Arşiv Anasayfa Kitaplar Hakkında Bilgi ve Özetler
Sayfalar: 1
Bahar Tomurcuğu - Emine Öksüzoğlu By: By.CeZa Date: August 07, 2008, 06:45:11 PM
SANAT YAŞAMI
20.01.1974 yılı Gaziantep doğumlu olan Emine Sevinç Öksüzoğlu; ilk, orta ve lise eğitiminin ardından, İstanbul Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesinde ve Gaziantep Devlet Tiyatrosu Onat Kutlar sahnesinde, sahne sanatları ve Tiyatro oyunculuğu üzerine eğitim gördü. Ferhan Şensoy, Ekrem Erkek, Hüsnü Alan ve Muhammed Cangören gibi ustalardan eğitim aldı. Onlarla aynı sahneyi paylaşmanın gururunu yaşadı. Gaziantep Devlet Tiyatrosu Onat Kutlar Sahnesi’nde, sahne yönetmenliği de yapan Emine Sevinç Öksüzoğlu, Türkiye genelinde birçok oyunlar sahneledi.

A.Ü. TÖMER Gaziantep şubesinde Sahne Sanatları, Diksiyon, (Güzel konuşma sanatı) Diyafram ve Tiyatro oyunculuğu üzerine öğretmenlik yaptı. Uzun seneler sahne tozu yutmasına rağmen, çok sevdiği Edebiyat’tan hiç bir zaman ayrı kalmadı.

Şiir, öykü, düzyazı, astroloji, felsefe, kültür sanat, eleştiri, araştırma inceleme, ve edebiyat üzerine yazıları, yerel ve ulusal olmak üzere bir çok yazılı ve görsel basında yer aldı. Ayrıca bir çok Televizyon ve Radyoların Sanat ve Edebiyat programlarına konuk oldu. Gaziantep’te yayımlanan Olay, Zafer, Güney postası, Gaziantep 27, Doğuş, Yeni Gazete ve Ekspres gazetelerinde Sanat yönetmenliği yaptı.

Kosova; (Balkan Aydınları ve Yazarları) BAY ve İnci çocuk dergilerinin, Almanya; Ezgi Kültür Sanat ve Edebiyat dergisinin, İstanbul; Ana kültür Sanat ve Edebiyat dergisinin, Ankara; Kendi Kültür Kalıtı dergisinin, Adana; Ozan, Söylem, Aykırısanat Kültür ve Edebiyat dergilerinin Gaziantep bölge temsilciliklerini yürüttü. Ayrıca bu dergilerde Şiir, öykü, düzyazı, astroloji, felsefe, kültür sanat, eleştiri, araştırma – inceleme, edebiyat, Türk tiyatro tarihi ve (diksiyon) güzel konuşma sanatı üzerine yazıları yayımlandı.

İstanbul’da yayın yapan Ana Kültür Sanat ve Edebiyat dergisinin hazırlamış olduğu “Ana Antoloji” de, Adana’da yayın yapan Ozan Kültür
Sanat dergisinin hazırlamış olduğu “Ozanlar Sevgi Yumağı” şiir
antolojisinde ve “Yaşayan kadın şairlerimiz” isimli ansiklopedi de şiirleri
ve sanat yaşamı yer aldı. Ayrıca 2007 yılında Ankara’da Elvan yayınları
sahibi Sayın İhsan Işık tarafından yayımlanan, 10 ciltlik “Türkiye
Edebiyatçılar ve Kültür adamları Ansiklopedisi” nde eserleri ve sanat yaşamı yer aldı.

13.04.1997 yılında üç boyutlu resim sanatçısı olan Arslan Bayır’la birlikte, “Mustafa Kemal Atatürk ve Şiir” konulu resim ve şiir sergisi açtı. Bu sergi ulusal ve yerel basında uzun bir süre yer aldı. Şiirlerinden bazıları ses sanatçısı ve bestekâr Sayın Gül Kansu tarafından bestelendi. Bir kaç şiiri de, ünlü şair Sayın Naser Feiz tarafından Farsça’ya çevrilerek, Tahran’ın önde gelen sanat ve edebiyat dergilerinde yayımlandı. Şiirleri usta kalem Can Yücel başta olmak üzere, birçok şair ve yazardan övgü dolu yorumlar almıştır.

21 Nisan 1996 yılında 4. Dünya Şairler Gününün ve 26 Nisan 1997 yılında da 5. Dünya Şairler Gününün organizasyonunu yaptı. Sevgi, barış, kardeşlik ve dostluk çağrısıyla, yurt içi ve yurt dışından bir çok şair ve yazarı aynı çatı altında toplayarak, görkemli bir organizasyona imza attı. Bu muhteşem organizasyonla yazılı ve görsel olarak, ulusal ve yerel basında dünya kamuoyunda geniş bir yer tuttu. Güneydoğunun incisi olan Gaziantep’in tanıtımına, dünya çapında katkıda bulundu.

Emine Sevinç Öksüzoğlu; birçok Konferans ve Panellere katılıp Edebiyat, Şiir ve Felsefe alanında konuşmalar yapmıştır. Her yıl adına düzenlenen “Genç Şair Başarı Ödülleri” ise; Şiir alanında başarı göstermiş Yedi kişiye, büyük bir törenle verilmektedir.

02.11.1996 yılından bu yana, hemen hemen her yıl Tüyap kitap fuarı başta olmak üzere, yurt içi ve yurt dışında imza günlerine, şiir resitallerine ve konferanslara davet edilmiştir.

10.03.1997 yılında Kosova’da yayın yapan Bay (Balkan Aydınları ve Yazarları) Kültür ve Sanat Dergisi tarafından “Kültür Elçisi” olarak ödüllendirilmiştir.

01.06.2007 yılında Kosova Balkan Aydınları ve Yazarları Kültür Birliği Başkanı ve Bay Yayınlarının sahibi ve yazı işleri müdürü olan, Sayın Osman Baymak tarafından “Teşekkür Belgesi” ile onurlandırılmıştır.

26.04.1997 yılında da İstanbul Ana kültür sanat ve edebiyat dergisi tarafından, Türk edebiyatına yapmış olduğu üstün hizmet ve başarılı çalışmalarından dolayı plaketle onurlandırılmıştır.

02.02.1997 yılında Türkiye Şair ve Yazarlar Derneği Gaziantep şubesinin kurucu başkanlığını yapan Emine Sevinç Öksüzoğlu’nun, yurt içinde ve yurt dışında almış olduğu bir çok plaket, şilt ve ödülü mevcuttur.

İLESAM (Türkiye İlim ve Edebiyat Eserleri Sahipleri Meslek Birliği) ve Dünya Genç Türk Yazarlar Birliği üyesi olan Öksüzoğlu; Evli ve bir kız, bir erkek olmak üzere iki çocuk annesidir.

YAYIMLANMIŞ ESERLERİ :

“Sevgiler Günışığında” (Şiir)
Ağustos 1996 - Gaziantep Gürsel Yayınları

“Bahar Tomurcuğum” (Şiir)
Mart 1997 - Adana Aykırısanat Yayınları

“Yeşil Gözlerinde Kaybolan Dünya” (Düz yazı / Öykü / Şiir)
Eylül 1998 - Ankara Ürün Yayınları

“Üşümüş Kar Taneleri” (Şiir)
Eylül 2007 – Gaziantep Sanko Holding Kültür Hizmeti Yayınları

“Güneş Yüzlü Çocuklar” (Öykü)
Eylül 2007 – Ankara Ürün Yayınları

“Zamansız” (Şiirler)
(Azerbaycan Vector Uluslar arası İlim ve Edebiyat Eserleri Araştırma ve İnceleme Merkezi Tarafından Azeri diline çevrilerek yayımlanmıştır.)

“ŞİİRİ KENDİ ADINA DEĞİL, KÂİNAT ADINA YAZIYOR”

Ben şiiri, yaşamı çepeçevre saran bir bütünsellik olarak değerlendiriyorum.
Zaten şiiri ciddiye de almıyorum.
Yeter ki şiir beni ciddiye alsın.
Şiir benim için davetsiz bir misafirdir.
Ya bir Afrika menekşesini, ya ölen bir delikanlıyı bahane ederek pat diye ansızın gelir şiir.
Ve oturur karşıma, kaldır kaldırabilirsen artık.
Emine Öksüzoğlu Şiir Nedir? İsimli kısa ama öz şiirinde;
Şiir var olan bir varlıktır
Ben yazmazsam şiir nedir?
diyerek, şiirin kendisine gebe kaldığını,
ona hayat verenin şair olduğunu ne kadar da güzel vurgulamıştır.
Dili iyi biliyorsan, şiirin ne olduğunu biliyorsan yazmadan duramazsın.
İşte Öksüzoğlu’da şiiri iyi bilenlerden ve yazmadan duramayanlardan.
Emine Öksüzoğlu’nun şiirsel imgesini kuruşundaki kaynakları;
İnsanlar, doğa, heyecanlar, kavramlar, olaylar, duyumlar ve duygulardır.
Şiirlerinin çoğunda sevdiği insanları bulmak mümkün.
Şiiri kendi adına değil, kâinat adına yazıyor Öksüzoğlu



SiteMap - İmode - Wap2