Arşiv Anasayfa Edebiyat
Sayfalar: 1
Yeni Türk Edebiyatı By: [MasaL] Date: August 03, 2008, 09:27:59 PM
YENİ TÜRK EDEBİYATI NAZIM TÜRLERİ



1) Lirik Şiir: İçten gelen heyecanları coşkulu bir dille anlatan duygusal şiir türüdür. Divan edebiyatında özellikle gazeller murabbalar; halk edebiyatında koşmalar semailer lirik şiir türüne örnektir. Yeni Türk şiirinde lirik şiirler türlü biçimlerde yazılmıştır.



2) Pastoral Şiir: Doğa güzelliklerini orman yayla çoban yaşamını ve bunlara karşı duyulan özlemleri dile getiren şiirlerdir. Batı edebiyatında doğrudan doğruya doğa manzaralarını canlı bir biçimde anlatan şiirlere “idil” karşılıklı konuşma biçiminde yazılan pastoral şiire de “eglog” denir.



3) Didaktik Şiir: Belli bir konuda öğüt bilgi vermek ahlaki bir ders çıkarmak amacıyla öğretici nitelikte yazılan duygu yönü zayıf şiir türüdür. Manzum hikayeler ve fabller de bu gruba girer.



4) Epik Şiir: Konusu savaş kahramanlık yurt sevgisi olan ya da tarihsel bir olayı coşkulu bir anlatımla işleyen şiir türüdür.



5) Dramatik Şiir: Olayları zaman sürecindeki gelişimiyle öyküleştiren şiir türüdür. Bu tür şiirlerde olaylar yazarın ağzından değil şiirdeki kişiler tarafından gerçekleştirilir. Bir başka deyişle olayın tiyatro biçiminde anlatılmasıdır. Yunan ve Latin edebiyatının ilk tiyaro örnekleri şiir biçiminde yazıldığı için bu şiirlere dramatik şiir denmiştir(Bir olayı dramatize etmek demek oyunlaştırmak demektir).



6) Satirik Şiir: Kişileri ya da toplumdaki aksaklıkları eleştirmek amacıyla yazılan şiirlerdir. Divan edebiyatındaki hicviyeler ve halk edebiyatındaki taşlamalar bu gruptandır.



YENİ TÜRK EDEBİYATINDA DÜZYAZI TÜRLERİ



1) Roman: Yaşanmış ya da tasarlanmış uzun ve birbirine bağlı birçok olayı bir temel düşünce çevresinde toplayıp yer ve zaman bildirerek anlatan uzun yazı türüdür.



2) Öykü (Hikaye): Yaşamda olan veya olacak kanısı veren olayları bir ölçüyle anlatan yazı türüdür. Hikayelerin kişileri azdır. Bir tek olay anlatmak amacıyla yazılır derin çözümlemelere girilmez.



3) Tiyatro: Olayları kişiler aracılığıyla sahnede oluş halinde gösteren yapıtlardır. Bir başka deyişle insan hayatını sahnede canlandırma sanatıdır. Tiyatro dini törenlerden doğmuş bir türdür.


SiteMap - İmode - Wap2