saadet’te denizcilik, halk inançları, spor, âdâb-ı muaşeret gibi konuların yer aldığı son cilt, sosyal bilimcilere dönemi anlamak için epey malzeme sunuyor. Dördüncü cildin en dikkat çekici metinlerinden birini de Ali Bulaç’ın Medine Vesikası üzerine yazdıkları oluşturuyor.

Kuşe kağıda özenli baskısı, ustalıklı sayfa düzeni ve doyurucu içeriğiyle “Bütün Yönleriyle Asr-ı Saadet’te İslam”, iyi okuyucunun es geçmeyeceği, her an elinin altında bulundurmak isteyeceği bir eser.


Link

   




Ynt: Asr-ı Saadet, Niçin Huzur Çağıydı? By: mr_friend Date: November 11, 2013, 05:12:01 PM
Ay bayıldım

SiteMap - İmode - Wap2