Arşiv Anasayfa Budizm
Sayfalar: 1
Budizm'de Meditasyon By: Ziz!LiTa Date: July 31, 2008, 08:32:12 PM
Budizm'de Meditasyon 
Farklı kutsal figürlerin toplandığı bir Tibet Budist MandalaTibet Budizminde Meditasyon: Tibet Budizminin genel pratiklerinde olduğu gibi meditasyon uygulamalarında da Tanrı, Tanrıça gibi kutsal imgeler ve mantra denilen kutsal kelime ve ifadeler kullanılır. Örneğin Tanrıça Arya Tara üzerine yapılan meditasyonda Arya Tara'nın görüntüsü hayal edilir. Mantra tekrarlarıyla birlikte Tara'nın sağ elinin yaptığı mudrada baş ve işaret parmaklarının oluşturduğu daire üzerine yoğunlaşılır ve bu noktadan kutsal bir ışık hüzmesinin çıktığı hayal edilir. Arya Tara'nın tebessüm ettiği ve daha sonra tam bir ışık olup kişinin bedeninin içine çekilip yok olduğu hayal edilir. Tibet Budizminde kişi Guru'su üzerine de meditasyon yapmaktadır. Bu tip bir meditasyon örneklerinden birinde kişinin başının üzerinde farklı renklerde lotüs çiçeği ve üzerinde manevi rehberini vajra pozisyonunda oturur şekilde hayal etmesi istenir. Gurusuna çeşitli yakarılar sunan kişi gurusunun başının tepesinden beyaz bir ışık hüzmesinin çıktığını ve kendi başının tepe noktasından girerek kendisini tüm fiziksel olumsuzluklardan arındırdığını hayal eder. Daha sonra gurunun boğazından çıkan kırmızı ışığın kendisine geldiğini ve sözlerindeki olumsuzluklardan arındırdığını, kalbinden çıkan mavi ışığın kendi kalbine girerek tüm zihinsel engellerden arındırdığını ve en son gurunun bedenin her noktasından çıkan çeşitli renklerdeki ışıkların kendi bedenine girerek bedenini, sözünü, zihnini arındırdığını hayal eder.


 Kabbalada Meditasyon  [değiştir]Kabbala'da Tanrı'nın isimleri, sıfatları, simgeleri, Tevrat'tan ifadeler, İbranice harfler, bilgelik ağacı kullanılarak meditasyon yapılır. Örneğin Kabalacı birlik anlamına gelen "Echad" (Ehad) kelimesini uzatarak söyler ve özellikle son harfi vurgulayarak düşüncesini onun üzerine yoğunlaştırır.


 Tasavvufta Meditasyon  [değiştir]
Mevlevilerin Sema ritüeliTasavvufta meditasyon çeşitli şekillerde gerçekleştirilir. Bazı tarikatlarda meditasyon,mürşit denilen manevi rehberin fiziksel görüntüsü ve ondaki ilahi ışığı imajine etmekle bazı tarikatlarda zikir esnasında zikirde kullanılan kelimelerin ışıklı bir şekilde hayal edilmesiyle, bazı tarikatlarda murakabe adı altında kalp üzerine dikkati yoğunlaştırmakla veya genel olarak ilahi sıfatları, yaradılışı tefekkür etmekle gerçekleştirilir.

Tasavvuf öğretisine göre zikir, sema, murakabe, rabıta ile yapılan tefekkür pratikleri manevi kılavuzun (mürşit) rehberliği altında ve "seyr-i süluk" denilen sufi ezoterik yoluna inisiye olan salik tarafından gerçekleştirilmelidir. Belirli pratikler için halvet denilen yalnızlığa çekilmek, öncesinde veya pratik esnasında oruçlu olmak vs. gibi şartlar aranabilmekte, pratikler esnasında karşılaşılan durumlar için kılavuza danışılması ve onun önerilerine uygun olarak çalışmanın devam ettirilmesi istenebilmektedir.

Bkn. Râbıta (tasavvuf) ve Murakabe
[/b]
Ynt: Budizm'de Meditasyon By: blue_hyt Date: December 30, 2008, 02:34:14 AM
ellerine sağlık
Ynt: Budizm'de Meditasyon By: RiZeLi_MeHMeT Date: December 30, 2008, 08:44:09 AM
ellerine sağlık
Ynt: Budizm'de Meditasyon By: aruysal Date: July 14, 2010, 03:19:05 PM
Merhabalar,

Budist meditasyon zaten anlatılmış ancak ben biraz daha sadesini anlatmak isterim. Bu konu Sayın İlhan Güngören'in eserlerinde daha etraflı anlatılmıştır. Ben sadece sadeleştirilmiş bir örneğini bilgi olarak vermek isterim:

Sırtınız dik olarak, duruş şekliniz size eziyet veya uyumanıza yol açacak bir rahatlık vermeden oturursunuz. Bu esnada başınız sağa sola herhangi bir yöne yaslı olmamalıdır. Başınızı dik tutarak gözlerinizi kapatırsınız. Nefes alırken nefesin yerden dizlerinize kadar geldğini, ardından dizlerinizden kalçalarınıza ve oradan da başınıza kadar bedeni doldurduğunu düşünürsünüz. Onarlı gruplar halinde nefes alışlarınızı sayarsınız. Birkaç adet onlu set yapabilirsiniz. Nefesinizi alırken dikkatinizi ya nefesin girdiği burnunuza veya en son gittitği yer olarak karnınıza  verebilirsiniz. Bir süre sonra dikkatinizi verdiğiniz burun veya karnınızda bir duyarlık oluşur. Bunu izleyerek bu kez aynı sayıda yani üç kez ona kadar nefes alışlarınızı saydıysanız, bu defa nefes verişlerinizi üç set olarak sayarsınız. Bunu yine ona kadar yaparsınız... kaçıncı sayıda kaldığınızı unutursanız tekrar birden başlarsınız. Soluk verişlerinizi saydığınız onarlı setten de birkaç adet yaptıktan sonra, artık saymayı bırakır ve sadece nefesinize yoğunlaşırsınız. Bu esnada size ışıklar görünebilir veya gün içinde dalgın olduğunuzda baktığınız gazete veya duvarda bir noktadan başlayan kısa süreli ışıklar görünebilir. Bunlar düşünceyi durdurmuş olduğunuzun ödülleridir. Bunlara dikkat etmenize veya bunlardan endişe etmenize gerek yoktur. Bunlar gelir giderler. Işık vs. görmeyi amaç edinmenize de gerek yoktur. Spor yaptıktan sonra beden dinlenirken nasıl rahat ediyorsa, nasıl ki açık havada yürüyüş yapınca gece rahat uyuyorsanız, zihniniz de meditasyondan sonra rahat etmelidir. Eğer bir rahatlık ve huzur yaşamıyorsanız uygulamanızda bir yanlışlık olmalıdır... Bu uygulama için on beş yirmi dakika yeterlidir. Bu uygulama aç olarak yapılmalıdır. Yemeğin hemen sonrasında bu uygulamayı yaparsanız, mide etrafına giden sindirime yardımcı olacak kanı beyninize çekersiniz ve sindiriminizi yavaşlatırsınız...

Saygılarımla,

SiteMap - İmode - Wap2