Arşiv Anasayfa Turizm, Gezi, Seyahat ve Tatil
Sayfalar: 1
Almanya By: FeMoX Date: July 30, 2008, 04:10:20 PM
           Almanya Federal Cumhuriyeti
Bundesrepublik Deutschland     
   

   
   
   
   
   
Resmi dil

   
Almanca
   
   
Başkent

   
Berlin
   En büyük kent
   
Berlin
   
   
Devlet başkanı
:
   
Horst Köhler
   
   
Başbakan
:
   
Angela Merkel
   
   
Yüzölçümü

 - Toplam
 - Su %'si Ülkeler arasında 61'inci

   
357 031 km²

2.416%   
   
Nüfus

 - Toplam (
   
2003
)
 -
   
Nüfus yoğunluğu
Ülkeler arasında 13'üncü
82.398.326
242/km²   Oluşma / Birleşme
   
Verdun Anlaşması
(
   
843
),

   
18 Ocak

   
1871
,

   
23 Mayıs

   
1949


   
3 Ekim

   
1990
   
   
GSMH
(Satın alma gücü paritesi)
  - Toplam (
   
2003
)
  - Kişi başına GSMH Ülkeler arasında 3'üncü
2,271 trilyon $
27.600 $   
   
Para birimi

   
Avro
(
   
Euro
) (€) (¹)   
   
Saat dilimi

   
UTC
+1   
   
Ulusal marş

   
Das Lied der Deutschen (3. Kıta)
   
   
İnternet alan adı
.de   Uluslararası arama kodu +49   (¹)
   
2002
'den önce:
   
Alman Markı
.   Almanya Federal Cumhuriyeti ya da kısaca Almanya (
   
Almanca
: Bundesrepublik Deutschland) batı Avrupa'da yer alan, dünyanın en sanayileşmiş ülkelerinden biridir.
   
Kuzey Denizi
ile
   
Baltık Denizi
'ne kıyısı vardır. Kuzeyde
   
Danimarka
, Doğuda
   
Polonya
ve
   
Çek Cumhuriyeti
ile, Güneyde
   
Avusturya
ve
   
İsviçre
ile, Batıda ise
   
Fransa
,
   
Lüksemburg
,
   
Belçika
ve
   
Hollanda
ile komşudur. Almanya,
   
Avrupa Birliği
'nin en güçlü üyesidir. Bayrağı (Bundesfahne) üç renk şeridinden oluşur. Bunlar siyah, kırmızı ve altın sarısıdır.
 Resmi tatil günü 3 Ekim (Tag der deutschen Wiedervereinigung = Almanya'nın yeniden birleşme günü)dir. Çeşitli dini yortular ve tatil günleri eyaletlerin mezheb yapısına göre değişebilir.
     Konu başlıkları

 
 

  •    
    1 Coğrafya


  •    
    2 Spor


  •    
    3 Politika


  •    
    4 Ekonomi


  •    
    5 Etnik Yapı ve Dinler


  •    
    6 Sosyal ve Demografik Gelişme


  •    
    7 Almanya'nın Eyaletleri (16)


  •    
    8 Kaynakça


  •    
    9 Notlar


  •    
    10 İlgili bağlantılar


  •    
    11 Dış Bağlantılar
// 
  Coğrafya

 Güneyde
   
Alp Dağları
'ndan (en yüksek noktası 2.962 m'lik
   
Zugspitze
) kuzeyde
   
Kuzey Denizi
ve
   
Baltık Denizi
'ne kadar uzanır. Ortadaki ormanlık alanlar ve batıdaki alçak alanlardan (en alçak noktası:
   
Neuendorfer
/
   
Wilstermarsch
-3,54 m) Avrupa'nın önemli akarsuları
   
Ren
,
   
Tuna
ve
   
Elba
geçer. Bu nehirler yüzyıl içinde nehirlerin ıslahı ve mükemmel kanal sistemi sonuçu ülkeyi ağ gibi saran otoyollardan (Autobahn) sonra gelen en önemli nakliyat yollarıdır.
 Almanya Federal Cumhuriyeti 16 eyaletten oluşur. Devlet sorumluluğu taşıyan bu eyaletlerin kısmen uzun bir geleneği vardır. Almanya her zaman çeşitli eyaletlerden oluşmuş, ancak haritası yüzyıllar boyunca sık sık değişikliğe uğramıştır.
 Federe eyaletler, bugünkü şekilleriyle genel olarak
   
1945
'ten sonra kurulmuşsa da, eski bölgesel ilişkiler ve tarihsel sınırlar kısmen dikkate alınmıştır.
 Almanya (Federal Almanya Cumhuriyeti) 1990 yılında birleşinceye kadar 10, daha sonra Saar Bölgesi’nin 1 Ocak 1957’de tekrar ülkeye katılmasından sonra, batılı devletlerin (
   
Amerika Birleşik Devletleri
,
   
İngiltere
ve
   
Fransa
) işgal bölgelerinde kurulmuş olan 8 eyaletten oluşuyordu. Sovyet işgal bölgesinde de savaş sonrasında daha sonraki Demokratik Alman Cumhuriyeti (DDR) topraklarında 6 eyalet kuruldu. Ama bunlar 1952 yılında toplam 14 il haline getirildi. 18 Mart 1989’da yapılan ilk serbest seçimden sonra 5 federe eyaletin yeniden kurulması kararlaştırldı. Bu eyaletler genellikle 1939’dan önceki şekillerini aldılar. 3 Ekim 1990’da DDR, dolayısıyla da Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern (Önpomeranya), Saksonya, Saksonya Anhalt ve Thüringen Eyaletleri Almanya Federal Cumhuriyeti’ne katıldı. Doğu Berlin de Batı Berlin ile birleşti.
 
  Spor

 1972 Münih Yaz Olimpiyat'ı yanında tarihinde önemli dev spor şölenlerine ev sahipliği yapan ülkedir. En son 2006 yılında Futbol Dünya Şampiyonası (FİFA) Almanya'da düzenlemiştir.
 Almanlar sporu seven bir ulus olup, özellikle futbolun önemli bir yeri vardır. Diğer spor dalları federasyonlara bağlı binlerce spor klupleri ve bunların üyeleriyle organize olmuşlardır.
 Alt yapıya çok önem verilir. Her yerleşim bölgesinde açık ve kapalı spor tesisleri göze çarpar. Futbol dışında özellikle jimnastik dalları ve özellikle masa tenisi, buz hokeyi, voleybol, eltopu sevilen spor dalları olarak sıralanabilir.
 Mevsim sporları içinde kayak, ski, slalom kayak, curling yanında bisiklet, yüzme, atletizm gibi sporlar büyük ilgi çekmektedir.
 Bisiklet'te de ünlü Tour de France bisiklet yarışmasını kazanmış veya iyi dereceye girmiş ünlü (Jan Ullrich ve Erik Zabel) yarışcıları da vardır.
 Motor sporlarında ise Formula 1 yarışlarının yapıldığı Hockenheim pisti dışında Nürburg Ring, Oschersleben ve Lausitzring önemli pistlerden sayılır. Bu ilgi sonucu Schumacher kardeşler, Nico Rosberg, Nick Heidfeld gibi yarışcıları ünlenmiştir.
 DTM (Deutsche Tourenwagen Meisterschaft) ve ADAC-Touring sürat araba yarışmalarıda bu önemli motor sporları arasında olur. DTM 2005 yılında İstanbul Otodrom´da yapıldı.
 
  Politika

 Almanya'nın devlet yapısı anayasal
   
federal cumhuriyettir
. Devlet; cumhuriyet, demokrasi, federalizm, hukuk devleti ve sosyal devlet beşli temel üzerine kuruludur. Başkanı federal cumhurbaşkanıdır. Görevi politik bir karar alma yetkisi olmadan devleti temsil etmektir, görev süresi beş yıldır ve ikinci kez seçilebilir.
   
Bundestag
(Federal Meclis) ülkenin ana yüksek yasama organıdır. Şu anda görevde bulunan 16. Federal Meclis'te 614 milletvekili bulunur. Bu milletvekilleri dört yılda bir seçilir ve Alman halkını temsil eder. Seçim sistemi çoğunluk ve nispi temsil sistemlerinin bir karışımıdır.
 Almanya Federal Cumhuriyeti toplam 16 eyaletten oluşur. 10 nu eski eyaletler diye tabir edilen birleşmeden önceki batıdaki eyaletlerdir. Bunlar Bavyera, Baden-Württemberg, Hessen, Bremen, Hamburg, Aşağı saksonya, Kuzey-Ren Westfaliya, Ren-Land Pfalz, Saarland ve Şleswig Holştayn dır. Birleşimden sonra 6 yeni eyaletlerin katılımı ile eyalet sayısı 16 çıkmıştır. Her eyaletin bir meclis ya da senatosu(Landeshaus / Senat) bir de bir eyalet hükümeti (Landesregierung) vardır. Her eyalet özerk yönetim kazalarına (almanca Kreis; adlarını genelde tarihi derebeylerinden alır) ayrılırlar. Her kaza ise belediye ve muhtarlık bölgelerine (Stadt - Gemeinde) ayrılır. Burada da belediye veya şehir meclisleri bulunur ve yerel seçimlerde seçilen belediye başkanı tarafından yönetilirler. Şeçmen ve seçilme yaşı 18'dir. Yerel seçme hakkı sadece AB yurttaşlarına tanınır.
 Ülke 16 eyalete, eyaletler; yönetim bölgelerine, ilçelere, beldelere veya ilçeden bağımsız hareket eden şehirlere (kreisfreie Städte: kent-ilçe) ayrılır.
   
Hamburg
,
   
Bremen
ve
   
Berlin
şehir eyaletler olmakla birlikte, kendi içinde idari açıdan bölünmezler. Eyaletlerin kendi yasama, yürütme ve yargı organları bulunur. Ayrıca yerel yönetimlerle ilgili düzenleme yapma yetkisi de eyaletlerdedir. Bu 16 eyaleti temsil eden, yasaların yapılmasına ve kısmen federal devlet yönetimine katılan anayasal organ Federal Konsey (
   
Bundesrat
)'dir.
 Federal Hükümet (Bundeskanzler), Federal Meclis tarafından seçilen ve bu meclise karşı sorumlu olan başbakan yani Şansölye(Bundeskanzler) ve federal bakanlardan (Bundesminister) oluşur. Kabineyi, aynı zamanda çoğunluk partisinin lideri olan başbakan kurar, bakanlarını seçer ve göreve atanmalarını ya da görevden alınmalarını cumhurbaşkanına (Bundespräsident) önerir.
 Federal Almanya Başbakanları ve Görev Süreleri:


  •    
    Konrad Adenauer
    , CDU (1949-1963) +

  •    
    Ludwig Erhard
    , CDU (1963-1966) +

  •    
    Kurt Georg Kiesinger
    , CDU (1966-1969) +

  •    
    Willy Brandt
    , SPD (1969-1974) +

  •    
    Helmut Schmidt
    , SPD (1974-1982)

  •    
    Helmut Kohl
    , CDU (1982-1998)

  •    
    Gerhard Schröder
    , SPD (1998-2005)

  •    
    Angela Merkel
    , CDU (2005-)
Bundestag’da temsil edilen partiler (alfabetik olarak):
 
   
Birlik 90/Yeşiller
(Genelde “Yeşiller” olarak adlandırılır)

   
CDU
– Hristiyan Demokrat Birliği

   
CSU
– Hristiyan Sosyal Birliği (CDU’nun kardeş partisidir ve sadece Bavyera Eyaletinde temsil edilir)

   
FDP
– Hür Demokrat Parti (“Liberaller” olarak adlandırılır)

   
PDS
– Demokratik Sosyalist Parti

   
SPD
– Almanya Sosyal Demokrat Partisi

 Federal Almanya Cumhuriyeti’nin anayasası, bireyin garanti altına alınan temel haklarını kapsar: “İnsanın onur ve haysiyeti dokunulmazdır. Tüm devlet erki ona saygı göstermek ve onu korumakla görevlidir” (Federal Almanya Anayasası, Madde 1, Paragraf 1).
 
  Ekonomi

 Almanyanın tarihsel bir ekonomi gelişmesi vardır. Roma imparatorluğundan miras kalmış mükemmel bir yol düzeni. Şehirlerde alt yapı ve kanalizasyon sistemleri, nehirlerin ve havzaların ıslah olması sonucu, mükemmel ve hızlı nehir nakliyatı. Kömür havzaların bulunup açılması. Bütün bunlar buhar makinesinin icadından başlayarak bugüne Avrupa'nın en başlı ülkesi durumuna getirmişdir. Ülkenin coğrafi konumu nedeni ile ticari ilişkileri pekleştirmiş. Ülkenin hammadde fakirliği sebebi ile işleyen, üreten sanayi yönelmiş. Fevkelade disiplinli eğitim sayesinde üstün eğitimli esnaf, usta ve mühendisler yetiştirilmiş. Ülke icadları ve yaratıcıkları ile ün yapmışdır. Dünya'da ilk sanayi standartını 9. yüzyılda sucuk, ekmek ve biraya (Reinheitsgebot) getirmişler ve bugünde geçerlidir. 1. Dünya savaşı öncesi ağır sanayiye çok önem verildi. Thyssen, Krups, Mannesmann gibi ünlü şirketler dünya piyasasına hakim oldular. İstanbul-Bağdat hattı da bu şirketlerin projeleridir. Siyasiden çok ekonomik nedenler çıkan 1. dünya savaşı sonucunda Almanya büyük hezimete buna bağlı ağır yaptırımlara maruz kalan Alman imparatorluğu iflas ederek yerini Weimarar Cumhuriyetine bırakır.
 Yinede bütün zorluklara karşın kıpırdayan Alman ekonomisi Nasyonal Sosyalistlerin hükümeti ele geçirmesi ile savaş sanayisinde korkunç dev adımlar atmaya başlarlar. Bu zaman içinde de ünlü Alman otoyolların (Autobahn) temelleri atıldı. Bu gelişmeler savaşın getirdiği yıkılıma kadar sürdü.
 Alman Cumhuriyetinin demokratik yapıda tekrar kurulması ve Amerikan Marshall planının burda tutması sonucu ekonomi tekrar dirilir ve mucize yılları (Wirtschaftwunder) diye adlandırılan 50 yıllarında ülke eski ekonomik refahı tekrar yakalamaya başlar. Almanlar artık diğer ülkeleri yeni ekonomi anlayışı ve kaliteli sanayi ürünleri ile cezbetmeyi başarırlar. Bu arada ülkedeki işçi ihtiyacını yurtdışından getirilen önce Portekiz ve İtalyanlar ve sonrada Türk ve diğer menşeli insanlarla giderilmeye çalışıldı. Bu 1974 de patlak veren enerji krizine ve bununla gelen durulmaya kadar sürdü. 1974 senesinde dışardan işçi getirme talebi durduruldu. 60 yıllarda Roma antlaşması ile atılan Avrupa Mountain Birliğine üye olan Almanya. Bugün bu birliğin ad ve niteliğini değiştiren Avrupa Birliği (Europa Union)ne daimi üyesidir. 2002 yılında güçlü ve katı dengeli Alman Markı yerine Euro ve Cent'e geçmiştir. 1 Euro = 1,95853 DM dür. DM tedavülden kaldırılmadığı halde buğün hiç kullanılmamaktadır.
 Amerika'dan sonra en çok telif hakkı ve patent bildiren ülkedir. Otomobil ve yan sanayisi ülkenin belkemiğidir. Tahminen dolaylı veya doğrudan 20 milyon kişinin çalıştığı belirtilmektedir. Ülkenin geneksel otomotiv üreticileri şunlardır : Mercedes-Benz, BMW (Bayerische Motoren Werke), Volkswagen, Audi (NSU), Opel (20.lerden beri General Motors'un), Ford (gene 20'lerden beri), Porsche dir. Bunların yanında düşük sayıda üretim yapan manifaktür türü başka marka otomobil markalarıda bulunmaktadır.
 Biletişim Endüstrisinin hatırı sayılır yatırımlarıda bu ülkededir. Telefon, fiberglas kablo ve hertürlü kominikasyon alt yapı muazzam geniş alana yayılı ve kullanışlıdır. 120 milyon cep telefon ve buna bağlı bir düzine haberleşme teşebüslerinin msl. UMTS, DSL ve diğer sistemlerin aralıksız ve düzenli olarak halk arasında kullanılması için kıyasıya rekabettedir. Yüksek teknolojisi (High-Tech) çok gelişmiş ülkenin uzay istasyonu ISS e katılım payı yanında Airbus 380'nin üretiminde büyük katkıları vardır.
 Almanya ekonomisi bir tür Sosyal-Pazar-Ekonomisi(Sosiale-Marktwirtschaft) diye tabir edilir. Kapitalist sistemdeki kıyasıya rekabet ve monopol kurulmasına karşın ekonomik yaptırımlarla ve yasal düzenlemelerle engel olmaya çalışılmaktadır. Bu konuda en son sözü her zaman Kartel Dairesi (Kartelamt) söyler. Devlet işci ve işveren arasındaki iş akitlerine (Arbeitsfriendsvetrag) kesinlikle karışmaz. İşci grevlerini ise sendikasal bir hak olarak görür. İşci çıkartmaları (Lokavt) ise yasal değildir. Her iki taraf senede bir branş ve bölgelere göre masaya oturup anlaşmaya çalışırlar. Ülkede çalışma süresi haftada 34 - 40 saat arasındadır. Sosyal haklar çok iyi ve geniş olmasına rağmen küresel rekabet yüzünden kırpılmaya gidilmişdir.
 Bugün iki Almanya'nın getirdiği ağır sorumluluklar, küresel ekonomik kriz, enerji darboğazlığı ve değişen küresel dengelere rağmen yıllık enflasyon %1,5 civarıdır. Kişi başına milli hasılat yılda 35.650€ (2005)dir.
 Yeni Bayan Şansöyle Merkel'in (ekonomi profesörü) hükümetin başına geçmesi ile aldığı katı önlemler, sosyal haklar ve yardımlara büyük kırpma getirdi. Buna karşın ülke tarihinde ilk defa vergi gelirinin artımı ile bütçe milyarlık fazlalık verdi. Ekonomide ve özellikle iş piyasasında hissedilir bir iyimserlik yanında istatistik gelişmeler göze çarpmaktadır. İşsizlik sayısı yıllardır %10,5 üzerinde iken bu sayı %9,5 inmişdir.
 Almanya ekonomisi Avrupanın en büyük, A.B.D ve Japonya'dan sonra dünyanın en büyük 3. ekonomisidir. Rakkamlarla Almanyanın ekonomisi (tahmini 2007'de €): 726 milyar ihracat, 134 milyar ticaret fazlalığı, %16 ihracatta artış
 Ülkenin başlıca üyelikleri : BM, OECD, AB, NATO, G8, FIFA, UEFA, Europol
 Almanya en fazla silah üreten ve satan 3. ülkedir! Dünya ihracat (Amerikanın önünde) şampiyonudur.
 
  Etnik Yapı ve Dinler

 Alman İstatistikler Dairesinin (Statistische Bundesamt,Wiesbaden) 2005 raporuna göre nufüs verileri şöyledir :
 

  • Almanya'da yaşayanların sayısı 82 500 800
  • Kilometrekareye 231,1 birey düşer
  • 1 764 041 Türk vatandaşı ikamet etmekte (2005 sene sonu verisi)
  • 0,66 milyon Türk asıllı Alman vatandaşı mevcut
  • 3 767 milyon toplam erkek yabanci (2005)
  • 3 523 milyon toplam kadın yabancı (2005)
  • Genel nüfusa göre yabanci yüzdesi %8,9
  • 2005 senesinde 707 352 kişi Almanya'yı ikamet yeri olarak seçmiş
  • 2005 senesinde 628 399 kişi Almanya'yı terk etmiş
  • 1,4 milyon yabancı Almanya'da doğmuş
  • Yabancıların ortalama yaşı 35,6 ve ortalama 17,6 yıldır ikamet etmekte
  • 2005 sene sonunda tamamen Alman vatandaşı olmayan kişi sayısı 6,76 milyon
  • Almanya'yı yeni ikametgah yeri olarak seçenlerin sayısı 401 000
  • Almanya'yı kesin terkeden yabancı sayısı 290 000
  • Çeşitli nedenlerle yabancılık statüsünü bırakanların sayısı 73 000
  • Avrupa Topluluğundan Almanya'ya yerleşmiş yabancıların sayısı 2,1 milyon (32% *)
  • Diğer Avrupa ülkelerinden gelenlerin sayısı 3,2 milyon (%48% *)
  • Türkiye vatandaşları % 26 *
  • İtalyanlar % 8 *
Almanlarda etnik yapılanma üstüne durulmasada, geldikleri çoğrafyaya ve şiveye göre adlandılırlar. Bunların başında Bayuvarlar, Franklar, Badenseler, Hanseatlar (Hamburg, Bremerhaven), Frizeler, Hessenliler. Ama esas iki ana unsura bölünürler. Aşağı Almanya, Bavyerada Bavyeralılarla, diğer Almanları tabir eden Prusyalılar. Bunun dışında yurtdışında yaşayan Kazakstan-Almanları, Romanyada Siebenbürgen'lerle, Çek Cumh. yaşayan Sorbenleride katabiliriz. Amerikada'da eski almanca konuşmalarına rağmen halen halen değişik hıristiyan mezheblerine ait olan gurublar vardır. Herrenhuter, Amish sayılabilir. Yahudilerde bir nevi Almanca yahudice karışımı yidiş'i konuşurlar.
 Federal Almanya Cumhuriyeti Anayasası'nın 4. maddesi şöyledir: “Din ve vicdan özgürlüğü ile din ve dünyevi inanç özgürlüğüne dokunulamaz”. Almanya’da halkın %34’ü
   
Protestan
, %34’ü
   
Katolik
, %3,7’si
   
Müslüman
, %28,3’ü ise diğerler dinlere mensuptur. Almanya’da 160 kadar değişik dini cemaat vardır. Müslümanların, Yahudilerin ve diğer dini cemaatlerin bayram günleri resmi tatil günlerinden sayılmaz.
   
[1]

 İslam Almanya'da resmi din statüsünde değildir. Bu yüzden din hürriyeti ve kanunları altında açılamayan camiiler, ancak dernek sıfatı ile açılabilmektedirler.
 2001 WTC olayının hemen arkasından, islami girişimler ve teşebüsler Anayasayı Koruma Teşkilatı (Verfassungsschutz; MİT'e eş) ve özellikle Federal Kriminal Teşkilatı (Bundeskriminalamt) tarafından daha da sıkı gözetlenmektedirler.
 AB dışı vatandaşların yerel belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakları yoktur. Ancak Yabancılar Kurultay'ları (Ausländerbeirat) belediye yönetimlerine danışmancı ve tavsiyeci sıfatları ile katılırlar. Bu konuda Hollanda gibi diğer ülkeler belediye yerel seçimlerine seçmne ve seçilme haklarını tanımışlardır.




























Ynt: Almanya By: ELeihfMmM Date: August 07, 2008, 02:25:46 PM
bilgi ve paylaşım için saol =)=)
Ynt: Almanya By: dreamily Date: July 26, 2009, 06:54:06 PM
resimlerin hepsi harika =)
Ynt: Almanya By: By.TuRuT Date: July 26, 2009, 06:57:39 PM
İleride Gitmek İstediğin Ülkelerden 1 Tanesi. Gülmek :)

SiteMap - İmode - Wap2