Arşiv Anasayfa Budizm
Sayfalar: 1
Gautama Buddha By: Ziz!LiTa Date: August 02, 2008, 06:34:45 PM
                 
         
Gautama Buddha
 
Gautama Buddha Heykeli, Gandara, M.S. 1. yy.Gautama Buddha, M.Ö. 563-483 arasında Hindistan'da yaşadığı tahmin edilen ruhani öğretmen, ve Budizm'in kurucusudur. Doğduğunda adı Siddhārtha Gautama'dır. Prens Siddharta ya da Śākyamuni (Sakya kabilesinden gelen bilge) adlarıyla da anılır.

Aydınlanmış kişi anlamına gelen Buddha ise, peşine düştüğü yaşam ve ölümün ardındaki gerçeğin arayışı sonucu Siddharta Gautama'da oluşan ruhani bir değişimi anlatmak için kullanılır.


 Hayatı 

Siddharta, Hindistan'ın kuzeydoğusunda, Nepal sınırının yakınlarında bulunan Kapilavastu şehrinde hüküm süren Kral Suddhodana ile kraliçe Maya'nın oğluydu. Gautama klanı ve Sakya kabilesinden olan Siddharta'nın M.Ö.563 yılında Nepal yakınlarındaki Lumbini'de doğduğu söylenir. On altı yaşındayken kuzeniyle evlendi. Sarayda maddi olarak hiçbir eksiği yoktu. Ama derin bir doyumsuzluk içindeydi. İnsanlarının çoğu yoksul ve sürekli bir şeylere ihtiyaç duyuyorlardı. Zenginler bile sık sık bunalıma ve mutsuzluğa kapılıyorlardı. "Hayat, acılar ve ölümlerle biranda silinen geçici zevklerin ötesinde bir şey olmalı" diye düşündü. 29 yaşındayken, ilk oğlunun doğumundan sonra, bu hayatı bırakması ve gerçeği araması gerektiğine karar verdi. Saraydan, arkasında her şeyini bırakarak ayrıldı ve bir gezgin oldu.

Zamanın kutsal kişileriyle geçirdiği bir süre sonunda bu kişilerin hayat hakkındaki önerileri doyurucu bulmadı. Dünya zevklerinden tamamen el çekmenin, yani çileciliğin gerçek bilgeliğe giden yol olduğuna inanılıyordu. Bu nedenle birkaç yıl oruç tutarak ve nefsine eziyet ederek yaşasa da bir süre sonra bedenine işkence etmenin sadece beynini bulandırdığını, kendini gerçek yoldan saptırdığını düşünerek dünya zevklerinden el etek çekme fikrinden vazgeçti. Yıllar boyunca (bazı kaynaklarda 9 yıl olduğu söylenir) sadece derin düşüncelere dalarak ve değişik meditasyon teknikleri geliştirerek yaşamını sürdürdü.
 

Ynt: Gautama Buddha By: FeMoX Date: August 04, 2008, 12:32:01 PM
Saol Bilgiler İçin.
Ynt: Gautama Buddha By: RiZeLi_MeHMeT Date: December 30, 2008, 08:45:34 AM
saol
Ynt: Gautama Buddha By: aruysal Date: July 14, 2010, 02:55:01 PM
Merhabalar,

Verdiğiniz bilgilere şunu ilave etmek isterim: Buda prens olarak doğduğunda bir falcı bebeği görüyor ve "...bu çocuk yoksullar gibi hayat yaşayacak, bir dilenci hayatı sürecek..." ifadesinde bulunuyor. Babası bu duruma engel olmak için, onu sarayda kapalı tutuyor, ancak Buda "...dışarısı nasıl, dışarıdaki dünya da aynen saraydaki gibi mi?" diye soruyor ve dünyayı görmek istediğini ifade ediyor. Babası talimat vererek Buda'nın gezisi esnasında geçeceği yolları, evleri temizletiyor, boyatıyor ve her yerin saray gibi görünmesine gayret ediyor. Buda'nın kısa gezisi esnasında dikkatini çeken üç şey oluyor: hasta adam, yaşlı adam, dilenci adam...
Bu gördüklerini çevresine soruyor, hasta nedir, ne demektir, bu herkese olur mu? Aynı şekilde yaşlı adam ve dilenci adamla ilgili çevresinden bilgi aldıktan sonra saraydaki zevk sefa içindeki hayatını  iğrenç buluyor ve gerçeği aramaya saray dışına çıkıyor. Kendisi aydınlanmayı başardıktan sora pek çok öğrenci yetiştiriyor. Ancak Budizm Hindistan'da azınlıkta kalıyor ve her gittiği yerde değişik şekillere bürünüyor... Örneğin Çin'de çalışmak vazgeçilmez bir eylem olarak kabul edildiği için, manastırların toprakları ekiliyor ve ürün alınıyor, ele geçen paralarla yeni araziler alınıyor ve büyük bir maddi güç ve nüfuz ortaya çıkıyor. Manastırların çok büyük ağırlığı oluyor. Budizme göre çalışmak eğitim, sağlık, gibi konularda mümkün bir de hayvanları öldürmeden çiftçilik. Manastırlar bir anlamda çiftçilikle uğraştıkları için Buda ile çelişkileri fazla olmamıştır denebilir... Ancak birkaç örnek vermek gerekirse Tibet, Japonya, Endonezya'da Budizm farklı şekiller ve ekoller kazanıyor. Tibet'te Dalai Lama ülke dışına çıkmak zorunda kalmış ve Çin tarafından ülke belki halen baskı altında tutuluyor... ellerinde saklı bulunan öğretinin esasen Kuran ile uyumlu ve hatta daha orijinal hali olduğu iidiaları var. Ancak bunlar hakkında bilgi sahibi değiliz... Şunu önemle söylemek isterim Buda daha kendi hayatında, kendi döneminde bile yanlış anlaşılmış ve yanlış anlatılmış... Bugün Budizmi anlatan şeylerin ne kadar sıhhatli olduğu tartışmalıdır...
Keşke Buda'nın kendi yazdıkları elimizde olsa ve günümüz bilgileri eşliğinde incelenebilselerdi...

Saygılarımla,

SiteMap - İmode - Wap2