Arşiv Anasayfa Kitaplar Hakkında Bilgi ve Özetler
Sayfalar: 1
Yeni Çıkanlar By: By.CeZa Date: July 30, 2008, 09:06:29 AM
"Anayasal Gelişme Tezleri"
Bülent Tanör'ün 1977 Yunus Nadi Yarışmasına katılmak için yazdığı Anayasal Gelişme Tezleri, 100 yılı aşkın bir süreyi kapsayan anayasal gelişmelerimiz konusunda önerilmiş çözümlerin bir dökümünü sunuyor. Ancak, bu döküm basit bir sergilemeden ibaret sayılamaz, çünkü "anayasal gelişme tezi"yle anlatılmak istenen sadece anayasa gelişmeleriyle ilgili yorumlar değildir. "Anayasal" ifadesinin anayasayı aşan, toplumsal ve siyasal gelişmeleri de içine alan bir anlamı ve kapsamı vardır. Bu nedenle, ele alınan görüşlerin aktarılmasında sadece hukuki değil, bu görüşlerin çerçevesini oluşturan toplumsal ve siyasal yorumlara da yer verilmiştir.

Tanör'ün kaynak niteliğindeki bu yapıtı ilk kez kitap halinde yayımlanıyor.

Anayasal Gelişme Tezleri / Bülent Tanör
174 sayfa, 10 YTL
YKY


"Kırk Yıl"
"Yazarının samimi, objektif tutumu ve sanatkârane üslubuyla Kırk Yıl, edebiyatımızın anı türündeki en güzel örneğidir. Kırk Yıl, sadece Halid Ziya Uşaklıgil'in yetişme ve olgunluk dönemini değil, tanıklık ettiği II. Abdülhamid döneminin toplumsal yaşamını, başta Servet-i Fünun olmak üzere dönemin kültür ve edebiyat çevrelerini tüm ayrıntılarıyla gözler önüne sermektedir. Kuşkusuz, bu özellikleri bir anı kitabı olmasına rağmen Kırk Yıl'ı edebiyatımızın bu türde en çok başvurulan ve kullanılan kaynak bir eseri haline getirmiştir."

Kırk Yıl / Halid Ziya Uşaklıgil
968 sayfa / 38 YTL
Özgür Yayınları


"20. Yüzyılı Hazırlayan Düşünce"
"Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ile Osmanlı İmparatorluğu arasında garip bir kader birliği vardır. Amerika Birleşik Devletleri, I. Dünya Savaşı'na girerken Başkan Wilson kendince savaş sonrası dünyanın anahatlarını "On dört Nokta" olarak belirlerken, bunlardan birinde Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun, birinde de Osmanlı İmparatorluğu'nun "ulus esasına göre" tasfiyesini şart koşuyordu. Ve gerçekten savaş sonrasında bu iki imparatorluk da tasfiye edildi. Osmanlı İmparatorluğu'nun küllerinden çağdaş ve laik Türkiye Cumhuriyeti doğarken, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun kalıntısı da Avusturya Cumhuriyeti oldu.
Avusturya, iki dünya savaşı arasında, yeni konum ve boyutunun verdiği şaşkınlıkla ve uyumsuzluk nedeniyle fazla ses duyuramadı. Ve 20. yüzyılda Avusturya'nın yaşamın her yönüne yaptığı inanılmaz katkı unutuldu. Oysa ki özellikle felsefi boyutta, Avusturya düşüncesinin 20. yüzyıla ve bu yüzyılın devlet teorisine sınırsız katkısı vardır.
Müzik alanında Avusturya'nın dünya müziğine katkısı, ancak II. Dünya Savaşı'ndan sonra anlaşılmış ve popülarite kazanmıştır. Aynı konu tıp, mimari, vb. her alanda görülebilir.
19. yüzyıldan 20. yüzyıla geçerken, belli alanlarda hep zirvede olan bir ülke ancak yeni yeni fark edilmektedir." (Prof. Dr. Toktamış Ateş)

20. Yüzyılı Hazırlayan Düşünce / Efkan Canşen
544 sayfa / 30 YTL
Anahtar Kitaplar Yayınevi


SiteMap - İmode - Wap2